Yamaha Montage Synthesizer: Een Icoon van Innovatie en Kwaliteit in de Muziekindustrie
Yamaha
Muziekbundel
Yamaha
6 min
0

Yamaha Montage Synthesizer: Een Icoon van Innovatie en Kwaliteit in de Muziekindustrie

6 min
0

De Yamaha Montage synthesizer vertegenwoordigt een keerpunt in de evolutie van muziekinstrumenten, die zich onderscheidt door zijn innovatieve technologieën, uitgebreide functionaliteiten en uitzonderlijke geluidskwaliteit. Dit artikel duikt dieper in de wereld van de Montage, onderzoekt de relatie met zijn voorgangers, de unieke eigenschappen, en hoe deze gebruikt wordt door professionals in liveoptredens en studio's. Ook bekijken we enkele beroemde gebruikers en bespreken we het laatste nieuws over deze fascinerende synthesizer.

Introductie

De Yamaha Montage synthesizer, geproduceerd van 2016 tot 2023, staat bekend om zijn geavanceerde technologieën, zoals de AWM2- en FM-X-engines, die een breed scala aan geluiden bieden. Met functies zoals een Super Knob voor gelaagde parametercontrole en een aanraakscherm, biedt de flexibiliteit in zowel studio- als live-instellingen. De Montage-serie, omarmd door toonaangevende artiesten (verderop hierover meer), is de opvolger van de MOTIF-serie en heeft een aanzienlijke impact gehad op muziekproductie en live optredens, vooral gewaardeerd voor zijn veelzijdigheid en expressieve mogelijkheden. Met de introductie van de MONTAGE M-serie zet Yamaha deze erfenis voort, door de muzikale grenzen verder te verleggen.

De Yamaha Montage is uitgerust met een helder 17,8 cm lcd-aanraakscherm en gebruikt geavanceerde AWM2- en FM-X engines voor zijn klankcreatie, wat zorgt voor een rijke en diepgaande geluidsbeleving met aanzienlijk meer geheugen dan zijn voorganger, de Motif XF. Gebruikers kunnen genieten van 1,75 GB geheugen voor hun eigen samples, met extra content beschikbaar voor download. Het kenmerkt ook een Super Knob voor uitgebreide controle en acht aanpasbare knoppen.

De introductie van de MODX-serie biedt een toegankelijkere optie, en in 2023 kondigde Yamaha het einde van de Montage-productie aan. Over de opvolger lees je verderop in dit artikel meer.

TIP: Onderaan vind je een stukje over de virtuele versie van de Montage Synthage die ik ook laat horen in de video.

Synthesizer Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van de Yamaha Montage bij:

Voorgangers en Evolutie

Voorgangers en Evolutie van de Yamaha Montage

De Yamaha Montage bouwt voort op het succes van de legendarische MOTIF-serie en introduceert aanzienlijke verbeteringen in geluidskwaliteit, functionaliteit en gebruikersinterface. Terwijl de MOTIF-serie bekend stond om zijn krachtige sampling en sequencing mogelijkheden, brengt de Montage een nieuwe benadering met de Motion Control Synthesis Engine, die een ongeëvenaarde dynamiek en expressiviteit in performances biedt.

Unieke Eigenschappen van de Motion Control Synthesis Engine

De kern van de Montage ligt in de Motion Control Synthesis Engine, die twee iconische sound engines combineert: de AWM2 (Advanced Wave Memory 2) en FM-X (Frequency Modulation). Deze hybride setup stelt gebruikers in staat om complexe soundscapes te creëren die rijk zijn aan textuur en diepte, met een ongekende controle over dynamiek en expressie.

Gebruik in Live Optredens

De Montage schittert niet alleen in de studio maar ook op het podium. Met zijn uitgebreide controle mogelijkheden, zoals de Super Knob, kan de gebruiker meerdere parameters tegelijkertijd aanpassen, wat leidt tot dynamische, expressieve live optredens. De naadloze Sound Switching-technologie zorgt ervoor dat er geen onderbrekingen zijn bij het wisselen van sounds, essentieel voor het behouden van de flow tijdens live optredens.

Hoe klinkt de Yamaha Montage?


Opvolger van de Montage

De opvolger van de Yamaha Montage is de MONTAGE M-serie, die onlangs is aangekondigd. Deze nieuwe generatie synthesizer brengt een aantal indrukwekkende verbeteringen en innovaties met zich mee, waaronder het nieuwe AN-X Engine voor authentieke analoge sounds, naast verbeterde versies van de bestaande AWM2 en FM-X engines. Deze serie is ontworpen om een nog hoger niveau van expressie en naadloze integratie tussen podium en studio te bieden.

De MONTAGE M-serie biedt een scala aan modellen om aan verschillende behoeften te voldoen, waaronder de 61-toetsen MONTAGE M6 voor synthesisten, de 76-toetsen MONTAGE M7 voor keyboardspelers, en de 88-toetsen MONTAGE M8x met polyfonische aftertouch voor pianisten. Met deze nieuwe serie blijft Yamaha de lat hoger leggen voor wat mogelijk is op het gebied van geluid, controle en expressie in muziekproductie en performance.

Welke artiesten en bands gebruiken de Montage?

De Yamaha Montage en de opvolger, de Montage M-serie, hebben aanzienlijke aandacht getrokken van topartiesten en bands in de muziekindustrie. Deze artiesten waarderen de synthesizers om hun veelzijdigheid, expressiviteit en krachtige mogelijkheden voor het ontwerpen van geluiden..

Enkele bekende artiesten die de Yamaha Montage hebben gebruikt, omvatten:

 • Wojtek Olszak, bekend om zijn werk in verschillende muziekgenres.
 • Steve Porcaro van Toto, een band die een grote impact heeft gehad op de rock- en popmuziek.
 • Nicholas Semrad, wiens werk met moderne elektronische muziek en R&B opvalt.
 • Minoru Mukaiya, beroemd om zijn bijdragen aan jazz en fusion muziek.
 • Michael McDonald, een icoon in de soul- en popmuziek.
 • David Paich, ook van Toto, heeft bijgedragen aan enkele van de meest herkenbare hits in de muziekgeschiedenis.
 • Chick Corea, een legendarische figuur in de jazzmuziek.
 • Audien, een naam die veel voorkomt in de wereld van elektronische dansmuziek.
 • Tori Amos, een invloedrijke singer-songwriter bekend om haar emotionele ballades en unieke pianostijl.

Bovendien, met de release van de Montage M-serie, zijn nieuwe artiesten naar voren gekomen die hun ervaringen met deze geavanceerde synthesizers delen, zoals:

 • Greg Phillinganes, een gerespecteerde sessiemuzikant en muzikaal directeur.
 • Matt Johnson, keyboardist van Jamiroquai.
 • Manuele Montesanti, een veelzijdige keyboardartiest.
 • Nahre Sol, bekend om haar unieke benadering van klassieke en experimentele muziek.
 • Pontus Perrson, een andere innovatieve muzikant in het elektronische genre.

Deze artiesten gebruiken de Yamaha Montage en Montage M-series om een breed scala aan muzikale texturen en emoties te creëren, van klassieke en jazz tot pop, rock, en elektronische muziek. De innovaties in deze synthesizers, zoals de nieuwe AN-X virtuele analoge synthesemotor, gecombineerd met verbeterde polyfonie en een intuïtieve gebruikersinterface, maken ze tot krachtige instrumenten voor zowel live optredens als studio-opnames.

De Montage M-serie, en vooral het MONTAGE M8x-model met zijn 88-toetsen Polyphonic Aftertouch, biedt muzikanten ongekende expressieve mogelijkheden, waarmee ze subtiele nuances in aanraking kunnen onderscheiden en volledig kunnen profiteren van de ongelooflijk expressieve Motion Control Synthesis Engine. Deze serie symboliseert een nieuwe standaard in de wereld van synthesizers, voortbouwend op Yamaha's lange geschiedenis van innovatie in muziekinstrumenten

Wat zeggen gebruikers over de Yamaha Montage?

Gebruikers van de Yamaha Montage prijzen de synthesizer voor zijn mogelijkheden, uitgebreide functionaliteit en veelzijdigheid in zowel studio- als live-instellingen. Ze waarderen vooral de Motion Control Synthesis Engine voor het creëren van dynamische en expressieve soundscapes. De Super Knob, die het mogelijk maakt meerdere parameters tegelijkertijd aan te passen, wordt ook vaak genoemd als een zeer bruikbare functie. Desondanks noemen sommige gebruikers de leercurve vanwege de complexiteit en de prijs als potentiële nadelen. Over het algemeen wordt de Montage echter gezien als een krachtig instrument dat innovatie en creativiteit in muziekproductie ondersteunt.

Persoonlijke noot

Zelf heb ik de Yamaha Motif XF en de Montage 7 gehad en ben als Roland fan meer gecharmeerd van de Fantom serie. Toch kan ik niet ontkennen dat de Montage een prachtig instrument is waar je vele jaren mee vooruit kunt. Nu de Montage M z'n intrede heeft gedaan zal de vorige versie waarschijnlijk ook goedkoper worden. Misschien een mooi moment om in te stappen. Nieuwe exemplaren worden bijna niet meer aangeboden dus wanneer je het oudere model Montage wilt bemachtigen zal je binnenkort de tweedehands markt op moeten.

Yamaha Montage als Virtueel Instrument met SYNTHAGE

In de video hierboven vind je de virtuele versie SYNTHAGE van de Montage die ik voor je heb opgenomen, zo krijg je niet alleen een indruk hoe zo'n omgeving eruit ziet maar kun je ook mijn gepingel horen. Voor de liefhebbers: Ik heb dit soundpakket online (Via Etsy) gekocht, ingeladen in Kontakt 7 en via Logic opgenomen.

Synthesizer Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van de Yamaha Montage bij:

Tot slot

Veel vooraanstaande artiesten en bands hebben de Yamaha Montage omarmd voor zijn rijke geluiden en uitgebreide mogelijkheden. Hoewel specifieke namen voortdurend veranderen met de trends in de muziekindustrie, wordt de Montage breed erkend en gewaardeerd in diverse muzikale genres, van pop en rock tot jazz en klassieke muziek.

Conclusie

De Yamaha Montage synthesizer heeft een diepgaande impact gehad op de wereld van muziekproductie en live optredens, door zijn geavanceerde technologieën en expressieve mogelijkheden. Als een instrument dat staat op de schouders van zijn voorgangers, blijft het een icoon van innovatie en kwaliteit in de muziekindustrie. Met de introductie van de MONTAGE M, lijkt Yamaha klaar om deze erfenis voort te zetten en de muzikale grenzen verder te verleggen.

Reacties

Wat vind jij van de Montage? Of ben je de trotse bezitter van dit vlaggenschip? Laat het hieronder weten zodat anderen van jouw ervaring(en) kunnen leren. Dat wordt zeer gewaardeerd.

Reacties
Categorieën