Pianolessen voor Kinderen, waar begin je?
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
6 min
0

Pianolessen voor Kinderen, waar begin je?

6 min
0

Pianolessen voor kinderen is meer dan alleen leren piano spelen. Het is een mooie manier om je kind te introduceren in de muzikale wereld hetgeen talloze voordelen biedt op zowel emotioneel als cognitief niveau. Het zijn waardevolle lessen die naast discipline en plezier ook tot meer zelfvertrouwen leidt. Niet elk kind staat te springen om pianoles te volgen, maar na een beetje doorzetten en positieve stimulatie van oude(s) of verzorgers gaat er een nieuwe wereld voor ze open. Geef je kind dan ook een gratis proefles van de meest bekende TV-pianist van Nederland. Namelijk Cor Bakker.

Piano leren spelen voor kinderen

Zelf piano leren spelen voor kinderen

Er zijn enorm veel online programma's, Youtube- en TikTok video's die kinderen kennis laten maken met piano spelen. Hiervoor zijn ook verschillende mogelijkheden zoals piano leren spelen met een boek, piano leren spelen via Youtube, piano leren spelen voor beginners of piano leren spelen met akkoorden. De mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm waarbij iedereen het op z'n eigen manier leert. Maar pas op, kinderen kunnen snel iets verkeerds aanleren waardoor het later moeilijker wordt dit aan te passen. Afleren is namelijk moeilijker dan aanleren. Zorg dus direct voor een goede basis zodat je hier later (wanneer je sneller gaat spelen) profijt van hebt.

Waarom kiezen voor pianolessen voor kinderen?

Waarom kiezen voor pianolessen voor kinderen?

Het volgen van pianolessen heeft vele voordelen voor kinderen. Niet alleen leren ze een muziekinstrument te bespelen, maar ze ontwikkelen ook belangrijke vaardigheden die hen ten goede komen in andere aspecten van hun leven.

Emotionele en psychologische voordelen

Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn om emoties te uiten en te verwerken. Door het spelen van de piano kunnen kinderen hun gevoelens en gedachten op een creatieve manier uiten. Dit helpt niet alleen bij het bevorderen van zelfexpressie, maar ook bij het reguleren van emoties en het verbeteren van het zelfvertrouwen.

Cognitieve voordelen

Het leren bespelen van de piano vergt concentratie, coördinatie en geheugen. Kinderen worden gestimuleerd om te luisteren, te onthouden en te reageren op verschillende muzikale elementen zoals ritme, melodie en harmonie. Deze vaardigheden dragen bij aan de ontwikkeling van het brein en hebben een positieve invloed op het cognitieve vermogen van kinderen. Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) geeft aan dat muziek maken (en zelfs luisteren) nieuwe en sterkere verbindingen maakt in de hersenen.

Sociale voordelen

Het volgen van pianolessen biedt ook kansen voor sociale interactie. Kinderen kunnen deelnemen aan groepslessen of samen met andere muzikanten spelen, wat hun sociale vaardigheden en teamwork versterkt. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan concerten en optredens, waardoor ze leren omgaan met publiek en podiumervaring opdoen. Vooral in een tijd waarin kinderen steeds vaker binnenzitten en de schermtijd steeds meer oploopt is het van groot belang dat ze gestimuleerd worden om écht is te doen. Daar valt piano spelen en muziekmaken ook onder zodat ze meer sociale vaardigheden leren.

Het belang van een geschikte pianoleraar

Het belang van een geschikte pianoleraar

Zoals eerder gezegd zijn er enorm veel mogelijkheden voor kinderen om piano te leren spelen. Wil je toch liever begeleiding van een pianoleraar (of pianolerares) is het belangrijk om een geschikte te vinden. Vooral een pianoleraar met veel geduld en een positieve instelling om niet alleen piano te leren spelen, maar ook positieve feedback te krijgen. 


Het is belangrijk dat de pianoleraar goed kan communiceren met kinderen en hen kan motiveren om te oefenen en plezier te beleven aan het spelen van de piano. Ze moeten geduldig en begripvol zijn, en in staat zijn om verschillende leertechnieken en -methoden toe te passen die aansluiten bij de behoeften en interesses van het kind.


De voordelen van vroege pianoles

Veel experts suggereren dat het starten van pianoles op jonge leeftijd, rond 6 of 7 jaar, voordelig kan zijn voor kinderen. Op deze leeftijd zijn kinderen meestal nieuwsgierig en staan ze open voor nieuwe ervaringen. Ze hebben ook nog steeds de flexibiliteit om nieuwe vaardigheden en complexe concepten te leren.

Vroeg piano leren spelen stelt kinderen in staat om een sterke basis te leggen en zich verder te ontwikkelen als pianist. Ze kunnen zich concentreren op het leren van de juiste techniek, muzieknotatie en basistheorie, wat hen in staat stelt om steeds meer uitdagende stukken te spelen naarmate ze groeien en hun vaardigheden verbeteren.

Maar het moet ook gezegd worden dat kinderen snel zijn afgeleid en sneller het bijltje erbij neer gooien wanneer het even niet lukt. Het is dus belangrijk dat kinderen er plezier aan gaan beleven.

Hoe een geschikte pianoleraar te vinden?

Hoe een geschikte pianoleraar te vinden?

Het vinden van de juiste pianoleraar voor je kind kan een uitdaging zijn. Een goede pianoleraar hoeft zeker niet de beste te zijn voor jouw kind. Vooral wanneer de motivatie afneemt is het belangrijk om een enthousiaste pianoleraar in de arm te nemen die je kind over het dode punt heen helpt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij je zoektocht:

  1. Ga op zoek naar pianoleraren met ervaring in het lesgeven aan kinderen. Vraag om referenties of bekijk recensies en beoordelingen van eerdere studenten en hun ouders.
  2. Zoek naar leraren die een positieve en motiverende benadering hebben. Een leraar die kinderen stimuleert en aanmoedigt, zorgt ervoor dat je kind gemotiveerd blijft en plezier beleeft aan het piano spelen.
  3. Overweeg het volgen van proeflessen of het bijwonen van openbare optredens van potentiële pianoleraren. Dit geeft je een idee van hun lesmethoden en of ze geschikt zijn voor jouw kind.
  4. Praat met andere ouders die hun kind al pianoles hebben laten volgen. Ze kunnen waardevolle aanbevelingen en inzichten delen.
  5. Volg een online proefles om je kind eerst kennis te laten maken met piano leren spelen en doe niet direct dure investeringen.

Online pianoles voor kinderen

Online pianoles voor kinderen

Online pianolessen worden steeds populairder in onze drukke maatschappij. Als ouder(s) hoef je niet continu je kind (of kinderen) naar een muziekschool of pianoleraar te brengen hetgeen vaak veel tijd kost. Daarnaast kunnen ze op elk gewenst moment in hun eigen tempo oefenen. Voordat je een online pianoles programma volgt adviseer ik altijd om eerst een gratis proefles te volgen zoals die van Cor Bakker, maar er zijn er natuurlijk meer.

Bekijk pianoles van Cor Bakker

Persoonlijke noot

Het belangrijkste is dat je kind plezier gaat beleven aan het piano spelen. In mijn geval was dat in het begin niet zo. Ik moest extern gestimuleerd worden en m'n ouders zaten me achter de broek aan om elke dag te oefenen. Na een paar maanden sloeg dat om en was ik niet meer te houden. In mijn geval ben ik begonnen met een huiskamer orgel waar later de synthesizer en piano bij kwamen. Ik richtte op m'n 15e de eerste band op wat natuurlijk iets doet met je plezier en zelfvertrouwen. 

Een muziekinstrument leren bespelen gaat niet altijd over rozen en houdt er rekening mee dat je kind er mee wil stoppen. Geef het bijvoorbeeld een half jaar of een jaar de tijd, wees positief en stimuleer je kind om vol te houden. Dat maakt het verschil tussen uiteindelijk wel of niet een piano (of ander instrument) te kunnen bespelen.

Conclusie

Hiermee ben ik aan het einde van dit artikel gekomen en ik hoop dat ik je als ouder(s) heb gestimuleerd om de stap naar de eerste muzikale ontwikkeling(en) te zetten. Door het leren bespelen van de piano ontwikkelen kinderen niet alleen belangrijke emotionele, cognitieve en sociale vaardigheden, maar kunnen ze ook een levenslange passie voor muziek ontdekken. Dat was in mijn geval zo!

Het is essentieel om goede pianolessen te vinden die je kind kan inspireren tijdens hun muzikale reis. Investeer vandaag nog in de toekomst van je kind en geef ze de mogelijkheid om de prachtige wereld van muziek te verkennen door middel van pianolessen!

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën