Spelen of zingen in een band, waar begin je?
In dit artikel leer je meer over het spelen of zingen in en band en waar je kunt beginnen. Ik deel mijn eigen verhalen en geef je tips waarmee jij doorgaat terwijl anderen stoppen. Laat je inspireren en leer vooral dat spelen in een band in mijn ogen de hoogste vorm van muziekmaken is.
Spelen in een band
Misschien ben ik zelf wel het schoolvoorbeeld van op jonge leeftijd spelen in een band. Vroeger was alles anders, niet persé beter, of wel? Whatever! Na 7 jaar orgelles besloot ik op 15 jarige leeftijd een advertentie te zetten in een lokaal krantje. Muzikanten Gezocht luidde de titel. Vervolgens waren er een aantal muzikanten die hierop reageerden. Ik maakte telefonisch een praatje met ze en verzamelde de gegevens. Vervolgens liet ik ze een soort van auditie doen. Bizar eigenlijk, zo'n snotneus van 15 jaar die bepaalde of iemand wel of niet geschikt was voor mijn band. Zo zag ik dat ook, het was mijn band zonder te beseffen dat de kwaliteit van de overige muzikanten de basis waren voor het muzikale succes.
Ik liep dan ook snel tegen de negativiteit aan van muzikanten die het niet waren geworden. Ik kan me nog twee metal muzikanten herinneren die continu aan het scheuren waren op hun gitaren. (Electrisch en Bas) Niet passend bij de stijl die ik voor ogen had, maar toch vonden ze dat ik hun kwaliteit niet waardeerde door andere muzikanten te kiezen. De toon leek hiermee gezet om in muziektermen te blijven. In dit artikel geef ik je een aantal tips wanneer je in een band wilt gaan zingen of spelen.
Ontwikkeling
Om in een band te kunnen spelen is het handig dat je muzikale vaardigheden goed zijn ontwikkeld maar je hoeft nou ook weer niet te overdrijven. Wanneer je met een aantal (beginnende) muzikanten een bandje start bewandel je samen het muzikale pad hetgeen zorgt voor gezamenlijke groei. Je kiest de nummers uit en oefent jouw partij of partijen. Dat kan elk instrument of zang zijn. Dus mijn tip in deze is om veel nummers alvast te oefenen die je later in een band wilt gaan spelen.
Bepaal je voorkeur muziekstijl
Bijna iedereen heeft wel een voorkeur voor een muziekstijl hetgeen niet wegneemt dat het ook uitdagend is om eens wat nieuws te proberen. Denk er dus over na in welk soort band je wilt gaan spelen, of bij welk soort band je je het liefste aan zou sluiten. Zoals eerder gezegd: Oefen alvast de nummers die je later in de band van jouw dromen graag zou willen spelen.
Start naast het leren van jouw voorkeur instrument te spelen zo snel mogelijk met échte liedjes spelen. Zoek de partij uit die jij voor je rekening zou nemen en speel met demotracks mee. Dat zijn tracks waarbij jouw partij is weggelaten zodat je deze mee kunt spelen. MEGA LEERZAAM! https://www.karaoke-version.com/ is zo'n website waar je songs e.d. kunt kopen en downloaden. Doe hier je voordeel mee want de meeste muzikanten weten niet af van het bestaan van deze site.
Doe waar je goed in bent of...
Ben jij een zanger(es)? Of een toetsen- of gitarist? Doe waar je goed in bent of goed in wilt worden en oefen elke dag. Niets gaat voor niets dus je zult er wel iets voor moeten doen. Elke dag oefenen, een positieve houding aannemen en liedjes leren spelen helpt mee om (later) in een band te kunnen spelen. Of je doet het zoals ik ooit deed. Plaats een oproep om een band op te richten, hiervoor is Social Media ook uiterst geschikt.
Verbind je zelf met andere (beginnende) muzikanten en probeer zoveel mogelijk te leren. Muziekmaken is nou eenmaal geen skill die je eenmalig leert en daarna de rest van je leven kunt toepassen. Elke dag leer je weer iets nieuws of doe je ontdekkingen waar je vrolijk van wordt. Zolang je het maar doet gebeuren er vaak mooie dingen. Geloof daar ook in want samen muziekmaken draait om oefenen, emotie en verbinding.
Netwerk in de lokale muziekscene
Een van de beste manieren om een band te vinden, is door actief te netwerken in de lokale muziekscene. Bezoek concerten, open podia en andere evenementen waar muzikanten samenkomen. Praat met andere muzikanten en laat weten dat je geïnteresseerd bent om bij een band te gaan. Wie weet, misschien ontmoet je wel de perfecte bandleden tijdens een van deze evenementen. Daarnaast kun je reageren op oproepen van Social Media of op zoek gaan naar oefenruimtes waar je eens binnenloopt om te netwerken.
Vraag eens of je een keer mee mag spelen om te leren. Samenspelen is een geheel andere ervaring dan alleen spelen. Dat geldt ook voor zingen, vraag eens of je een nummer mag zingen en leer van die ervaring. Je zal merken dat je hierdoor groeit en aan vertrouwen wint. Wissel gegevens met elkaar uit zodat je in kunt vallen wanneer er iemand ziek is. Denk in mogelijkheden en de wereld ligt aan je voeten.
Ja maar....
Je kunt duizenden redenenen bedenken waarom je niet goed genoeg bent, waarom die andere muzikant beter kan spelen of zingen, maar het gaat erom dat jij erin gelooft om elke dag een beetje beter te worden, elke dag iets meer aan vertrouwen te winnen en elke dag je skills te verbeteren om het maximale uit jezelf te halen. En vergeet vooral niet te genieten van dit proces. Hoe leuk is het om muzikanten of artiesten te leren kennen die beter zijn dan jij om van te kunnen leren? Wees zoals een spons die alle informatie en technieken opzuigt en probeer nieuwe dingen uit.
Het gaat in de muziek niet altijd om wie het beste kan spelen, maar wel om wie de ander het meeste met zijn/haar muziek raakt. Dat vergt een andere manier van denken waar jij je voordeel mee kunt doen. Op social media zie ik allerlei video's van muzikanten en artiesten voorbijkomen waarbij ik stop met scrollen bij de video/muziek die mij het meeste raakt. Natuurlijk zijn er overgetalenteerde muzikanten (zelfs kinderen) die het onmogelijke presteren, maar dat zijn vaak uitzonderingen waar jij je niet mee hoeft te meten (tenzij dat je doel is).
Doe audities
Zodra je een potentiële band hebt gevonden, is het tijd om auditie te doen. Bereid je goed voor door de nummers te leren die de band speelt en zorg ervoor dat je je instrument perfect beheerst. Wees zelfverzekerd en laat zien wat je kunt tijdens de auditie. Vergeet niet dat het belangrijk is om ook als teamspeler over te komen, omdat bands vaak op zoek zijn naar iemand die goed past binnen de dynamiek van de groep. Ik kan me van vroeger herinneren toen ik in meerdere bands speelde er een toetsenist (orgel) die altijd op de voorgrond wou verschijnen met z'n vaardigheden.
Volgas het volumepedaal intrappen om vervolgens de rest van de band te overstemmen was zijn manier om zich te laten horen. Maar dit ging ten koste van de rest, dus wees die teamplayer, laat horen wat je kunt en stel je bescheiden op. Het gaat namelijk niet alleen om je muzikale vaardigheden, maar ook om wie jij als persoon bent. Ben je bereid om tijd en energie te investeren om het beste team te worden? (Lees band) Of ga je voor eigen succes? De keuze ligt altijd bij jou.
Mijn Auditie 1
Ik heb zelf naast het oprichten van m'n eigen band ooit 2 audities gedaan. De eerste was bij een soort Funk band die eigen nummers schreven. Ze stuurden me een tape op die ik thuis luisterde en probeerde mee te spelen. Er was niet echt een partij voor mij geschreven dus ik bedacht zelf maar wat. Op dat moment beschikte ik over 3 synthesizers dus bij de auditie ging alles mee om mezelf zo goed mogelijk te laten horen. Iedereen was enthousiast over die middag, behalve ikzelf. Het spelen ging perfect, maar ik voelde niet de klik. Daarnaast kostte het alleen maar geld in plaats van dat het iets op zou brengen. Tenminste dat gold voor de eerste maanden of jaren. Ik weet de naam van die band niet meer, maar ik heb er ook nooit meer iets van gehoord. Dus alles klopte, maar ik voelde het niet. Een reden om er niet in te stappen. Ik miste de muzikale klik terwijl het best goed klonk met elkaar.
Mijn Auditie 2
Die andere keer werd ik uitgenodigd voor een bestaande band die meerdere optredens per week deden. Vol goede moed kachelde ik richting Enschede waar ik met dezelfde Setup mijn kunsten zou vertonen. Het liep en klonk voor geen meter. Een top 40 band met muzikanten waar ik tegenop keek, maar totaal niet bij paste. Ik werd afgewezen en dat was vervelend.
Twee verhalen van audities waarbij mijn kennis en vaardigheden niet waren veranderd. Toch werd ik bij de eerste auditie de hemel in geprezen en wilden ze graag met mij als toetsenist verder, maar ik niet. Terwijl ik bij de tweede auditie keihard werd afgewezen. Beide audities zeggen dus niets over mijn vaardigheden, die waren namelijk niet veranderd. Hooguit zou je kunnen zeggen dat de band die een paar keer per week optrad wat verder was dan die eerste band. Hiermee wil ik je duidelijk maken dat je prima auditie kunt doen bij verschillende bands, maar eraan moet denken dat je (ondanks je goede bedoelingen) afgewezen kunt worden. En dat hoeft nog niet eens aan je vaardigheden te liggen. Soms klopt de setting of het gevoel niet.
Toon inzet en betrokkenheid
Bands willen vaak iemand die toewijding en betrokkenheid toont. Laat zien dat je serieus bent over het spelen in een band door consistent te zijn in je oefeningen en repetities bij te wonen. Wees ook bereid om extra inspanningen te leveren, zoals het meehelpen bij het organiseren van optredens of het bijdragen aan de bandpromotie. Uiteindelijk doe je het samen, als jij wilt dat een band met jou verder wil dan zul je daar iets tegenover moeten zetten. Vooral wanneer je nog niet (helemaal) de vaardigheden bezit die je nodig hebt om succesvol mee te draaien. In een band spelen is fantastisch maar het is vaak ook hard werken wanneer je succesvol wilt worden.
Neem niet te veel hooi op je vork
Dit is waar het snel mis kan gaan door TE VEEL te willen. Focus op ontwikkeling, liedjes leren spelen en samen spelen met anderen. Beter 1 ding goed doen dan allerlei verschillende dingen half. Zo is het ook met in bands spelen. Het is verleidelijk en ego strelend wanneer je voor meerdere bands wordt gevraagd om overal aan mee te doen, vooral wanneer je jong bent. Stippel je pad zorgvuldig uit en zorg voor balans in je muzikale leven. Dat geldt overigens niet alleen voor muziek, maar in je hele leven.
Waar begin je?
Die vraag komt in de titel naar boven en wil ik kort op doorgaan. Je begint altijd met jezelf ontwikkelen door veel te oefenen, dat is de sleutel tot succes. Jij gaat door waar anderen stoppen. Je probeert zoveel mogelijk van anderen te leren en staat open voor kritiek om je spel te verbeteren. Daarnaast kies je voor een muziekstijl en leer je liedjes spelen. Niet alleen een klein stukje, maar juist volledige nummers waarbij je moeilijke solo's niet schuwt en net zolang oefent totdat je ze kunt. Je inzet overwint de frustratie. Wanneer je er klaar voor bent kies je welk pad je wilt. Ga je op zoek naar een bestaande band of richt er zelf eentje op. Je neemt een positieve houding aan en hebt er vertrouwen in dat het goed komt en daar doe je ook alles voor.
Tot slot
Net zoals bij veel dingen in het leven is het belangrijk om jezelf elke dag iets te verbeteren. Hierdoor leer je niet alleen beter spelen of zingen, maar bouw je ook routine in je dagelijkse schema in. Elke dag oefenen is de sleutel tot succes, hoe moeizaam het in het begin ook gaat. Blijf oefenen en maak plezier. De rest komt vanzelf.
Veel succes en geef eens een reactie hieronder om jouw muzikale moeilijkheden die je hebt overwonnen of succesverhalen met ons te delen.