De Akai MFC42 Het Zwitserse Zakmes van Analoge Filters voor Muzikanten en DJ's!
Akai
Muziekbundel
Akai
4 min
0

De MFC42: Het Zwitserse Zakmes van Analoge Filters voor Muzikanten en DJ's

4 min
0

De Akai MFC42, in 1999 uitgebracht staat bekend als een ware analoge filtermodule, zorgvuldig ontworpen door Akai voor gebruik met hun MPC-serie. Wat dit apparaat echter extra speciaal maakt, is zijn veelzijdigheid: dankzij de standaard 1/4" audio-in- en uitgangen en MIDI-aansluitmogelijkheden, kan het gebruikt worden om vrijwel elke geluidsbron te bewerken. 

Het hart van de MFC42 zijn de authentieke analoge filters, die een rijkere, warmere toon leveren. Gebruikers hebben de keuze uit verschillende filtertypes: Lowpass, Highpass, Bandpass en Notch, waardoor een breed scala aan geluidstexturen mogelijk is.

Aanbiedingen

Is de MFC42 ook een synthesizer?

De MFC42 is een analoge filtermodule, geen synthesizer. Het is ontworpen om te worden gebruikt als een extern effectapparaat dat geluidsbronnen kan filteren en moduleren, maar het genereert op zichzelf geen geluid zoals een synthesizer dat doet.

Opgedeeld in twee delen

De module is opgedeeld in twee delen: een MONO-filtersectie en een STEREO-filtersectie. De MONO-sectie biedt de mogelijkheid te kiezen uit filterhellingen van 2-, 4- en 8-polig, terwijl de STEREO-sectie filterhellingen van 2- en 4-polig biedt. Een uniek aspect van de MFC42 is dat wanneer de 8-polige helling in de MONO-sectie wordt gebruikt, dit het volledige filtercircuit benut en de STEREO-sectie uitschakelt. 

Omgekeerd wordt de MONO-sectie uitgeschakeld wanneer de STEREO-sectie op de 4-polige modus is ingesteld. Echter, bij gelijktijdig gebruik kunnen de secties worden gekoppeld, zodat de bedieningselementen van het MONO-filter beide secties aansturen. Deze koppeling kan zelfs worden omgekeerd, waardoor de filters in tegenovergestelde richtingen bewegen voor interessante stereo-effecten.

De mogelijkheden van de MFC42

Verder is de MFC42 uitgerust met een ADSR-envelope, die de contour van het filter vormgeeft. Deze kan worden geactiveerd via MIDI of een Trigger-knop. Hoewel het niet mogelijk is de envelope te triggeren met audio, brengt de LFO het filter echt tot leven. Met opties zoals zaagtand, vierkant, driehoek en willekeurige golfvormen, biedt de LFO een rijke modulatie die kan worden gesynchroniseerd met de MIDI-klok. Dit maakt het mogelijk om de LFO te laten moduleren in verschillende ritmische patronen die passen bij je MPC-sequenties, of je kunt de 'Tap'-knop gebruiken om het tempo handmatig in te voeren.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor een globale klankafstemming is er een ingebouwde EQ en de module beschikt ook over effecten zoals een intensieve Distortion en een stereo analoge Phase Shifter, die extra karakter aan het geluid toevoegen. De veelheid aan aansluitingen, waaronder drie 1/4" inputs, stereo phono (RCA) ingangen en uitgangen, en uitgebreide MIDI-connectiviteit, maken de MFC42 een flexibele toevoeging aan elke opstelling. Alle belangrijke bedieningselementen kunnen MIDI-signalen verzenden en ontvangen, wat een naadloze integratie in digitale workflows mogelijk maakt.

Voor elke studio en DJ-setup

De MFC42 is niet alleen een uitkomst voor DJ's en muzikanten, maar ook een praktische aanvulling voor elke studio, DJ-setup of als speciale uitbreiding voor MPC-gebruikers van de MPC60 tot 3000. Het apparaat biedt een aantrekkelijk alternatief voor andere filtermodules op de markt, zoals de Mutator, Sherman Filterbank, Electrix Filter Factory en Waldorf X-Pole, door zijn unieke combinatie van analoge warmte, veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Video Demo 1 en 2


Wat vinden gebruikers van de Akai MFC42?

Gebruikers noemen vaak de volgende punten over het gebruik van de Akai MFC42:

  • Warme Analoge Filters: Gebruikers prijzen vaak de kwaliteit van de analoge filters, die een warme en rijke klank toevoegen aan de geluidsbronnen die ze bewerken. De mogelijkheid om tussen verschillende filtertypes te kiezen (Lowpass, Highpass, Bandpass, Notch) wordt gewaardeerd voor het creëren van diverse geluidstexturen.
  • Veelzijdig: De MFC42 wordt geroemd om zijn veelzijdigheid. Het kan gebruikt worden met een scala aan externe geluidsbronnen, niet alleen met Akai's MPC-serie. Dit maakt het een populaire keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar flexibele filteropties in hun studio of live opstellingen.
  • Kwaliteit en Ontwerp: Het stevige ontwerp en de bouwkwaliteit van de MFC42 worden vaak opgemerkt. De knoppen en regelaars bieden een goede tactiele feedback, wat belangrijk is voor live gebruik en nauwkeurige aanpassingen.
  • Gebruiksgemak: Hoewel het enige tijd kan vergen om volledig vertrouwd te raken met alle functies, vinden veel gebruikers de MFC42 relatief intuïtief in gebruik. De mogelijkheid om filters dynamisch te moduleren via MIDI-sync of de tap-tempofunctie wordt als bijzonder nuttig ervaren.
  • Prijs ten opzichte van Concurrentie: Gebruikers vergelijken de MFC42 vaak gunstig met andere filterunits op de markt, gezien de prijs-kwaliteitverhouding, vooral in de tweedehandsmarkt.
  • Connectiviteit: De brede range aan aansluitmogelijkheden, waaronder MIDI, wordt gewaardeerd voor het gemakkelijk integreren van de MFC42 in verschillende setups.

Ondanks deze positieve punten, kunnen er ook kritieken zijn, vooral afhankelijk van de specifieke behoeften of verwachtingen van de gebruiker, zoals de wens voor meer digitale controle of geavanceerdere modulatie mogelijkheden. Over het algemeen wordt de MFC42 echter gezien als een kwalitatief hoogwaardige en waardevolle toevoeging aan de uitrusting van muziekproducenten en live performers.

Je vraagt je natuurlijk af: Waarom een Zwitsers Zakmes?

De term "Zwitserse zakmes" wordt vaak gebruikt om de veelzijdigheid en functionaliteit van een product te beschrijven, net zoals een Zwitsers zakmes verschillende gereedschappen bevat in één compacte eenheid. In de context van de MFC42 verwijst het naar de brede reeks aan functies, aansluitmogelijkheden en filtertypes die dit apparaat biedt, waardoor het een veelzijdig en onmisbaar hulpmiddel wordt voor muzikanten en DJ's, vergelijkbaar met hoe een Zwitsers zakmes dient als een veelzijdig hulpmiddel in diverse situaties.

Conclusie

De MFC42 van Akai onderscheidt zich als een essentiële analoge filtermodule voor muzikanten en DJ's, verrijkt door zijn veelzijdigheid en compatibiliteit met een breed scala aan geluidsbronnen dankzij universele audio- en MIDI-aansluitingen. Zijn kracht ligt in de authentieke analoge filters die een diversiteit aan geluidstexturen mogelijk maken, ondersteund door zowel MONO- als STEREO-filtersecties met instelbare filterhellingen. 

De unieke koppelingsfunctie biedt creatieve mogelijkheden voor stereo-effecten, terwijl de ADSR-envelope en LFO verdere klankvorming toelaten. Met aanvullende EQ, Distortion en Phase Shifter effecten, evenals uitgebreide aansluitmogelijkheden, is de MFC42 een veelzijdige toevoeging aan elke studio of live setup, gerechtvaardigd als het 'Zwitserse zakmes' onder de filtermodules vanwege zijn breed scala aan functies en gebruiksgemak.

Aanbiedingen

Reacties

Ben jij de eigenaar van een Akai MFC42? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw ervaring(en). Wil je die met de lezers delen? Dat kan via de reactie button onderaan. Dat wordt zeer gewaardeerd.

Reacties
Categorieën