Wat is een Graded Hammer Standard (GHS)-toetsenbord?

Wat is een Graded Hammer Standard (GHS)-toetsenbord?

Een Graded Hammer Standard (GHS)-toetsenbord is een technologie die wordt gebruikt in digitale piano's om het gevoel en de respons van een akoestische piano na te bootsen. Bij een GHS-toetsenbord is de weerstand van de toetsen zwaarder in de lage tonen en lichter in de hoge tonen, vergelijkbaar met de hamermechanieken in een echte piano. Deze functie helpt spelers om een authentiekere aanslag en dynamiek in hun spel te ontwikkelen, wat cruciaal is voor expressieve uitvoeringen en technische ontwikkeling.

Welke merken gebruiken de Graded Hammer Standard (GHS)-toetsenbord?

Yamaha is het meest bekend voor het gebruik van Graded Hammer Standard (GHS)-toetsenbordtechnologie in hun digitale piano's, maar zij zijn niet de enige fabrikant die gewogen toetsenbordmechanismen gebruikt. Andere fabrikanten, zoals Casio met hun Tri-sensor Scaled Hammer Action Keyboard en Kawai met hun Responsive Hammer-actie, bieden ook digitale piano's met gewogen toetsenborden die de speelervaring van een akoestische piano nabootsen. Elk merk heeft echter zijn eigen benadering en naamgeving voor de technologie die zij gebruiken om een realistisch toetsgevoel te bieden.

In welke klasse piano's wordt het GHS-toetsenbord gebruikt? 

Yamaha's Graded Hammer Standard (GHS) toetsenbord wordt voornamelijk gebruikt in hun instap- tot middenklasse digitale piano's en keyboards. Enkele van de meest bekende modellen met deze technologie zijn:

 • Yamaha P-serie digitale piano's (bijvoorbeeld P-45, P-125)
 • Yamaha Arius YDP-serie (bijvoorbeeld YDP-144, YDP-145, YDP-164)
 • Yamaha Clavinova CLP-serie (instapmodellen)

Deze modellen zijn populair onder zowel beginners als gevorderde spelers die op zoek zijn naar een authentiek gevoel van piano spelen met een gewogen toetsenbord dat de actie en het gevoel van een akoestische piano nabootst, maar dan in een meer betaalbare en ruimtebesparende digitale piano.

Welke verschillende soorten Toetsenborden voor Digitale Piano’s zijn er nog meer?

Welke verschillende soorten Toetsenborden voor Digitale Piano’s zijn er nog meer?

Digitale piano's maken gebruik van verschillende soorten toetsenborden om de ervaring van het spelen op een akoestische piano na te bootsen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende toetsenbordtechnologieën en de merken die ze gebruiken: 

 • Gaded Hammer Standard (GHS): Voornamelijk gebruikt door Yamaha. Simuleert de aanslag van een akoestische piano met toetsen die zwaarder zijn in de lage tonen en lichter in de hoge tonen. (Toegelicht in dit artikel)
 • Graded Hammer Action (GHA): Ook door Yamaha gebruikt, vergelijkbaar met GHS maar vaak in iets hogere modellen.
 • Progressive Hammer Action (PHA): Ontwikkeld door Roland, biedt deze technologie een gewogen aanslag die nauwkeurig het gevoel van een akoestische piano nabootst.
 • Tri-Sensor Scaled Hammer Action Keyboard: Casio gebruikt deze technologie in hun Privia en Celviano reeksen, bekend om hun realistische aanslaggevoeligheid en dynamische respons.
 • Natural Wood (NW) en Natural Wood X (NWX): Yamaha's premium toetsenbordtechnologieën, gebruikt in hun hogere modellen, met houten toetsen voor een nog authentieker speelgevoel.
 • Ivory Feel-toetsenbord: Gebruikt door Roland in verschillende modellen, deze toetsen hebben een ivoorachtig oppervlak voor een realistische speelervaring.
 • Smart Scaled Hammer Action Keyboard: Specifiek ontworpen door Casio voor hun CDP-S serie, biedt het een natuurlijke toetsaanslag die elke nuance van een akoestische piano-uitvoering vastlegt.
 • Real Grand Expression (RGE): Yamaha's technologie die in sommige van hun Clavinova-serie wordt gebruikt, biedt een diepe expressieve controle en dynamiek.
 • GrandTouch en GrandTouch-S: Nieuwere technologieën van Yamaha die een nog realistischer gevoel en respons bieden dan NW en NWX, met bredere dynamische bereiken en meer subtiele gradaties in touch response.
 • Fatar Keyboards: Fatar is een Italiaanse fabrikant die hoogwaardige toetsenborden maakt gebruikt door verschillende merken in zowel digitale piano's als MIDI-keyboards.
 • Hybrid Grand Keyboard: Gebruikt door Kawai in hun high-end digitale piano's, combineert dit toetsenbord echte houten toetsen met een unieke mechaniek voor een uiterst authentieke speelervaring.

Persoonlijke noot

Piano spelen is gevoel, vooral wat betreft het geluid en de aanslag van het toetsenbord. Waar de ene digitale piano redelijk zwaar speelt, dansen de vingers over het toetsenbord bij andere merken en type piano's. Er is dus geen goed of fout maar een persoonlijke voorkeur en smaak.

De genoemde  toetsenbordsystemen in dit artikel zijn ontwikkeld om spelers de meest authentieke en expressieve pianobeleving te bieden, met variaties die gericht zijn op verschillende speelstijlen en voorkeuren. Maar zoals gezegd is dit heel persoonlijk.

Reacties

Wil je reageren op dit artikel, of heb je nog iets aan te vullen om anderen te helpen en te inspireren? Doe dat dan via de reactie button onderaan.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Terug naar overzicht

Reactie plaatsen