Piano Leren Spelen met Basis Akkoorden TIPS Voor Beginners
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
8 min
0

Piano Leren Spelen met Basis Akkoorden [TIPS]

8 min
0

Piano leren spelen met basis akkoorden stelt je als beginner in staat om snel vorderingen te maken. Daarnaast kun je met het beheersen van akkoorden sneller een liedje leren spelen. In dit artikel delen we dan ook enkele waardevolle tips en technieken om een goede start te maken met het leren van basis piano akkoorden.

Wat zijn basis piano akkoorden?

Wat zijn basis akkoorden piano en keyboard?

Een basisakkoord op de piano, ook bekend als een drieklank, is een groep van drie noten die samen gespeeld worden en een harmonische klank vormen. Deze drie noten worden geselecteerd op basis van hun positie in een muzikale schaal. De meest voorkomende soorten basisakkoorden zijn majeur- en mineurakkoorden. Door het beheersen van deze akkoorden kun je al snel meespelen met je favoriete nummers.

Op een keyboard speel je meestal de akkoorden als begeleiding met je linkerhand. Op de piano zijn daar veel variaties in mogelijk, maar speelt je rechterhand vaak de hoofdrol waarbij de linkerhand de bastoon speelt.

De drie noten in een basisakkoord zijn:

 • De grondtoon: Dit is de eerste noot van het akkoord en geeft het akkoord zijn naam. Bijvoorbeeld, in een C-majeurakkoord is de grondtoon C.
 • De terts: Dit is de derde noot vanaf de grondtoon binnen de schaal waarin het akkoord wordt gevormd. De terts bepaalt of het akkoord majeur (vrolijk, helder) of mineur (somber, donker) klinkt. In een majeurakkoord is de terts twee hele tonen (vier halve tonen) boven de grondtoon, terwijl in een mineurakkoord de terts anderhalve toon (drie halve tonen) boven de grondtoon ligt.
 • De kwint: Dit is de vijfde noot vanaf de grondtoon binnen de schaal. De kwint heeft meestal een afstand van drieënhalve toon (zeven halve tonen) van de grondtoon in zowel majeur- als mineurakkoorden.

Bijvoorbeeld, in een C-majeurakkoord zijn de noten C (grondtoon), E (majeur terts), en G (kwint). In een C-mineurakkoord zijn de noten C (grondtoon), Eb (mineur terts), en G (kwint).

Opmerking: Zelf ben ik vroeger met (orgel) lesboeken van Carlo West begonnen om de akkoorden snel onder de knie te krijgen. Die basis stelt me nu in staat om de meeste nummers te kunnen spelen, zolang de akkoorden beschikbaar zijn. Hier zijn tegenwoordig veel apps, websites en online video's voor beschikbaar.

C Akkoord

C-Akkoord - C Majeur - C-E-G

De basis van een C akkoord is: C - E - G. Wanneer je naar de toonladder kijkt kun je stellen dat dit de noten 1 - 3 - 5 zijn waarbij 1 de grondtoon is, 3 de terts en 5 de kwint. Dit kun je voor elke toonladder toepassen. Bijvoorbeeld een F akkoord is: F (1) - A (3) - C (5). Door dit toe te passen kun je razendsnel akkoorden leren. Zorg ervoor dat je direct de juiste vingerzetting aanleert om er later profijt van te hebben wanneer je steeds sneller gaat spelen.

Leer de basisakkoorden

Om goed te beginnen met basis piano akkoorden, is het belangrijk om de meest voorkomende akkoorden te leren. Dit omvat onder andere de C-majeur, D-mineur, E-mineur, F-majeur en G-majeur akkoorden. Oefen elke dag deze akkoorden en zorg ervoor dat je ze moeiteloos kunt spelen. Veel liedjes kun je met 3 akkoorden spelen dus dat moet je motiveren om ermee direct mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld:

 • C - Akkoord: C - E - G
 • F - Akkoord: F - A - C
 • G - Akkoord: G - B - D

Er zijn veel liedjes die je met slechts drie akkoorden kunt spelen, wat ze ideaal maakt voor beginnende gitaristen of pianisten. Hier is een lijst van enkele populaire liedjes die meestal (eenvoudige uitvoering) met drie akkoorden gespeeld worden:

 • Louie Louie van The Kingsmen - Akkoorden: A, D, E.
 • Ring of Fire van Johnny Cash - Akkoorden: G, C, D.
 • Blowin’ in the Wind van Bob Dylan - Akkoorden: G, C, D.
 • Walk of Live van Dire Straits - Akkoorden: F, Bes, C
 • I'm Yours van Jason Mraz - Akkoorden: G, D, Em.
 • What's Up van 4 Non Blondes - Akkoorden: G, Am, C.
 • Three Little Birds van Bob Marley - Akkoorden: A, D, E.
 • Achy Breaky Heart van Billy Ray Cyrus - Akkoorden: A, E, D.
 • Chasing Cars van Snow Patrol - Akkoorden: A, E, D.
 • Wagon Wheel van Old Crow Medicine Show/Darius Rucker - Akkoorden: G, D, Em.

Deze liedjes kunnen variëren in moeilijkheidsgraad afhankelijk van het strumming patroon, het tempo, en de overgangen tussen de akkoorden. Maar over het algemeen zijn ze vrij eenvoudig en leuk voor beginners om te leren en bijvoorbeeld mee te zingen.

TIP: Begin met het C - Akkoord, dit is één van de makkelijkste akkoorden op een piano en motiveert je om jezelf te ontwikkelen. Hier horen de akkoorden F en G bij. Wanneer je de akkoorden C, F en G goed hebt geoefend en uit je hoofd kunt spelen kun je al snel je eerste liedje spelen.

Voorbeeld akkoorden C, F en G

C-Akkoord - C Majeur - C-E-GF-Akkoord - F Majeur - F-A-CG - Akkoord - G Majeur - G-B-D

Begrijp en leer de toonladders

Het begrijpen van noten van de toonladders is de basis bij het leren van basis piano akkoorden. Toonladders bestaan uit een reeks noten in een specifieke volgorde en vormen de basis voor veel akkoordprogressies. Leer verschillende toonladders zoals de C-majeur, F-majeur en G-majeur toonladders om je pianospel te verbeteren. Elke noot (bladmuziek) behoort toe aan een toets op de piano of keyboard.

Toonladder C voor piano

Zoals je in dit voorbeeld ziet is de toonladder van C eenvoudig te leren, ze bestaan namelijk allemaal uit de witte toetsen. Zo is er voor elke noot een toonladder. Wanneer je dit voor bijvoorbeeld de 3 akkoorden C, F en G goed oefent heb je een eerste goed start gemaakt met het leren van de basis akkoorden.

Oefen de vingerzetting(en)

Vingerzetting leren piano spelen

Het correct plaatsen van je vingers op de toetsen is belangrijk bij het spelen van basis piano akkoorden. Oefen regelmatig de juiste vingerzetting voor elk akkoord, zodat je soepel kunt overschakelen tussen verschillende akkoorden tijdens het spelen. Dit zal je snelheid en precisie verbeteren. Daarnaast ga je (als het goed is) steeds sneller leren spelen op de piano. Om te voorkomen dat je vingers als het ware in de war komen is de juiste vingerzetting leren enorm belangrijk. Het is de bedoeling dat je vingers soepel en makkelijk over de toetsen glijden. Een verkeerde vingerzetting zorgt ervoor dat je vingers gaan haperen. Om dit later alsnog aan te leren is veel moeilijker. Dus ik zeg altijd: Voor hetzelfde kun je het direct goed doen.

Experimenteer met akkoorden 

Om je pianospel interessanter te maken, kun je experimenteren met verschillende akkoorden. Probeer bijvoorbeeld een eenvoudige progressie zoals C-majeur, F-majeur en G-majeur. Door te variëren met akkoordprogressies kun je unieke melodieën creëren en je muzikale vaardigheden verder ontwikkelen.

TIP: Wanneer je met zowel je linker- als rechterhand akkoorden leert spelen hoort daar op een piano ook een bas bij. De naam van het akkoord geeft de bijbehorende bas aan. Zo hoort bij een C akkoord een C bas, en bij een F akkoord een F bas. Maak het voor jezelf interessant door eens een geleerd akkoord te spelen met daarbij een andere bas en luister hoe dat klinkt. Bijvoorbeeld een C akkoord met G bas. Door goed te luisteren naar wat je speelt ontwikkel je meer gevoel voor piano spelen. Vooral wanneer je van het ene naar het andere akkoord gaat kan de bas je pianospel interessanter laten klinken.

Voorbeeld

Probeer maar eens een C akkoord met een C bas. Daarna pak je een G akkoord met een B bas en als laatste een F akkoord met een F bas. Hoor je hoe je spel anders klinkt dan de standaard bas die bij een akkoord hoort? Experimenteer hiermee en ontdek nieuwe klanken en akkoorden. Speel je iets wat enorm vet klink en je weet niet welk akkoord dat is? Online zijn enorm veel voorbeelden en plaatjes van akkoorden te vinden. Gebruik je een keyboard? Dan geeft het keyboard vaak al aan welk akkoord je speelt. Hieronder een voorbeeld, speel maar eens in dezelfde volgorde zoals hieronder aangegeven. Hoor je hoeveel anders het klinkt? 

C akkoord met C basG akkoord B BasF Akkoord met F bas

Met akkoorden en de Bas (LH-Linkerhand) kun je allerlei variaties bedenken om het wat anders en mooier te laten klinken dan de standaard akkoorden. Vooral de bas veranderen voordat je naar een ander akkoord gaat maakt soms een wereld van verschil. Wees niet bang dat je iets verkeerd doet en vetrouw op je gehoor.

Daarnaast kun je de toetsen van een akkoord afwisselend indrukken als een arpeggio. In de video geef ik wat voorbeelden van de 3 akkoorden C, G en F. 

Bekijk de korte video die ik heb opgenomen


Gebruik online bronnen

Op de website Muziekbundel vind je enorm veel waardevolle informatie die kunnen helpen om een (eerste) piano aan te schaffen, de meest gemaakte beginnersfouten en hoe je leert piano spelen. Daarnaast zijn er talloze online bronnen beschikbaar die beginners kunnen helpen bij het leren van basis piano akkoorden. Maak gebruik van deze bronnen, zoals videolessen, tutorials en oefeningen, om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe technieken te leren. Ook YouTube is een enorme inspiratiebron voor beginners als gevorderde toetsenisten.

Persoonlijke noot

Zoals eerder in dit artikel vermeld ben ik ooit begonnen met de boeken van Carlo West om akkoorden te leren. Tegenwoordig zijn er ook enorm veel online bronnen waar je informatie vandaan haalt. Pas wel op dat je niet alleen de focus legt op akkoorden maar daarnaast ook de overige basis van het piano spelen oefent. Het is vooral veel herhalen en voordat je het weet kun je al een liedje spelen.

Tot slot

Het beheersen van basis piano akkoorden is een goede eerste stap voor beginners die willen leren pianospelen. Dat geldt zeker voor een keyboard! Door regelmatig te oefenen (het liefst elke dag), de juiste vingerzetting toe te passen en te experimenteren met akkoorden en bassen, zul je al snel vooruitgang boeken. Maak daarnaast gebruik van online bronnen om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Met deze waardevolle tips ben je goed op weg naar een succesvolle start met basis piano akkoorden en ben je in staat om al snel je eerste liedjes) te spelen.

Gratis proefles piano spelen

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Reacties

Ik ben benieuwd of je iets aan dit artikel hebt gehad? Laat dan ook een reactie achter via de reageer button onderaan. Heb je nog meer tips en adviezen voor anderen? Ook die zijn welkom!

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën