Keyboard Kopen? Bekijk dan Eerst Dit Artikel
Keyboards
Muziekbundel
Keyboards
10 min
0

Keyboard Kopen? Bekijk dan Eerst Dit Artikel

10 min
0

Overweeg je een keyboard aan te schaffen? Dan is het goed dat je op deze pagina terecht bent gekomen. Keyboards zijn er in allerlei soorten en maten, maar ook in verschillende prijzen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van keyboards en geef ik hier en daar wat extra tips zodat jij de beste keuze kunt maken. Laten we beginnen met de vraag:

Wat kun je met een keyboard?

Wat kun je met een keyboard?

Een keyboard is een buitengewoon veelzijdig en toegankelijk toetsinstrument, dat een wereld van mogelijkheden opent voor zowel beginnende als ervaren muzikanten. Het is een elektronisch instrument dat het beste van verschillende muzikale werelden combineert.

Met een keyboard kun je een uitgebreid scala aan geluiden produceren, variërend van de klassieke klanken van een vleugelpiano tot de moderne tonen van synthesizers en alles daartussenin. Daarnaast biedt de begeleidingsautomaat (zoals ik het noem) ongekende mogelijkheden om het keyboard als een heel orkest of band te laten klinken.

Of je nu interesse hebt in het spelen van traditionele melodieën, het componeren van eigen muziekstukken of het verkennen van elektronische muziekproductie, een keyboard biedt de tools en flexibiliteit om je muzikale dromen te realiseren. Dit maakt het een ideaal instrument voor solo-optredens, het begeleiden van zang, educatieve doeleinden, en zelfs voor professioneel gebruik in opnamestudio's.

Wat Maakt een Keyboard Uniek?

Wat maakt een keyboard uniek?

Keyboards zijn elektronische instrumenten die bekend staan om hun veelzijdigheid. Ze combineren de essentie van een piano met de moderne technologie, wat resulteert in een instrument dat niet alleen verschillende soorten geluiden kan produceren, maar ook extra functionaliteiten biedt zoals ingebouwde ritmes, begeleidingsfuncties, en opnamecapaciteiten.

Een keyboard is eigenlijk bedoeld om met je linkerhand de begeleidingsakkoorden te spelen, en met je rechterhand het muziekstuk, de melodielijn of solo. Ook is het keyboard zeer geschikt om te improviseren.

Diversiteit aan geluiden (geluidsbibliotheek)

Een keyboard beschikt over het algemeen over voldoende geluiden waarmee je goed uit de voeten kunt. De bedoeling is dat het spelen op een keyboard klinkt als een orkest. De eigenschappen van een keyboard varieert van een eenvoudig instrument naar een veelzijdige muzikale metgezel, die de rijke klanken van een vleugelpiano, een vioolensemble, een krachtige synthesizer, en zelfs een volledige drumkit kan nabootsen.

De veelzijdigheid van een keyboard strekt zich uit van klassieke muziek tot moderne genres zoals jazz, pop, rock en elektronische muziek. Moderne keyboards zijn producten van technologische innovatie, waarbij de geluidsbibliotheek continu wordt uitgebreid en verbeterd. De vooruitgang in digitale geluidstechnologie maakt het mogelijk voor keyboards om zeer realistische en expressieve klanken te produceren, die nauwelijks te onderscheiden zijn van authentieke instrumenten. Deze ontwikkeling heeft de manier waarop we muziek maken en ervaren fundamenteel veranderd.

Een ander significant aspect van keyboards is de mogelijkheid tot creëren van eigen sounds ook al is deze functie op de meeste keyboards beperkt. 

Keyboards dienen ook als een bron van inspiratie voor componisten en arrangeurs. De toegang tot een breed scala aan geluiden moedigt aan tot creativiteit en experimenten. Het biedt de vrijheid om te spelen met verschillende instrumentaties en arrangementen, waardoor het proces van muziekcreatie zowel verrijkend als opwindend wordt.

Ingebouwde Ritmes en Begeleiding

Ingebouwde Ritmes en Begeleiding Keyboard

Een keyboard staat bekend om zijn voorgeprogrammeerde en automatische begeleidingstracks. Dit maakt het mogelijk om volledige muziekstukken te spelen met begeleiding van drums, bas en andere instrumenten, wat ideaal is voor solo-optredens.

Deze geprogrammeerde ritmes en automatische begeleidingstracks zijn een springplank voor creativiteit. Ze vormen de ruggengraat van een muziekstuk, waarmee je jezelf kunt onderdompelen in een breed scala aan muzikale genres - van swingende jazz en diepe blues tot opzwepende pop en elektronische beats. Elke selectie biedt een nieuwe set ritmische patronen en harmonische structuren, waardoor je als speler een unieke en rijke ervaring krijgt.

Voor solo-artiesten opent deze functie de deur naar een wereld waarin ze hun muzikale visie volledig kunnen realiseren, zonder afhankelijk te zijn van andere muzikanten. Of je nu een beginner bent die de basis van songstructuur en ritme leert, of een ervaren muzikant die experimenteert met complexe arrangementen, de ingebouwde ritmes en begeleiding van een keyboard bieden een waardevolle en toegankelijke tool.

Deze begeleidingstracks zijn niet alleen nuttig voor oefening en ontwikkeling, maar ook voor live-optredens. Ze bieden een rijke en volle achtergrond waartegen je je muzikale talent kunt tonen, van intieme café-optredens tot grotere podia. De mogelijkheid om te spelen met een 'virtuele band' geeft je de vrijheid om je te concentreren op je spel en expressie, terwijl je verzekerd bent van een solide en professioneel klinkende begeleiding.

Het keyboard met zijn ingebouwde ritmes en begeleiding is dus veel meer dan een muziekinstrument; het is een instrument wat je uitnodigt om je eigen muzikale grenzen te verkennen en te experimenteren om jouw muzikale vaardigheden te ontwikkelen.

TIP: Wanneer je op zoek bent en creatief bent aangelegd om misschien in een later stadium eigen styles en begeleidingstracks te maken, kies dan een keyboard waarop deze functie beschikbaar is. Zelf styles maken kan op verschillende manieren, maar denk eraan dat dit speciale kennis en vaardigheden behoeft. Begin eerst lekker met het ontdekken van de mogelijkheden van het keyboard voordat je beslist.

De basis van een keyboard

De basis van een keyboard bestaat uit de begeleiding (linkerhand) en het spelen zelf (rechterhand. Dit is een andere manier van spelen dan bijvoorbeeld een (digitale) piano of een synthesizer. Je moet er dus goed op letten welk instrument voor jouw geschikt is. Wil je piano skills ontwikkelen adviseer ik om een piano of digitale piano te kopen. Wil je veel met geluiden experimenteren en/of complete liedjes maken, overweeg dan een synthesizer of workstation.

TIP: Wanneer je het keyboard spelen steeds beter onder de knie krijgt zal ook je wensenlijst toenemen. Veelal wordt dan gekozen voor een extra instrument die bijvoorbeeld het keyboard aanvult. Een keyboard onder, en een synthesizer boven is een veel gekozen methoden om gebruik van twee verschillende werelden te maken.

Soorten Toetsen: Gewogen vs. Niet-gewogen

Soorten Toetsen: Gewogen vs. Niet-gewogen

Een van de eerste keuzes die je tegenkomt bij het kopen van een keyboard, is de aard van de toetsen. Gewogen toetsen bootsen het gevoel van een akoestische piano na en zijn ideaal voor diegenen die een meer realistische speelervaring willen. Niet-gewogen toetsen, aan de andere kant, hebben een lichtere aanraking, wat ze geschikt maakt voor snelle muziekstijlen zoals elektronische muziek of jazz. Veel keyboards beschikken over - niet gewogen - toetsen waarbij het echte piano gevoel ontbreekt. Loop eens een muziekwinkel binnen om zelf te ervaren wat het verschil is. Een niet gewogen keyboard speelt lichter dan een (digitale) piano.

Extra Functies: Ritmes, Begeleiding, en Connectiviteit

Veel keyboards bieden ingebouwde ritmes en begeleidingsfuncties die ideaal zijn voor solo-artiesten of beginners. Connectiviteitsfuncties zoals MIDI of USB zijn belangrijk voor diegenen die hun keyboard willen gebruiken voor muziekproductie of die het willen koppelen aan externe apparaten of een computer. Denk eraan dat tegenwoordig veel mogelijk is, maar je vaak in de praktijk de helft niet gebruikt.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld een pré om via Bluetooth iets af te kunnen spelen, om met het toetsinstrument mee te kunnen spelen. Een functie om m'n gitaar in te kunnen pluggen maakt het voor mij compleet. Dit is op meerdere toetsinstrumenten beschikbaar, maar controleer dan wel de specificaties wanneer je deze functies wenst. Wat is jouw doel met een keyboard?

Zingen Via De Input van Het Keyboard

Zingen Via De Input van Het Keyboard

Modernere keyboards beschikken soms over een input voor de zang, zie het als een kleine geïntegreerde zanginstallatie vaak met harmonizer meer meerstemmig zingen.  Hierdoor hoef je geen grote zang- of PA-installatie mee te slepen en op te bouwen voor een optreden. Daarnaast is er vaak een compressor, equalizer en zijn er andere tools beschikbaar om de klankkleur van de zang naar eigen smaak aan te passen.

Denk eraan dat de luidsprekers van een keyboard (als die aanwezig zijn) niet voldoende zijn om een hele zaal van geluid te voorzien. Een externe installatie of versterking is dan nodig, maar de zang kan dan - afhankelijk van je keuze - nog steeds via het keyboard worden gebruikt.

Het Keyboard, Een Goede Leermeester

Keyboards zijn vaak uitgerust met ingebouwde leerprogramma's, waaronder interactieve lessen en oefensongs, wat ze ideaal maakt voor beginners. Houd er rekening mee dat deze functies niet op alle keyboards vanzelfsprekend is. er zijn ook digitale piano's die dit soort functies en leerprogramma's bieden. Je zou dus ook voor een digitale piano kunnen kiezen waarin de meeste functies van een keyboard ook zijn geïntegreerd. Dit soort digitale piano's zijn over het algemeen wel wat duurder.

Mijn ervaring met oefenprogramma's is dat ze weinig worden gebruikt. Wel is het handig om de muzieknoten en akkoorden in het "scherm" (indien aanwezig) te zien zodat je hetgeen je speelt direct visueel maakt. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een midifile die tevens van de tekst en akkoorden is voorzien.

MIDI-files en hun toepassing op het keyboard

MIDI-files en hun toepassing op het keyboard

Even kort over MIDI-files. Een MIDI-file, vaak aangeduid als een "MIDIfile" of gewoon "MIDI", is een digitaal bestandsformaat dat gebruikt wordt om muzikale informatie op te slaan. MIDI staat voor "Musical Instrument Digital Interface", een technologische standaard die het mogelijk maakt voor elektronische muziekinstrumenten, computers en andere digitale apparaten om met elkaar te communiceren en muzikale informatie uit te wisselen.

In tegenstelling tot audiobestanden die daadwerkelijke geluiden bevatten, slaan MIDI-files instructies op voor het afspelen van muziek. Dit omvat noten, toonhoogte, tempo, volumeniveaus, en andere dynamische markeringen. Ideaal voor on-man-bands of om lekker mee te spelen om zo het nummer te leren. Op MIDI-files is door professionals veel kritiek omdat dit niet valt onder - écht spelen - immers de noten worden voor je gespeeld. Lekker meespelen om iets te leren vind ik dan ook zelf de beste optie om gebruik van MIDI-files te maken.

Opmerking: Er zijn ook "artiesten" die het keyboard gebruiken om liedjes te schrijven. Ze gebruiken dan een begeleidingstrack (style) om hetgeen ze spelen op te slaan als MIDI-file. Deze wordt vervolgens in de computer ingeladen en via een DAW bewerkt naar eigen smaak. Elke track kun je dan apart bewerken/verwijderen en/of opnieuw inspelen. Zo gebruik je het keyboard om je eerste idee om te zetten naar het arrangement. 

Waarom Een Keyboard Kiezen?

Een keyboard kiezen is een goed optie wanneer je wilt leren spelen. De toetsen spelen vaak licht en een keyboard biedt voldoende mogelijkheden om je creativiteit in kwijt te kunnen. Met de linkerhand speel je de akkoorden (voor begeleiding) en met de rechterhand speel je de melodie, solo of improvisatie. Wanneer je de begeleidingsautomaat uitzet kun je het keyboard ook bijvoorbeeld als een digitale piano of orgel gebruiken.

Wanneer je het gevoel van een piano wilt nabootsen zijn gewogen toetsen noodzakelijk. Dan zou ik overwegen om een digitale piano of stage piano aan te schaffen. Wil je het instrument regelmatig verplaatsen dan is een keyboard of stage piano een goede optie.

Misschien ook interessant:

Belangrijke Overwegingen Bij Aankoop

Belangrijke Overwegingen Bij Aankoop

Jouw Budget

De vraag die jij jezelf moet stellen is: Hoeveel geld heb ik beschikbaar en wat wil ik er maximaal aan uitgeven? Voor beginners adviseer ik een instapmodel, je moet eerst nog maar eens laten zien dat je het volhoudt. Enthousiast met een topmodel keyboard beginnen om vervolgens na enkele weken of maanden weer af te haken is zonde van het geld. Kies in ieder geval een model waarop je fatsoenlijk kunt spelen en een (redelijk) goed geluid in zit. Per slot van rekening wil je er wel elke dag op spelen en je niet ergeren aan de toetsen of geluiden die het keyboard produceert.

Toekomstige Behoeften en Groei

Ben je al iets verder in het ontwikkelen van je muzikale vaardigheden kan een keyboard die is voorbereid op jouw toekomstige behoeften misschien een betere keuze zijn. Hierbij is de manier van spelen, het integreren in een muziekstudio of de specifieke kenmerken van het keyboard belangrijk voor je keuze. Wil je bijvoorbeeld eigen styles ontwikkelen, dan heb je wel een keyboard nodig waar deze functie op zit. Hetzelfde geldt voor een interne audio interface of bluetooth.

Welk Merk Keyboard moet ik Kiezen?

Welk Merk Keyboard moet ik Kiezen?

Dit is een gevaarlijk vraag en ik wil geen producenten achter m'n broek aan hebben. Een muziekinstrument kiezen is heel persoonlijk en mede afhankelijk van je wensen en budget. Enkele merken zijn:

  • Yamaha: Bekend om hun brede assortiment aan keyboards, variërend van instapmodellen tot professionele synthesizers en digitale piano's.
  • CasioBiedt een scala aan betaalbare keyboards, populair onder beginners en hobbyisten.
  • Korg: Biedt zowel high-end synthesizers als betaalbare keyboards, bekend om hun kwalitatieve geluiden en bouw.
  • Roland: Geroemd om hun innovatieve technologie en kwaliteit, vooral in synthesizers en professionele keyboards.

Persoonlijke noot

Voeger (heel lang geleden) ben ik begonnen met Roland keyboards om daarna via Technics over te stappen op Yamaha. Yamaha is (2024) marktleider op het gebied van professionele keyboards (Genos 1 en 2), maar ook Korg weet met de PA4X en PA5X aardig z'n weg naar de professionele muzikant te vinden. Zoals ik al aangaf hoef je niet direct met een topmodel te beginnen. Er zijn voldoende keyboards waarop je goed kunt leren spelen en veel plezier aan kunt beleven.

Conclusie

De aanschaf van een keyboard is een investering in je muzikale toekomst. Kies een instrument wat bij je budget en wensen past, leer eerst (goed) spelen en overweeg in de toekomst de volgende stap. Wil je toch liever direct een topmodel aanschaffen zodat je op je muzikale toekomst bent voorbereid? Overweeg dan een Yamaha Genos of Korg PA5X.

Reacties

Welk keyboard is het voor jou geworden? Of twijfel je nog? Heb je suggesties voor en/of tips en trick voor anderen? Deel ze dan via de reactie button onderaan. De lezers zullen je dankbaar zijn.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën