Wat is een MIDI-controller?

Wat is een MIDI-controller?

Een MIDI-controller is een apparaat dat je helpt om muziek te maken met je computer. Stel je voor dat het een afstandsbediening is voor alle geluiden die je op je computer hebt. Je kunt er toetsen, drums, of zelfs geluidseffecten mee spelen zonder echte instrumenten te gebruiken. Het is alsof je een hele band hebt, maar dan in één klein apparaat dat je met je software verbindt om muziek te maken of te veranderen. Het maakt muziek maken makkelijker en leuker, omdat je alles met de hand kunt bedienen.

MIDI-controller is de afstandsbediening van de software op je computer

MIDI-controller is de afstandsbediening van de software op je computer

In het plaatje zie je de afstandsbediening waarmee je de tv op afstand kunt bedienen. Op het plaatje zie je eveneens 2 controllers waarmee je de computer (lees software) kunt bedienen. Via een midi-signaal stuur je dus commando's waarop de software reageert. Dat kan van alles zijn zoals een ingedrukte toets die het geluid van een virtuele piano aanstuurt, of het draaien aan een pitch op een MIDI-keyboard die het geluid in de computer beïnvloed. Het kan ook een drumpad zijn waarop je tikt die het signaal naar de softwarematige drumcomputer in je laptop bediend. Ook kun je met controllers andere apparaten aansturen die over MIDI beschikken.

LET OP: Steeds vaker wordt USB gebruikt waarover de signalen getransporteerd worden. Je zou dan MIDI over USB kunnen zeggen.  

De vele vormen van MIDI-controllers

Met een MIDI-controller stuur je dus muzieksoftware of hardware-instrumenten aansturen. Het zendt MIDI-signalen of commando's naar muziekproductiesoftware (DAWs) of externe MIDI-compatibele apparatuur om noten, parameters en andere muzikale expressies te besturen. Deze controllers komen in vele vormen, zoals keyboards (MIDI-keyboard), drum pads, wind controllers, en gitaar MIDI-controllers. Ze hebben geen eigen geluidsbron maar sturen informatie over de performance door, wat de gebruiker in staat stelt om een breed scala aan geluiden en effecten te manipuleren binnen hun muziekproductiesoftware of hardware.

MIDI-controller in de vorm van een MIDI-keyboard

Wanneer je over een geluidsbron zoals externe soundmodules, synthesizers of virtuele instrumenten in de computer kun je deze eenvoudig aansturen met je MIDI-keyboard. Je MIDI-keyboard stuurt immers ook signalen uit die andere bronnen kunnen opvangen. Het MIDI-keyboard kun je als het ware ook een MIDI-controller noemen.

Een MIDI-controller is dus een tool voor moderne muzikanten en producers, ontworpen om de interactie met muzieksoftware te vergemakkelijken. Het stelt gebruikers in staat om virtuele instrumenten te bespelen, software-synthesizers te bedienen, en sequenties te programmeren met een fysiek apparaat dat vaak toetsen, pads, knoppen en faders bevat. 

Deze controllers bieden een tactiele manier om muzikale ideeën uit te drukken en te experimenteren met geluiden, wat bijdraagt aan een meer intuïtieve en creatieve workflow. Ze zijn compatibel met bijna alle muziekproductiesoftware en kunnen een breed scala aan muzikale genres ondersteunen, van elektronische muziek tot filmcomposities. Door de directe controle over muzikale parameters te bieden, inspireren MIDI-controllers tot innovatie en creativiteit in muziekproductie en performance.

Terug naar overzicht

Reactie plaatsen