Wat heb je Nodig voor een Home Recording Studio?
Studio
Muziekbundel
Studio
9 min
0

Wat heb je Nodig voor een Home Recording Studio?

9 min
0

De homestudio of home recording studio wint steeds meer aan terrein, en dat is ook logisch. Het is tegenwoordig redelijk eenvoudig om zelf je recordings te maken. Van demo tot professionele opname, zonder extreem hoge kosten en het gedoe van het huren van een externe studio. In dit artikel zullen we bespreken welke apparatuur en software je nodig hebt om aan de slag te gaan. Wil je prijzen vergelijken of aanbiedingen bekijken kun je onderstaande buttons gebruiken.

Studio Apparatuur Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van studio apparatuur bij:


1. Computer of laptop

Computer of laptop

Het eerste wat je nodig hebt voor een home recording studio is een goede computer. Het moet krachtig genoeg zijn om audio-opnames te verwerken en verschillende softwareprogramma's tegelijkertijd uit te voeren. Een snelle processor, voldoende RAM-geheugen en voldoende opslagruimte zijn essentieel voor een soepele werking. Dat kan zowel een vaste computer dan een laptop zijn. Zelf is de Mac mijn favoriet vanwege de consistentie en betrouwbaarheid, maar wanneer je al in het bezit van een Windows PC of laptop bent is dat ook prima. Zolang de computer maar voldoende kracht heeft om z'n werk te doen.

2. Audio interface (Geluidskaart)

Audio interface (Geluidskaart)

Een audio interface is een apparaat dat de analoge audiosignalen van je instrumenten of microfoons converteert naar digitale signalen die je computer kan verwerken. Het fungeert als de brug tussen je instrumenten en je opnametoepassingen. Zorg ervoor dat je een audio interface kiest met voldoende ingangen en uitgangen voor jouw behoeften. Deze interfaces zijn er al vanaf zo'n 100 euro en daar kun je prima mee opnemen. Je kunt het zo duur maken als je wilt, maar start juist met een instapmodel om te leren opnemen.

3. Microfoon(s)

Microfoon(s)

Een goede microfoon is belangrijk voor het vastleggen van hoogwaardige vocale of instrumentale opnames. Er zijn verschillende soorten microfoons beschikbaar, zoals condensator-, dynamische en ribbon-microfoons. Kies er een die past bij het type geluid dat je wilt vastleggen. Ook hiervoor geldt dat je met een paar honderd euro al een redelijk goede microfoon hebt afhankelijk van je doelstelling. Ook microfoons zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Denk eraan dat de microfoon niet alleen effect heeft op de opname, ook de plaatsing van de microfoon en de ruimte waarin je opneemt zijn hierin bepalend voor de kwaliteit van je opname.

TIP: Gebruik een POP-filter (zoals op de foto is afgebeeld) waarmee je de plopgeluiden die je tijdens het zingen verminderd of weghaalt. Vooral bij een condensator microfoon (erg gevoelig) is dit een noodzaak. Soms worden er complete sets aangeboden zodat je alles in één keer compleet hebt.

4. Studio monitors

Studio monitors

Studio monitors, ook wel bekend als luidsprekers, zijn speciaal ontworpen om een nauwkeurige weergave van het geluid te bieden. Ze helpen je bij het mixen en masteren van je opnames door een neutrale geluidsweergave te bieden. Investeer in een paar kwalitatief hoogwaardige studio monitors voor de beste resultaten. Zelf ben ik ooit met KRK begonnen en dat zijn prima luidsprekers. Het gaat bij studiomonitoren niet om een mooi geluid zoals bij normale luidsprekers. Het gaat erom dat je de plaatsing van het geluid hoort (en visueel) maakt. Wil je Low Budget starten met opnemen zou je kunnen overwegen om nog even te wachten met monitoren. De koptelefoon kan dan (tijdelijk) een uitkomst zijn zodat je in ieder geval alvast kunt beginnen met opnemen.

5. Koptelefoon

Koptelefoon

Naast studio monitors is het ook belangrijk om een goede koptelefoon te hebben. Een koptelefoon stelt je in staat om details en nuances in je opnames te horen die mogelijk niet zo duidelijk zijn met luidsprekers. Kies een koptelefoon die comfortabel zit en een nauwkeurige geluidsweergave biedt. Zorg er daarnaast voor dat de koptelefoon volledig over je oren zit en geen geluid de ruimte in stuurt. Tijdens het opnemen van vocals vangt de microfoon het geluid van je koptelefoon op, en dat is nou net niet de bedoeling. Houd daar rekening mee wanneer je een koptelefoon koopt.

6. Digital audio workstation (DAW)

Digital audio workstation (DAW)

Een digital audio workstation (DAW) is software waarmee je opnames kunt maken, bewerken, mixen en masteren. Er zijn veel verschillende DAW's beschikbaar, zoals Ableton Live, Pro Tools, Cubase, Adobe Audition, Luna, Studio One en Logic Pro X. Kies er een die past bij jouw behoeften en budget, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je beginnen, en welke past écht bij jou? In een ander artikel behandel ik de verschillende DAW's.

TIP: De meeste DAW's doen allemaal hetzelfde en de prijs zit vaak in de mogelijkheden en bijgeleverde plugins. Ben je in het bezit van een Mac of Macbook (Pro), overweeg dan Logic. Logic is namelijk bedoeld voor Apple en is makkelijk via de Apple Store te downloaden. Voor sommige DAWs zoals ProTools wordt een gratis proefperiode aangeboden. Datzelfde geldt voor Fruity Loops! Maak daar gebruik van zolang je nog twijfelt over je keuze. Later verwijderen is zo gedaan.

7. Plugins

Plugins zijn software-instrumenten of effecten die je kunt toevoegen aan je DAW om extra functionaliteit en geluidsmogelijkheden te bieden. Er zijn talloze plugins beschikbaar voor verschillende doeleinden, zoals equalizers, compressors, reverbs en synthesizers. Ik adviseer je om eerst gebruik te maken van de standaard meegeleverde plugins in je DAW.

Het is niet nodig om honderden euro's extra uit te geven omdat de standaard plugins voldoende zijn om goede opnames te maken. Leer eerst goed opnemen, mixen en masteren en overweeg daarna extra plugins. Zo weet je precies tegen welke beperkingen je aanloopt en wat je daar voor nodig hebt. Het werkt namelijk ook verslavend om telkens nieuwe plugins aan te schaffen maar de basis is het gehoor en de skills van de technicus, en dat ben jij.

8. Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Om ervoor te zorgen dat externe geluiden je opnames niet verstoren, is het belangrijk om je home recording studio goed te isoleren. Dit kan worden bereikt door het gebruik van akoestische panelen, diffusers en basstraps. Zorg ervoor dat je de juiste akoestische behandeling toepast op je opnameruimte. Dit klinkt erg ingewikkeld maar valt in de praktijk wel mee. Je kunt in eerste instantie voor een goedkope oplossing gaan en de bouwmarkt opzoeken. Daar is voldoende geluidswerend materiaal te vinden. Ook zijn er reflectiefilters te koop die je achter de microfoon opstelt.

TIP: Je kunt ook gebruik maken van een (dik) gordijn die de externe geluiden opvangt. Een rail aan het plafond op de plek waar je zingt, gordijntje dicht en opnemen maar. Denk eraan dat opnemen een leerproces is en je nog heel wat frustratie tegenkomt. Op YouTube vind je allerlei filmpjes over opnames. Maar je bent gewaarschuwd, veelal bieden ze iets aan om jou te verleiden het ook te kopen. Dat is in eerste instantie zonde van het geld en niet nodig om te starten.

9. Kabels en accessoires

Kabels en accessoires

Ten slotte heb je verschillende kabels en accessoires nodig, zoals XLR-kabels, instrumenten kabels, statieven, popfilters en shockmounts. Deze zijn essentieel voor het aansluiten van je apparatuur en het verkrijgen van de beste geluidskwaliteit. Afhankelijk van hetgeen je wilt opnemen heb je een hoeveelheid aan kavels nodig. Kies voor goede kabels in plaats van goedkope kabels. Dit heeft namelijk invloed op je geluidsopname.

TIP: Bij microfoons worden vaak een kabel of de kabels meegeleverd. Je hoeft ze dan niet apart te kopen. Let daarop wanneer je een microfoon koopt.

10. Toetsen en gitaar (Opname)

Toetsen en gitaar (Opname)

Er zijn verschillende instrumenten die je op kunt nemen, een elektrische gitaar neem je vaak direct op via je audio interface of met een Pre Amp ertussen. Controleer dan ook of je audio interface hiervoor geschikt is en je het apparaat niet opblaast. Voor een volledig akoestische gitaar is een microfoon nodig. Ook een keyboard, stagepiano of ander toetsinstrument plug je rechtstreeks in via de audio interface. Veel toetsinstrumenten beschikken tegenwoordig over een interne audio interface.

11. Midi-keyboard - Midi-controller

Midikeyboard - Midicontroller

Een andere mogelijkheid is gebruik maken van een midikeyboard. Dit is een controller waarmee je signalen naar je DAW (Muziekprogramma stuurt). In je DAW kun je dan een Virtueel Instrument kiezen en aansturen. Dit is de goedkoopste manier om te beginnen en ik moet zeggen dat de kwaliteit van de plugins de laatste jaren enorm is toegenomen. Vaak bevinden zich in je DAW al virtuele instrumenten waarvan je direct gebruik kunt maken.

Tot slot

Waar je vroeger professionele studio's voor nodig had kun je tegenwoordig net zoveel in een homestudio. Je computer of laptop is het hart van je studio, zorg dat deze goed loopt en niet hapert. Gebruik de computer dan ook alleen voor je studio en haal de overbodige programma's eraf. Maak gebruik van de gratis proefperiode die verschillende DAW's aanbieden en koop een geluidskaart (audio interface) waarmee je uit de voeten kunt. Hierbij zijn het aantal ingangen bepalend voor de hoeveelheid instrumenten die je opneemt.

Neem je alleen de zang extern op? Dan heb je aan 2 ingangskanalen voorlopig genoeg, maar ik adviseer altijd minimaal 4 inputs. Zo kun je bijvoorbeeld een stereo digitale piano opnemen en er tegelijk bij zingen. Overigens, veel keyboards, synthesizers, workstations en digitale piano's hebben al een interne audio interface. Afhankelijk van hetgeen jouw doelstelling is, en de apparatuur die je overweegt te kopen of al in je bezit hebt kun je hier een goede keuze in maken.

Denk eraan dat voor het overgrote deel het niet alleen gaat over de apparatuur die je aanschaft. Natuurlijk moet de apparatuur voldoende zijn voor goede opnames, maar je opname skills en het later mixen en masteren bepalen de kwaliteit van je liedje.


Studio Apparatuur Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van studioapparatuur bij:


Reacties

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, wat gebruik jij om goede opnames te maken en hoe zijn je ervaringen hiermee. Geef een reactie via de button onderaan zodat anderen van jouw tips kunnen leren. Alvast bedankt en veel succes!

Reacties
Categorieën