Wat is Intuïtief Piano Spelen?
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
9 min
0

Wat is Intuïtief Piano Spelen?

9 min
0

Intuïtief piano spelen verwijst naar een benadering van pianospel die meer gericht is op gevoel, spontaniteit en improvisatie dan op het strikt volgen van bladmuziek en technische regels. Het houdt in dat de pianist zich laat leiden door zijn of haar innerlijke muzikale impulsen en emoties, zonder zich al te veel zorgen te maken over noten lezen of het correct uitvoeren van bestaande stukken.

WAUW!

WAUW!

Dat doe ik m'n hele leven al en werd er vroeger weleens op aangesproken wanneer ik tijdens een nummer weer eens wat nieuws probeerde.

IK BEN DUS HELEMAAL NIET GEK!   

De laatste tijd kom ik de term Intuïtief piano spelen steeds vaker tegen en het werd toch eens tijd om me daar eens verder in te verdiepen. Zoals ik vaker zeg is muziek maken emotie, dat is alles waar het om draait. Bij Intuïtief piano spelen draait het ook om emotie, maar dan vanuit je eigen gevoel. Intuïtief piano spelen is eigen niets anders dan improviseren en spelen wat je gevoel je ingeeft. Hier zijn enkele kernpunten van intuïtief piano spelen (Improviseren).

Improvisatie

Improvisatie op de piano

Improviseren is het creëren van muziek in het moment, zonder vooraf bepaalde structuur of notatie. Improvisatie in het pianospelen is een soort van kunstvorm waarbij de muzikant muziek creëert op het moment zelf, zonder vooraf bepaalde structuur of notatie. Dit betekent dat de pianist geen gebruik maakt van bladmuziek of vastgelegde composities, maar in plaats daarvan vertrouwt op spontane creativiteit en muzikale intuïtie. Dat betekent niet dat er geen vaste lijnen of akkoorden gebruikt kunnen worden. Improviseren op een blues schema is nog steeds improviseren, maar dan met een vast akkoordenschema. Laten we improvisatie eens wat verder uitdiepen.

Spontane Creativiteit

Improvisatie geeft de speler volledige vrijheid om muziek te maken zoals hij of zij zich op dat moment voelt. Dit kan leiden tot zeer persoonlijke en unieke uitvoeringen. De pianist vertaalt direct wat hij of zij hoort of voelt in muziek, zonder tussenschakel van notatie of voorbereiding. Spelen op gevoel (Intuïtief) om zo te ontdekken waar de grenzen van het kunnen liggen, zonder perfectie na te streven.

Technische Vaardigheden

Een goede kennis van muziektheorie, zoals akkoorden en toonladders, kan de improviserende muzikant helpen om coherente en harmonische muziek te creëren, en technische vaardigheid op het instrument stelt de pianist in staat om ideeën snel en efficiënt uit te voeren. Vooruitdenken en snel schakelen wanneer een klank anders klinkt dan gedacht. Ergens naartoe werken of juist helemaal niet. Je gedachten richten op een vast schema of juist helemaal de vrije loop laten. Het helpt wanneer je over voldoende technische vaardigheden beschikt om dit te laten gebeuren.

Luisteren en Reageren

Een improviserende pianist luistert voortdurend naar de klanken die hij of zij produceert en reageert daarop door de muziek in real-time aan te passen. In een ensemble of met andere muzikanten improviseren vereist luisteren naar en reageren op de muziek van de anderen, wat leidt tot een dynamische en vaak verrassende muzikale interactie. In zo'n geval wordt er vaak wel vastgehouden aan een vaste structuur maar krijgt de muzikant alle vrijheid om tussen de noten door te spelen. (Ik weet niet of dat een juiste zin is, maar ik vergelijk het met "tussen de regels door lezen")

Emotionele Expressie

Improvisatie biedt een directe uitlaatklep voor emotionele expressie, waardoor de muzikant zijn of haar innerlijke gevoelens en stemmingen kan communiceren. Hij of zij vertelt een verhaal met de muziek die wordt gemaakt. De pianist neemt je mee op reis die weer afhankelijk kan zijn van de emotionele staat van de muzikant op dat moment. Dat kan zelfs tijdens het spelen veranderen waarbij rustig en beheerst wordt begonnen, om later helemaal uit zijn of haar dak te gaan.

Experimenteren en Ontdekken

Improvisatie moedigt de pianist aan om nieuwe klanken en technieken te verkennen, wat kan leiden tot innovatieve en originele en zelfs spannende muziek. Dikwijls heb ik een combinatie van toetsen aangeslagen waarvan ik niet kon weten hoe vet ze zouden klinken. De zogenaamde fouten in het pianospel leiden juist naar de mooiste harmonieën. Bij experimenteren bestaan eigenlijk geen fouten. Niets is goed of fout, elke noot, zelfs de onverwachte, kan een nieuw pad openen voor muzikale ontdekking.

Stijlen en Genres

Bij Jazz is improvisatie een kernonderdeel van jazzmuziek, waar muzikanten vaak solo’s creëren binnen de structuur van een nummer. Bij klassieke muziek is dat minder gebruikelijk maar biedt eveneens plaats voor vrije interpretaties van bestaande werken. In popmuziek speelt improvisatie juist wel weer een belangrijke rol. Waar ik me zelf wel altijd aan stoor zijn de melodieën die opeens compleet anders worden gezongen, of wanneer de timing opeens een half uur (lekker overdreven) later plaats vindt.

Mentale en Emotionele Toestand

Veel improviserende muzikanten beschrijven een ‘flow state’ waarin ze volledig opgaan in het spel en de tijd lijkt te verdwijnen. Dat gevoel herken ik als geen ander en ontstaat vaak wanneer je iets vaak herhaalt en daar variaties op loslaat. Je komt dan in een soort van trance en kunt er zelfs een licht gevoel van in je hoofd krijgen. Je wordt één met je instrument waarbij alles om je heen verdwijnt. Improvisatie kan ook een vorm van mindfulness zijn, waarbij de muzikant volledig aanwezig is in het moment en zich richt op de muziek die hij of zij maakt. Ook hier kunnen allerlei variaties mee worden gemaakt.

Improviseren en intuïtief pianospelen is een dynamische en levendige manier van muziek maken, die veel ruimte laat voor persoonlijke expressie en creativiteit. Het vereist een combinatie van technische vaardigheden, theoretische kennis, en een diep vertrouwen in eigen muzikale instincten. Je gedachten of gevoel vertalen naar de noten die je speelt.


Een prachtig schouwspel waarvan je niet weet hoe het af zal lopen. Dat maakt intuïtief piano spelen ook zo spannend en zo mooi.


TIP: Laat een recorder meelopen

Laat een recorder meelopen wanneer je aan het intuïtief piano spelen bent. Er kunnen de mooiste dingen ontstaan die je later nooit meer terug kunt halen. Wanneer je het opneemt het je misschien wel iets unieks voor het leven! Over hoe je dat het beste kunt doen heb ik een artikel geschreven die je onderaan vindt.

Intuïtief pianospelen kan een bevrijdende en inspirerende manier zijn om met muziek bezig te zijn, vooral voor mensen die zich beperkt voelen door de technische aspecten van traditioneel pianospel. Het moedigt spelers aan om zich te verbinden met hun instrument op een diepere, meer persoonlijke manier.

Luisteren naar je innerlijke oor

Luisteren naar je innerlijke oor

Vertrouwen op het eigen gehoor en muzikale intuïtie om klanken en melodieën te vormen. Luisteren is nou eenmaal een vaardigheid die veel mensen tegenwoordig missen. We hebben altijd wel iets interessants te vertellen wat we kwijt moeten en vergeten daarbij nog weleens die ander. Maar intuïtief piano spelen dwing je juist om te luisteren. Luisteren naar wat je gevoel te zeggen heeft, naar welke klanken je voorkeur tijdens deze "state of mind" uitgaan. En dan is het de vraag: Wat komt eruit? Komt jouw diepgaande frustratie over je verleden eruit? Of die gemiste kans die je hebt laten liggen waar je altijd nog spijt van hebt?

Zo ben ik ooit kwaad opgestaan en weggelopen waarna ik s 'avonds de song "Laat me toch" heb geschreven. Niet omdat ik zonodig die song wou schrijven, nee omdat het eruit moest en muziek voor mij de juiste uitlaatklep is waarin ik alles kwijt kan. Die song is echter nooit uitgebracht hetgeen misschien maar eens moet gebeuren.

Ontdek het kind in jou

Ontdek het kind in jou

Heb je weleens een kind wat niet kan piano spelen op de toetsen horen drukken of zelfs slaan? Ze hebben geen idee wat ze aan het doen zijn maar ontdekken wanneer ze op de toetsen drukken er geluid uit de piano komt. Ze maken zich niet druk over fouten, ze willen alleen geluid produceren en meestal gaat het van kwaad tot erger waarbij ze nog net geen hamer gebruiken. Naarmate ze meer ontdekken gaan ze ook van tempo veranderen en gebruiken ze soms 1 of 2 vingers waarna er weer met de vuist wordt gespeeld. Alles is toegestaan zolang ze maar niet de piano mollen.

Ontdek zo ook weer het kind in jou door los te laten wat goed of fout is wat betreft piano spelen. Je wilt alleen maar spelen en geluiden of harmonieën ontdekken die je voor die tijd nog niet kende. Meer is er niet, alleen de piano en jij!

Voorbeeld van intuïtief piano spelen

In deze track hoor je een voorbeeld van intuïtief piano spelen die in 1 keer is opgenomen zonder vooraf ook maar enig idee te hebben wat er gespeeld zou worden. Waarbij zelfs de titel achteraf is bedacht om het nummer een naam te geven. Dit nummer is gespeeld op een Native Komplete Toetsenbord met samples als pianogeluiden en opgenomen met de DAW Logic. Luister maar eens goed en ontdek de structuur die eigenlijk geen structuur is maar alleen een houvast om het nummer richting te geven. Het is een pianospel wat meer betekenis voor de pianist heeft dan welk ander nummer dan ook. Een samengesmolten mix van emoties, pijn en verdriet die tijdens het spelen ontstonden maar waar eigenlijk geen tijd en ruimte voor was in het hier en nu. Geef er je eigen betekenis aan en luister naar een perfect voorbeeld wat allerminst perfectie weerspiegeld.

Je vraagt je natuurlijk af hoe ik dat allemaal kan weten?

Het antwoord is simpel: Ik heb het zelf gespeeld!


Wat vinden anderen van intuïtief piano spelen?

De meningen over intuïtief pianospelen zijn over het algemeen positief en benadrukken de voordelen van deze benadering. Veel mensen vinden het een bevrijdende en inspirerende manier om muziek te maken, die hen in staat stelt hun creatieve expressie en emoties op een unieke manier te uiten.

Intuïtieve pianomethoden, zoals beschreven door Bella Payne, biedt studenten een uitlaatklep voor persoonlijke expressie en kan emotionele genezing en zelfbewustzijn bevorderen. Payne benadrukt dat intuïtief pianospelen helpt bij het loslaten van creatieve blokkades en het verminderen van stress door een holistische benadering te hanteren. Studenten waarderen de ontspannen en ondersteunende leeromgeving die deze methoden bieden, wat een contrast vormt met de vaak strikte en prestatiegerichte traditionele muzieklessen.

Ook ervaringen van andere pianisten laten zien dat intuïtief pianospelen vaak leidt tot een dieper en meer authentiek muzikaal avontuur, waarbij fouten worden gezien als kansen voor ontdekking en groei. Deze benadering kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor mensen die zich geïntimideerd voelen door de traditionele methoden van muziekonderwijs of die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en emotionele verbinding met hun instrument.

Wie is Bella Payne?

Bella Payne is een muziekdocent uit de Verenigde Staten die gespecialiseerd is in intuïtieve pianotechnieken. Ze richt zich op het helpen van studenten om hun creatieve expressie en emotionele welzijn te verbeteren door middel van muziek. Payne’s benadering is holistisch en empathisch, in tegenstelling tot de traditionele, prestatiegerichte methoden. Ze biedt lessen aan die gericht zijn op improvisatie, emotionele expressie en het ontwikkelen van een persoonlijke muzikale stijl. Payne is ook bekend om haar geduldige en inspirerende lesstijl, die veel studenten helpt zich op hun gemak te voelen tijdens het leerproces.

Het antwoord op: Wat is Intuïtief piano spelen?

Om antwoord op de vraag te geven wat intuïtief piano spelen is, is mijn conclusie: Intuïtief Piano Spelen is spelen vanuit gevoel en spelen wat er in je opkomt. Jezelf (en een ander) raken met diepere emotionele golven van muziek.

Wanneer je liedjes schrijft zul je dit direct herkennen. Je bent aan het pingelen, klooien en spelen tot er iets ontstaan wat niet alleen goed klinkt maar ook emotie oproept. Dat kan zowel geluk of pijn zijn. Het gaat erom dat een bepaalde manier van spelen iets met je doet, iemand die het hoort zal dit in de meeste gevallen direct herkennen.

Persoonlijk

Wanneer ik dit artikel teruglees merk ik dat het een redelijk persoonlijk artikel is geworden. Intuïtief piano spelen of muziek maken is voor iedereen ook persoonlijk. Het is jouw gevoel wat eruit komt, en het is jouw frequentie waarmee je contact met je innerlijke maakt. Laat je dus nooit door iemand de les lezen dat het niet goed is om te improviseren, maar omarm de kwaliteit die jij hebt gekregen.

Misschien ook interessant

Reacties

Dit is nou echt een artikel waar feedback op is gewenst waardoor je anderen misschien iets leert of inspireert. Durf je verhaal te delen, het is namelijk te uniek om alleen voor jezelf te houden. Reageren kan hieronder!

Reacties
Categorieën