Waar als Beginner op Letten bij het Kopen van een Digitale Piano
Digitale Piano
Muziekbundel
Digitale Piano
6 min
0

Waar als Beginner op Letten bij het Kopen van een Digitale Piano

6 min
0

Een digitaal piano kopen kan een hele klus zijn, en ik kan het als muzikant weten. Vooral als je een beginner bent, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Met zoveel verschillende merken, modellen en functies om uit te kiezen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. In dit artikel gaan we bespreken waar je als beginner op moet letten bij het kopen van een digitale piano.

Waarom een digitale piano?

Waarom een digitale piano?

Voordat we ingaan op waar je op moet letten bij het kopen van een digitale piano, is het belangrijk om te begrijpen waarom een digitale piano een goede keuze kan zijn voor beginners. Een digitale piano biedt verschillende voordelen ten opzichte van een akoestische piano. 

Ten eerste nemen digitale piano's minder ruimte in beslag en zijn ze draagbaar, wat handig is als je beperkte ruimte hebt of het apparaat regelmatig wilt verplaatsen. Daarnaast kun je digitale piano's aansluiten op koptelefoons, zodat je kunt oefenen zonder anderen te storen. Bovendien bieden digitale piano's vaak extra functies zoals een metronoom, opnamefuncties en tal van extra geluiden om uit te kiezen.

TIP: Digitale piano's zijn er ook in huiskamer uitvoeringen. Een mooi meubelstuk waar je door de vaste plaats en opstelling vaak sneller even achter kruipt. Wil je de omgeving niet tot last zijn kies dan voor een draagbaar model die je mee kan nemen naar een andere ruimte of slaapkamer. Ondanks het feit dat je een koptelefoon kunt gebruiken kan het aanslaan van de vingers op de toetsen irritant zijn voor je medebewoners.

Het pianotoetsenbord

Het pianotoetsenbord

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een digitale piano is het pianotoetsenbord. Als beginner is het goed om een digitale piano te vinden met een gewogen toetsenbord. 

Gewogen toetsen bootsen het gevoel van een akoestische piano na, waardoor je de juiste techniek kunt ontwikkelen en een goede speelervaring hebt. Het is ook belangrijk om te controleren of het toetsenbord aanslaggevoelig is, wat betekent dat de klank varieert afhankelijk van hoe hard of zacht je op de toetsen drukt. Bij sommige digitale piano's is dit instelbaar afhankelijk van je voorkeur.

Het geluid

Naast het toetsenbord is het geluid van de digitale piano ook van groot belang. Als beginner wil je een piano met hoogwaardige samples, zodat je kunt genieten van een realistisch geluid. Luister naar verschillende instrumentklanken en zorg ervoor dat ze aan je verwachtingen voldoen. 

Sommige digitale piano's bieden zelfs geluiden die zijn opgenomen van bekende akoestische piano's, wat een extra voordeel kan zijn. Denk er wel aan dat "geluid" voor iedereen anders is en naarmate je meer op de digitale piano speelt je voorkeur kan veranderen.

De functies

Bij het kopen van een digitale piano moet je ook letten op de beschikbare functies. Denk na over welke functies belangrijk voor je kunnen zijn. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om opnames te maken of om begeleidingsritmes toe te voegen? Wil je de mogelijkheid hebben om je piano met andere apparaten te verbinden via MIDI? Zorg ervoor dat de digitale piano die je overweegt deze functies biedt, zodat je alle gewenste mogelijkheden hebt.

Het budget

Een ander belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een digitale piano is je budget. Digitale piano's variëren sterk in prijs, afhankelijk van de merken, functies en kwaliteit. Stel een budget vast voordat je op zoek gaat naar een digitale piano en houd je daaraan. Op die manier kun je voorkomen dat je te veel uitgeeft en ervoor zorgen dat je waar krijgt voor je geld.

Mijn advies

Begin niet met een te dure piano en begin met spelen. Veel mensen beginnen enthousiast en haken na een (korte) periode af, dan is het zonde dat je zo'n duur apparaat in huis hebt staan. Oefen elke dag, ook al is het maar een kwartiertje. Maak er een sport van en daag jezelf uit. Tegenwoordig zijn we snel afgeleid door allerlei zaken om ons heen. 

Bedenk dat piano spelen gewoon leuk moet zijn, natuurlijk moet je tijd en energie investeren in het leren piano spelen maar daar krijg je enorm veel voor terug. Daar heb je nu nog geen idee van, maar houd het maar eens een jaartje vol en stuur me dan een bericht over jouw vorderingen. Dat kan onderaan via de reacties.

Begin eenvoudig

Begin eenvoudig en laat je niet gekmakend door alle filmpjes op YouTube en TikTok. Het gaat erom dat je het volhoud. Ik ben ooit op m'n 8e begonnen met orgelspelen waarna de synthesizers en piano's z'n intrede deden in mijn muzikale reis. Het had weinig gescheeld of ik was er al vroeg mee gestopt. Gemotiveerd door m'n ouders is het me toch gelukt om het vol te houden, dat is dan ook het enige wat je moet doen. Daag jezelf uit en belangrijker nog, houd het vol.

Mijn ervaring met verschillende digitale piano's

Yamaha CP88 (2024)

Ik heb verschillende digitale piano's gehad en weet dat iedereen zo z'n eigen voorkeuren heeft. Zelf ben ik Roland fan maar op dit moment speel ik op een Yamaha CP88 (2024-zie plaatje hierboven). Daarnaast heb ik verschillende versies van de Nord Stage gehad. Wanneer je volhoudt komt er altijd een moment waarop je aan iets nieuws toe bent. Daarnaast gaat de techniek zo verschrikkelijk snel dat er altijd weer een nieuwer model op de markt komt. 

Ik ben ooit begonnen met een orgeltje van een paar honderd gulden (dat is lang geleden haha) opgevolgd door een Farfisa Portable Orgel om mee op te kunnen treden. Later kwamen er de synthesizer en de digitale stage piano voor mij bij. Besef dat muziekmaken een oneindige reis van allerlei indrukken, emoties, inspiratie en leermomenten zijn. Kies hierin jouw eigen weg.

Veel gestelde vragen beginnende pianisten

Meest gestelde vragen piano leren spelen voor beginners!

Moet ik een digitale piano hebben met 88 toetsen?

Dit is geen verplichting maar het is wel sterk aanbevolen een digitale piano met 88 toetsen te kopen. Dit is namelijk vergelijkbaar met een echte akoestische piano en zorgt ervoor dat je het volledige bereik kunt gebruiken. 

Kan ik een digitale piano aansluiten op mijn computer?

Ja, de meeste digitale piano's kunnen worden aangesloten op een computer. Focus je in het begin vooral op het piano leren spelen in plaats van de randzaken eromheen. Uit ervaring weet ik dat spelen in combinatie met een laptop geweldig is maar het leidt in het begin er af. Leer eerst piano spelen en houd dit vol. Maak plezier en daag jezelf uit. De computer komt later wel.

Moet ik investeren in een duur merk?

Zoals eerder aangegeven is het zonde om direct met een duur merk piano te beginnen. Alhoewel Roland en Yamaha ook wel goedkopere versies op de markt hebben gebracht is het belangrijk om een piano te kiezen die bij je budget past en eenvoudig van bediening is. Te veel knoppen en verschillende instelling leidt weer af van je doel. Het gaat om het spelen en niet om alle functies die erop zitten. Een akoestische piano heeft vaak ook weinig mogelijkheden waarbij alles om de aanslag van de toetsen en het geluid draait.

Moet ik pianolessen volgen?

Begin eerst eens met het ontdekken van de piano, leer een beetje spelen en zoek filmpjes op YouTube op die je daarbij helpen. Er staan genoeg gratis oefeningen op internet waar jij alvast mee aan de slag kunt. Zorg dat je ontspannen speelt en houd je aan de tips en adviezen van professionals. Begin met de basis en breid daarna langzaam uit. Dan komt er vanzelf een moment dat je toe bent aan pianolessen (online).

Bekijk ook: Piano leren spelen voor beginners en ontdek de verschillende mogelijkheden.

Tot slot

Het kopen van een digitale piano als beginner kan een grote uitdaging zijn vanwege het grote aanbod. Het is belangrijk om te letten op het pianotoetsenbord, het geluid, de functies en je budget bij het maken van je keuze. Bezoek eens een pianowinkel, voel de toetsen en luister naar het geluid. 

De ene piano speelt nu eenmaal anders dan de andere. Dat moet je ervaren. Koop in het begin een "goedkope" digitale piano en ga het gewoon doen. Houd vol, en stel doelen. Zorg er vooral voor dat je er plezier in hebt (en houdt), de rest volgt vanzelf waarbij je ook zult merken dat je een bepaalde voorkeur voor muziekstijl, aanslag en geluid ontwikkeld. In een ander artikel geef ik je meer informatie over de verschillende merken en typen digitale piano's om mee te beginnen.

Ik wens je enorm veel succes!

Reacties

Wat is het voor jou geworden? En wat heeft de doorslag gegeven? Wil je jouw keuze met ons delen? Doe dat dan via de reageer button onderaan zodat je met jouw keuze ook anderen kunt inspireren. 

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram

Reacties
Categorieën