Synthwave - Oud en nieuw gecombineerd tot een hoger level
Synthesizers en Workstations
Muziekbundel
Synthesizers en Workstations
4 min
0

Synthwave: Oud en Nieuw Gecombineerd tot een Hoger Level

4 min
0

Synthwave, ook bekend als outrun, retrowave, futuresynth of chillwave (of welke benaming dan ook tegenwoordig), is een elektronisch muziekgenre dat zijn inspiratie haalt uit de muziek, films en popcultuur uit de jaren 1980. Het genre is ontstaan in de late jaren 2000 en heeft sindsdien een gestage groei doorgemaakt.

Sterke nadruk op synthesizers en drummachines

Synthwave - Sterke nadruk op synthesizers en drummachines

Het plaatje hierboven is overigens van een Roland Fantom 7 waar tegenwoordig enorm veel "Vintage" en Synthwave" geluiden voor zijn te downloaden.

De muziek van Synthwave wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op synthesizers en drummachines, die vaak gecombineerd worden met gitaarwerk en andere live instrumenten. De muziek is vaak instrumentaal en bevat vaak thema's die gerelateerd zijn aan sciencefiction, horrorfilms en actiefilms uit de jaren 80. De stijl heeft ook vaak een duidelijke retro-futuristische esthetiek, die teruggrijpt naar de visuele stijl van die periode.

Synthwave heeft in de afgelopen jaren een grote aanhang gekregen, vooral onder liefhebbers van retro-cultuur en nostalgische kunst. Het genre is geïnspireerd door artiesten zoals John Carpenter, Giorgio Moroder en Tangerine Dream, evenals door klassieke videogames en films zoals Blade Runner en Tron.

De visuele presentatie van Synthwave music

Een belangrijk aspect van Synthwave is de visuele presentatie. Synthwave-artiesten produceren vaak albumhoezen, videoclips en live-optredens die de retro-futuristische esthetiek van het genre weerspiegelen. Dit omvat vaak felle neon kleuren, futuristische landschappen en iconische beelden uit de jaren 80, zoals arcade kasten en cassettebandjes. Maar ook de "Zon" (Sun - Sunset) komt regelmatig voorbij in Synthwave Clips.

Voorbeeld Synthwave muziek


Een sterke online gemeenschap van Synthwave fans en artiesten

Synthwave heeft ook een sterke online gemeenschap, waar fans en artiesten samenkomen om muziek te delen, remixes te maken en informatie uit te wisselen over nieuwe releases en optredens. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van het genre en heeft geleid tot een groeiend aantal Synthwave-festivals en live-optredens over de hele wereld.

Synthwave stijl steeds vaker gebruikt

In de afgelopen jaren heeft Synthwave ook zijn weg gevonden naar de mainstream popcultuur. De stijl is gebruikt in films en televisieshows zoals Stranger Things, Drive en Hotline Miami, evenals in reclamecampagnes voor merken zoals Nike en Volvo. Synthwave heeft ook zijn weg gevonden naar de popmuziek, waar artiesten zoals The Weeknd en Dua Lipa de sound van het genre hebben opgenomen in hun eigen muziek.

Syntwave en AI

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig wel te maken met AI. Het lijkt een kwestie van tijd dat AI de hele muziekindustrie overneemt, ook al zijn hier de meningen over verdeelt. AI zou niet zo goed zijn in emotie overbrengen, maar ook dat lijkt een kwestie van tijd. Zo is Synthwave (instrumentaal) zeer geschikt om met AI liedjes te maken. Je geeft de computer een opdracht (prompt genoemd) en het algoritme doet de rest. Ik zal hier een apart artikel over maken omdat er veel te veel over is te vertellen en niet past in dit Blog.

Mijn verhaal

Omdat synthesizers een grote hobby van me is voeg ik regelmatig een artikel toe over muziek, muziekstijlen of muziekinstrumenten zowel van online- als offline versies. Elektronische muziek en vooral de combinatie van synthesizers en drumcomputers hebben tot mij een ongekende aantrekkingskracht. Waar vroeger de Yamaha DX7 de meest populaire synthesizer was is er tegenwoordig een overvloed aan zowel fysieke als virtuele instrumenten.

Verschillende "oude" vintage instrumenten worden tegenwoordig in de cloud geleverd waarbij de muzikant een digitaal expansion board kan inladen voor exact hetzelfde geluid dan vroeger. In bijvoorbeeld de huidige Roland Fantom kan een digitale Jupiter 106 worden ingeladen. Hiermee vervaagt de grens tussen fysiek, digitaal, oud en nieuw.

> Luister ook eens naar de Roland D50 Synthesizer module in de cloud 

Populaire Synthesizers en Drumcomputers voor Synthwave Muziek

Synthesizers

Roland Juno-60

 • Klank: Warme, rijke analoge klanken.
 • Bijdrage aan Synthwave: Veelzijdige en gebruiksvriendelijke, vaak gebruikt voor pads en lead-sounds.
 • Bekende Gebruikers: Depeche Mode, A Flock of Seagulls.

Roland Jupiter-8

 • Klank: Rijke, vette analoge klanken met diepe bas en heldere hoge tonen.
 • Bijdrage aan Synthwave: Iconische voor zijn diepe, warme pads en punchy leads.
 • Bekende Gebruikers: Duran Duran, Depeche Mode.

Yamaha DX7

 • Klank: Digitale FM-synthese, heldere en unieke klanken.
 • Bijdrage aan Synthwave: Veelzijdig voor elektronische baslijnen en heldere leads.
 • Bekende Gebruikers: Phil Collins, Kraftwerk.

Korg MS-20

 • Klank: Krachtige en rauwe analoge klanken.
 • Bijdrage aan Synthwave: Bekend om zijn filters en modulatiediepte, ideaal voor basslines en effect-geluiden.
 • Bekende Gebruikers: Aphex Twin, Daft Punk.

Oberheim OB-Xa

 • Klank: Dikke, warme analoge polyfone klanken.
 • Bijdrage aan Synthwave: Veel gebruikt voor pads en brass-achtige klanken.
 • Bekende Gebruikers: Van Halen, Prince.

Drumcomputers

Roland TR-808

 • Klank: Iconische diepe basdrum, crispy hi-hats, en unieke snare.
 • Bijdrage aan Synthwave: Onmiskenbaar geluid dat veel wordt gebruikt in ritmepatronen en beats.
 • Bekende Gebruikers: Marvin Gaye, Afrika Bambaataa.

Roland TR-909

 • Klank: Hybride analoge en sample-gebaseerde klanken, punchy kick en snare.
 • Bijdrage aan Synthwave: Veel gebruikt voor house en techno, maar ook in synthwave voor zijn strakke beats.
 • Bekende Gebruikers: Daft Punk, The Prodigy.

LinnDrum (LM-2)

 • Klank: Digitale samples met een unieke, vintage drumklank.
 • Bijdrage aan Synthwave: Bekend om zijn heldere en punchy drums die vaak worden gebruikt in elektronische muziek.
 • Bekende Gebruikers: Prince, Peter Gabriel.

Deze synthesizers en drumcomputers hebben een blijvende invloed gehad op het geluid van synthwave muziek en blijven populair bij artiesten die dit genre omarmen. Natuurlijk kunnen we deze lijst nog veel meer uitbreiden, vooral de sample bibliotheken en online cloud geluiden (Virtuele instrumenten) lijken oneindig. Daar komt nog eens bij dat SynthGPT z'n intrede heeft gedaan in de wereld van synthesizers.

Tot slot 

Synthwave is een elektronisch muziekgenre dat zijn inspiratie haalt uit de muziek, films en popcultuur uit de jaren 80. Het genre heeft in de afgelopen jaren een gestage groei doorgemaakt en heeft een sterke gemeenschap opgebouwd van zowel artiesten als fans. Het is geïnspireerd door de retro-futuristische esthetiek van die periode en wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op synthesizers en drummachines, gecombineerd met live instrumenten. Synthwave heeft ook een sterke visuele presentatie, met felle neonkleuren en iconische beelden uit de jaren 80.

Een genre om te ontdekken

Als je geïnteresseerd bent in Synthwave, is er een overvloed aan artiesten om te ontdekken. Enkele bekende Synthwave-artiesten zijn onder andere Kavinsky, Mitch Murder, FM-84 en The Midnight. Of je nu een liefhebber bent van elektronische muziek, sciencefiction of de jaren 80, Synthwave is zeker een genre om te ontdekken.

Kijk en luister ook eens op Youtube ook eens naar @SummerTi of ga naar @Spotify voor meer Synthwave Muziek.

Reacties

Ben jij geïnteresseerd in Synthwave? Of maak je zelf dit soort muziek? Voel je dan vrij om hieronder een reactie te geven.

Reacties
Categorieën