Smalltown Boy - Bronski Beat - Cry boy Cry
Songs
Muziekbundel
Songs
4 min
0

Smalltown Boy - Bronski Beat - Cry boy Cry

4 min
0

Smalltown Boy van Bronski Beat, ook wel bekend als Cry Boy Cry of Run Away - Run Away is een diep emotioneel nummer dat gaat over een jongen die vanwege zijn homoseksualiteit en de daaruit voortvloeiende discriminatie en afwijzing zijn geboortestad moet verlaten. Het thema van het nummer is erg krachtig en raakt aan universele gevoelens van eenzaamheid, afwijzing en de zoektocht naar acceptatie. Let op: Onderaan vind je een keyboard Remix gespeeld op de Korg PA5X.

De Jaren' 80

Wie kent (de oude garde haha) de videoclip uit de jaren '80 die de boodschap versterkte van "Smalltown Boy" nou niet. Het toont de protagonist (gespeeld door Jimmy Somerville) die geconfronteerd wordt met geweld en afwijzing vanwege zijn geaardheid, en uiteindelijk door zijn ouders wordt weggestuurd. Een sterk staaltje visuele storytelling in de video die bij droeg aan krachtige impact van het nummer.

Een Kleine Analyse van het Nummer

Het nummer heeft een duidelijke structuur met coupletten en een refrein die elkaar afwisselen. De herhaling van het refrein versterkt de emotionele impact van de boodschap. De taal is eenvoudig maar effectief, waardoor het verhaal en de emoties gemakkelijk te begrijpen zijn voor de luisteraar. De directe en eerlijke bewoordingen dragen bij aan de kracht van het nummer. Het nummer weet een sterke emotionele reactie op te roepen, mede dankzij de persoonlijke en indringende tekst in combinatie met de muziek. Het beschrijft de pijn en het verdriet van de hoofdpersoon op een manier waar veel mensen zich in zullen herkennen.

Dat is Muziek

Muziek is emotie, en als je dat op de juiste manier weet te verwoorden naar de muziek die je maakt heb je niet alleen een pakkend nummer, maar kun je wereldproblemen de baas blijven, alhoewel die uitspraak ook een beetje overdreven is. Wanneer alles zich in je hoofd afspeelt, kun je met muziek en emotie barrières doorbreken, geschiedenis schrijven of gewoon iemand helpen bij het verwerken van zijn of haar verdriet. Dat is muziek, dat is waar het om draait. Niets meer en niets minder.

Smalltown Boy van Bronski Beat is een iconisch nummer uit de jaren '80 dat zowel muzikaal als tekstueel indruk maakt. 

Hier zijn enkele belangrijke aspecten en details over het nummer:


Achtergrond en Thema

Achtergrond

 • "Smalltown Boy" werd uitgebracht in 1984 en was de debuutsingle van de Britse synthpopband Bronski Beat.
 • Het nummer werd een grote hit en bereikte hoge posities in de hitlijsten van verschillende landen, waaronder de top 10 in het Verenigd Koninkrijk.

Thema en Betekenis

 • Het nummer behandelt thema's zoals homofobie, afwijzing en het zoeken naar acceptatie.
 • Het vertelt het verhaal van een jongen die zijn geboortestad moet verlaten vanwege zijn seksuele geaardheid en de discriminatie die hij daar ervaart.
 • Dit thema was destijds bijzonder gedurfd en vernieuwend, aangezien homoseksualiteit nog een groot taboe was in veel delen van de wereld.


Muziek en Invloed

Muziekstijl

 • "Smalltown Boy" is een synthpopnummer, gekenmerkt door zijn melancholische synthesizer-melodieën en de krachtige zang van leadzanger Jimmy Somerville.
 • De combinatie van de elektronische muziekstijl en de emotioneel geladen teksten gaf het nummer een unieke en herkenbare sound.

Invloed

 • Het nummer wordt gezien als een van de belangrijkste LGBTQ+-anthems en heeft vele mensen geraakt en geïnspireerd.
 • Het moedigde bewustwording en acceptatie aan, en speelde een rol in het vergroten van de zichtbaarheid van LGBTQ+-kwesties in de popcultuur.


Kritische Ontvangst en Gevoelig Onderwerp

 • "Smalltown Boy" werd geprezen door critici voor zijn moedige en eerlijke benadering van gevoelige onderwerpen.
 • Het nummer blijft een klassieker en wordt nog steeds gedraaid en gecoverd door artiesten over de hele wereld.
 • De impact van het nummer reikt verder dan alleen de muziek, aangezien het een symbool is geworden voor de strijd voor gelijkheid en acceptatie binnen de LGBTQ+-gemeenschap.

Ik kan me vooral herinneren dat het nummer in 1984 zolang op nummer 1 heeft gestaan in de Top 40. Wat na enig onderzoek maar drie weken was, maar dat was in die tijd waarschijnlijk erg lang.

Originele Toonhoogte en Akkoorden van Smalltown Boy

Smalltown Boy van Bronski Beat wordt origineel gespeeld in de toonsoort F# minor (F# mineur). De belangrijkste akkoorden die in het nummer worden gebruikt zijn:

 • F#m (F# mineur)
 • D (D majeur)
 • A (A majeur)
 • E (E majeur)

Deze akkoorden vormen de basis van het nummer en geven het zijn kenmerkende melancholische en emotionele klank. In de video hieronder speel ik de song met Cm, Bes, Fm en As. 

Video

Tot slot kun je een stukje van Smalltown Boy horen op de Korg PA5X. Ik gebruik daarvoor de Remix Style en heb (bij gebrek aan een betere titel) de improvisatie dan ook Bronski REMIX genoemd. Bekijk hieronder de video.

De Gebruikte Synthesizers in Smalltown Boy

Smalltown Boy van Bronski Beat werd uitgevoerd met behulp van verschillende iconische synthesizers uit de jaren '80. Hier zijn de belangrijkste synthesizers die in het nummer zijn gebruikt:

Yamaha DX7

 • Een van de meest populaire digitale synthesizers van de jaren '80, bekend om zijn karakteristieke FM-synthese en heldere klanken.

Memorymoog

 • Een analoge polyfone synthesizer die bekend staat om zijn rijke, dikke geluiden en brede klankmogelijkheden.

Roland MC-202 Microcomposer

 • Dit apparaat werd gebruikt voor het programmeren van baslijnen en sequenties, wat een cruciale rol speelde in de ritmische structuur van het nummer.

LinnDrum

 • Een digitale drumcomputer die de drumgeluiden van het nummer produceerde. De LinnDrum was een favoriet in de jaren '80 vanwege zijn realistische drumklanken.

Pro-One

 • Een monofone analoge synthesizer van Sequential Circuits, gebruikt voor verschillende leidende en baslijnen in het nummer.

Tot slot

Yamaha DX7 en Memorymoog zorgden voor de warme, weelderige pads en de kenmerkende synth-riffs die door het nummer heen te horen zijn. De Roland MC-202 werd gebruikt om de baslijn te programmeren die een fundamenteel element van het nummer vormt. De LinnDrum leverde de strakke en kenmerkende drumklanken die de ritmische basis vormen. En de Pro-One werd gebruikt voor specifieke geluiden en effecten die de dynamiek van het nummer versterkten. Vooral de combinatie van deze synthesizers en drumcomputers gaf "Smalltown Boy" zijn kenmerkende geluid en droeg bij aan de tijdloze kwaliteit van het nummer.

Misschien ook interessant

Reacties

Ken jij dit nummer uit 1984 nog? En welke herinneringen roepen dit nummer bij jou op? Wil je dat met ons delen? Laat dan een reactie achter (onderaan) en houd het netjes.

Reacties
Categorieën