Roland RD-2000 Stage Piano Review
Roland
Muziekbundel
Roland
13 min
0

Roland RD-2000 Stage Piano Review

13 min
0

Is de Roland RD-2000 de Beste Stage Piano?

De RD-serie van Roland is de meeste muziekliefhebbers wel bekend en staat bekend om z'n betrouwbaarheid en zijn hoogwaardig geluid in combinatie met de juiste workflow en professionele functies. In dit artikel vertellen we er alles over dus ga er maar eens even goed voor zitten. Ben je benieuwd naar de prijs? Gebruik dan de buttons hieronder.

Willekeurige Buttons
Koop Roland RD-2000 bij:

Superieure geluidskwaliteit

Superieure geluidskwaliteit van de Roland RD-2000

Als Roland fan ben ik een beetje gekleurd door de sound die mij erg tot de verbeelding spreekt. Toch heb ik zelf voor een ander merk en model gekozen. Verderop in dit artikel lees je waarom. De geluidskwaliteit is superieur zoals je van Roland mag verwachten, zeer realistische en expressieve geluiden die enigszins vergelijkbaar zijn met een akoestische vleugel. Naast Roland zijn er tal van merken waar Yamaha er één van is die hetzelfde claimen. Los daarvan levert de RD-2000 uitmuntende prestaties en is zeker het uitproberen waard.

Naast de pianosounds beschikt de RD-2000 over meer dan 1100 andere geluiden die een breed scala aan instrumenten bestrijken, van orgels tot synths en orkestgeluiden, levert de SuperNATURAL engine adembenemende geluiden.

Geavanceerde functionaliteiten

Naast zijn indrukwekkende geluidskwaliteit beschikt de Roland RD-2000 over talloze geavanceerde functionaliteiten die je spel naar een hoger niveau tillen. Met 88 gewogen toetsen voelt deze piano aan als een echte akoestische piano, waardoor je maximale controle hebt over je spel. Daarnaast biedt het PHA-50 klavier een uitstekend speelgevoel met verbeterde aanslagdetectie en repetitie.

De RD-2000 is ook uitgerust met acht draaiknoppen en negen schuifregelaars, waardoor je direct toegang hebt tot essentiële functies zoals volume, equalizer en effecten. Met de mogelijkheid om tot acht geluidslagen tegelijkertijd te gebruiken, kun je complexe klanken creëren die perfect passen bij jouw muziekstijl.

Flexibiliteit en connectiviteit

Flexibiliteit en connectiviteit van de Roland RD-2000 Stage Piano

Een ander voordeel van de Roland RD-2000 is de flexibiliteit en connectiviteit die het biedt. Deze stage piano heeft twee onafhankelijke klankengenerators, waardoor je gelijktijdig twee verschillende geluiden kunt gebruiken of splitsen over het klavier. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een basgeluid met je linkerhand spelen terwijl je met je rechterhand een pianogeluid speelt.

Daarnaast heeft de RD-2000 een breed scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder MIDI, USB en audio-uitgangen. Dit maakt het eenvoudig om de piano aan te sluiten op andere apparaten zoals computers, synthesizers of mixers. Bovendien biedt de ingebouwde audiointerface van deze piano hoogwaardige opname- en afspeelmogelijkheden, waardoor het een ideale keuze is voor zowel liveoptredens als studio-opnames.

SuperNATURAL en V-Piano engines

SuperNATURAL en V-Piano engines

Over motoren gesproken, de Roland RD-2000 onderscheidt zich door de integratie van twee geluidsmotoren van uitzonderlijke klasse. Namelijk de SuperNATURAL en V-Piano engines. Deze combinatie maakt de RD-2000 bijzonder aantrekkelijk voor professionele musici en performers, dankzij de uitzonderlijke geluidskwaliteit en expressieve mogelijkheden. Laten we beide engines en hun voordelen eens nader bekijken:

SuperNATURAL Engine

De SuperNATURAL technologie is een innovatie van Roland die gericht is op het leveren van uiterst realistische akoestische klanken. Deze technologie gaat verder dan traditionele sampling door het gedrag en de nuances van akoestische instrumenten nauwkeurig te modelleren. Dit resulteert in geluiden die de complexe dynamiek, resonantie en overtonen van echte instrumenten nabootsen. Voor de RD-2000 betekent dit dat musici toegang hebben tot uitzonderlijk realistische pianoklanken, strijkers, blazers, en meer, met gedetailleerde controle over articulatie en expressie. Dit is vooral voordelig op het podium, waar de nuance en expressiviteit van live-instrumenten essentieel zijn voor een overtuigende performance.

V-Piano Engine

De V-Piano engine vertegenwoordigt Roland's topklasse in digitale piano-modelleringstechnologie. In tegenstelling tot traditionele sampling, die gebaseerd is op het afspelen van opgenomen geluiden, genereert de V-Piano engine het geluid in real-time door de fysieke componenten en het gedrag van een akoestische piano te modelleren. Dit omvat de resonantie van de snaren, het kader, en zelfs de interactie tussen de snaren onderling. Het resultaat is een rijk, levendig en diep aanpasbaar pianogeluid dat kan veranderen in reactie op de speelstijl en techniek van de performer. Musici kunnen zelfs de eigenschappen van de piano aanpassen, zoals de lengte van de snaren en de hardheid van de hamers, om een uniek instrument te creëren dat perfect aan hun behoeften voldoet.

Vintage effecten

Vintage effecten en sounds

De Roland RD-2000 onderscheidt zich met zijn uitgebreide collectie vintage effecten, ontworpen om de klanken van historische analoge apparatuur na te bootsen. Deze effecten bieden authentieke recreaties van legendarische effectprocessors en stompboxes, waardoor musici een breed scala aan klankkleuren tot hun beschikking hebben. Met effecten zoals chorus, reverb, delay, en meer, faciliteert de RD-2000 het creëren van zowel klassieke als moderne muziekproducties.

Opmerkelijk zijn de nauwkeurige modelleringen van de Boss CE-1 Chorus en Roland's Dimension D, die respectievelijk bekendstaan om hun rijke klank en subtiele ruimtelijke effecten. Ondanks de complexiteit van deze technologieën, zijn de vintage effecten intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, waardoor musici de diepte en intensiteit kunnen aanpassen voor elke situatie.

Deze effecten zijn niet alleen waardevol in de studio, maar bewijzen ook hun nut op het podium, waar ze bijdragen aan dynamische en expressieve performances. De RD-2000 verrijkt zijn geluidsbibliotheek met deze effecten, waardoor het instrument veelzijdig inzetbaar is voor het reproduceren van historisch significante sounds en het ondersteunen van moderne creaties. Dit maakt de RD-2000 een krachtig instrument voor zowel live optredens als studio-opnames.

Het Voordeel op het Podium

De combinatie van SuperNATURAL en V-Piano in de RD-2000 biedt podiumperformers een ongeëvenaard niveau van geluidskwaliteit en expressieve controle. Musici kunnen naadloos schakelen tussen of lagen maken van verschillende geluiden, van diep realistische akoestische piano's tot rijke, complexe synthetische texturen en alles daartussenin. Dit stelt performers in staat om een breed scala aan muzikale genres en stijlen te dekken met één enkel instrument.

De RD-2000 biedt ook uitgebreide aansluitmogelijkheden en controllerfuncties, waardoor musici externe hardware en software-instrumenten kunnen integreren in hun live setup. Dit alles, gecombineerd met de robuuste bouwkwaliteit en de intuïtieve gebruikersinterface van de RD-2000, maakt het een topkeuze voor serieuze performers die op zoek zijn naar de beste klank en flexibiliteit op het podium.

V-Piano Expansion 01

RD-2000 Walk-through

Acoustic Sound


Is de Roland RD-88 de opvolger van de RD-2000?

Nee, de Roland RD-88 is niet de opvolger van de RD-2000. De Roland RD-88 en RD-2000 behoren beide tot de RD-serie stage piano's van Roland, maar ze bedienen verschillende segmenten van de markt en hebben verschillende functiesets. De RD-2000, gelanceerd voor de RD-88, is een topmodel stage piano met geavanceerde functies, gericht op professionele musici die de hoogste kwaliteit geluid en de meest uitgebreide controle-opties vereisen. Het biedt onder andere twee onafhankelijke geluidsmotoren (V-Piano en SuperNATURAL), geavanceerde controllermogelijkheden, en uitgebreide connectiviteit.

De RD-88, die later werd geïntroduceerd, is ontworpen als een meer draagbare en toegankelijke optie voor musici die een kwalitatief goede stage piano zoeken met de essentiële functies van Roland's geluidstechnologie. Het biedt een gestroomlijnde gebruikerservaring met een focus op eenvoud en draagbaarheid, zonder alle uitgebreide bewerkingsmogelijkheden en controlefuncties van de RD-2000.

Samengevat, hoewel de RD-88 na de RD-2000 kwam, is het niet diens directe opvolger. Elk model heeft zijn eigen unieke kenmerken en is ontworpen om aan de behoeften van verschillende soorten gebruikers te voldoen.

Wave uitbreidingsslots

De Wave uitbreidingsslots van de Roland RD-2000 vertegenwoordigen een belangrijk aspect van zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid. Deze slots stellen gebruikers in staat om de interne geluidsbibliotheek van het instrument uit te breiden door nieuwe geluiden en instrumenten toe te voegen. Wat deze functie bijzonder krachtig maakt, is de integratie met de Roland Axial website, een platform dat speciaal is ontworpen om gebruikers toegang te geven tot een breed scala aan extra geluidsbibliotheken.

Voordelen van Wave Uitbreidingsslots

 • Aanpasbaarheid: Gebruikers kunnen hun RD-2000 aanpassen aan hun specifieke muzikale behoeften en voorkeuren door specifieke geluiden en instrumenten toe te voegen die ze nodig hebben voor hun performances of producties.
 • Verscheidenheid: De Axial website van Roland biedt een indrukwekkende verzameling van hoogwaardige geluiden, vari√´rend van klassieke instrumenten tot moderne synthetische textures en alles daartussenin. Dit betekent dat gebruikers toegang hebben tot een breed scala aan geluiden om hun creativiteit te stimuleren.
 • Voortdurende updates: Roland blijft nieuwe geluidsbibliotheken toevoegen aan de Axial website, wat betekent dat de geluidsmogelijkheden van de RD-2000 blijven groeien. Gebruikers kunnen regelmatig terugkeren naar het platform om te zien wat er nieuw is en hun instrument fris en actueel houden.
 • Eenvoudig te gebruiken: Het proces van het downloaden en installeren van nieuwe geluiden vanaf de Axial website is ontworpen om eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn, waardoor zelfs minder technisch onderlegde gebruikers gemakkelijk hun RD-2000 kunnen uitbreiden.

100-scène geheugens

Scènes zijn jouw voorgeprogrammeerde instellingen, ideaal voor live optredens. De 100-scène geheugens van de Roland RD-2000 zijn een krachtige functie die ontworpen is om musici maximale flexibiliteit en gemak te bieden tijdens live optredens en in de studio. Deze functie stelt gebruikers in staat om een breed scala aan gebruikersgedefinieerde instellingen op te slaan en snel op te roepen, waardoor het instrument zich moeiteloos aanpast aan verschillende muzikale situaties. Laten we dieper ingaan op wat de 100-scène geheugens inhouden en hoe ze kunnen worden gebruikt:

Wat Zijn Scène Geheugens?

Een "scène" in de context van de RD-2000 kan worden beschouwd als een momentopname van een specifieke set-up van het instrument, inclusief geluiden, split- en layer-configuraties, effectinstellingen, en meer. Elke scène slaat alle relevante parameters op die nodig zijn om een bepaalde klank of combinatie van klanken te recreëren.

Voordelen van 100-Scène Geheugens

 • Efficiëntie op het Podium: Met scènes kunnen performers snel schakelen tussen verschillende geluidsconfiguraties zonder dat ze handmatig instellingen hoeven te wijzigen tijdens een optreden. Dit is bijzonder waardevol in live situaties waar tijd en soepelheid essentieel zijn.
 • Creatieve Flexibiliteit: Musici kunnen experimenteren met complexe geluidslagen, splits en effectcombinaties, en hun creaties opslaan voor later gebruik. Dit stimuleert experimenten en creativiteit.
 • Consistentie: Scènes waarborgen dat een specifieke setup nauwkeurig kan worden gereproduceerd, keer op keer. Dit zorgt voor consistentie in de geluidskwaliteit en performance, ongeacht de locatie of situatie.
 • Voorbereiding en Organisatie: Voorafgaand aan optredens of opnamesessies kunnen musici hun benodigde scènes organiseren en rangschikken, zodat ze precies weten waar elke benodigde klank te vinden is.

Praktisch Gebruik

Stel je voor dat je als toetsenist verantwoordelijk bent voor verschillende delen van een nummer, inclusief piano-intro's, strijkerssecties, orgelsolo's, en synth pads voor de chorus. Met de RD-2000 kun je elke unieke setup als een aparte scène opslaan. Tijdens het optreden kun je dan met een simpele druk op de knop of een voetpedaal van de ene naar de andere scène overschakelen, waardoor je optreden naadloos en dynamisch wordt.

Nog even over  de 100-scène geheugens

De 100-scène geheugens bieden een ongekende controle en flexibiliteit, waardoor de RD-2000 zich niet alleen onderscheidt als een veelzijdig instrument voor live optredens, maar ook als een waardevol hulpmiddel in de studio. Deze functie, gecombineerd met de geavanceerde geluidsmotoren en uitgebreide aansluitmogelijkheden, maakt de RD-2000 een topkeuze voor serieuze musici en performers die op zoek zijn naar een stage piano die aan al hun eisen voldoet.

Een waar Podiumbeest

Roland RD-2000 PodiumBeest

Hier schittert de RD-2000; het is gebouwd voor live prestaties. De combinatie van superieure geluidskwaliteit, aanpasbare bediening, robuuste bouwkwaliteit en uitgebreide connectiviteit maakt de Roland RD-2000 tot een onmisbaar instrument voor live optredens. Het is niet alleen een instrument dat de creatieve expressie van de performer ondersteunt, maar ook de technische betrouwbaarheid biedt die nodig is op het podium. Dit alles samen verklaart waarom de RD-2000 terecht beschouwd wordt als een "podiumbeest" en de voorkeur geniet van professionals wereldwijd.

Is de Roland RD-2000 geschikt voor beginners?

Dit is een vraag die je mij eigenlijk niet zou moeten stellen. Als beginner wil je simpel en eenvoudig een paar knoppen bedienen en spelen maar. De RD-2000 beschikt over (te) veel functies voor beginners, maar dat is mijn mening. Je zou misschien beter voor de Roland GO of een ander beginnersmodel kunnen kiezen, ook al doet die term geen recht aan de kwaliteit van het gemiddelde instapmodel.

Wanneer je als beginner toch kiest voor de RD-2000 hoef je niet alle functies direct door te spitten. Concentreer je dan ook op leren spelen en ga je later verdiepen in alle functies die deze stage piano te bieden heeft. En dat zijn er veel, geloof me!

Waarom ik zelf NIET voor de RD-2000 heb gekozen!

Waarom ik zelf niet voor de RD-2000 heb gekozen?

Het is al even geleden dat ik in Zeeland op vakantie was, en als je vanuit Overijssel naar Zeeland rijdt kom je langs Goes. En je raadt het al, dan moet ik natuurlijk even langs Bax-Music om me even als een kind een snoepwinkel te voelen. Tegenwoordig is er ook een Bax muziekwinkel in Apeldoorn, dat is de reden dat m'n vriendin liever voor een andere plaats kiest om te winkelen. En ze heeft gelijk! Dat scheelt een hoop tijd.

Maar goed, ik heb de RD-2000 onder m'n vingers gehad en waar ik normaal gesproken Roland fan ben miste ik hierbij het gevoel, misschien had ik m'n dag niet en het is lastig te omschrijven. Het apparaat ziet er fantastisch uit, klinkt en speelt goed maar ik mis toch iets. Natuurlijk moet je niet alleen op mijn mening afgaan en zelf een keuze maken dus ik daag je uit om onderaan aan te geven waarom jij juist wél de RD-2000 hebt gekocht, en hoe tevreden je ermee bent. Uiteindelijk is het kopen van een instrument ook gevoel, en dat gevoel miste ik bij de RD-2000.

Wat ik wel heb gekocht?

Yamaha-CP88

Ik heb de Yamaha CP88 gekocht waarbij ik wel direct het juiste gevoel had. Makkelijke bediening en met schakelaars geluiden stapelen. Dat is m'n favoriet en daarnaast het fijne toetsenbord in combinatie met de uitmuntende sounds. Het is niet meer, en niet minder! Je kent het misschien wel, je bespeelt een instrument en bent direct verkocht. Dat had ik bij de CP88 terwijl ik ook de Nord Stage 2 en 3 heb gehad. De 4 staat nog op m'n verlanglijstje.

Wat vinden gebruikers van de RD-2000?

De gebruikerservaringen met de Roland RD-2000 zijn overwegend positief, met veel lof voor de veelzijdigheid, geluidskwaliteit en het gevoel van het toetsenbord. Hier zijn enkele gemeenschappelijke punten die vaak worden benadrukt in gebruikersfeedback:

Positieve Aspecten

 • Geluidskwaliteit: Gebruikers zijn vaak onder de indruk van de geluidskwaliteit van de RD-2000, met name de realistische piano- en elektronische piano-klanken die worden geboden door de V-Piano en SuperNATURAL geluidsmotoren. De breedte en diepte van de geluidsbibliotheek krijgen ook veel lof.
 • Speelgevoel: Het PHA-50 klavier, met zijn progressieve hammer-action en hybride houten en kunststof toetsen, wordt regelmatig geprezen voor het authentieke gevoel en de responsiviteit.
 • Live Performance: Professionele musici en performers waarderen de RD-2000 voor zijn aanpasbaarheid en gebruiksgemak tijdens live optredens. De mogelijkheid om snel tussen scènes te schakelen, de uitgebreide controle-opties en de naadloze geluidsovergangen worden als essentieel beschouwd.
 • Bouwkwaliteit: De stevige constructie en het duurzame ontwerp van de RD-2000 worden erkend als pluspunten, waardoor het instrument geschikt is voor regelmatig reizen en optredens.
 • Integratie met Externe Apparatuur: Gebruikers waarderen de uitgebreide connectiviteitsopties, waaronder MIDI- en USB-aansluitingen, die integratie met andere hardware en software vergemakkelijken.

Kritiekpunten

 • Complexiteit voor Beginners: Sommige gebruikers merken op dat de RD-2000, vanwege zijn uitgebreide functieset en aanpasbaarheid, initieel overweldigend kan zijn voor beginners of musici die een meer plug-and-play ervaring zoeken.
 • Prijs: De hogere prijs van de RD-2000 kan een drempel vormen voor sommige gebruikers, vooral voor diegenen die het instrument niet professioneel gebruiken of de geavanceerde functies niet nodig hebben.

Tot slot

Over het algemeen wordt de Roland RD-2000 zeer positief beoordeeld door gebruikers, die het waarderen om zijn professionele kwaliteiten, van geluidskwaliteit tot aanpasbaarheid voor live gebruik. Hoewel de complexiteit en prijs voor sommigen een belemmering kunnen zijn, zien veel professionele musici en serieuze amateurs het als een waardevolle investering voor zowel studio- als live-optredens.

Afmetingen van de Roland RD-2000 Stage Piano

Willekeurige Buttons
Koop Roland RD-2000 bij:

Conclusie

Al met al is de Roland RD-2000 een stage piano die zijn concurrentie overtreft op verschillende vlakken. Met zijn superieure geluidskwaliteit, geavanceerde functionaliteiten en flexibiliteit is deze piano de ideale keuze voor professionele pianisten. De gebruikers zijn overwegend positief over het instrument.

Of je nu op zoek bent naar een instrument voor liveoptredens, studio-opnames of gewoon om thuis te oefenen, de RD-2000 zal zeker aan al je verwachtingen voldoen. Investeer je in de Roland RD-2000? Dan ervaar je zelf de buitengewone speelervaring die deze stage piano te bieden heeft. Ook al had ik er zelf niet het juiste gevoel bij, maar dat is meer persoonlijk dan dat het iets zegt over de RD-2000.

Reacties

Ben je in het bezit van de Roland RD-2000 of misschien de Yamaha CP88? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring(en). Deel ze via de reactie button onderaan. De lezers zullen je dankbaar zijn.

Reacties
Categorieën