Wat is een een PHA-50 klavier?

Wat is een een PHA-50 klavier?

Het PHA-50 (Progressive Hammer Action with Escapement) hybride klavier is een geavanceerd klaviermechanisme ontwikkeld door Roland, dat in hun hogere reeks digitale piano's en keyboards wordt gebruikt. Dit klavier combineert traditionele en moderne elementen om een authentiek pianogevoel te creëren dat zowel duurzaam als expressief is.

Kenmerken van het PHA-50 Hybride Klavier

Hybride Constructie

Het PHA-50 klavier maakt gebruik van een combinatie van houten en kunststof materialen. De toetsen hebben houten zijkanten, wat zorgt voor het authentieke gevoel en uiterlijk van een akoestische piano, terwijl de kern van de toetsen van een duurzaam composietmateriaal is gemaakt. Deze hybride aanpak zorgt voor een natuurlijke speelervaring zonder de nadelen van volledig houten toetsen, zoals gevoeligheid voor vocht en temperatuurveranderingen.

Escapement Mechanisme

Het klavier bevat een escapement (ontsnappingsmechanisme) dat de unieke 'klik'-sensatie simuleert die wordt gevoeld wanneer een toets van een akoestische piano diep wordt ingedrukt. Dit mechanisme verhoogt de expressiviteit en precisie tijdens het spelen.

Ivory en Ebony Feel

De toetsen zijn afgewerkt met een materiaal dat de textuur van ivoor (voor de witte toetsen) en ebbenhout (voor de zwarte toetsen) nabootst. Dit verbetert niet alleen het gevoel maar ook de grip tijdens het spelen, vooral tijdens langere speelsessies of in vochtige omstandigheden.

Progressieve Hameractie

Net als bij een traditionele vleugel hebben de toetsen een gewogen actie die zwaarder is in de lagere octaven en lichter wordt naarmate je naar de hogere octaven beweegt. Dit zorgt voor een realistisch gevoel en respons over het hele klavier.

Door deze kenmerken biedt het PHA-50 klavier een uitstekende balans tussen de traditionele speelervaring van een akoestische piano en de voordelen van moderne technologie, waardoor het ideaal is voor zowel professionele muzikanten als serieuze hobbyisten.

Bekijk meer van Roland

Reacties

Wil je reageren op dit artikel, of heb je nog iets aan te vullen om anderen te helpen en te inspireren? Doe dat dan via de reactie button onderaan.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Terug naar overzicht

Reactie plaatsen