Roland Juno-60: De Beste Analoge Synthesizer Ooit
Vintage
Muziekbundel
Vintage
4 min
0

Roland Juno-60: De Beste Analoge Synthesizer Ooit

4 min
0

De Roland Juno-60 is een analoge synthesizer die in 1982 werd uitgebracht door Roland Corporation. Het is de opvolger van de Roland Juno-6 en heeft veel van dezelfde kenmerken en functies, maar met enkele belangrijke verbeteringen en uitbreidingen. De Juno-60 wordt vaak beschouwd als een van de beste analoge synthesizers die ooit zijn geproduceerd vanwege de kwaliteit van zijn geluid en de veelzijdigheid van zijn functies.

Ontwerp en functies

De Juno-60 heeft een klassiek ontwerp met een eenvoudig bedieningspaneel en een houten behuizing. Het heeft 61 toetsen en kan zes noten tegelijk polyfonisch spelen. Het heeft twee oscillatoren per stem, elk met verschillende golfvormen en tuning-mogelijkheden. Het heeft ook een suboscillator, die een octaaf lager is dan de eerste oscillator en kan worden gemengd met de andere oscillatoren om een rijkere, vollere klank te creëren.

De synthesizer heeft een breed scala aan instelbare parameters, waaronder filters, envelopes, LFO's en effecten. De filtersectie van de Juno-60 is vergelijkbaar met die van de Juno-6, met een laagdoorlaat- en hoogdoorlaatfilter. Maar in tegenstelling tot de Juno-6 heeft de Juno-60 een resonantieknop waarmee de piek van het filter kan worden benadrukt, waardoor de klank van de synthesizer kan worden gemoduleerd en verrijkt.

Een van de unieke kenmerken van de Juno-60 is de mogelijkheid om de envelope-parameters van de filters en de VCA te synchroniseren. Dit betekent dat de envelope hetzelfde tempo en de duur heeft voor zowel het filter als de VCA, waardoor het gemakkelijker wordt om complexe geluiden te creëren. De synthesizer heeft ook een chorus-effect dat de klank verrijkt en verdiept.

Geluidskwaliteit van de Roland Juno-60

De Juno-60 produceert een warm en rijk analoog geluid dat zeer gewild is bij muzikanten en producers. Het heeft een breed scala aan klanken, variërend van zachte pads tot agressieve leads en bassen. De synthesizer heeft een helder, vol geluid dat zich onderscheidt van andere synthesizers uit dezelfde tijd.

Gebruik in muziek

De Juno-60 werd veel gebruikt in de muziek van de jaren '80 en '90, met name in new wave, synthpop, en elektronische muziek. Het werd gebruikt door artiesten als Duran Duran, Depeche Mode, Gary Numan, Vince Clarke, The Human League en A-Ha.

Een van de meest bekende en herkenbare toepassingen van de Juno-60 is te horen op het nummer "Jump" van Van Halen (welke synthesizerliefhebber kent dit nummer niet), waar het geluid van de synthesizer de hoofdriff van het nummer vormt.

Reparaties en onderhoud

Net als de Juno-106 heeft de Juno-60 een reputatie dat ze lang meegaan en de betrouwbaarheid is groot. Maar toch kunnen er na verloop van tijd problemen ontstaan met de elektronica en componenten van de synthesizer. Gelukkig zijn er veel gespecialiseerde technici die ervaring hebben met het repareren en onderhouden van vintage synthesizers zoals de Juno-60. 

Een veelvoorkomend probleem bij de Juno-60 is de vervanging van de tact-switches, die na verloop van tijd kunnen slijten. Deze knoppen zijn nodig om de verschillende functies van de synthesizer te bedienen, dus het is belangrijk om ze te laten vervangen door een ervaren technicus om ervoor te zorgen dat de synth blijft werken zoals het hoort.

Een andere veelvoorkomende reparatie is het vervangen van de elektrolytische condensatoren, die in de loop der tijd kunnen lekken en de kwaliteit van het geluid kunnen aantasten. Het is belangrijk om deze componenten regelmatig te laten controleren en vervangen om de beste geluidskwaliteit te behouden.

Enkele kenmerken en specificaties van de Juno-60

 • Polyfone synthesizer met 61 toetsen
 • 6-stemmige polyfonie
 • 1 oscillator per stem met de golfvormen puls, zaagtand en blokgolf
 • 1 sub-oscillator voor baslijnen
 • 1 ruisgenerator
 • 2 enveloppen (ADSR) voor filter en amplitude
 • 1 low-pass filter (12dB/octave) met regelbare resonantie
 • Chorus-effect met twee instellingen
 • Arpeggiator
 • Pitchbend en modulatiewiel
 • 56 vooraf ingestelde geluiden en de mogelijkheid om 8 gebruikersgeluiden op te slaan

MIDI was nog niet beschikbaar op de Juno-60, dus de communicatie met andere apparatuur moest worden gedaan via de CV / Gate-uitgangen. De Juno-60 staat bekend om zijn warme, volle en levendige klank, en het is een populaire synthesizer voor het maken van pads, bassen, leads en andere typische synthesizergeluiden uit de jaren 80.

Roland Cloud en de Juno-60

De Juno-60 is ook beschikbaar als onderdeel van de Roland Cloud, een software-abonnementsservice van Roland Corporation waarmee gebruikers toegang hebben tot een breed scala aan digitale instrumenten en effecten. De Roland Cloud-versie van de Juno-60 is een software-emulatie die het geluid en de functionaliteit van het originele hardware-instrument nabootst.

De Roland Cloud-versie van de Juno-60 heeft dezelfde interface als het originele instrument en biedt een aantal extra functies, waaronder een polyfone arpeggiator, een geavanceerde modulatiematrix en een geïntegreerde effectensectie. Gebruikers kunnen ook hun eigen presets maken en opslaan, en de software biedt een breed scala aan voorgeprogrammeerde geluiden die zijn ontworpen om de klank van de originele Juno-60 na te bootsen.

Bekijk de Juno-60 en luister hoe analoog en digitaal samensmelt in de Cloud


Gemak van een virtuele Juno-60

Een van de voordelen van de Roland Cloud-versie van de Juno-60 is dat het gemakkelijk toegankelijk is voor muzikanten en producers die het originele hardware-instrument niet kunnen veroorloven of vinden. Daarnaast biedt de software-versie van de Juno-60 ook de mogelijkheid om de klank van het instrument te verfijnen en te bewerken met behulp van de geavanceerde modulatiematrix en effecten, waardoor muzikanten en producers meer controle hebben over hun geluid.

Over het algemeen is de Roland Cloud-versie van de Juno-60 een waardevol instrument voor muzikanten en producers die op zoek zijn naar de iconische klank van de originele Juno-60, maar die niet over het originele hardware-instrument beschikken. De software-emulatie biedt de flexibiliteit en controle die nodig is om de klank van de Juno-60 aan te passen en te verfijnen voor gebruik in moderne producties.

Mijn ervaring met de Roland Juno-60

Zelf heb ik nooit een Juno-60 gehad maar er wel eens op gespeeld. Voor een paar jaar terug nog was ik bij een muziekliefhebber in Amsterdam die er eentje in z'n studio had staan. Daar heb ik dan ook even naar hartelust op kunnen spelen. Wel gebruik ik de Roland Cloud versie van de Juno-60 en blijf me nog steeds verbazen over de kwaliteit die z'n oorsprong in de jaren '80 had.

Tot slot

De Roland Juno-60 is een klassieke analoge synthesizer die nog steeds wordt gewaardeerd om zijn warme, rijke geluid en veelzijdige functies. Het is een van de meest populaire synthesizers uit de jaren '80 en '90 en is te horen op veel hitnummers uit die tijd. Hoewel het nu een vintage instrument is, kan het nog steeds worden gebruikt om moderne muziek te maken en is het een waardevolle aanwinst voor elke producer of muzikant die op zoek is naar een unieke, analoge klank. 

Met het juiste onderhoud en reparaties kan de Juno-60 nog vele jaren meegaan en zijn plaats behouden als een iconisch en tijdloos instrument in de geschiedenis van de elektronische muziek. Daarnaast is er de Roland Cloud versie van de Juno-60 die makkelijk is te installeren in nagenoeg elke DAW.

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën