Ontdek de Revolutionaire Kracht van Korg PA5X
Korg
Muziekbundel
Korg
16 min
0

Ontdek de Revolutionaire Kracht van Korg PA5X

16 min
0

In dit artikel nemen we de Korg PA5X onder de loep, de opvolger van de PA4X die jarenlang het topmodel keyboard van Korg was. Maar dat is nu verleden tijd. Overweeg je de PA5X te kopen? Of wil je een upgrade van de 4 naar de 5? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou. Ik heb een korte video opgenomen met als titel: Hoe klinkt de Korg PA5X! Hierin hoor je een improvisatie van Blinding Light en Maneater. De knipperende lampjes die je in de video ziet is het gevolg van de camera opname en zijn in werkelijkheid geen knipperende lampen. Verder vertel ik je verderop het grootste minpunt van de Korg PA5X die je absoluut moet kennen voordat je er eentje aanschaft.

Hoe klinkt de Korg Pa5X?


Het paradepaardje van Korg

Het paradepaardje van Korg

Voor vele decennia zien we keyboards/workstations steeds uitgebreider worden. Het is onzeker hoever dit zal gaan, aangezien de scheidslijn tussen hardware en software steeds dunner wordt. Steeds vaker zien we functies in keyboards verschijnen die eerder alleen beschikbaar waren in software. De keyboards blijven echter zeker bij de tijd, maar misschien heb je een grote naam zoals Korg nodig om dergelijke stappen te zetten. De PA5X maakt zo'n stap, een keyboard/workstation ook wel Professional Arranger genoemd, dat werkelijk veel te bieden heeft.

De oude keyboards uit de jaren 90 zijn lachwekkend vergeleken met het scala aan mogelijkheden van dit paradepaardje.

Willekeurige Buttons
Wat Kost de Korg PA5X bij?

De Korg PA5X komt in verschillende uitvoeringen en modellen zoals de 61, 76 en 88 keys. Afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren hangt daar een prijskaartje aan. Denk er dus ook goed over na welk model je nodig hebt voor hetgeen je ermee wilt doen. Zelf vind ik de 61 keys vaak aan de kleine kant, de 88 keys versie is meer als een piano. De 76 keys Korg PA5X vind ik zelf het meest geschikt als professioneel keyboard/workstation/arranger. Maar de keuze is natuurlijk aan jou!

Eigenschappen van de Korg PA5X

Eigenschappen van de Korg PA5X

Jarenlang was de Korg PA4X een populair model, maar aan alles komt een einde. De PA5X neemt het stokje over, een stokje dat gerust een dikke boomstam genoemd kan worden. Het bedieningspaneel heeft wat vernieuwingen ondergaan, hier en daar zijn dingen op andere plaatsen geplaatst, maar het meest opvallende is waarschijnlijk het 4x4 button-matrix. Dit is zeer nuttig om bijvoorbeeld partijen te dempen of bepaalde klanken te activeren. Het display is ook groter en helemaal nieuw ontworpen.

Aangezien veel van de bediening via het touchscreen verloopt, is het niet verwonderlijk dat hier veel aandacht aan is besteed. Een bekend aspect van de PA4X was de crossfader waarmee je kon overschakelen van bijvoorbeeld een MP3 naar een MIDI-bestand. In deze PA5X kun je nu ook een overgang maken tussen styles. En dat is erg leuk; je kunt nu dus twee styles gebruiken voor een nummer en met de crossfader schakelen tussen couplet en refrein. Voorheen deed je dit met de specifieke variaties per style.

De mogelijkheden zijn ongekend

De mogelijkheden van de Korg PA5X zijn ongekend

Diverse nieuwe klanken, waarvan velen afkomstig zijn uit de Kronos en Nautilus, inclusief prachtige piano's uit de ST2 stage piano. Ook een groot aantal effecten, met inserts en sends, en nieuwe finalizers met een parametrische equalizer en een brickwall-limiter. Je kunt een microfoon (dynamisch, en voor condensatie biedt de PA5X ook fantoomvoeding) aansluiten, evenals een elektrische gitaar. Voor deze microfoon en gitaren zijn er speciale effecten beschikbaar, zoals een vierstemmige harmonizer voor de microfoon en typische gitaareffecten voor de gitaar.

Het is daarmee echt een podiumbeest van formaat, je kunt een hele zaal vermaken met de vele fantastische styles, je zangstem (die zelfs niet geweldig hoeft te zijn omdat de PA5X ook tooncorrectie heeft) en die extra gitarist die zijn partij speelt via de PA5X. De PA5X is daarmee veel meer dan alleen een keyboard, het is eigenlijk gewoon een computer in de vorm van een prachtig vormgegeven keyboard. En dat je ook nog zelf styles kunt maken, eigen klanken kunt creëren, gigabytes aan nieuwe klanken in het geheugen kunt zetten... geloof het maar.

Inspirerende nieuwe sounds en workflow

Inspirerende Nieuwe Sounds en Workflow Korg PA5X

De Korg PA5X, het nieuwste vlaggenschip in de Professional Arranger-serie van KORG, brengt een revolutie teweeg in de wereld van arranger-keyboards. Het introduceert een geavanceerde geluidsmotor en een intuïtieve, kleurgecodeerde gebruikersinterface voor een rijke en inspirerende klankbeleving. Met een overvloed aan nieuwe geluiden en stijlen, toegankelijk via een vernieuwde workflow, biedt de PA5X ongekende creatieve vrijheid. Het vernieuwde bedieningspaneel, compleet met veelkleurige LED-knoppen en een groot, kantelbaar touchscreen, zorgt voor totale controle over je muziek, zowel op het podium als in de studio.

Kwaliteit en stijlvol ontwerp

Kwaliteit en Stijlvol Ontwerp

De Korg PA5X combineert premium kwaliteit met een stijlvol ontwerp, gekenmerkt door een robuuste aluminium behuizing en zijpanelen van echt hout, wat een luxe uitstraling geeft. Met authentiek aanvoelende klavieren en uitgebreide expressiecontrole, waaronder gewogen actie voor het 88-toetsen model en semi-gewogen toetsen voor de 76- en 61-toetsen modellen, plus aftertouch voor extra expressiviteit. Het hart van de PA5X is een groot, kantelbaar 8-inch touchscreen met een modern GUI, waardoor navigatie intuïtief wordt en de kleurgecodeerde interface de interactie en het muziekcreatieproces versterkt.

Rijke en inspirerende geluiden met EDS-XP Sound Engine

Rijke en Inspirerende Geluiden met de EDS-XP Sound Engine van Korg PA5X

De Korg PA5X tilt met zijn EDS-XP Sound Engine de klankkwaliteit naar een hoger niveau, voortbouwend op de technologie van de Pa4X. Deze geavanceerde engine levert een rijke en inspirerende collectie geluiden, ondersteund door 24 stereo-oscillators en een polyfonie van 160 stemmen. Nieuwe functies zoals Round-Robin sampling voor drums en percussie, Smooth Sound Transition en verbeterde Sound Controller-opties zorgen voor realistische en expressieve performances, exclusief voor de PA5X.

Realtime bediening

Realtime bediening

De Korg PA5X beschikt over een uitgebreide sectie voor realtime bediening, inclusief 9 volledig programmeerbare knoppen en faders, waaraan je diverse functies kunt toewijzen, van mixerinstellingen tot performance-specifieke commando's. Een handige stripdisplay informeert je over de huidige functie van elke controller, zelfs als je van het hoofdscherm af navigeert. Deze flexibiliteit, versterkt door Korg's Defined Nuance Control (DNC), biedt ongekende expressieve mogelijkheden, waardoor je elk detail van het instrumentgeluid naar wens kunt vormgeven.

Akkoordherkenningssysteem en bibliotheek

De Korg PA5X introduceert een revolutionair akkoordherkenningssysteem, ontwikkeld met de speeltechnieken van topjazzpianisten als basis, waardoor het zowel eenvoudige als complexe akkoorden kan identificeren. Dit systeem, variërend van basis tot geavanceerde modi, maakt het mogelijk om met slechts één vinger akkoorden te spelen. Samen met een uitgebreide bibliotheek van akkoordsequenties en automatische harmonisatiefuncties, stelt de PA5X muzikanten in staat om rijke en gevarieerde muzikale arrangementen te creëren, ongeacht het genre.

Overgang geluiden, stijlen en songs

Overgang geluiden, stijlen en songs

De Korg PA5X introduceert Smooth Sound Transition (SST) voor naadloze overgangen tussen geluiden, stijlen en songs, waardoor een ononderbroken en vloeiende performance mogelijk is. Daarnaast biedt het innovatieve Dual Crossfading-players voor het simultaan afspelen en mixen van twee stijlen of bestanden, versterkt door een krachtige geluidsengine voor vlekkeloze overgangen. Het ondersteunt ook het weergeven van teksten, akkoorden, en partituren, zowel op het interne display als extern via HDMI, waardoor studeren, oefenen, en optreden gemakkelijker en interactiever worden.

Eigen styles en songs creëren

Eigen Unieke Styles en Songs Creëren met de Korg PA5X 

Met de Korg PA5X kun je eigen stijlen en MIDI- of MP3-songs creëren, met uitgebreide bewerkingsmogelijkheden voor elke opname. De geavanceerde transpositietabel en sequencer vergemakkelijken het aanpassen van sequenties aan gespeelde akkoorden en het opnemen van songs. Je kunt zelfs direct opnames maken in mp3-formaat, zodat je je muzikale ideeën overal en altijd kunt beluisteren.

Opmerking: Misschien zie er in het begin nog niet de waarde van in, maar het kunnen creëren van eigen styles is een geweldige tool. Vooral wanneer je over MIDI-files beschikt. Zo kun je een midi-song exact namaken om als style (begeleiding) te spelen. Met je linkerhand gebruik je dan - zoals ik het altijd noem - de begeleidingsautomaat, en met de rechterhand speel je de melodie of solo.  

Songbook: De draagbare muziekbibliotheek

Songbook - De draagbare muziekbibliotheek van de PA5X

Het SongBook van de Korg PA5X fungeert als een draagbare muziekbibliotheek, waarin je songs en stijlen kunt opslaan en organiseren. Deze database kan eenvoudig worden gekoppeld aan externe partituurapps op tablets, waardoor je een digitaal muziekboek hebt dat je keyboard bestuurt. Met de mogelijkheid om nummers in setlijsten voor specifieke optredens of genres te organiseren, biedt het SongBook directe toegang tot de benodigde klanken, stijlen, songs, effecten en akkoordenvolgorde voor elk geselecteerd nummer, wat essentieel is voor soepele liveoptredens.

Een complete geluidsbibliotheek

Een complete geluidsbibliotheek

De geluiden aan boord variëren van ultrarealistische akoestische instrumenten tot elektrische vintage toetsenborden tot synthklassiekers, met toevoeging van fantasiegeluiden en speciale effecten voor game-, media-, video- en bioscoopproductie. We hebben ook instrumenten uit verschillende periodes en wereldculturen opgenomen, terwijl we ook voldoende ruimte laten voor je eigen uitbreidingen.

De selectie van akoestische en elektrische piano's, waaronder geluiden van onze gevierde SV-2 Stage Vintage Piano, is met name geschikt voor de versie met 88 toetsen met hammer action. We hebben ook speciaal geselecteerde geluiden van onze vlaggenschip synth-workstations toegevoegd: Kronos en Nautilus. Een nieuwe Drawbar Organ-sectie toont een realistisch bedieningspaneel met fysieke schuifregelaars en knoppen op het frontpaneel van de Pa5X. Nieuwe effecten die zijn afgeleid van het legendarische KORG CX-3 Combo Organ zijn ook inbegrepen.

De nieuwe drumkits zijn opgenomen met behulp van een nieuwe technologie, gebaseerd op „Round Robins“ om het realisme te vergroten. Geen twee drumslagen zijn gelijk, wat resulteert in authentiek klinkende drumperformances.

Naast de enorme hoeveelheid meegeleverde geluiden, helpt de ingebouwde sampler bij het creëren van nieuwe geluiden, drumkits en audioloops. Neem je eigen geluiden op of importeer uit standaard bestandsformaten zoals AIFF, WAV en SF2. Met de gedetailleerde ingebouwde sample-editor kun je je samples finetunen en zelfs een audioloop transformeren in een percussieve kit.

Mixersectie en MaxxAudio®

Mixersectie en MaxxAudio® Korg PA5X

De Korg PA5X verrijkt geluiden met een intuïtieve mixersectie en geavanceerde effectverwerking, inclusief tot 10 Insert FX, 3 Master FX, en 1 Finalizer voor een verfijnde audiokwaliteit. Dit krachtige effectarsenaal, aangevuld door KORG's samenwerking met Waves MaxxAudio®, zorgt voor studio-kwaliteit mastering op de PA5X, waardoor gebruikers professioneel klinkende mixen kunnen creëren.

Inputs Microfoon en Gitaar met Effectprocessing

Inputs Microfoon en Gitaar met Effectprocessing

Op de aparte audio-ingangen van Pa5X kunnen tegelijkertijd een microfoon en een gitaar worden aangesloten. KORG's uitgebreide ervaring in vocale harmonisatietechnologie en gitaareffectverwerking komt aan bod, waarbij elk van deze ingangen speciale ingebouwde effecten heeft.

Korg is er trots op samen te werken met Shift Audio, een bedrijf met 30 jaar ervaring in stemverwerkingstechnologie. De oprichters van Shift Audio kwamen van een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor stemprocessing, voortbouwend op hun ervaring. De nieuwste generatie stemprocessing-algoritmen die zijn geoptimaliseerd om te werken op de nieuwste technologie in de Pa5X.

Het resultaat zijn ongelooflijke levensechte vierstemmige harmonieën die je het gevoel geven van een daadwerkelijke zanggroep omringd door je eigen muziek. Je zult plezier hebben van de nieuwe Auto Pitch-functie in de Pa5X die prestaties en geluid levert die je in veel hedendaagse muziek tegenkomt.

De aparte gitaaringang is volledig onafhankelijk en heeft zelfs een eigen gain control. Gitaareffecten omvatten vintage pedaal- en versterkersimulators om je gitaargeluid en -performances te verfijnen. Er zijn veel vooraf ingestelde gitaar-presets met maximaal 4 insert-effecten, en het is ook gemakkelijk om presets voor gebruikerseffecten te maken en op te slaan.

Deze nieuwe krachtige gitaareffecten maken het live optreden van je gitarist veel gemakkelijker, omdat alle effecten en effectinstellingen door de Pa5X worden afgehandeld. Aan elk SongBook-item kan één vocal- en één gitaarpreset worden toegewezen, wat zorgt voor een gemakkelijke en snelle muzikale performance.

MIDI, USB, HDMI, audio-in en -uit, pedaalaansluitingen

MIDI, USB, HDMI, audio-in en -uit, pedaalaansluitingen

De Korg PA5X beschikt over uitgebreide aansluitmogelijkheden, inclusief MIDI en USB voor dataoverdracht en opslag, HDMI voor externe displays, en diverse audio-in- en uitgangen voor een brede reeks apparaten. Met vier line-outs voor individuele geluidsuitvoer en drie pedaalaansluitingen voor uitgebreide controle, biedt de PA5X flexibiliteit in setup en performance.

Bestandsindeling

De Korg PA5X maakt gebruik van universeel erkende bestandsformaten zoals MIDI, MP3, WAV, AIFF, en SF2, wat het uitwisselen van bestanden vergemakkelijkt. Dankzij de veelzijdige connectiviteit, waaronder MIDI- en USB-poorten, kan het keyboard eenvoudig communiceren met externe opslagmedia, computers en mobiele apparaten. De HDMI-aansluiting biedt compatibiliteit met moderne schermen en maakt de PA5X tot een centraal element in zowel studio- als live settings.

Wisselen van geluid

Waar vroeger (en bij sommige modellen nog steeds) het geluid werd afgekapt wanneer je een andere preset selecteerde, blijft de PA5X gewoon door klinken (en uitblinken). In de video hieronder vin je hiervan een voorbeeld bij 01:28 waar ik met m'n duim (E-toets) de toon vasthoud, en met m'n linkerhand een andere sound kies. De toon van m'n duim blijft gewoon hetzelfde en doorklinken, terwijl de andere tonen die ik aansla de nieuwe geselecteerde sound weergeven.


Veel gestelde vragen over de Korg PA5X

Veel gestelde vragen over de Korg PA5X

Voor wie is de PA5X geschikt?

De Korg PA5X is ideaal voor een breed spectrum aan muzikanten, variërend van professionals die op zoek zijn naar een veelzijdig instrument voor studio-opnames en live optredens, tot enthousiaste amateurs die hun muzikale expressie willen uitbreiden. Dankzij de geavanceerde functies, uitgebreide klankbibliotheek en gebruiksvriendelijke interface is het geschikt voor componisten, arrangeurs en performers in diverse genres, die een hoogwaardig en inspirerend instrument zoeken om hun creativiteit en prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Welke versies zijn er beschikbaar?

De Korg PA5X is beschikbaar in drie versies, gebaseerd op het aantal toetsen: 61-toetsen, 76-toetsen (semi-gewogen), en 88-toetsen (gewogen piano-stijl actie). Daarnaast is er ook een speciale "Musikant" versie van de Korg PA5X. Deze versie is specifiek ontworpen voor de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse markt, met een focus op de muzikale behoeften en voorkeuren van muzikanten in die regio's. De "Musikant" software voegt specifieke geluiden, stijlen en functies toe die populair zijn in de Duitstalige muziekscene

Wat is het verschil tussen de PA4X en de PA5X?

Het grote verschil tussen de Korg PA4X en PA5X ligt in de technologische vooruitgang en verbeterde functies die de PA5X biedt. De PA5X heeft een verbeterde gebruikersinterface met een uitgebreider en geavanceerder touchscreen, biedt meer klanken en styles die afkomstig zijn uit de Kronos en Nautilus series, en introduceert nieuwe mogelijkheden zoals de 4x4 button-matrix voor directe toegang tot functies en de crossfader voor vloeiende overgangen tussen styles. Deze upgrades maken de PA5X nog veelzijdiger en gebruiksvriendelijker voor zowel live optredens als studio-opnames.

Wat vinden gebruikers van de Pa5X?

De Korg Pa5X heeft over het algemeen positieve beoordelingen ontvangen van gebruikers en experts. Hier zijn enkele van de meest geprezen aspecten:

 • Geluidskwaliteit: Gebruikers zijn erg tevreden over de uitstekende geluidskwaliteit, dankzij de EDS-XP geluidsmotor, die een breed scala aan geluiden en effecten biedt voor verschillende muziekgenres.
 • Gebruikersinterface en Controle: De Pa5X staat bekend om zijn intuïtieve interface, met een groot 8-inch kleurentouchscreen en talrijke toewijsbare controllers. Dit maakt het gemakkelijker om complexe arrangementen en live-optredens efficiënt te beheren.
 • Functionaliteit: Met functies zoals een geavanceerd akkoordherkenningssysteem, naadloze overgangen tussen geluiden, en dubbele crossfading spelers, is de Pa5X ontworpen om te voldoen aan de behoeften van professionele muzikanten. De mogelijkheid om meerdere tracks en stijlen in realtime te combineren is vooral voordelig voor dynamische live-optredens.
 • Bouw en Duurzaamheid: De arranger wordt ook gewaardeerd om zijn stevige bouw, geschikt voor toeren en regelmatig transport, wat aangeeft dat hij ontworpen is om de ontberingen van het reizen te weerstaan.
 • Veelzijdigheid: Of het nu wordt gebruikt in een thuisstudio of bij een concert, de Pa5X blinkt uit met zijn uitgebreide reeks functies die ondersteuning bieden voor het componeren, arrangeren en uitvoeren van muziek.

Al met al wordt de Korg Pa5X zeer gewaardeerd om zijn geavanceerde functies en professionele mogelijkheden, wat het een krachtig instrument maakt voor muzikanten die hun prestaties en creativiteit willen verhogen.

Heeft de Korg Pa5X een bluetooth aansluiting?

NEE - MINPUNTJE

De Korg PA5X beschikt niet over een bluetooth aansluiting zoals een Yamaha Genos2. Wanneer je gewend bent om bijvoorbeeld Spotify af te spelen via je keyboard/arranger is dit een groot gemis bij de Korg. Natuurlijk zijn er omslachtige manieren zoals een externe adapter aansluiten op de input van de PA5x, maar dat is niet zoals je het eigenlijk zou willen hebben.

Willekeurige Buttons
Bekijk Korg PA5X aanbiedingen bij:

De Korg PA5X brengt een significante verbetering in geluidskwaliteit en diversiteit, met nieuwe klanken en styles die direct zijn overgenomen uit de Kronos en Nautilus series, evenals de ST2 stage piano. Deze upgrade biedt een rijkere en meer gevarieerde muzikale ervaring, met meer realistische geluiden en een grotere verscheidenheid aan muzikale genres om te verkennen.

Bekijk de video en ontmoet de Korg PA5X


Persoonlijke noot

Volgens mij hebben we de meest belangrijke zaken in dit artikel wel besproken. De scheidslijn tussen muziekinstrument en computer wordt met de Korg PA5X steeds kleiner. Overweeg je een professioneel keyboard? Dan is de Korg PA5X zeker iets voor jou. Zelf heb ik jarenlang met de PA4X gespeeld wat al een bijzonder instrument is, de PA5X doet hier nog een grote stap bovenop. Het grootste minpunt vind ik de bluetooth aansluiting die mist wanneer je bijvoorbeeld Spotify af wilt spelen via de Korg om lekker mee te spelen of te oefenen. Dan moet je toch echt de Yamaha Genos2 overwegen.

Productkenmerken

 • Duurzaamheid product: niet gespecificeerd
 • Aantal toetsen: 88, 76 en 61
 • Toetsen met aanslaggevoeligheid: Ja
 • MIDI-I/O: in, out, thru, USB in / out
 • Aansluitingen: expressie/control-pedaal, line-in (2x 6.35 mm jack), line-in (3.5 mm jack), line-out (2x 6.35 mm jack), microfooningang (6.35 mm jack), microfooningang (XLR), sustainpedaal
 • Ingebouwde speakers: Nee
 • Aftertouch: Ja, monofonisch
 • Type display: touchscreen, kleur
 • Maximale polyfonie: 160
 • Pitch- en modulatiewiel: Ja
 • Arpeggiator/sequencer: sequencer, style maker (intern of via app)
 • Ingebouwde versterker: Niet van toepassing
 • Gewicht: 15 - 19.9 kg
 • Ingebouwde sampler: Ja
 • Lyrics/score-weergave: lyrics, score
 • Vocal harmony: Ja
 • Vocoder:Nee
 • Type toetsen: semi-gewogen
 • Aantal begeleidingsstijlen: 501
 • Gewicht en afmetingen inclusief verpakking
 • Gewicht (incl. verpakking): 23,0 kg
 • Afmetingen (incl. verpakking): 135,5 x 50,0 x 30,0 cm
 • Productspecificaties

 • Korg PA5X 76
 • Arranger workstation
 • Ruim 2200 klanken, inclusief GM/XG
 • Ruim 130 drumkits met ondersteuning voor round robins
 • Ruim 600 styles
 • User sample-geheugen:4 GB (8 GB met compressie)
 • MP3-speler/recorder
 • Display:800x600 pixels, 8 inch
 • OS is te upgraden
 • Behuizing: aluminium met houten zijkanten
 • Meegeleverde accessoires: stroomkabel, bladmuziekstandaard, snelstart-handleiding
 • Afmetingen:1233 x 374 x127 mm
 • Gewicht:17.4 kg

Abonneren op YouTube

Vergeet niet je te abonneren om ons kanaal en de notificaties aan te zetten zodat je niets mis. Voor de Korg PA5X is hier een speciale playlist gemaakt met alle video's op een rij.

Reacties

Ben je in het bezit van een Korg PA5X? Of overweeg je er eentje te kopen? Of stap je over van de PA4X naar de 5? Of ben je al overgestapt? Laat dan een reactie achter via de reageer button onderaan. We zijn benieuwd naar jouw ervaring(en). 

Reacties
Categorieën