Wat voor Synthesizers gebruik(t)en Bekende Artiesten?
Bekende artiesten
Muziekbundel
Bekende artiesten
6 min
0

Wat voor Synthesizers gebruik(t)en Bekende Artiesten?

6 min
0

In dit artikelen duiken we dieper in de wereld van synthesizers die verschillende artiesten gebruikten en (soms) nog gebruiken. De jaren '80 hebben de toon gezet voor vette sounds en kenmerkende geluiden die nu als vintage worden omschreven. Hieronder vind je eerst een overzicht van verschillende bands en artiesten. Verderop vind je enkele kenmerken van de synthesizers die in dit artikel worden genoemd. Have Fun!

Depeche Mode by AI

Depeche Mode

Naast Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, gebruikte Depeche Mode ook synthesizers van andere merken, waaronder de Roland Juno-serie en de Sequential Circuits Prophet-serie. Deze synthesizers droegen bij aan het kenmerkende geluid van de band in nummers zoals "Personal Jesus" en "People Are People".

Toto

Toto maakte niet alleen gebruik van Yamaha-synthesizers, maar ook van synthesizers van andere merken, zoals de Roland Jupiter-serie en de Oberheim OB-serie. Deze synthesizers werden vaak gebruikt om de rijke, gelaagde arrangementen van de band te creëren in nummers zoals "Hold the Line" en "I'll Be Over You".

Stevie Wonder

Naast Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, maakte Stevie Wonder ook gebruik van synthesizers van andere merken, waaronder de Moog Minimoog en de ARP Odyssey. Deze synthesizers werden gebruikt om de funky baslijnen en bruisende leads te creëren die te horen zijn in nummers zoals "Higher Ground" en "Living for the City".

Kraftwerk

Kraftwerk staat bekend om zijn gebruik van een breed scala aan synthesizers, waaronder Yamaha-modellen zoals de DX7, maar ook synthesizers van andere merken, zoals de EMS VCS3 en de Korg MS-serie. Deze synthesizers werden gebruikt om de minimalistische, repetitieve geluiden te produceren die kenmerkend zijn voor de muziek van Kraftwerk.

Jean-Michel Jarre

Naast Yamaha-synthesizers maakte Jean-Michel Jarre ook gebruik van synthesizers van andere merken, zoals de EMS Synthi AKS en de Roland Jupiter-serie. Deze synthesizers werden gebruikt om de kosmische, symfonische geluiden te creëren die te horen zijn in albums zoals "Équinoxe" en "Rendez-vous".

Kanye West

Kanye West heeft een breed scala aan synthesizers gebruikt in zijn producties, waaronder Yamaha-modellen zoals de DX7, maar ook synthesizers van andere merken, zoals de Roland TR-808 en de Moog Voyager. Deze synthesizers werden gebruikt om de diverse geluidspaletten te creëren die te horen zijn in zijn albums zoals "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" en "Yeezus".

Michael Jackson

Michael Jackson maakte naast Yamaha-synthesizers ook gebruik van synthesizers van andere merken, zoals de Roland Juno-serie en de Oberheim OB-serie. Deze synthesizers werden gebruikt om de rijke, dansbare arrangementen te creëren die te horen zijn in zijn albums zoals "Off the Wall" en "Bad".

Daft Punk

Daft Punk maakte naast Yamaha-synthesizers ook gebruik van synthesizers van andere merken, zoals de Roland TB-303 en de Korg MS-serie. Deze synthesizers werden gebruikt om de funky, disco-geïnspireerde geluiden te produceren die te horen zijn in nummers zoals "Da Funk" en "Get Lucky".

Prince

Prince was een meester in het bespelen van synthesizers en gebruikte Yamaha-modellen zoals de DX7, maar ook synthesizers van andere merken, waaronder de Oberheim OB-X en de Roland Juno-serie. Deze synthesizers droegen bij aan de unieke, funky geluiden die te horen zijn in zijn nummers zoals "Purple Rain" en "1999".

Pet Shop Boys

Deze Britse synthpopduo maakte uitgebreid gebruik van Yamaha-synthesizers, waaronder de DX7, naast synthesizers van andere merken zoals de Roland Juno-serie en de Korg M1. Deze synthesizers werden gebruikt om de dansbare, elektronische arrangementen te creëren die kenmerkend zijn voor hun hits zoals "West End Girls" en "It's a Sin".

Herbie Hancock

Als jazzpionier en elektronische muziekvernieuwer maakte Herbie Hancock gebruik van Yamaha-synthesizers zoals de DX7, maar ook van synthesizers van andere merken zoals de ARP Odyssey en de Moog Model D. Deze synthesizers werden gebruikt om de grenzen tussen jazz en elektronische muziek te verkennen in albums zoals "Future Shock" en "Head Hunters".

New Order

Deze Britse new waveband maakte gebruik van Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, naast synthesizers van andere merken, zoals de Roland Jupiter-serie en de Sequential Circuits Prophet-serie. Deze synthesizers droegen bij aan de kenmerkende, melancholische geluiden die te horen zijn in nummers zoals "Blue Monday" en "Bizarre Love Triangle".

The Human League

Deze Britse synthpopband maakte uitgebreid gebruik van Yamaha-synthesizers, waaronder de DX7, naast synthesizers van andere merken zoals de Roland Jupiter-serie en de EMS VCS3. Deze synthesizers werden gebruikt om de catchy, elektronische melodieën te creëren die te horen zijn in hits zoals "Don't You Want Me" en "Human".

Brian Eno

Als experimentele componist en producer maakte Brian Eno gebruik van Yamaha-synthesizers zoals de DX7, maar ook van synthesizers van andere merken zoals de EMS Synthi AKS en de Buchla Music Easel. Deze synthesizers werden gebruikt om de atmosferische, ambient geluiden te creëren die te horen zijn in zijn soloalbums en samenwerkingen met andere artiesten.

Gary Numan

Deze Britse new wave-artiest maakte gebruik van Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, naast synthesizers van andere merken zoals de Minimoog en de Oberheim OB-serie. Deze synthesizers werden gebruikt om de donkere, futuristische geluiden te creëren die te horen zijn in hits zoals "Cars" en "Are 'Friends' Electric?".

Grimes

Deze Canadese artiest is bekend om haar experimentele en genre-overschrijdende muziek. Grimes maakt gebruik van Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, maar integreert ook synthesizers van andere merken, zoals de Arturia MicroBrute en de Moog Subsequent 37, om haar unieke geluidspalet te creëren in nummers zoals "Genesis" en "Kill V. Maim".

James Blake

Als singer-songwriter en producer staat James Blake bekend om zijn melancholische en experimentele geluiden. Hij maakt gebruik van Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, naast synthesizers van andere merken, zoals de Korg MS-20 en de Roland Juno-106, om zijn kenmerkende geluid te creëren in nummers zoals "Retrograde" en "Limit to Your Love".

CHVRCHES

Deze Schotse synthpopband maakt uitgebreid gebruik van Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, naast synthesizers van andere merken, zoals de Roland Juno-serie en de Korg MS-20. Deze synthesizers worden gebruikt om de pakkende, elektronische melodieën te creëren die te horen zijn in nummers zoals "The Mother We Share" en "Leave a Trace".

The Weeknd

Als een van de meest invloedrijke R&B-artiesten van het moment maakt The Weeknd gebruik van een verscheidenheid aan synthesizers in zijn producties. Hij integreert Yamaha-synthesizers, zoals de DX7, met synthesizers van andere merken, zoals de Roland Juno-106 en de Moog Sub Phatty, om zijn kenmerkende, dromerige geluid te creëren in nummers zoals "Blinding Lights" en "Starboy".

Billie Eilish

Deze jonge singer-songwriter en popfenomeen maakt gebruik van een breed scala aan synthesizers in haar muziek. Billie Eilish integreert Yamaha-synthesizers, zoals de Reface-serie, met synthesizers van andere merken, zoals de Teenage Engineering OP-1 en de Roland Juno-DS, om haar unieke, donkere geluid te creëren in nummers zoals "bad guy" en "bury a friend".

Deze hedendaagse artiesten zetten de traditie voort van het gebruik van Yamaha-synthesizers in combinatie met synthesizers van andere merken, waardoor ze nieuwe en innovatieve geluiden creëren die resoneren met een breed publiek.

Genoemde synthesizers op een rij

Hier is een overzicht van de synthesizers die zijn genoemd, samen met hun specifieke kenmerken:

Yamaha DX7

 • Type: Digitale FM-synthesizer
 • Kenmerken: 6-operator FM-synthese, 32 algoritmen, 16-stemmige polyfonie, 32 interne geheugenplaatsen, kenmerkende FM-klanken zoals "E.Piano 1" en "Bass 1".

Roland Juno-serie (bijv. Juno-106)

 • Type: Analoge subtractieve synthesizer
 • Kenmerken: 6-voice polyfonie, 1 oscillator per stem, 24 dB/octaaf low-pass filter, chorus-effect, kenmerkende warme pads en basgeluiden.

Sequential Circuits Prophet-serie (bijv. Prophet-5)

 • Type: Analoge subtractieve synthesizer
 • Kenmerken: 5-voice polyfonie (Prophet-5), 8-voice polyfonie (Prophet-10), 2 oscillatoren per stem, 24 dB/octaaf low-pass filter, kenmerkende rijke pads en leads.

Moog Minimoog

 • Type: Analoge subtractieve monofone synthesizer
 • Kenmerken: 3 oscillatoren, 24 dB/octaaf low-pass filter, kenmerkend voor zijn dikke basgeluiden en schreeuwende leads.

ARP Odyssey

 • Type: Analoge subtractieve monofone / duofone synthesizer
 • Kenmerken: 2 oscillatoren, 12 dB/octaaf (rev1 en rev2) of 24 dB/octaaf (rev3) low-pass filter, kenmerkende voor zijn scherpe leads en funky geluiden.

EMS VCS3

 • Type: Modulaire analoge synthesizer
 • Kenmerken: Semi-modulaire opzet met patchbay, 3 oscillatoren, joystickcontroller, uniek en experimenteel geluidsontwerp.

Korg MS-serie (bijv. MS-20)

 • Type: Analoge subtractieve monofone synthesizer
 • Kenmerken: 2 oscillatoren met PWM en ringmodulatie, 24 dB/octaaf low-pass / high-pass filter, kenmerkend voor zijn agressieve basgeluiden en resonante filters.

Arturia MicroBrute

 • Type: Analoge subtractieve monofone synthesizer
 • Kenmerken: 1 oscillator, Steiner-Parker filter, modulatiematrix, kenmerkend voor zijn compacte formaat en krachtige geluidsmogelijkheden.

Moog Subsequent 37

 • Type: Analoge subtractieve monofone / duofone synthesizer
 • Kenmerken: 2 oscillatoren met suboscillator, 24 dB/octaaf low-pass filter, uitgebreide modulatieopties, kenmerkend voor zijn rijke en krachtige geluid.

Teenage Engineering OP-1

 • Type: Digitale synthesizer / sampler
 • Kenmerken: Compact formaat, 8 synthesizer-engines, sampler, sequencer, effecten, kenmerkend voor zijn veelzijdigheid en creatieve mogelijkheden.

Tot slot

Dit zijn slechts enkele kenmerken van de genoemde synthesizers, en elk model heeft zijn eigen unieke eigenschappen en geluidsmogelijkheden die bijdragen aan de diversiteit van het muzikale landschap. Veel synthesizers zijn persoonlijk van smaak waarbij zelfs voor verschillende nummers voor verschillende synthesizers kan worden gekozen.

Reacties

Welke synthesizer of synthesizers gebruik jij? En welk soort muziek maak je daarmee? Laat het de lezers weten!

Reacties
Categorieën