10 Beginner Tips voor een Goede Piano Techniek
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
7 min
0

10 Beginner Tips voor een Goede Piano Techniek

7 min
0

Piano (leren) spelen is natuurlijk een mooie en zinvolle bezigheid wanneer je de juiste techniek gebruikt. Doe je dit niet dan heb je sneller last van vermoeidheid, kramp in de vingers of een zere rug. In dit artikel vind je 10 tips voor een goede pianotechniek zodat jij als beginner rustig en ontspannen (langdurig) piano kunt spelen. De 10 tips op een rij:

1. De Juiste Zithouding

Juiste Zithouding bij Piano Leren Spelen

  • Zit rechtop op een stevige pianokruk, niet op een eetkamerstoel of bureaustoel.
  • Houd je armen ontspannen en je schouders laag.
  • Zet je voeten plat op de grond voor extra stabiliteit, niet achter de stoelpoten.
  • Zorg dat je ellebogen op dezelfde hoogte zijn als de pianotoetsen.
  • Een goede zithouding is de basis van een goede pianotechniek.

De zithouding is de basis van goed pianospel en mag niet worden onderschat. Vooral wanneer je landurig oefent of liedjes speelt kan een verkeerde houding roet in het eten gooien. Je raakt sneller vermoeid en je spieren kunnen zeer gaan doen. Leer je dan ook vanaf de eerste zit achter de piano een goede houding aan waar je later alleen maar profijt van hebt.

2. De Juiste Handhouding

Juiste handhouding bij Piano Leren Spelen

  • Plaats je handen met gebogen vingers op de toetsen en speel met de vingertoppen.
  • Houd je handen en polsen ontspannen; na verloop van tijd zal je merken dat je steeds ontspannener speelt.
  • Druk de toetsen in met je vingertoppen, niet met je hele hand.

Uiteindelijk zijn het je handen die het meeste werk moeten verrichten, ook al worden ze natuurlijk door je hersenen aangestuurd. De manier van spelen kan enigszins afwijken wanneer je lange slanke vingers hebt of korte dikke. Waar het om gaat is dat je zoveel mogelijk ontspannen piano speelt. In het begin is dat lastig maar wanneer je hier continu op let gaat dat steeds beter en bewegen je handen en vingers soepel over de toetsen.

3. De Goede Vingerzetting(en)

Juiste vingerzetting bij piano leren spelen

  • Gebruik de aanbevolen vingerzetting voor elk stuk dat je speelt, of je nu net begint of al zes maanden speelt.
  • Het volgen van de voorgestelde vingerzetting voorkomt dat je vastloopt en zorgt voor de juiste speeltechniek.

Met je vingers in de war komen is een veel gemaakte beginnersfout bij het leren piano spelen. Zorg er dus ook voor dat je de juiste vingerzetting toepast, ook al is dat in het begin even wat wennen. Later wanneer je steeds sneller gaat spelen heb je daar enorm veel profijt van. Eenmaal iets verkeerd aangeleerd is lastig af te leren.

4. De Klank Van de Piano

Pianoklank

  • Druk elke toets met dezelfde kracht in om een gelijkmatige klank te produceren.
  • Bij een keyboard wordt de dynamiek meestal geregeld met de volumeknop, niet door de toets harder of zachter in te drukken.
  • Je pink en ringvinger kunnen in het begin minder responsief zijn, maar dit is normaal voor beginners.

De klank is het uiteindelijk waar het om draait, niet alleen de manier van spelen maar ook van expressie door de toetsen harder of zachter in te drukken. Door verschillende technieken toe te passen kun je meer emotie in je spel leggen. Naarmate je vordert zul je merken dat je daar steeds meer invloed op krijgt.

5. Vingerbeweging(en)

Vingerbeweging bij piano spelen

  • Til je vinger volledig op van de toets voordat je naar de volgende gaat om overlapping van tonen te voorkomen.
  • Vermijd het omhooghouden van al je vingers na het spelen van een toets, omdat je dan je positie op de toetsen kunt kwijtraken.

Het is de bedoeling dat jij en de piano op termijn een soort eenheid gaan vormen. Je vinger ontspannen en losjes op de juiste toetsen is dan een eerste vereiste om dit te bereiken. Dat lukt niet wanneer je de vingers omhoog duwt. maak een kommetje van je hand en leg de vinger op de juiste toets. Doe je ogen eens dicht en ervaar het spelen zonder naar de toetsen te kijken. Ervaar dan ook dat het makkelijker wordt wanneer je vingers losjes op de toetsen liggen en je ze voelt voordat je ze indrukt.

6. Snelheid van Piano Spelen

Snelheid van Piano Spelen

  • Begin langzaam te spelen om de noten en hun duur beter te begrijpen.
  • Haast leidt vaak tot fouten die in je geheugen blijven hangen.
  • Verhoog de snelheid geleidelijk zodra je een stuk nauwkeurig en langzaam kunt spelen.

Snel wordt weleens verward met goed! Het gaat er op termijn om dat je goed én snel kunt spelen. Hierbij helpt een juiste houding van lichaam, hand en vingers waarbij je let op de juiste vingerzetting. Begin een moeilijk muziekstuk of liedje dan ook langzaam en verhoog daarna je snelheid. Focus op GOED spelen om daarna steeds je snelheid iets te verhogen.

7. Dynamiek in je Pianospel

Dynamiek in je Pianospel

  • Experimenteer met het spelen van stukken zacht en hard op een akoestische of digitale piano (niet mogelijk op de meeste keyboards).
  • Oefen het variëren van de dynamiek binnen een stuk om je techniek te verbeteren.

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen is piano spelen emotie. Het overbrengen van emotie is een vaardigheid die je kunt oefenenen door de dynamiek en hard- en zachtheid van de toetsen te gebruiken in combinatie met vertragend of juist versneld spelen. Luister goed naar wat je speelt en pas je spel aan naar hetgeen bij je muziekstuk hoort. Welke klanken of manier van spelen raakt jou? Of misschien de mensen die naar je pianospel luisteren. Ook verschillende akkoorden zoals een Mineur akkoord roepen verschillende emoties op. Verander je dynamiek en verander je spel om dit te ervaren.

8. Oefen in (kleine) Stukjes

Oefen piano spelen in (kleine) Stukjes

  • Verdeel moeilijke stukken in kleinere delen, zoals per regel of per twee maten.
  • Door kleinere delen herhaaldelijk te oefenen, onthoud je ze beter en speel je nauwkeuriger.
  • Deze aanpak maakt het spelen van het hele stuk uiteindelijk gemakkelijker.

Een muziekstuk of liedje opdelen in verschillende stukken is mede de sleutel tot succes. Niemand heeft zin om uren op een liedje te oefenen, maar wanneer je elke dag bijvoorbeeld 2 maten leert kun je binnen korte periode alsnog het hele liedje spelen.

9. Regelmatig Oefenen is de Sleutel

Regelmatig oefenen is de sleutel tot beter piano spelen

  • Oefen regelmatig, bij voorkeur elke dag of om de dag.
  • Zelfs 10 minuten per dag kan voldoende zijn voor beginners.
  • Consistentie is cruciaal voor het verbeteren van je pianovaardigheden.

Beter regelmatig korte momenten oefenen dan heel lang met een muziekstuk bezig zijn. Dit versnelt je leerproces en maakt het piano leren spelen leuker. Regelmatig oefenen is overigens de sleutel tot succes. Dat geldt voor de meeste bezigheden, plan je oefeningen in en geef het bijvoorbeeld een jaar waarbij je elke dag een kwartier tot een half uurtje oefent. Je hebt geen idee waar jij dan als pianist over een jaar staat.

10. Neem Je Pianospel Op

Neem Je Pianospel Op

  • Neem jezelf op nadat je een stuk hebt geoefend.
  • Gebruik video- of audio-opname op je telefoon of de opnamefunctie van je digitale piano of keyboard.
  • Luister naar je opnames terwijl je de bladmuziek volgt; dit kan je inzicht geven en verbeterpunten onthullen.

Jezelf opnemen zorgt ervoor dat je de fouten (die je onder het spelen niet hoort) eruit haalt om van te leren. Wanneer je wat verder bent in je leerproces en liedjes schrijft leg je met een recorder ideeën vast die anders verloren waren gegaan. Een recorder mee laten lopen is dus altijd een goed idee wanneer je piano of keyboard speelt.

BonusTIP Piano Leren Spelen

BonusTIP Piano Leren Spelen

Het klinkt misschien raar maar oefenen kun je ook zonder piano. Dat begint al in je hoofd. Dat geld voor de toetsen, akkoorden of manier van noten spelen. Er wordt vaak niet voor niets gezegd: Ik kan dat stuk wel dromen! En dat is ook letterlijk zo. Probeer maar eens hetgeen je aan het leren bent in gedachten voor je te zien. Oefenen in gedachten is een extra manier om jouw pianospel te versnellen.

Ook om je vingers soepel en losjes maken heb je geen piano nodig. Leg je handen op tafel of je bovenbeen en beweeg de vingers onafhankelijk van elkaar. Dat kun je op elk gewenst moment toepassen zonder dat je daar anderen mee stoort.

Reacties

Heb jij iets aan dit artikel gehad? Laat het dan even weten in het reactieveld hieronder. Misschien heb je nog aanvullende tips waar anderen iets aan hebben. Deel ze dan met onze lezers, zo leren we van elkaar!

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën