Korg SV-2 Review: Vintage Geluiden Gecombineerd met Moderne Functionaliteit
Korg
Muziekbundel
Korg
10 min
0

Korg SV-2 Review: Vintage Geluiden Gecombineerd met Moderne Functionaliteit

10 min
0

De Korg SV-2 is een evolutie van de alom geprezen Korg SV-1 en biedt een aantal verbeteringen en nieuwe functies die het bijzonder aantrekkelijk maken voor muzikanten die op zoek zijn naar vintage geluiden gecombineerd met moderne functionaliteit. Zelf ben ik ooit de eigenaar van de SV-1 rode versie geweest, verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Korg SV-2 Aanbiedingen
Koop Korg SV-2 bij:

Geluidskwaliteit en -bibliotheek

De SV-2 biedt een aanzienlijk uitgebreidere geluidsbibliotheek dan zijn voorganger, met 72 onboard geluiden die een breed scala aan vintage instrumenten omvatten. Deze geluiden zijn afkomstig uit Korg’s EDS-X geluidsmotor (Enhanced Definition Synthesis - Expanded), die een rijke en gedetailleerde geluidsweergave biedt. Met een polyfonie van 128 noten biedt de SV-2 genoeg ruimte voor complexe passages en lagen zonder stemmenverlies.

Bouw en Ontwerp (Vintage)

Bouw en Ontwerp (Vintage) van de Korg SV-2

De SV-2 legt een sterke nadruk op design en bouwkwaliteit, met een metalen behuizing en een kenmerkend gebogen bovenpaneel dat het instrument een onderscheidende retro-uitstraling geeft. Dit wordt verder benadrukt door het gebruik van een buizenventiel in de SV-2, wat niet alleen een visueel aantrekkelijk element is, maar ook bijdraagt aan de warmte van het geluidssignaal. Ondanks de solide constructie wordt de onderkant van het instrument gemaakt van een minder stevig aanvoelend materiaal, wat extra voorzichtigheid vereist bij het verplaatsen.

De SV-2 is verkrijgbaar in versies met 73 of 88 toetsen, beide uitgerust met Korg's RH3 (Real Weighted Hammer Action 3) klavier voor een authentiek speelgevoel. Het ontwerp van de SV-2 blijft trouw aan het vintage gevoel met zijn gestroomlijnde interface en retro-uitstraling, ideaal voor muzikanten die een statement willen maken op het podium. Elk van de modellen is beschikbaar met of zonder ingebouwde luidsprekers. 

De kleuren van de SV-2 en de SV-2S modellen variëren ook, met de SV-2S modellen die een zwart/ivoor combinatie bieden, wat hen een onderscheidende uitstraling geeft ten opzichte van de standaard zwarte afwerking van de SV-2 modellen. Dit betekent dat er voor elk van deze configuraties een esthetische en functionele keuze is, gericht op zowel de visuele presentatie als de praktische behoeften van de muzikant.

Functionaliteit en Uitbreidbaarheid

De SV-2 omvat ook uitgebreide effecten, die zorgvuldig zijn ontworpen om de prestaties, beperkingen en het gedrag van historische effecten na te bootsen, wat bijdraagt aan de authenticiteit van elk geluid. De integratie van deze effecten, gecombineerd met de mogelijkheid tot diepgaande aanpassingen via de SV-2 Editor, maakt het een krachtig instrument voor zowel live optredens als studio-opnames.

Korg SV-2 Editor software

Naast de standaard geluiden kunnen gebruikers via de SV-2 Editor software aanpassingen maken en extra geluiden downloaden, waardoor het instrument nog veelzijdiger wordt. De SV-2 ondersteunt ook splits en lagen, waardoor gebruikers meerdere geluiden tegelijkertijd kunnen bespelen voor complexe performances.

Verbinding en Integratie

In termen van connectiviteit, biedt de SV-2 uitgebreide opties, waaronder audio-uitgangen, MIDI aansluitingen, en een USB-poort, waardoor het eenvoudig integreert met andere apparatuur en computersoftware. De SV-2S variant verrijkt deze ervaring verder met een ingebouwd luidsprekersysteem, waardoor het geschikt is voor situaties waarin externe versterking niet beschikbaar of gewenst is.

De SV-2 in actie


De verschillen tussen de SV-2 en de SV-1

De Korg SV-2 biedt enkele aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de SV-1, waardoor het een aantrekkelijkere optie is voor zowel live optredens als studio-opnames. De belangrijkste verschillen en unieke kenmerken die de SV-2 onderscheiden opgesomd:

 • Verhoogde Polyfonie en Geluiden: De SV-2 heeft een polyfonie van 128 noten, vergeleken met de 80 noten van de SV-1. Dit zorgt voor rijkere en complexere geluidslagen zonder verlies van noten. Bovendien is het aantal beschikbare geluiden verdubbeld van 36 op de SV-1 naar 72 op de SV-2, waardoor gebruikers toegang hebben tot een breder scala aan instrumenten en tonen.
 • Sample Data: Een van de opmerkelijkste upgrades is de aanzienlijke toename van sample data in de SV-2, die meer dan 10 keer groter is dan in de SV-1. Dit resulteert in hogere kwaliteit en meer gedetailleerde geluiden.
 • Geluidscreatie en -bewerking: Terwijl de SV-1 al indrukwekkende elektrische piano- en orgelgeluiden bood, voegt de SV-2 hier nog diepte aan toe met verbeterde piano- en orgelklanken. Gebruikers kunnen ook profiteren van de SV-2 Editor software, waarmee ze split- en layered-programma's kunnen creëren en opslaan, wat de mogelijkheden voor geluidsontwerp verder uitbreidt.
 • Bouwkwaliteit en Ontwerp: De SV-2 behoudt het vintage uiterlijk dat kenmerkend is voor de SV-serie, met een strakke, retro styling. Het instrument heeft een metalen behuizing met een kenmerkende gebogen bovenpaneel, waardoor het zowel visueel aantrekkelijk als duurzaam is. Een opvallend ontwerpelement is de buisventiel aan de voorkant, die niet alleen een visuele gimmick is, maar ook bijdraagt aan de warmte van het geluidssignaal.
 • Speelervaring: Zowel de SV-1 als de SV-2 maken gebruik van Korg's befaamde RH3-toetsenbord, bekend om zijn realistische hameractie. Deze consistentie in het toetsenbord zorgt ervoor dat spelers kunnen genieten van een authentiek speelgevoel.
 • Klankkwaliteit en Effecten: De SV-2 bevat een verbeterde EDS-X (Enhanced Definition Synthesis - Expanded) geluidsmotor en biedt studio-grade verwerking voor elk geluid. Daarnaast heeft de SV-2 een Korg Valve Reactor-circuit en een echte 12AX7A vacuümbuis, wat elke toon extra warmte en vetheid geeft.
 • Integratie en Functionaliteit: Hoewel beide modellen uitgebreide bedieningselementen bieden voor live gebruik, zijn sommige gebruikers van mening dat de SV-2 een meer intuïtieve lay-out en gebruiksvriendelijkere bedieningselementen heeft dan de SV-1. Echter, het ontbreken van pitch bend- en modulatiewielen op de SV-2 kan voor sommigen een minpunt zijn.

Kortom, met zijn uitgebreide geluidsbibliotheek, verhoogde polyfonie, verbeterde sample data, en de toevoeging van de SV-2 Editor software voor diepgaande geluidsbewerking, biedt de SV-2 een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de SV-1.

Luidsprekersysteem op SV-2S

Luidsprekersysteem op de Korg SV-2S

LET OP: De SV-2S is uitgerust met Korg's K-Array stereosysteem, bestaande uit twee 2,5-inch luidsprekers en twee 15-watt versterkers. Dat geldt dus alleen voor de SV-2S en niet voor de SV-2. De geluidskwaliteit van de luidsprekers is uitstekend, het volume is voldoende voor thuisgebruik en bepaalde optredens, en ze hebben een fraai uiterlijk, iets wat je niet vaak kunt zeggen over luidsprekers.

Persoonlijke noot

Korg SV-1 Red

Zelf heb ik ooit de Korg SV-1 voor de fun gehad, het was de rode versie waarbij naast de goede geluiden en aanslag de rode retro uitstraling de doorslag gaf om hem te kopen. Voor een jaar of twee terug zag ik er eentje staan bij een klant, dat was wederom de rode versie waar ik weer een bod op heb gedaan. Helaas konden we het over de prijs niet eens worden dus de deal ging niet door. Toch blijf ik het een bijzonder instrument vinden waarbij de SV-2 de volgende stap is in de creatie van een uniek vintage model. Jammer dat de SV-2 niet in de kleur rood is uitgebracht, maar in een glanzend zwarte afwerking, evenals in een glanzend zilveren variant. 

Deze kleurkeuzes benadrukken het vintage gevoel en het esthetische ontwerp van het instrument, dat veel gebruikers aantrekkelijk vinden. Het ontwerp en de kleurkeuzes zijn geïnspireerd door klassieke instrumenten en dragen bij aan het nostalgische gevoel, terwijl ze toch moderne functionaliteit bieden. Zelf vind ik het een gemiste kans om niet de rode versie uit te brengen (2024), maar dat is mijn mening en doet er verder niet toe. Misschien dat dit ooit weer toekomstmuziek wordt, en dan zal ik het melden.

Wat vinden gebruikers van de Korg SV-2?

Gebruikersbeoordelingen en ervaringen met de Korg SV-2 zijn overwegend positief, waarbij veel lof wordt geuit voor de verbeteringen ten opzichte van de SV-1 en de algemene kwaliteit van het instrument. Hier zijn enkele opvallende punten uit gebruikersfeedback:

Positieve Aspecten:

 • Geluidskwaliteit: Gebruikers waarderen de aanzienlijke verbetering in geluidskwaliteit en de diversiteit van de geluidsbibliotheek van de SV-2, vooral de elektrische piano's en akoestische pianoklanken. De toevoeging van meer sample data vergeleken met de SV-1 wordt gezien als een grote plus.
 • Speelervaring: De RH3-toetsenbordactie wordt consistent geprezen voor zijn realistische speelgevoel en responsiviteit. Dit maakt de SV-2 zowel geschikt voor intensieve studio-opnames als voor dynamische live-optredens.
 • Vintage Ontwerp en Bouwkwaliteit: Het vintage ontwerp, geïnspireerd op klassieke instrumenten, gecombineerd met een stevige bouwkwaliteit, maakt de SV-2 aantrekkelijk voor gebruikers die waarde hechten aan esthetiek naast functionaliteit.
 • Gebruiksgemak: De intuïtieve lay-out en hands-on bedieningselementen worden gewaardeerd door gebruikers, die vinden dat het instrument gemakkelijk te navigeren en aan te passen is zonder diepgaande raadpleging van de handleiding.
 • Veelzijdigheid: Het vermogen van de SV-2 om te functioneren als een veelzijdig instrument voor verschillende muzikale stijlen, van klassieke pianostukken tot moderne synthgeluiden, maakt het een geliefde keuze voor een breed spectrum aan muzikanten. Maar er zijn ook enkele kritiekpunten zoals:

Kritiekpunten

 • Complexiteit van Geluidseditie: Sommige gebruikers merken op dat voor geavanceerde geluidsbewerking en -aanpassing de externe software editor noodzakelijk is, wat als een beperking kan worden ervaren voor diegenen die een volledig hands-on benadering prefereren.
 • Ontbreken van Pitch Bend en Modulatie Wielen: Het gebrek aan pitch bend en modulatiewielen wordt door sommige gebruikers genoemd als een minpunt, vooral voor diegenen die deze expressieve tools gewend zijn voor live-optredens.
 • Prijs: Hoewel de prijs van de SV-2 gerechtvaardigd wordt door de geboden kwaliteit en functies, merken sommige gebruikers op dat het instrument misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is, vooral voor beginners of semi-professionele spelers.

Over het algemeen wordt de Korg SV-2 geprezen om zijn geluidskwaliteit, speelervaring, en vintage charme, waardoor het een gewaardeerd instrument is onder zowel professionele muzikanten als enthousiaste liefhebbers. De kritiekpunten benadrukken vooral specifieke wensen en behoeften die variëren afhankelijk van de speelstijl en de mate van betrokkenheid bij geluidsdesign.

Waarom zou je de Korg SV-2 kopen?

Waarom zou je de Korg SV-2 kopen?

De Korg SV-2 springt eruit door zijn uitgebreide bibliotheek van authentieke vintage geluiden, waaronder elektrische piano's en akoestische piano's, die muzikanten in staat stellen om een breed scala aan muzikale genres te verkennen. Het instrument is uitgerust met Korg's befaamde RH3 gewogen toetsenbord, dat een realistische speelervaring biedt die zowel professionals als hobbyisten zullen waarderen. Bovendien maakt de SV-2 gebruik van Korg's geavanceerde EDS-X geluidsmotor voor rijke en dynamische klanken.

Een van de belangrijkste voordelen van de SV-2 is de mogelijkheid om geluiden diepgaand te bewerken en aan te passen via de SV-2 Editor software, waardoor gebruikers hun eigen unieke sounds kunnen creëren. Dit wordt verder aangevuld door de toevoeging van het K-Array stereosysteem in de SV-2S variant, dat ingebouwde luidsprekers biedt voor een uitstekende geluidsweergave zonder de noodzaak van externe versterking.

De SV-2 biedt ook praktische functionaliteiten voor live optredens, zoals de mogelijkheid om geluiden te splitsen en te layeren, evenals een reeks ingebouwde effecten die elk optreden kunnen verrijken. Het instrument heeft een intuïtieve gebruikersinterface en een robuuste bouwkwaliteit, waardoor het zowel op het podium als in de studio betrouwbaar is.

Tot slot, met zijn stijlvolle vintage design is de SV-2 niet alleen een instrument dat uitstekend klinkt, maar ook een visueel aantrekkelijke toevoeging aan elke muzikale setup. Al deze kenmerken maken de Korg SV-2 een aantrekkelijke keuze voor muzikanten die op zoek zijn naar een veelzijdige en expressieve stage piano.

Is de Korg SV-2 geschikt voor beginners?

De Korg SV-2 kan zowel aantrekkelijk als uitdagend zijn voor beginners, afhankelijk van wat je zoekt in een instrument. Hoewel de SV-2 bekend staat om zijn authentieke vintage geluiden, hoogwaardig klavier en veelzijdige bewerkingsmogelijkheden, zijn dit kenmerken die wellicht meer gewaardeerd worden door gevorderde of professionele muzikanten die de nuances van dergelijke eigenschappen kunnen benutten. 

TIP: Wanneer je gaat voor de vintage pianogeluiden in combinatie met een vintage en retro uitstraling (het oog wil ook wat) is de Korg SV-2 zeker een goede optie, ook voor beginners. Houd er wel rekening mee dat er ook goedkopere instapmodellen te koop zijn zodat je eerst kunt ontdekken of piano (leren) spelen wel iets voor je is.

Alternatieven voor de Korg SV-2

Yamaha CP88

Deze stage piano biedt realistische piano-, elektrische piano- en andere keyboardgeluiden met Yamaha's Virtual Circuitry Modeling-technologie. Het is ontworpen voor de professionele toetsenist en biedt een natuurlijke speelervaring met een gewogen toetsenbord.

Roland RD-2000

Deze krachtige stage piano combineert twee onafhankelijke geluidsmotoren voor zowel akoestische als elektronische piano's, naast een uitgebreide reeks andere instrumentklanken. Het biedt ook geavanceerde controllerfuncties en connectiviteitsopties voor studio- en livegebruik.

Conclusie

De Korg SV-2 zet de erfenis van de SV-1 voort door verbeterde geluidskwaliteit, een uitgebreidere geluidsbibliotheek en moderne functionaliteiten te bieden, verpakt in een stijlvol vintage design. Zijn veelzijdigheid maakt het geschikt voor zowel live optredens als studio-opnamen, terwijl de toevoeging van modellen met ingebouwde luidsprekers (SV-2S) extra gemak biedt voor thuisgebruik of kleinschalige gigs. Met deze functies bevestigt de SV-2 zijn positie als een krachtige en flexibele keuze voor muzikanten die de klanken van vroeger met de technologie van nu willen combineren.

Korg SV-2 Aanbiedingen
Koop Korg SV-2 bij:

Reacties

Bezit jij een Korg SV-2 of zijn voorganger de SV-1? Deel dan jouw ervaring(en) met dit instrument. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, en of jouw voorkeur (wel die van mij) ook naar de rode versie gaat. Geef je feedback onderaan dit artikel via de reageer button.

Reacties
Categorieën