Piano Leren Spelen op een Keyboard, Is dat Slim?
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
8 min
0

Piano Leren Spelen op een Keyboard, Is dat Slim?

8 min
0

In de wereld van toetsinstrumenten zijn piano's, digitale piano's en keyboards drie veelvoorkomende instrumenten die vaak door elkaar worden gebruikt, maar eigenlijk duiden op verschillende instrumenten met elk hun unieke kenmerken en gebruik. Dit artikel gaat dieper in op wat precies het verschil is tussen deze drie soorten instrumenten.

Van de rijke, akoestische klanken van een traditionele piano tot de veelzijdige en technologisch geavanceerde digitale piano's en de compacte, veelzijdige keyboards - we verkennen de kenmerken, voordelen, en beperkingen van elk om je te helpen begrijpen welk instrument het beste aansluit bij jouw muzikale behoeften en ambities. En natuurlijk krijg je antwoord op de vraag: Piano Leren Spelen op een Keyboard, Is dat Slim?

Het verschil tussen een piano, digitale piano en een keyboard

De akoestische piano

De akoestische piano

Een piano is een akoestisch muziekinstrument dat al eeuwenlang populair is. Het bestaat uit een klavier met 88 toetsen en snaren die worden aangeslagen door hamertjes. De trilling van de snaren zorgt voor de klank. Een piano heeft meestal drie pedalen waarmee je de klank kunt beïnvloeden.

Piano's zijn over het algemeen groot en zwaar, waardoor ze minder draagbaar zijn dan digitale piano's en keyboards. Ze hebben echter een unieke geluidskwaliteit en worden vaak gebruikt in klassieke muziekstukken.

De digitale piano

De digitale piano

Een digitale piano lijkt qua uiterlijk veel op een akoestische piano, maar werkt op basis van elektronica. In plaats van snaren en hamertjes maakt een digitale piano gebruik van samples om geluid te produceren. Deze samples zijn opnames van echte pianoklanken die digitaal worden afgespeeld wanneer je een toets indrukt.

Het voordeel van een digitale piano is dat je het volume kunt aanpassen en zelfs met koptelefoon kunt spelen, zonder anderen te storen. Daarnaast bieden digitale piano's vaak extra functies zoals ingebouwde ritmes, geluidseffecten en opname mogelijkheden. Ze zijn ook compacter en lichter dan traditionele piano's, waardoor ze makkelijker te verplaatsen zijn.

Het keyboard

Het Keyboard

Een keyboard is een draagbaar elektronisch muziekinstrument dat meestal minder toetsen heeft dan een piano of digitale piano. Keyboards hebben vaak 61 toetsen, maar er zijn ook varianten met 76 of 88 toetsen. In tegenstelling tot een piano of digitale piano, worden keyboards voornamelijk gebruikt voor het spelen van populaire muziekgenres zoals rock, jazz en elektronische muziek.

Keyboards hebben meestal ingebouwde luidsprekers en kunnen op batterijen werken, waardoor ze zeer draagbaar zijn. Ze bieden verschillende geluiden en ritmes om mee te spelen, evenals functies zoals automatische begeleiding en opname mogelijkheden.

De toetsen

De Toetsen

Wanneer we kijken naar de verschillen in toetsen tussen een akoestische piano, een digitale piano en een keyboard, zien we een intrigerend contrast dat zowel de speelervaring als het geluid beïnvloedt. De akoestische piano, traditioneel met 88 gewogen toetsen, staat bekend om zijn hamermechanisme dat een dynamische aanslaggevoeligheid biedt. Dit resulteert in een rijk, genuanceerd geluid dat veel muzikanten en luisteraars waarderen.

De digitale piano, die ook vaak 88 toetsen heeft, bootst deze gewogen toetsen na, waardoor spelers een vergelijkbare tactiele ervaring krijgen. Hoewel het geluid elektronisch wordt gegenereerd, streeft het naar een realistische pianoklank.

Keyboards, daarentegen, bieden een breder scala in klavieren, meestal variërend van 61 tot 76. Hun toetsen zijn lichter en niet gewogen, wat een andere speelervaring oplevert, vooral voor diegenen die gewend zijn aan de zwaardere toetsen van traditionele piano's. Daarnaast bieden keyboards een uitgebreid palet aan geluiden en ritmes, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor muzikanten die diversiteit zoeken.

Het geluid

Het Geluid

Het geluid van een akoestische piano, een digitale piano en een keyboard heeft elk zijn unieke karakteristieken. Bij een akoestische piano resoneert het geluid door de snaren en het houten klankbord, wat resulteert in een warme, rijke klank. De digitale piano, daarentegen, genereert zijn geluid elektronisch, maar imiteert de akoestische piano zo nauwkeurig mogelijk. Hierdoor kan het geluid erg realistisch zijn, maar mist soms de subtiele nuances van een echte piano.

Keyboards bieden een veelheid aan geluidsopties en effecten, maar missen vaak de diepte en resonantie van een echte piano. Elk type instrument biedt dus een andere geluidservaring, geschikt voor verschillende muzikale stijlen en voorkeuren.

Voordelen van elk instrument

Elk type toetsinstrument heeft zijn eigen voordelen, hieronder zetten we de voordelen van de verschillende instrumenten op een rij.

  • Akoestische Piano: Deze biedt een authentieke speelervaring met rijke, natuurlijke geluiden. De gewogen toetsen zorgen voor een realistische aanslag en dynamiek, wat vooral belangrijk is voor klassieke muziek en serieuze studie.
  • Digitale Piano: Deze combineert de speelervaring van een akoestische piano met de voordelen van moderne technologie. Ze zijn vaak compacter, vereisen minder onderhoud, en bieden functies zoals volumeregeling en koptelefoonaansluiting, wat ideaal is voor oefenen in woonomgevingen.
  • Keyboard: Keyboards zijn zeer veelzijdig en draagbaar. Ze bieden een scala aan geluiden en ritmes, wat ze ideaal maakt voor muzikale experimenten en genres zoals pop, rock en elektronische muziek. Ze zijn vaak betaalbaarder en gebruiksvriendelijker voor beginners.

TIP: Loop eens een muziekwinkel binnen (zonder er eentje te kopen)  en ervaar zelf de verschillen tussen de instrumenten. Niet alleen de aanslag van de toetsen voelen anders, maar ook de geluiden hebben elk hun eigen karakter. Zelfs tussen de verschillende merken zit verschil. Dit verschil moet je ervaren voordat je een toetseninstrument koopt.

De hamvraag: Is piano leren spelen op een keyboard slim?

De hamvraag: Is piano leren spelen op een keyboard slim?

Het kan wel maar de vraag is of dat wel slim is. Een keyboard heeft over het algemeen geen piano aanslag en de vele mogelijkheden leiden alleen maar af. Daarnaast nodigt een keyboard uit om akkoorden met je linkerhand te spelen, op een (digitale) piano leer je juist ook met je linkerhand de noten te spelen. Wil je piano leren spelen? Dan adviseer ik je een piano of digitale piano te kopen waarmee je de basis onder de knie leert krijgen.

Zo is er een huiskamer model piano en een stage piano. Het huiskamer model piano heeft een vaste plaats in bijvoorbeeld de woonkamer en nodigt uit om te spelen. Een stage piano, het woord zegt het al, is bedoeld voor op de bühne, maar is prima thuis mee te spelen. Dit soort digitale piano's zijn makkelijk verplaatsbaar en bootsen goed het gevoel van een piano na.

Ook dit soort piano's beschikken tegenwoordig over veel verschillende klanken waar je mee kunt experimenteren. Vaak kun je de geluiden stapelen (meerdere geluiden tegelijk), denk bijvoorbeeld aan een piano met strings op de achtergrond. Zo kun je de geluiden, maar ook het spelen zelf wat spannender maken dan alleen het geluid van een piano. Dat geldt overigens ook voor de huiskamer modellen.

Dus als je het mij vraagt: Is het slim om te leren piano spelen op een keyboard zeg ik van nee. Ik ben vroeger ooit met een orgel begonnen en liep met leren piano spelen al snel tegen allerlei obstakels aan omdat ik gewend was om akkoorden te spelen. Wil je piano leren spelen? Koop dan een (digitale) piano.

Tegenwoordig zijn er leuke instapmodellen waar je mee kunt starten. Naarmate je vorderingen maakt en toe bent aan een uitgebreider model kun je die stap alsnog maken. Zet eerst maar een door, en haal plezier uit het oefenen en leren. Dan komt er vanzelf een moment dat je de volgende stap wilt maken.

En dan is er ook nog "Het Workstation"

Het Workstation

Een workstation is een geavanceerd type keyboard dat specifiek is ontworpen voor muziekproductie en -compositie. Het combineert de functies van een synthesizer, sequencer, en soms een audio-interface in één apparaat. Workstations zijn uitgerust met een breed scala aan geluiden en effecten en bieden uitgebreide mogelijkheden voor geluidsbewerking en -creatie. Ze zijn ideaal voor muzikanten en producers die complexe arrangementen willen maken en opnemen, vaak met de mogelijkheid om meerdere sporen tegelijkertijd op te nemen en te bewerken. Door hun veelzijdigheid zijn workstations populair in zowel studio- als live-omgevingen.

In mijn ogen kun je een workstation een beetje vergelijken met een stagepiano maar dan met meer mogelijkheden en geluiden. Ze lijken erg op elkaar en in de praktijk zie je beiden op de bühne. Een workstation met gewogen toetsen is ook zeer geschikt voor de beginner en gevorderde pianospeler. Meer informatie over workstations vind je binnenkort in een ander artikel.

En het "Midi Keyboard"

Midi Keyboard

Een MIDI-keyboard is een controller (met toetsen) waarmee je via computersoftware muziek kunt spelen. Het wordt voor dit artikel te uitgebreid maar via elke toets wordt er via midi of USB een signaaltje naar de software gestuurd die een klank genereert. Je zult versteld staan in welke wereld je terecht komt wanneer je hier eenmaal aan het geroken. De mogelijkheden zijn eindeloos en de klanken idem dito. Ook over dit onderwerp zal ik binnenkort een artikel schrijven, dus stay tuned!

Persoonlijke noot

Op elk toetseninstrument kun je piano leren spelen, maar er zitten wel degelijk grote verschillen tussen de instrumenten die in dit artikel voorbij komen. Zelf heb ik ze allemaal gehad en weet dus goed de verschillen. Wat het ene instrument niet heeft, heeft het andere instrument vaak wel weer. Daarnaast zit er een groot verschil tussen de klanken en mogelijkheden. Dus ben jij straks toe aan de volgende stap in je muzikale carrière? Dan vind je hetgeen jij zoekt waarschijnlijk ook weer op de website Muziekbundel.nl.

Tot slot

Kort samengevat zijn er duidelijke verschillen tussen een piano, digitale piano en een keyboard. Een piano is een akoestisch instrument met hamertjes en snaren, terwijl een digitale piano werkt op basis van samples en elektronica. Een keyboard is een draagbaar instrument met minder toetsen dat voornamelijk wordt gebruikt voor populaire muziekgenres.

Het kiezen van het juiste instrument hangt af van je persoonlijke voorkeur, speelstijl en doelen als muzikant. Of je nu kiest voor de klassieke klank van een piano, de veelzijdigheid van een digitale piano of de draagbaarheid van een keyboard of workstation, elk instrument heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Denk er dus goed over na welke kant jij op wilt. Wil je écht piano leren spelen? Begin dan in ieder geval niet met een keyboard maar koop een piano.

Wil jij een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen? 

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianist Cor Bakker willen ontvangen?

Geef een reactie via de button onderaan: Welke keuze heb jij gemaakt? En waarom? Was het de juiste keuze? Van jouw reactie kunnen anderen misschien weer van leren. Bedankt en Succes!

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram

Reacties
Categorieën