Gaat AI de Muziekindustrie Overnemen?
Overige
Muziekbundel
Overige
5 min
0

Gaat AI de Muziekindustrie Overnemen?

5 min
0

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker, muzikanten zijn het niet eens met de huidige gang van zaken waarbij AI wordt getraind met auteursrechtelijk beschermd materiaal. En dat klinkt ook erg aannemelijk wanneer je dat onafhankelijk zou bekijken. Maar er kleven allerlei haken en ogen aan om dit in goede banen te leiden. Hoe kom je erachter dat AI een stukje van jouw liedje heeft gebruikt om een song te genereren? En nog moeilijker, hoe bewijs je dat? Vooralsnog heeft niemand hier een goed antwoord op, maar wat ik wel weet dat je met AI liedjes kunt maken in allerlei genres van Jazz tot Techno, en van HipHop tot Reggae. Je zou zeggen: Het moet niet gekker worden!

Bekijk ook de voorbeeld video met het resultaat van AI onderaan. Dat geloof je nooit!

Laten we beginnen bij het begin. Toen ChatGPT z'n intrede deed stond de wereld op z'n kop. Dit hadden we nog nooit meegemaakt. Waar de een z'n schouders ophield, zag de ander allemaal beren op straat en er werd zelfs gesuggereerd dat met AI de mensheid op het spel stond. Dat is voor sommigen overigens nog steeds het geval, en het is niet onwaarschijnlijk dat AI veel zaken van ons over gaat nemen. Maar dat willen we toch juist ook? Een Robot dieet huishouden voor je doet, of een droge die even naar de winkel vliegt. Maar wanneer het op muziek maken en creëren aankomt lopen alle muzikanten te stuiteren. En dat snap ik ook wel. Vooral met de huidige technologie gaat het hard.

SynthGPT als virtueel instrument

Zo is er bijvoorbeeld ook al een SynthGPT die als virtueel instrument functioneert en sounds maakt. Je voert een prompt in "make a hard and punchy bass with a less vetocity" of zoiets. En voilà, binnen enkele seconden zijn er 100 sounds (juni 2024) voor je gemaakt waar je uit kunt kiezen. Deze AI zit nog in de Beta-fase, maar ook hier zal het snel verder worden ontwikkeld. Wat moet je dan nog met honderden plugins of abonnementen op Native Instruments of de Roland Cloud? De toekomst zal het leren, maar ik kan je één ding verzekeren. Het einde is nog lang niet in zicht, en dat is maar goed ook.

Plugins made by AI

Datzelfde zal gaan gelden voor allerlei plugins die worden gebruikt voor zowel opnames, mixen en masteren. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen liedje upload naar Distrokid die jouw track doorstuurt naar allerlei streamingdiensten heb je de keuze om de song tegen betaling te laten masteren. Daar zit echt niet iemand achter een mengtafel met dure apparatuur zich een uur in het zweet te werken voor jouw song. Nee, dat is software die dat allemaal binnen enkele seconden voor je regelt.

Stems om tracks te splitsen

Heb je een complete song waarvan je de verschillende tracks zoals drums, bas, gitaar en zang wilt splitsen, ook dat is tegenwoordig zo gedaan. Upload je song, klik op genereer en voilà, binnen een minuut (of sneller) zijn alle gespeelde instrumenten op een eigen track te horen. Stems is overigens van Fadr (https://fadr.com/stems) dan hoef je daar niet meer naar te zoeken.

AI een liedje laten maken

En laten we het leukste tot het laatste bewaren. Eigen liedjes maken met AI, dat kan bijvoorbeeld met Suno (https://suno.com/create). En nu begint het pas echt leuk te worden. Je maakt een tekst, of je laat AI dat doen door het onderwerp en in een paar zinnen of woorden aan te geven waar het liedje over moet gaan. Vervolgens geef je een titel weer en selecteer je een muziekstijl, of meerdere stijlen. Je kunt overigens ook alleen een instrumentaal nummer laten genereren. Vervolgens klik je op de button Create en even later is je liedje klaar om te luisteren en als MP3 en WAV file te downloaden. Amazing! Natuurlijk is Suno niet de enige die dit kan. Er komen steeds meer spelers die de markt op het gebied van songcreatie willen veroveren. Dit alles heeft zowel een positieve- als een negatieve kant.

AI brengt veel meer dan alleen gemak

Als muzikant wil je ook graag gemak, en dat kan AI je bieden. Snel even een geschikte sound creëren met SynthGPT of een drumtrack in elkaar laten zetten waarbij jij de BPM, soort base en share aangeeft. Hoe makkelijk is dat? Of alvast wat ideeën opdoen voor jouw nieuwe song waarbij de tekst net niet lekker loopt. Of meerdere tracks laten mixen tot een mooi eindproduct waarbij je zelf je persoonlijke voorkeuren aangeeft. Of zoals ik het masteren door Distrokid omschreef. Dat doen we nu allemaal zelf, urenlang (tot diep in de nacht) plugins kiezen en mixen tot je een ons weegt. Dat geldt ook voor het eindproduct waarbij je speciale plugins gebruikt waarmee de martertrack wordt verbetert. Dat alles kan AI straks voor je doen waarmee jij tijd krijgt om écht de muzikant te spelen.

AI versus Analoog en Digitaal

Zo hoorde ik Danny Vera op TV zeggen dat hij AI allemaal maar niets vindt, en dat snap ik ook. Lekker vasthouden aan het oude om vervolgens erachter te komen dat de tracks van andere artiesten veel beter klinken dan die van jou. Eigenlijk geef ik hem ook een beetje gelijk. Vergelijk maar eens het originele vintage analoge geluid met het digitale tijdperk. Niet voor niets zijn veel toetsenisten nog steeds gek van oude synthesizers met analoge geluiden. Lekker aan de knoppen draaien om er iets bruikbaars uit te krijgen. Op de één of andere manier klinkt die analoge sound weer net wat authentieker dan een virtueel instrument.

AI als persoonlijke assistent

Om antwoord te geven open de vraag: Gaat AI de muziekindustrie overnemen is het antwoord volmondig JA, maar waarschijnlijk niet op de manier zoals je nu denkt. Zie het op een positieve manier waarbij AI jouw persoonlijke assistent wordt, en jou juist helpt om de ideeën die in je hoofd zitten op een geluidsdrager te krijgen. Om je liedjes professioneler te laten klinken en zelfs makkelijk AI gegenereerde background vocals toe kunnen voegen. Wordt het leven van jou als muziekliefhebber of muzikant dan niet een stukje makkelijker? Ik denk van wel. Maar voordat ik afsluit wil ik je nog even een stukje door AI gegenereerde muziek laten horen.

[Video] Liedje maken met AI, dit Geloof je NOOIT!


Het enige wat ik heb gedaan is een Prompt laten schrijven door AI, vertaald in het Engels met maximaal 200 tekens. En dit is wat AI ermee doet!

ChatGPT Input

Vertaal in engels: Maak een liedje wat gaat over een Robot AI die muzikanten assisteert bij het schrijven en ontwikkelen van nieuwe songs en vertel dat mensen niet bang hoeven dat AI de muziekindustrie overneemt. Dat alles in het engels en teruggebracht tot 200 tekens om Suno (AI) een goede prompt te geven.

ChatGPT Output

Create a song about a Robot AI assisting musicians in writing and developing new songs, reassuring that people need not fear AI taking over the music industry.

Hier de songtekst volledig gegenereerd via AI, je mag er van vinden wat je wilt en er helemaal op tegen zijn, maar dit is nog maar het het begin van de mogelijkheden die AI voor ons in petto heeft. Dit gaan we niet meer tegen kunnen houden dus omarmen en gebruik van maken om jou te helpen is misschien dan maar de beste keuze.

Oh ja, dit plaatje is overigens ook door AI (Suno) gemaakt, tegelijkertijd met de tekst en de song.

Image by AI Suno

Tekst

[Verse] 

Robot AI in the room 

Helping tunes bloom 

No need to fear the sound We're just here to lend a hand 

[Verse 2] 

We sync up with your heart 

From the very start 

Melodies we weave 

Together we believe 

[Chorus] 

Don't be afraid dear 

AI's just here 

Helping your song get clear 

No takeover near 

[Verse 3]  

Words pouring like rain 

We share the brain 

Building dreams together 

Notes that last forever 

[Chorus] 

Don't be afraid dear 

AI's just here 

Helping your song get clear 

No takeover near 

[Bridge] 

Human touch and code 

Hand in hand we go 

Creating art that’s bold 

Stories to be told

Reacties

Ben jij (ook) bang dat AI de muziekindustrie gaat overnemen? Of heb je hierover een andere mening? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal, deel die via het veld hieronder, maar houd het wel netjes en respectvol.

Reacties
Categorieën