Waarom is Muziek maken Goed voor je Brein?
Ben je een liefhebber van muziek? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Het maken van muziek heeft namelijk talloze voordelen voor je brein. Of je nu een professionele muzikant bent of gewoon plezier hebt in het spelen van een instrument, de effecten op je hersenen zijn buitengewoon positief. In dit artikel bespreken we waarom muziek maken goed is voor je brein en waarom het een geweldige activiteit is om in je dagelijks routine op te nemen.
Muziek maken verbetert cognitieve vaardigheden
Het beoefenen van een muziekinstrument is als een workout voor je brein. Het vereist concentratie, geheugen, aandacht en coördinatie. Wanneer je bezig bent met het spelen van een instrument, worden verschillende delen van je hersenen tegelijkertijd geactiveerd. Dit helpt bij het ontwikkelen en verbeteren van cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, planning en organisatie.
Muziek maken verhoogt emotioneel welzijn
Het is algemeen bekend dat muziek emoties kan oproepen en ons humeur kan beïnvloeden. Maar wist je dat het zelf maken van muziek ook een krachtig effect heeft op ons emotioneel welzijn? Muziek maken activeert de beloningscentra in onze hersenen, wat resulteert in het vrijkomen van dopamine - het gelukshormoon. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van voldoening en plezier. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verlichten van symptomen van angst en depressie.
Muziek is emotie
Dit herken je vast wel, even langer in de auto blijven zitten omdat er een favoriet nummer op de radio is. Of geraakt worden door de klanken of tekst van een nummer. Muziek is emotie en hoeft niet altijd perfect te zijn. Overigens is niets perfect en zijn er zelfs nummers uitgebracht waar een fout in is geslopen. Die hebben ze er bewust ingelaten omdat dat geluid bij de emotie van de opname hoort. Aan de manier hoe iemand speelt of zingt kun je vaak zijn of haar stemming afleiden. Het zijn niet altijd de beste zangers of artiesten die succesvol worden. Het zijn de muzikanten die de juiste snaar bij mensen raken.
Muziek maken bevordert sociaal contact
Het samen muziek maken biedt een geweldige kans om sociale contacten te leggen en verbinding te maken met anderen. Of je nu deel uitmaakt van een band, een koor of gewoon samenspeelt met vrienden, het delen van muziek schept een gemeenschappelijke interesse en creëert een gevoel van saamhorigheid. Dit kan bijdragen aan het versterken van sociale vaardigheden, het vergroten van zelfvertrouwen en het verminderen van gevoelens van eenzaamheid.
Muziek maken stimuleert creativiteit
Als je een instrument bespeelt, ben je voortdurend bezig met het creëren van iets nieuws. Van het improviseren van een solo tot het componeren van je eigen muziek, muziek maken is een geweldige manier om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen en te stimuleren. Creativiteit helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar kan ook andere aspecten van je leven verrijken.
Muziek en klanken als heling
Muziek maken maar ook bepaalde klanken worden vaak gezien als een vorm van heling, zowel mentaal als emotioneel. Het proces van het creëren en uitvoeren van muziek kan therapeutisch werken doordat het de uitdrukking van emoties faciliteert en een uitlaatklep biedt voor zelfexpressie. Het actief bezig zijn met muziek kan stress en angst verminderen en bijdragen aan een positieve stemming. Muziek kan ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
Voor sommige mensen biedt het maken van muziek een manier om met moeilijke levensgebeurtenissen om te gaan of om te herstellen van trauma. Daarnaast is aangetoond dat het betrokken zijn bij muzikale activiteiten zoals eerder aangegeven in dit artikel cognitieve functies kan verbeteren en sociale connecties kan versterken.
Verschil voor ons brein tussen muziek maken en naar luisteren
Muziek maken en naar muziek luisteren zijn beide goed voor het brein, maar op verschillende manieren. Het luisteren naar muziek kan ontspannend werken, stress verminderen, en de stemming verbeteren. Het stimuleert bepaalde hersengebieden die betrokken zijn bij emotie en genot. Muziek maken, daarentegen, is een meer actieve bezigheid die niet alleen de emotionele gebieden van de hersenen activeert, maar ook de gebieden die betrokken zijn bij motorische vaardigheden, geheugen, en creatief denken. Dit kan leiden tot verbeterde cognitieve vaardigheden, zoals geheugen, aandacht en probleemoplossend vermogen. Muziek maken is dus een complexere activiteit voor het brein, omdat het zowel de creatie als de interpretatie van muziek omvat.
Meest gestelde vragen
Moet ik een professionele muzikant zijn om te profiteren van de voordelen van muziek maken?
Absoluut niet! Of je nu een beginner bent of al jaren speelt, het maken van muziek heeft positieve effecten op je brein, ongeacht je vaardigheidsniveau.
Welk instrument moet ik kiezen als ik wil beginnen met muziek maken?
De keuze van het instrument hangt af van je persoonlijke voorkeur en interesse. Kies iets waar je van houdt en waar je graag tijd aan wilt besteden. Denk ook na over het type geluid en de muziekstijl die je aanspreekt. Zelf ben ik ooit begonnen met een orgeltje, daarna synthesizers, keyboards en de digitale piano. Kies iets wat bij je past en gebruik je creativiteit en ontwikkel muzikale vaardigheden.
Kan ik ook profiteren van de voordelen van muziek maken zonder een instrument te bespelen?
Ja! Zelfs als je geen instrument bespeelt, kun je nog steeds genieten van de voordelen van muziek. Luisteren naar muziek kan ook een positief effect hebben op je humeur en emoties. Dus zet je favoriete nummer op en geniet ervan!
TIP: Muzikale spelletjes zoals het raden van liedjes die je aanzet via Spotify, waarbij de ene persoon een nummer opzet, en de andere persoon de song of artiest raadt is erg leuk om te doen. Ik kan me er in ieder geval uren mee vermaken. Je haalt niet alleen je muzikale kennis op maar leert ook andere muziek kennen. En je weet het inmiddels, muziek (maken) is goed voor je brein.
Persoonlijke noot
Ik heb vaak muzikanten over de vloer gehad die een instrument van me kochten. Ook ben ik vaak op pad geweest om door het hele land muziekinstrumenten te kopen. Over het algemeen is er een onverklaarbare klik tussen muzikanten die er veel minder is wanneer je een kastje of bed op Marktplaats zet. Of je nu weinig of veel geld hebt, uit een hoge of lage sociale klasse komt, muziek verbindt, zo ook de interactie tussen muzikanten. Of je nu beginner of gevorderde bent, het maakt niet uit.
Heb je wel eens samen met iemand gespeeld? Dat is iets magisch en bijna niet uit te leggen. Dus ik begrijp heel goed dat muziek (maken) een positieve invloed op mensen heeft.
Tot slot
Muziek maken is veel meer dan alleen een leuke hobby. Het heeft talloze voordelen voor je brein en welzijn. Het verbetert cognitieve vaardigheden, verhoogt emotioneel welzijn, bevordert sociaal contact en stimuleert creativiteit. Dus waar wacht je nog op? Pak dat instrument op en begin vandaag nog met muziek maken!
Reacties
Op welke manier heeft muziek (maken) invloed op jouw leven gehad? - of nog steeds - wil je dat delen met anderen? Doe dat dan via de reactiebutton onderaan!
PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram