Verschil tussen een Elektrische Piano en Keyboard
Digitale Piano
Muziekbundel
Digitale Piano
7 min
0

Verschil tussen een Elektrische Piano en een Keyboard

7 min
0

In dit artikel leg ik het verschil tussen een elektrische piano en een keyboard uit. Beide instrumenten hebben veel gemeen met elkaar maar er zijn wel degelijk verschillen. Tegenwoordig zijn er ook digitale piano's met een geïntegreerd keyboard. Dan heb je het beste van twee werelden. Er zijn enorm veel verschillende modellen te koop en tegenwoordig zelfs te huur. Laten we beginnen zodat jij een keuze kunt maken die het beste bij jou past. Laten we eerst beide instrumenten nader toelichten.

Wat is een elektrische piano?

Wat is een elektrische piano?

Een elektrische piano is in feite een digitale versie van een akoestische piano. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van een elektrische piano is dat de toetsen gewogen zijn, wat betekent dat ze een vergelijkbare weerstand hebben als de toetsen van een traditionele piano. Dit geeft de speler een authentiek gevoel en maakt het gemakkelijker om over te schakelen naar een akoestische piano.

Daarnaast wordt het geluid van een elektrische piano opgewekt door digitale samples van echte piano's. Dit betekent dat je een breed scala aan pianoklanken kunt ervaren, van een klassieke vleugel tot een rechtopstaande piano. Een ander voordeel van een elektrische piano is dat je hem kunt aansluiten op een koptelefoon, waardoor je het volume kunt aanpassen en zelfs in stilte kunt oefenen. De huiskamer modellen beschikken over ingebouwde speakers, en de stage piano's worden veelal op een versterker aangesloten voordat er geluid uit komt. 

Bekijk ook: >> Het verschil tussen een elektrische- en akoestische piano

Wat is een keyboard?

Wat is een keyboard?

Een keyboard daarentegen is meer een alles-in-één muziekinstrument. Het heeft vaak een groot aantal toetsen, meestal tussen 61 en 88, maar deze zijn meestal niet gewogen. Een keyboard is bedoeld voor verschillende soorten muziek en kan een breed scala aan geluiden en effecten produceren, zoals drums, strijkers, blaasinstrumenten en nog veel meer.

Het belangrijkste verschil tussen een keyboard en een elektrische piano is dat een keyboard voornamelijk wordt gebruikt voor het maken van muziek en optredens, terwijl een elektrische piano zich richt op het nabootsen van het geluid en gevoel van een akoestische piano. Dit betekent dat de kwaliteit en het realisme van de pianoklank vaak hoger zijn bij een elektrische piano dan bij een keyboard.

Opmerking: De kwaliteit van keyboards is de laatste tijd enorm toegenomen en topmodellen zoals de Yamaha Genos2 en Korg PA5X overtreffen de stoutste dromen. Ook zijn er huiskamermodellen digitale piano's met beiden in één. Je hebt dan een mooi meubelstuk en kunt zowel gebruik maken van een digitale piano en het keyboard gedeelte. Zo zijn er CVP modellen van Yamaha waarin grotendeels de Genos is geïntegreerd. Je moet dan wel een flinke investering doen maar daar heb je dan ook iets moois en goeds voor terug.

Piano spelen op een keyboard

Piano spelen op een keyboard

Op een keyboard kun je ook piano spelen. Echter, een keyboard is meer geschikt om met de linker hand de akkoorden te spelen, en met de rechterhand de melodie. Het verreist dus een andere manier van spelen dan een digitale piano. Piano leren spelen is in mijn ogen beter op een (digitale) elektrische- of akoestische piano. Naast de aanslag-techniek leer je écht piano spelen. Met een keyboard is dat toch anders en mis je het piano gevoel, ondanks dat je op een keyboard ook piano kunt spelen, is deze toch minder geschikt voor de basis die je met een piano wel legt.

Video ter inspiratie

In deze video laat ik je een stukje keyboard spelen op een digitale piano (Yamaha CVP-809) horen die ik ooit met een Yamaha PSR8000 heb gemaakt. Je ziet dan ook dat ik met de linker hand de akkoorden speel, en met de rechterhand een gitaarsolo.


Het maken van de juiste keuze voor piano of keyboard

Het maken van de juiste keuze voor piano of keyboard

Nu je meer weet over het verschil tussen een elektrische piano en een keyboard, kun je de juiste keuze maken op basis van jouw wensen, doelen en budget. Als je serieus bent over het leren spelen van piano of als je al een wat meer ervaren pianist bent, dan zou een elektrische piano de meest geschikte keuze zijn. Je krijgt een authentieke pianoklank en het gevoel van een echte piano. Kies dan voor een huiskamer model zodat dat de piano in het zicht staat, en je gemotiveerd wordt om te oefenen en en te spelen.

Aan de andere kant, als je geïnteresseerd bent in het verkennen van verschillende muziekgenres en het maken van moderne muziek, dan kan een keyboard een betere keuze zijn. Met een keyboard kun je experimenteren met verschillende klanken en effecten, en heb je de mogelijkheid om meerdere instrumenten te spelen. Ook een keyboard is dus een goede keuzen alleen is de verleiding dan groot om alleen akkoorden te spelen i.p.v. echt piano te leren spelen. Beiden zijn leuk om te leren en te spelen. Afhankelijk van hetgeen jij wilt kun je hierin een keuze maken.

Bedenk dat niets voor eeuwig is en je altijd je keuze kunt herzien door een ander instrument te kopen. Naarmate je vorderingen toenemen wil je vaak ook een professioneler instrument. Begin klein en eindig groot! 

Veelgestelde vragen elektrische piano en keyboard

Veelgestelde vragen elektrische piano en keyboard

Kan ik op een keyboard dezelfde oefeningen doen als op een elektrische piano?

Ja, in principe kun je dezelfde oefeningen doen op een keyboard als op een elektrische piano. Het belangrijkste verschil is dat de toetsen van een keyboard meestal niet gewogen zijn, dus het kan iets moeilijker zijn om over te stappen naar een akoestische piano. Bedenk dus goed van tevoren wat je uiteindelijke doel is en laat daar je beslissing mede van afhangen.

Zijn elektrische piano's duurder dan keyboards?

Dit is een vraag die afhangt van je wensen en hetgeen jij erin wilt investeren. Een goedkope elektrische piano is er al vanaf zo'n 500 euro. Datzelfde geldt voor een keyboard. Wanneer je kiest voor een mooi huiskamermodel digitale piano van goede kwaliteit lopen de bedragen al snel op. Kies je voor een kwalitatief en professioneel keyboard geldt hetzelfde. Jouw voorkeur en budget bepalen dus uiteindelijk welke keuze je maakt. Begin niet direct met een enorm duur model wanneer je piano wilt leren spelen. Koop een model waarmee je voorlopig verder kunt en beloon jezelf in een later stadium met een professioneler model wanneer je hebt laten zien dat je het volhoudt.

Kunnen beginners beter beginnen met een elektrische piano of een keyboard?

Het kan allebeide maar ik adviseer een digitale piano als huiskamer model tenzij je omgeving zich hier niet prettig bij voelt dat jij elke dag oefent. Het voordeel van een vaste opstelling is dat je er sneller even achter gaat zitten om te spelen. Het instrument staat in het zicht waardoor jij er continu aan herinnerd wordt om je doelstellingen te halen. 

Dat kan ook voor een keyboard gelden die in de woonkamer staat, maar meestal worden keyboards op de slaapkamer of in een andere ruimte gezet. Een ander voor- en nadeel van een digitale piano is het aantal geluiden en mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat je meer focus hebt op het spelen in plaats van het scrollen door de verschillende geluiden. Een nadeel is dat het snel saai kan worden en je jezelf meer uit moet dagen. Denk er ook aan dat keyboards vaak niet de aanslaggevoeligheid hebben zoals een digitale- of akoestische piano.

Persoonlijke noot

Persoonlijke noot voor de keuze tussen een digitale piano en een keyboard

Een digitale piano als meubelstuk is natuurlijk mooi om te zien in de huiskamer. Kies je voor een portable model zoals een digitale stage piano, dan is de flexibiliteit om het muziekinstrument te verplaatsen en neer te zetten waar jij wilt een fantastische keuze. Wil je meer met akkoorden, ritmes en complete orkesten spelen dan is een keyboard misschien geschikt voor jou. 

Heb je wat meer te besteden is een combinatie van beiden een mooie oplossing. Je hebt dan toegang tot het beste van twee werelden. Naast deze variaties is er ook nog het workstation. De Yamaha Montage of de Roland Fantom zijn hier mooie voorbeelden van. Bij Roland is integratie met de Roland Cloud een extra meerwaarde waar ik in een ander artikel op terugkom.

TIP: Welk apparaat je ook kiest maakt voor het leren piano spelen niet uit. Het gaat erom dat je elke dag eventjes oefent om progressie te maken. Dat kan op zowel een (digitale) piano als een keyboard. Heb je de doelstelling om écht piano te leren spelen zou ik kiezen voor een digitale piano in de huiskamer. Hiermee wordt je er continu aan herinnerd om nog even te oefenen en kun je de rest van de familie je voortgang laten horen. Gebruik een koptelefoon wanneer je omgeving minder van je riedeltjes is gecharmeerd.

Conclusie

In dit artikel hebben we het verschil tussen een elektrische piano en een keyboard uitgelegd. Een elektrische piano is gericht op het nabootsen van het geluid en gevoel van een akoestische piano, terwijl een keyboard een alles-in-één muziekinstrument is met een breed scala aan geluiden en effecten. Ook zijn er digitale piano's waarbij beiden zijn gecombineerd. Het maken van de juiste keuze hangt af van jouw behoeften en doelen als pianist/toetsenist.

Laat in het reactieveld onderaan weten welke keuze je hebt gemaakt en wat je anderen adviseert!

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram

Reacties
Categorieën