Piano Leren Spelen via YouTube
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
6 min
0

Piano Leren Spelen via YouTube

6 min
0

YouTube is uitgegroeid tot een onmisbaar platform voor mensen die nieuwe vaardigheden willen leren, waaronder het bespelen van de piano. Of je nu een absolute beginner bent of je vaardigheden wilt verbeteren, YouTube biedt een schat aan informatie en hulpmiddelen om je muzikale reis te ondersteunen. Hier is een uitgebreid overzicht van waarom en hoe je piano kunt leren spelen via YouTube.

Voordelen van Piano Leren Spelen via YouTube

Voordelen van Piano Leren Spelen via YouTube

Toegankelijkheid en Kosten

YouTube is gratis te gebruiken en biedt toegang tot duizenden video's van pianoleraren en pianoliedjes uit de hele wereld. Dit maakt het een goedkope manier om te beginnen met pianospelen zonder de noodzaak van dure lessen of lesmateriaal.

Flexibiliteit

Je kunt leren op je eigen tempo en je eigen schema bepalen. Of je nu 's ochtends vroeg of laat in de avond wilt oefenen, YouTube is altijd beschikbaar. Dit is vooral handig voor mensen met drukke agenda's. Maar hier schuilt ook een gevaar in wanneer je alleen maar kijkt naar de video's en je niet actief aan de slag gaat met oefenen.

Diversiteit aan Instructeurs en Stijlen

YouTube biedt een breed scala aan instructeurs, elk met hun eigen stijl en benadering. Of je nu geïnteresseerd bent in klassieke muziek, jazz, pop, of blues, je kunt een leraar vinden die bij je past. Er zijn vele mogelijkheden en goede maar ook slechte video's, net zoals dat geldt voor de content makers.

Interactieve Elementen

Veel YouTube-kanalen bieden interactieve elementen zoals Q&A-sessies, live streams, en commentaarsecties waar je vragen kunt stellen en feedback kunt krijgen. Dit kan een gevoel van gemeenschap en ondersteuning bieden. Ik kan me voorstellen dat je daar in het begin niet op zit te wachten, maar de mogelijkheden zijn er wel. Net zoals bij vele online piano leren programma's.

Visuele Hulpmiddelen

Video's kunnen visuele hulpmiddelen bieden zoals close-ups van handposities, noten op het scherm en slow-motion weergaven. Deze visuele cues kunnen enorm helpen bij het begrijpen van complexe technieken en theorieën.


TIP: Soms is het handig om een video van YouTube te downloaden om te ontleden en uit te pluizen hoe je deze kunt gebruiken om van te leren. Vooral wanneer je de video vaak moet herhalen en niet telkens op reclame wilt wachten.


Populaire YouTube-kanalen voor Pianolessen

Populaire YouTube-kanalen voor Pianolessen

Piano Lessons on the Web

De leraar achter dit kanaal, biedt een gestructureerde aanpak van pianolessen. Zijn video's behandelen alles van basisnoten en -akkoorden tot geavanceerde theorie en techniek.

Pianote

Pianote biedt een breed scala aan lessen van beginnersniveau tot gevorderden. Ze hebben een duidelijke, stapsgewijze aanpak en bieden ook live lessen en een ondersteunende gemeenschap.

Andrew Furmanczyk

Andrew biedt diepgaande lessen in muziektheorie en pianotechniek. Zijn uitgebreide video's en gepassioneerde lesstijl maken complexe concepten toegankelijk.

HDpiano

HDpiano biedt "hybrid piano lessons" die zowel visueel als auditief leren combineren. Hun unieke aanpak laat je populaire liedjes leren door middel van duidelijke en eenvoudig te volgen tutorials.

Joytunes - Simply Piano

Joytunes biedt een combinatie van traditionele lessen en technologie door hun app, Simply Piano. Hun YouTube-kanaal biedt aanvullende lessen en tips.

Honderden kanalen met informatie over Piano Leren Spelen

Natuurlijk zijn er honderden kanalen op YouTube waar je informatie vindt over piano leren spelen. Niet elk kanaal biedt dezelfde kwaliteit en je moet er voor zorgen dat de basis waarmee je begint goed is. Daarnaast moet je niet uren aan het zoeken zijn naar een pianoles die bij je past. Over het algemeen zit er een verdienmodel achter de kanalen die kunnen bestaan uit advertenties of doorverwijzing naar een lesprogramma piano spelen.

De beste keuze is een gratis proefles aanvragen

Een alternatief is een gratis proefles om te ontdekken of piano spelen wel écht iets voor je is. Je maakt dan kennis met Cor Bakker himself, de meest bekende TV-pianist die jou graag helpt de eerste stap te zetten door een gratis proefles aan te bieden. Zo ontdek je meer over piano spelen zonder dat je (veel) geld hoeft te investeren in een programma. Daarnaast geeft hij je enkele gratis tips waar jij een goede start mee kunt maken. Je lijkt wel gek als je daar geen gebruik van maakt.   

Tips Piano Leren Spelen via YouTube

Tips Piano Leren Spelen via YouTube

Stel Realistische Doelen

Begin met eenvoudige, haalbare doelen en werk geleidelijk aan meer complexe stukken. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en je vooruitgang te volgen. Dus begin niet met moeilijke liedjes maar ontdek eerst de piano om zo stap voor stap een goede basis te leggen waar je in de toekomst enorm veel gemak van zult ondervinden.

Leer de juiste basis

Wanneer je iets fout hebt aangeleerd is het veel moeilijker om later weer af te leren. Begin dus met een goede basis en leer de manier van piano spelen zoals het hoort. Denk hierbij aan timing, noten lezen en vooral de vingerzettingen. 

Creëer een Oefenroutine

Consistentie is cruciaal bij het leren bespelen van een instrument. Plan regelmatige oefentijden en houd je hieraan om progressie te maken. Hierbij is een kwartier tot een half uur per dag al voldoende. Plan dit gewoon in en maak een afspraak met jezelf. Piano leren spelen gaat niet vanzelf, daar moet je wel iets voor doen. Dagelijks oefenen en inplannen in je schema is de sleutel tot succes.

Gebruik Aanvullende Materialen

Maak gebruik van bladmuziek, apps, en andere online bronnen om je YouTube-lessen aan te vullen. Dat is niet alleen afwisselend, maar je leert ook muziek maken op een andere manier kennen. Daarnaast ontdek je waarschijnlijk een manier die het beste bij je past en waarmee je snel vooruitgang boekt. Afwisseling maakt het uitdagend en leuker.

Actief Kijken

Kijk niet alleen passief naar de video's, maar speel actief mee en pauzeer wanneer nodig om technieken te oefenen en te herhalen. Natuurlijk is het handig om de video's een paar keer goed te bekijken en je brein te activeren maar niets werkt beter dan zelf meespelen.

Leer Luisteren

Luisteren is misschien nog wel de moeilijkste opgave omdat we tegenwoordig alles snel willen kunnen. Luister niet alleen naar wat anderen hebben te zeggen, maar luister ook naar je spel. Zo leer je op een andere manier naar muziek te kijken waarmee je een groot voordeel behaalt. 

Feedback en Opmerkingen

Lees de opmerkingen en feedback van andere kijkers en pas je speelstijl en technieken aan op basis van de adviezen van de gemeenschap en de instructeurs. Denk er wel aan dat er tegenwoordig enorm veel verschillende meningen online te vinden zijn en laat je dan ook niet gek maken. Filter hetgeen voor jou van toepassing is en start met kijken, luisteren en spelen. Gewoon doen is de beste leermeester, dan loop je ook tegen muzikale uitdagingen aan waarmee je de beste oplossing zoekt (en vindt).

Uitdagingen van YouTube bij Zelf Piano Leren Spelen

Uitdagingen van YouTube bij zelf Piano leren spelen

Hoewel YouTube een geweldige bron is, zijn er ook enkele uitdagingen om in gedachten te houden:

  • Geen Directe Feedback: In tegenstelling tot persoonlijke lessen krijg je geen onmiddellijke feedback van een leraar, wat het moeilijker kan maken om fouten te corrigeren.
  • Kwaliteit van Instructeurs: De kwaliteit en ervaring van de YouTube-instructeurs kan variëren. Het is belangrijk om te zoeken naar gerenommeerde kanalen met positieve beoordelingen en feedback.
  • Zelfdiscipline Vereist: Zonder de structuur van reguliere lessen kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en consistent te oefenen.
  • Telkens reclame: Zonder een abonnement op YouTube krijg je regelmatig reclame te zien. Dit kunnen eigenaren instellen wanneer ze eenmaal gemonitized zijn. Soms krijg je elke 2 minuten een reclameboodschap wat je spel niet te goede komt. Download in zo'n geval de video om zonder reclame te kunnen kijken en oefenen.

Persoonlijke muzieknoot

Je kunt nog zoveel tips en adviezen krijgen en verschillende manieren van piano leren spelen uit proberen. Het gaat erom dat jij vordering maakt en er plezier in hebt of krijgt. Vooral dat laatste. Dus laat je niet gek maken door fouten die je maakt of een muziekstuk wat even (nog) niet lukt. Natuurlijk is het de bedoeling dat je (veel) oefent, maar maak vooral plezier, neem jezelf af en toe niet te serieus, en zoek contact met de magie van muziek maken.

Conclusie

Piano leren spelen via YouTube is een flexibele, goedkope en toegankelijke manier om dit prachtige instrument onder de knie te krijgen. Door de overvloed aan beschikbare middelen, de diversiteit aan instructeurs, en de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren, biedt YouTube een waardevolle optie voor zowel beginners als gevorderden. Met de juiste aanpak en motivatie kan YouTube je helpen de eerste stap te zetten in de grote wereld van pianisten.

PS: Wist je dat je eenvoudig een proefles van de meest bekende TV-Pianist van Nederland kunt ontvangen? Klik hier voor meer informatie!

Reacties
Categorieën