Meest gemaakte Fouten bij het Leren Piano Spelen
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
7 min
0

Meest gemaakte Fouten bij het Leren Piano Spelen

7 min
0

Je bent enthousiast geraakt en hebt je eerst piano gekocht, volle moed begin je met oefenen en hebt er plezier in. Je omgeving is trots op je en je maakt snel vordering, je kunt zelfs al enkele liedjes spelen. En dan komt het moment dat het oefenen je tegen gaat staan. Steeds minder vaak zoek je de piano op totdat het moment komt dat je het opgeeft. Zonde, zonde, zonde...

Te Snel Opgeven

Piano leren spelen opgeven? NOOIT!

Dat is dan ook een meest gemaakte fout van veel beginners. Simpelweg opgeven terwijl je zo goed op weg was. Je geeft andere zaken prioriteit terwijl met een kwartiertje per dag blijven oefenen je op langere termijn grote stappen zet. Vooral als je jong bent zijn er veel andere prikkels die je afleiden van het piano spelen. Zoek dan ook een manier zodat het je wel lukt om elke dag te spelen.

TIP: Oefen op vaste tijden en geef daar prioriteit aan, maak een afspraak met jezelf, zet het desnoods in je (mobiele) agenda en slag geen dag over. Het is veel makkelijker om ergens 100% voor te gaan, en ik kan het weten. Ik had in het begin ook geen zin om elke dag te oefenen en liep er de kantjes een beetje vanaf. Maak een afspraak met jezelf en zet door, je hebt misschien nu nog geen idee wat muziek maken voor positieve invloed op je leven kan hebben.

Niet De Basis van Muziek Maken Kennen

De basis van muziek maken

Veel beginnende muzikanten willen te snel liedjes spelen zonder dat ze de basis kennen. Dat geld niet alleen voor piano spelen maar ook voor andere instrumenten. Begin met de basis, of dat nou via een boek, online of een piano leraar is. De juiste houding, vingerzetting en toonladders leren om de vaardigheden te leren die je nodig hebt om later goed liedjes te kunnen spelen. Ik weet het, de verleiding is groot om direct liedjes te willen spelen maar dan gaat tegen je werken wanneer de basis ontbreekt.

Vind je het oefenen maar saai en sla je deze meest gemaakte fout in de wind zorg er dan voor dat je het piano spelen splitst in oefenen en liedjes spelen. Je begint met het oefenen van de basis om vervolgens nog even "vrij" te spelen. In dit tweede gedeelte leg je dan de focus op liedjes. Zo beloon je jezelf voor het oefenen en breng je deze twee werelden samen.

TIP: Als je snel liedjes wilt leren spelen is het belangrijk om tijdens het liedjes leren spelen dit op de juiste manier te doen. Denk aan je vingerzetting want een verkeerd aangeleerde vingerzetting zit het "snel" spelen in de weg.

Te lang achter elkaar oefenen

Te lang achter elkaar oefenen

Een andere veel gemaakte fout is het te lang achter elkaar oefenen. Probeer dit dan ook te vermijden en deel het piano spelen op in verschillende stukken. Zo kun je beter 4 keer een half uur oefenen dan 2 uur achter elkaar. Het gaat er niet alleen om dat je zo sneller leert maar ook gemotiveerd blijft en niet uitgeput op de bank ploft na een oefensessie. Vooral beginnende pianisten krijgen last van verkrampte vingers of pijn in de rug. Denk aan je houding, ontspan en oefen niet te lang achter elkaar.

Geen Doelen Stellen

Wanneer je een doel stelt heeft dat als gevolg dat je ernaar toe werkt. Dit is wat veel beginners niet doen. Ze beginnen enthousiast en hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Verdeel de lessen op in stukjes en schrijf je wekelijkse of maandelijkse doelen op.

Het tegengestelde kan ook waar zijn waarin jij jezelf overschat door juist te hoge doelen te stellen. Let er dus op dat je realistische doelen stelt maar ook jezelf uitdaagt om het volgende level te halen. Bedenk dat muziek (leren) maken vooral een plezierige bezigheid is waar je enorm veel voldoening uit kunt halen. Doe dat dan ook en haak niet af wanneer een stuk wat je gaat leren niet binnen je gestelde termijn lukt.

Niet Leren van de Noten en de Toetsen

Het leren van de noten en de toetsen

Welke manier van piano leren spelen je ook hebt gekozen zorg ervoor dat je de noten en toetsen uit je hoofd kent. Ik weet het dat er veel verschillende manieren zijn om (snel) te leren piano spelen maar de noten en de toetsen vallen onder je basiskennis. Zie het als de theorieles bij het autorijden. Om goed te kunnen piano spelen is deze kennis noodzakelijk, net zoals de regels kennen bij het autorijden. Zonder deze kennis doe je maar wat en loopt je straks vast.

Oefen dan ook elke dag en leer de toetsen en noten uit je hoofd. Maak het visueel door bijvoorbeeld een plaatje met toetsen en noten op je telefoon te zetten. Zo kijk er elke keer naar wanneer je je telefoon opent. Een mooie manier om de toetsen en noten snel uit je hoofd te leren. Daarnaast moet je dit natuurlijk ook met de piano oefenen.

TIP: De noten en toetsen die je speelt hardop uitspreken zorgt ervoor dat je dit sneller leert. Zoals gezegd; Maak het visueel door een plaatje van noten en toetsen op je telefoon te zetten. Print desnoods het plaatje meerdere malen uit en leg het op verschillende plekken neer. Wanneer ik vroeger moeilijke formules uit m'n hoofd moest leren werkte dat voor mij het beste. Oefen dan ook even een paar minuten per dag de toetsen met bijbehorende noten en leer ze uit je hoofd.

Geen Maten tellen

Maten tellen bij het leren piano spelen

Niets lijkt zo vervelend om maten te tellen, maar wanneer je dit doet leer je "maat te houden" en het ritmegevoel te ontwikkelen. Natuurlijk is dat niet stoer als je mee zit te tellen, maar dat maakt wel onderdeel uit van je leerproces. Vind je het vervelend dat je omgeving je hoort tellen omdat je hardop telt? Tel dan in je hoofd mee! Daarnaast kun je een metronoom gebruiken die je helpt maat te houden. Met een metronoom kun je ook meetellen in je hoofd. Je zult zien dat wanneer je dat eenmaal goed toepast het piano leren spelen ook veel makkelijker gaat. Tegenwoordig zijn er ook metronoom apps die je makkelijk kunt gebruiken.

Te Perfectionistisch willen Zijn

Natuurlijk, we leven in een wereld waarin alles perfect moet zijn, maar onthoud dat niets perfect is en dat ook helemaal niet nodig is. Sta jezelf toe fouten te maken want dat kun je toch niet voorkomen. Zelf zie ik elke fout als een leermoment om het daarna telkens een stukje beter te doen. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf en geniet vooral van het oefenen en spelen. Muziek maken is geweldig en goed voor je ontwikkeling en zelfvertrouwen. Daarnaast is het goed voor je brein, dus neem jezelf niet te serieus wanneer het fout gaat. Begin gewoon opnieuw en laat negatieve gedachten los. Het ene muziekstuk is dan ook moeilijker dan het andere. Wanneer je iets goed kunt spelen wordt het tijd voor de volgende oefening.

Te Weinig Uitdaging en Telkens Hetzelfde Spelen

Daag jezelf uit en blijf oefenen

Piano leren spelen is telkens jezelf uitdagen en maak dus niet de fout om alleen te spelen wat je al kent. Natuurlijk geeft het voldoening om te laten horen wat je hebt geleerd, maar daag jezelf ook uit naar het volgende niveau. Zijn er riedeltjes of toonladders die je lastig vindt? Dan moet je ze juist telkens oefenen om progressie te maken. Zijn er noten die lastig zijn te onthouden? Speel ze dan vaker! Door juist te oefenen want je moeilijk of lastig vindt behaal je de grootste winst en leer je het meest.

Daag jezelf dan ook uit en zet er een doel bij. Bijvoorbeeld aan het einde van de week wil ik dit stukje vloeiend kunnen spelen. Vergeet niet dat wanneer je hetgeen je wilt leren op het eerste gezicht moeilijke en lastig kan zijn, maar wanneer je het eenmaal kent het niets meer voorstelt, en vraag je jezelf af waarom het in het begin zo moeilijk was. Daag jezelf uit en blijf oefenen.

Niet Spelen wat er Staat

Spelen wat er staat

Dit vind ik zelf misschien wel de mooiste fout. Ik heb er namelijk een handje van om naar een liedje te luisteren om het daarna na te spelen op basis van akkoorden. Maar wanneer je oefent met bijvoorbeeld bladmuziek is het de bedoeling je aan de noten en akkoorden te houden die er staan. Probeer dan ook exact te spelen wat er staat. Gaat je dat eenmaal goed af dan kun je hier later wel variaties op bedenken of improviseren. Sla geen stuk over wat op het eerste gezicht te moeilijk is. Houd je aan het muziekstuk of doe een stapje terug in de pianoles.

Enkele TIPS Leren Piano Spelen

Begin met de basis en geef niet op. Ook niet als het even moeilijk wordt of je minder gemotiveerd bent om te oefenen. Je hebt nu nog geen idee wat voor muzikale vrijheid je ervoor terugkrijgt wanneer je doorzet. Neem jezelf niet te serieus wanneer iets niet lekt en stap af van de gedachte dat iets perfect moet zijn. Leer de toetsen en noten uit je hoofd en verdeel het oefenen in kleine stukjes.

Daag jezelf uit om de volgende stap in je leerproces te zetten. Stel (realistische) doelen en wees niet teleurgesteld wanneer je het niet haalt. Morgen is er weer een dag! Houd je aan de maten en gebruik desnoods een metronoom. Wanneer je deze tips toepast kan ik me niet voorstellen dat het je niet lukt. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. Jij ook?

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Reacties

Ik ben benieuwd of je iets aan deze meest gemaakte fouten bij het leren piano spelen hebt gehad die ik heb omgetoverd naar tips. Waar loop/liep jij tegenaan? En hoe heb je die barrière doorbroken? Deel je ervaring(en) in de reactie button onderaan en motiveer en/of inspireer anderen. (Om door te gaan)

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën