Wat koste een Homestudio?
Studio
Muziekbundel
Studio
7 min
0

Wat kost een Homestudio?

7 min
0

Misschien is het je droom om ooit (of snel) een homestudio te bezitten. Die droom had ik vroeger namelijk wel, toen leek alles ver weg vanwege de grote investeringen die je moest doen. Tegenwoordig is dat wel anders en heb je voor weinig geld een homstudio waarmee je professionele opnames kunt maken.

Laat ik beginnen om te zeggen dat tegenwoordig de apparatuur niet meer het grote probleem is. Het grootste probleem is nog steeds de kennis, en vooral het toepassen van die kennis. Van een track opnemen tot het masteren is een proces wat je in de vingers moet leren krijgen. Je moet net als een aankomend piloot, eerst  vlieguren maken voordat je het gewenste resultaat bereikt. Met de komst van AI zul je ondersteuning krijgen, maar uiteindelijk is het de muzikant/technicus die er een eindproduct van maakt wat naar hem of haar wens en smaak is.


<a data-internal-link-keyword-id="87256" data-title="Een Muzikale Revolutie: De Evolutie van de Synthesizer in de Moderne Muziek" data-excerpt="In dit artikel verdiepen we ons in de wereld van synthesizers, gaan we terug naar vroeger en bespreken we de evolutie van de synthesizer naar de huidige moderne tijd. Maar voor we dat doen laten we eerst uitleggen wat.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/muziekbundel.nl/25319/een-muzikale-revolutie-de-evolutie-van-de-synthesizer-in-de-moderne-muziek-2560x1100.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://muziekbundel.nl/een-muzikale-revolutie-de-evolutie-van-de-synthesizer-in-de-moderne-muziek/">Synthesizer</a> Aanbiedingen

Bekijk studioapparatuur aanbiedingen bij:


Wat hebben we nodig voor een homestudio?

Ik zou bijna zeggen, dan zijn we snel klaar. Een computer, een interface, een muziekprogramma en een paar speakers toveren je slaap- of zolderkamer om naar een echte homestudio. Oh ja, de tafel of desk niet vergeten natuurlijk. En zo simpel is het eigenlijk ook. Laten we ze punt voor punt behandelen.

De interface

Interface

De interface is het apparaat wat analoge signalen omzet naar digitale, de ouderwetse benaming is eigenlijk de geluidskaart zoals we die in de computer kennen. Interfaces zijn er in allerlei merken, typen en prijsklasses. Omdat we in dit artikel uit willen gaan van de goedkoopste interfaces kiezen we voor de focusrite van maximaal 100 euro. Je hebt dan een kwaliteit interface zonder dat je klauwen met geld uit hoeft te geven.

De computer/laptop

De computer/laptop

Nagenoeg iedereen heeft tegewoordig wel een computer of laptop om mee te starten. Wanneer dit niet zo is zal je er eentje aan moeten schaffen. Zelf gebruik in een Mac-Mini omdat ik flexibel wil zijn, maar een laptop met (later) een extern (groter) beeldscherm is ook een prima keuze. Let wel goed op de capaciteit die je nodig hebt voor de DAW (Recording Software) die je straks gaat gebruiken. Laten we ervan uit gaan dat je er nog eentje moet kopen. Dan zou ik kiezen voor een macbook in combinatie met Logic, maar dat is een persoonlijke keuze. Een windows computer of laptop is ook prima, Zullen we deze op 600 euro zetten? Geen onderaan maar een reactie wanneer je het er wel/niet mee eens bent. Samen met de interface zitten we nu op zo'n 700 euro.

De DAW (Digital Audio Workstation)

De DAW (Digital Audio Workstation)

DAW is de software (muziekprogramma) die je gaat gebruiken voor de opname, het afspelen, de bewerking en het produceren van de audio. DAWs worden veel gebruikt in muziekproductie, geluidsontwerp, film en televisie post-productie, podcasts en andere audiotoepassingen. Natuurlijk kun je ook een multitrack recorder of harddisk recorder gebruiken, maar wanneer je wilt beginnen met een homestudio zou ik beginnen met een DAW (software). Dit is veel goedkoper en werkt (in het begin - en misschien later ook) veel makkelijker.

Voorbeelden van populaire DAW-software zijn:

Deze programma's bieden een breed scala aan functies zoals multi-track opname, MIDI sequencing, virtuele instrumenten, effecten, en mixage-tools die onmisbaar zijn voor moderne muziekproductie. We houden het bedrag voor de DAW op 100 euro, je hoeft immers niet direct de duurste versie van het programma te kopen. Een instapmodel is prima om mee te beginnen.

Speakers en/of koptelefoon

Speakers en/of koptelefoon

Je zou ervoor kunnen kiezen om beiden aan te schaffen, maar wanneer jij de persoon bent die alleen naar je opnames luistert zou ik in eerste instantie kiezen voor een koptelefoon. Heb je nog wat geld over, dan zijn speakers (Studiomonitoren) natuurlijk welkom in de studio. De kosten voor speakers en koptelefoon lopen weer vrij ver uiteen waarbij er altijd wel een gulden middenweg is te vinden tussen prijs en kwaliteit. We kiezen voor een koptelefoon van maximaal 150 euro. Hiermee komt het totaal uit op € 950,--. Maar we zijn er nog niet helemaal.

De microfoon 

Microfoon

Bij een homestudio hoort ook een microfoon om de zang op te nemen. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en kwaliteit. Ik ga je niet vermoeien met allerlei verschillende typen maar ik kies voor een AKG met fantoomspanning. Fantoomspanning wordt gebruikt voor het voeden van apparatuur zoals een condensator microfoon. De stroom wordt gevoerd via XLR connectoren en gebalanceerde kabels. Op pin 1 staat 0 volt en op pin 2 en pin 3, van de XLR-connector, staat +48 (±4) Volt gelijkstroom. Voor de AKG condensator microfoon reken ik 250 euro. Hiermee zijn we inmiddels de 1000 euro gepassseerd en komen we uit op 1200 euro.

Midikeyboard en/of controller

Midikeyboard en/of controller

Wanneer je zelf de toetsen wilt bespelen kun je kiezen voor een midikeyboard waarmee je virtuele instrumenten in je DAW mee aanstuurt. Zo'n midikeyboard is veel goedkoper dan een professioneel keyboard of synthesizer. En virtuele instrumenten klinken tegenwoordig erg professioneel. In dit geval kies ik voor een Nektar midikeyboard van net iets onder de 200 euro, maar wel met 61 keys. Ook dit kun je naar je eigen wensen (en budget) aanpassen.

Kabels

Muziekkabels

We vullen de apparatuur aan met wat kabels en zijn in dit geval voor 1500 euro klaar. Natuurlijk kan het ook goedkoper, maar in dit artikel heb ik gekozen voor de gulden middenweg wat betreft goedkoop en kwaliteit. Wanneer je kabels uitzoekt kijk dan naar wat je nodig hebt. Kabels zijn er in verschillende lengten en je hebt echt geen 10 meter kabel nodig wanneer je speakers of synthesizer dichtbij staat. Meet desnoods de afstand(en) op zodat je niet onnodig lange kabels koopt wat niet alleen zonde is van het geld, maar ook meer kwaliteitsverlies oplevert. 

Uitbreiden

Jouw homestudio kun je naar hartelust aanpassen en uitbreiden wanneer jij dat wilt. Met hetgeen ik hiervoor heb verteld kun jij een homestudio inrichten. De tafel, verlichting en vilt voor op de wanden heb ik in dit artikel nog niet meegenomen.

Persoonlijke muzieknoot (TIPS)

Kies voor een microfoon en koptelefoon van goede kwaliteit. Je hebt niets aan een slechte track die je vocals niet goed hebben opgenomen. Het is al moeilijk genoeg om vocals goed op te nemen, met een slechte kwaliteit microfoon ga je het niet redden. Dat geld ook voor de koptelefoon, wanneer je track goed is opgenomen en je koptelefoon maakt er een slecht geluid van kom je ook niet verder. 

Ga niet onnodig geld uitgeven aan plugins en allerlei randapparatuur die je niet nodig hebt. Ik weet dat de verleiding groot is om van alles te kopen, maar ik weet ook dat je de helft daarvan misschien maar eenmaal gebruikt. In de DAW's van tegenwoordig zitten normaal gesproken alle tools die jij nodig hebt om mee te starten. Leer eerst je DAW met virtuele instrumenten en plugins kennen voordat je gaat voor een upgrade.


Synthesizer Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen voor HomeStudio's bij:


Tot slot

Ik hoop dat ik je in dit artikel antwoord heb gegeven op de vraag: Wat kost een Homestudio? Wanneer je een beetje zuinig aan doet of al een geschikte computer of laptop in je bezit hebt kun je zelfs onder de 1000 euro uitkomen. Lees reviews, bekijk video's op YouTube en neem je beslissing(en). Ga ermee aan de slag, probeer en leer elke dag weer. Dat rijmt ook nog, maar is een waarheid als een koe. Net zoals leren piano spelen zul je ook moeten leren om je homestudio onder controle te houden en er het beste resultaat uit te krijgen. 

Maak voldoende vlieguren en zoek tot in detail uit hoe je bepaalde processen makkelijker kunt maken of naar een hoger niveau kunt tillen. Menig frustratie zal moeten worden getemperd, maar de voldoening zal groot zijn wanneer jij trots je eerste track met de rest van de wereld kunt delen.


Reacties
Categorieën