The Way It Is - Bruce Hornsby and the Range - De Kenmerkende Pianoriff - Piano Tutorial
Songs
Muziekbundel
Songs
4 min
0

The Way It Is - Bruce Hornsby and the Range: De Kenmerkende Pianoriff

4 min
0

"The Way It Is" is een nummer van Bruce Hornsby and the Range van hun 1986 debuutalbum met dezelfde naam, "The Way It Is". Dit nummer is een van de meest herkenbare en blijvende hits van Bruce Hornsby en staat bekend om zijn reflectieve teksten en kenmerkende pianoriff. Als aankomend pianist wil je natuurlijk zoiets kunnen spelen, de akkoorden partij is redelijk simpel te noemen maar de combinatie met de rechterhand behoeft toch wat oefening.

Hoe speel je "The Way It Is" op de Piano?

Ik heb even gezocht op YouTube en heb deze video gevonden waarin goed wordt uitgelegd hoe je "The Way It Is" redelijk makkelijk kunt leren spelen. 

(Engels - The Way It Is - Bruce Hornsby and the Range - Piano Tutorial)


Wil jij ook zo kunnen spelen als Bruce Hornsby? Dan zul je wel de eerste stap moeten zetten. Om het je makkelijk te maken kun je eenvoudig een gratis proefles van Cor Bakker ontvangen. Cor is de meest bekende tv-pianist van Nederland.

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianist Cor Bakker willen ontvangen?

Achtergrond

 • Artiest: Bruce Hornsby and the Range
 • Album: The Way It Is
 • Jaar van uitgave: 1986
 • Genre: Rock, soft rock

Tekst en Thema

De tekst van "The Way It Is" behandelt sociale en politieke kwesties, waaronder racisme en sociale onrechtvaardigheid. Het reflecteert op het feit dat ondanks de vooruitgang in de burgerrechtenbeweging, veel van de onderliggende problemen van ongelijkheid en discriminatie in de Amerikaanse samenleving onveranderd blijven. De tekst "That's just the way it is / Some things will never change" suggereert een bepaalde berusting in deze sociale realiteiten, terwijl het ook een uitdaging vormt voor de luisteraar om deze status quo niet zomaar te accepteren.

De Pianoriff

Wat "The Way It Is" vooral onderscheidt, is de onmiddellijk herkenbare piano-intro en -riff, die door het hele nummer heen loopt. Deze riff is uitgevoerd op een akoestische piano en is een essentieel kenmerk dat de track zijn kenmerkende geluid geeft.

 • Kenmerken van de pianoriff:
  • De riff is zowel ritmisch als melodieus boeiend, waarbij het gebruik maakt van syncopatie en sterke akkoordprogressies.
  • Het is gebaseerd op een reeks akkoorden gespeeld met de linkerhand, terwijl de rechterhand een melodische figuur speelt die deze akkoorden aanvult.
  • De pianoriff maakt gebruik van de techniek van arpeggio's, waarbij de noten van een akkoord snel achter elkaar in plaats van tegelijkertijd worden gespeeld, wat zorgt voor een rijk en gelaagd geluid.

Dit is een mooi voorbeeld waarin goed gebruik wordt gemaakt van de directe herkenbaarheid van een song. Niet altijd een garantie voor succes maar de succesfactor stijgt enorm wanneer je zoiets bedenkt. Wil je een liedje schrijven? Dan is dit 1 van de factoren waar je rekening mee moet houden.

Akkoordenschema

Het akkoordenschema van "The Way It Is" is relatief eenvoudig, maar wordt effectief gebruikt om een krachtige muzikale boodschap over te brengen. Hieronder is een basisweergave van het akkoordenschema voor het hoofddeel (couplet/chorus) van het nummer. Let op, dit schema kan variëren afhankelijk van de arrangementen en kan enige aanpassing vereisen voor specifieke uitvoeringen of instrumentaties.

Intro / Couple / Refrein:

G | D | C | G/B | Am7 | G/B | C

Dit schema herhaalt zich door het grootste deel van het nummer. De brug ("Well they passed a law in '64...") wijkt af van dit patroon en introduceert andere akkoorden om contrast te bieden. Zelf houd ik ervan om in de toonhoogte van het origineel te spelen, maar tegenwoordig kan alles dus wanneer jij je prettig voelt bij een andere toonhoogte is dat prima. Om dan mee te kunnen spelen met het origineel kun je de toonhoogte van je digitale piano of keyboard omhoog of omlaag transporteren.

Het is belangrijk op te merken dat Bruce Hornsby's pianospel ook invloeden van improvisatie bevat, wat betekent dat hij variaties en versieringen toevoegt wanneer hij live speelt of zelfs in de studio-opname. Dit maakt deel uit van wat "The Way It Is" zo boeiend en fris houdt bij elke luisterbeurt.

Voor pianisten die dit nummer willen leren, is het aan te raden om te beginnen met het beheersen van de basisakkoorden en progressies, en dan te experimenteren met het toevoegen van eigen ritmes en versieringen, in de geest van Bruce Hornsby's speelstijl.

 

Wil jij een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen? 

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianist Cor Bakker willen ontvangen?

Invloed en Impact

"The Way It Is" was een commercieel succes en bereikte de top van de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. Het nummer heeft een blijvende impact gehad, niet alleen vanwege zijn muzikale kwaliteit, maar ook vanwege de sociale en politieke boodschappen die het overbracht. Het is sindsdien door verschillende artiesten gesampled en gecoverd, waaronder de beroemde versie van Tupac Shakur "Changes", die de pianoriff van Hornsby gebruikt.

Conclusie

"The Way It Is" blijft een krachtig en aansprekend werk dat zowel muzikaal als tekstueel rijk is. De combinatie van Hornsby's doordachte songwriting en zijn virtuoze pianospel heeft ervoor gezorgd dat het nummer tijdloos is. Het is niet alleen een muzikaal hoogtepunt uit de jaren '80, maar ook een nummer dat luisteraars blijft uitdagen en inspireren om na te denken over de sociale kwesties die het aansnijdt.

Persoonlijke noot

Ondanks dat de riff in "The Way It Is" kenmerkend is en wat mij betreft intact moet blijven is er toch voldoende ruimte om te improviseren. Zelf houd ik niet zo van die vaste structuren en meestal speel ik geen enkele keer een nummer exact hetzelfde. Daar zit ook een gevaar in dat het alle kanten opgaat, dus vasthouden aan de bekende en kenmerkende riff is wel een must. Wist je dat Bach vroeger ook veel improviseerde? Dus maak je niet druk wanneer je een liedje telkens anders speelt. Probeer, Leer en Geniet!

Probeer, Leer en Geniet!

Uiteindelijk gaat het er niet om dat iets perfect is, het gaat erom dat je nieuwe dingen probeert, daarvan leert en er vooral van geniet. Muziek maken is een geweldige hobby wat in mijn ogen nog veel te weinig gebeurt. Met een beetje doorzettingsvermogen speel je binnen enkele dagen of weken al je eerste liedje. Begin eenvoudig, maak gebruik van de gratis proefles van Cor bakker en ga aan de slag. Jij zult die eerste stap moeten zetten, dat gaat niemand anders voor je doen.

Veel Succes!

Reacties

Wat vind je van dit artikel, en heb je er iets aan gehad? Of wil je iets anders meedelen waar onze lezers hun voordeel mee kunnen doen? Laat dan een reactie (onderaan) via de reageer button achter.

Ps: Vergeet niet om ons op YouTube te volgen, daar plaatsen we regelmatig leuke video's.

Reacties
Categorieën