Wat is een Multitrack Recorder?

Wat is een Multitrack Recorder?

Misschien heb je weleens gehoord van de term Multitrack Recorder. Maar wat is dat precies en waarvoor kun je deze het beste gebruiken? In dit artikel vertel ik je meer over de Multitrack Recorder en geef ik je mijn eigen ervaring met deze muzikale wondertool. Laten we beginnen met het uitleggen wat een Multitrack Recorder precies is.

Een Multitrack Recorder is een meersporen opnameapparaat wat zowel in hardware- als software voorkomt.


<a data-internal-link-keyword-id="87256" data-title="Een Muzikale Revolutie: De Evolutie van de Synthesizer in de Moderne Muziek" data-excerpt="In dit artikel verdiepen we ons in de wereld van synthesizers, gaan we terug naar vroeger en bespreken we de evolutie van de synthesizer naar de huidige moderne tijd. Maar voor we dat doen laten we eerst uitleggen wat.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/muziekbundel.nl/25319/een-muzikale-revolutie-de-evolutie-van-de-synthesizer-in-de-moderne-muziek-2560x1100.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://muziekbundel.nl/een-muzikale-revolutie-de-evolutie-van-de-synthesizer-in-de-moderne-muziek/">Synthesizer</a> Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van multitrack recorders bij:


De Basis van Multitrack Recording

De Basis van Multitrack Recording

Een multitrack recorder stelt muzikanten in staat om meerdere audiotracks afzonderlijk (maar ook tegelijk) van elkaar op te nemen. Dit betekent dat elke instrumentale of vocale lijn afzonderlijk kan worden opgenomen, aangepast en geoptimaliseerd zonder invloed op de andere tracks. Deze aanpak biedt enorme controle over het opname- en  mixproces en stelt artiesten in staat om complexe muziekproducties uit te voeren.

Hoe Werkt een Multitrack Recorder?

Multitrack recorders werken door het invoeren van audio via microfoons of directe lijnverbindingen, waarbij elke invoer wordt toegewezen aan een aparte track. Deze tracks kunnen vervolgens onafhankelijk worden geregeld voor volume, pan, effecten en andere parameters. Moderne digitale multitrack recorders bieden vaak geavanceerde bewerkingsfuncties zoals cut, copy, paste, en undo, die vergelijkbaar zijn met die in digitale audio werkstations (DAWs).

Het voordeel van een Hardware Multitrack Recorder (eigen ervaring)

Het grootste voordeel van een hardware Multitrack Recorder is de snelheid en het gemak waarmee je op kunt nemen. Wanneer je eenmaal de kabels en de mic hebt aangesloten kan het opnemen beginnen. Je kiest een nieuw song (het geheel van tracks en instellingen) en je voert eenmalig een test uit waarbij je even iets zingt en speelt, je luistert het af via een koptelefoon en stelt de volumes  eventueel wat bij. Je bent klaar om op te nemen.

Je kunt dus enorm snel je ideeën vastleggen hetgeen voor mij een Hardware Multitrack Recorder onmisbaar maakt in m'n Setup. Maar dat is nog lang niet alles, naast het snel op kunnen nemen kun je ook de tracks tegelijk of apart van elkaar opnemen.

Voorbeeld 1 opname Multitrack Recorder

Voorbeeld 1 opname Multitrack Recorder

Je wilt tegelijk een digitale piano en zang opnemen. Dan plug je de output van je instrument in naar de ingang van je recorder. Bijvoorbeeld spoor 1 en 2 mono. Of spoor 1/2 stereo. Op spoor 3 neem je dan de zang op. Je kunt dan tegelijk zingen en spelen terwijl de sporen afzonderlijk van elkaar worden opgenomen. Dus mocht je met de zang een foutje maken en het pianospoor is wel goed opgenomen is het heel simpel om alleen kanaal 3 (de zang) nogmaals op te nemen. Zo kun je ook meerdere takes opnemen en daarvan de beste kiezen. (Dit is wel afhankelijk van het type recorder wat je gebruikt)

  • Spoor 1-2 * 1/2 = Digitale piano in stereo
  • Spoor 3 = Zang

Wil je een band opnemen waarbij elk instrument op een apart spoor terecht komt kan dat ook. Dat is vooral handig om even snel een demo op te nemen of om later terug te luisteren hoe het samen klinkt en waar nog wat verbetering plaats kan vinden. Je kunt immers de sporen apart van elkaar afluisteren.

Voorbeeld 2 opname Multitrack Recorder

Voorbeeld 2 opname Multitrack Recorder

Je hebt een mooie beat gevonden of gemaakt die je rechtstreeks importeert of opneemt op spoor 1. Je speelt spoor 1 (beat) af en neemt tegelijk een synthesizer op naar spoor 2/3 (stereo). Vervolgens speel je op spoor 4 een baslijn terwijl je spoor 1, 2 en 3 afspeelt. Je kunt dus een opgenomen spoor afspelen terwijl je een spoor opneemt. Wauw! Dit is niets nieuws maar is wel verrekte handig bij het bedenken, componeren, spelen en opnemen van muziek.

Vervolgens kun je de aparte tracks via de Hardware Recorder mixen, masteren en als song/liedje of demo exporteren. Vroeger zat er vaak een CD- of DvD Recorder in waarbij je de song of aparte sporen naar een CD- of DVD kon wegschrijven. Tegenwoordig gaat dit veelal op de digitale manier via een kabel naar de computer of een SD-kaart.

Persoonlijke noot Vintage Hardware Multitrack Recorders

Omdat ik al bijna m'n hele leven muziek maak heb ik een hele rits aan recorders voorbij zien komen. Ik heb bijvoorbeeld opnames gemaakt met de Korg 32XD en de Roland VS2480 DVD, maar ik heb ook de Boss BR1600CD in m'n bezit gehad. Persoonlijk vond ik de Roland een geweldig apparaat waarbij ook een beeldscherm gekoppeld kon worden. Inclusief interne kaarten die als plugins om de klank te verbeteren dienden. Later kwam er een soort V-Link bij die de sporen rechtstreeks naar de computer kon sturen. Dat gaf bij mij alleen maar problemen. Dus de sporen exporteren op DVD en opnieuw in de computer importeren was voor mij de enige optie wat goed werkte. Of de hele song direct als eindproduct Mixen en Masteren om weg te schrijven.

Tegenwoordig gebruik ik naast de DAW's in m'n computer een Tascam DP32SD (2024) voor snel even ideeën vast te leggen of meerdere sporen zoals zang en piano tegelijk op te nemen. Deze sluit ik ook soms aan op de audio interface van m'n computer om het spelen via de computer continu op te nemen.

Ik laat dus in zo'n geval continu de Multitrack Recorder Meelopen in de opnamestand zodat geen enkel idee verloren gaat. Natuurlijk kan dat ook via de computer, maar dit is voor mij de beste manier van werken en kan ik snel even terug luisteren wat ik heb gespeeld.

Types Multitrack Recorders

Types Multitrack Recorders

Hardware Multitrack Recorders

Deze traditionele vorm van multitrack recorders is wat veel mensen zich voorstellen bij het denken aan muziekopname. Hardware recorders zijn stand-alone apparaten die vaak worden gebruikt in professionele studio's. Ze variëren van draagbare eenheden met vier of acht tracks tot complexe systemen met 24 tracks of meer.

Voordelen:

  • Robuust en betrouwbaar
  • Werkt zonder computer
  • Snel te gebruiken
  • Snel selecteren opname/afspelen
  • Betrouwbaar (loopt niet vast)
  • Vaak voorzien van ingebouwde voorversterkers en effecten

Software Multitrack Recorders

Met de opkomst van krachtige computers en DAW-software is de softwaregebaseerde multitrack recorder populair geworden, vooral onder thuisproducenten. Software zoals Pro Tools, Logic Pro, Ableton Live en anderen functioneren als multitrack recorders binnen een digitale omgeving.

Voordelen:

  • Oneindig aantal tracks
  • Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden
  • Naadloze integratie met andere productiesoftware

Toepassingen van Multitrack Recorders

Over de toepassing heb ik je bij mijn Persoonlijke Noot al wat meer vertelt. Verder worden Multitrack recorders gebruikt in verschillende muzikale en audio-engineering scenario's:

  • Studio-opnames: Voor het opnemen van bands en soloartiesten waarbij elk instrument en stem afzonderlijk wordt opgenomen voor optimale mixcontrole.
  • Live opnames: Om live-optredens vast te leggen waarbij meerdere microfoons de audio van verschillende bronnen opnemen.
  • Film- en videoproductie: Voor het opnemen van geluidseffecten, dialogen en achtergrondmuziek, waarbij elke audio-laag afzonderlijk kan worden aangepast.

Kiezen van een Multitrack Recorder

Kiezen van een Multitrack Recorder

Bij het kiezen van een multitrack recorder moet je overwegen:

  • Aantal tracks: Hoeveel sporen heb je nodig voor je projecten?
  • Budget: Hardware recorders kunnen duur zijn; software-opties vereisen een krachtige computer.
  • Gebruiksgemak: Sommige systemen zijn gebruiksvriendelijker dan andere, afhankelijk van je ervaringsniveau.
  • Integratie met andere apparatuur: Vooral belangrijk bij hardware recorders.

Zo zijn er ook nog gecombineerde digitale recorders die geïntegreerd worden met de computer. Denk bijvoorbeeld aan een Presonus StudioLive. Hierover vind je op onze website meer informatie en uitleg.

Tot slot

In de praktijk zie je vaak dat muzikanten beide vormen gebruiken, zowel hardware- als software recorders. Wil je snel je ideeën vastleggen en de sporen afzonderlijk opnemen, of op verschillende locaties opnemen? Dan is een Hardware Multitrack Recorder zeker geschikt voor jou. Ben je meer gefocust op creëren en opnemen via de computer is een DAW zoals Logic, Cubase of Protools meer geschikt voor je. De keuze is aan jou!

Synthesizer Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van multitrack recorders bij:

Reacties

Welk type Multitrack Recorder gebruik jij en welke ervaringen heb je ermee? Deel ze met onze lezers. Ze zullen je dankbaar zijn!

Reactie plaatsen