Waarom de Meeste Beginners Stoppen met Piano Spelen
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
6 min
0

Waarom de Meeste Beginners Stoppen met Piano Spelen

6 min
0

Dat Overkomt Jou Toch Niet? 

Op het eerste gezicht lijkt dit artikel wat negatief, maar het is maar net wat je ervan maakt. Zo is het ook met leren piano spelen. Niets komt voor niets en je zult er wel wat voor moeten doen. Daar wringt dan ook de schoen, we leven in zo'n snelle tijd dat we geen tijd te verliezen hebben. Althans, dat lijkt zo. Niets is minder waar, iedereen heeft 24 uur tijd per dag beschikbaar. Het gaat erom waar jij prioriteit aan geeft. Denk eraan: Wat je aandacht geeft dat groeit!

Bekijk ook: 7 Tips bij het Leren Piano Spelen

Niet opgeven, blijf oefenen

Speel je al een tijdje piano maar merk je dat je niet vooruit lijkt te komen? Ben je gefrustreerd en overweeg je om te stoppen? Stop! Geef niet op! In dit artikel zullen we ingaan op de redenen waarom veel beginners ervoor kiezen om het pianospel op te geven en hoe je hiermee kunt omgaan. We willen je motiveren om door te zetten en je laten zien dat zelfs de meest uitdagende obstakels overwonnen kunnen worden.

De zoektocht naar direct succes

De zoektocht naar direct succes

Een van de grootste fouten die beginners maken, is het hebben van onrealistische verwachtingen. Ze denken dat ze binnen korte tijd als een professional moeten kunnen spelen, zonder voldoende tijd en moeite in hun oefensessies te steken. Deze druk kan er uiteindelijk toe leiden dat ze gefrustreerd raken en besluiten om helemaal te stoppen. Wanneer je internet moet geloven is iedereen binnen de kortste keren rijk, hebben de bedrijven een overvloed aan klanten en kan iedereen binnen enkele dagen een piano concert geven. Keep on Dreaming!

Het kost gewoon tijd om bekend te raken met het instrument, de techniek onder de knie te krijgen en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om mooie muziek te kunnen maken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te genieten van het leerproces. Onthoud dat elke kleine stap voorwaarts een overwinning is en je dichter bij je doel brengt.

Gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie om te leren piano spelen

Motivatie speelt een cruciale rol bij het leren van de piano. Als je niet gemotiveerd bent, zal het moeilijk zijn om jezelf te dwingen om dagelijks te oefenen en je vaardigheden te verbeteren. Veel beginners verliezen hun motivatie omdat ze geen concreet doel voor ogen hebben of omdat ze niet weten hoe ze hun oefensessies interessanter kunnen maken.

Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om jezelf uit te dagen en jezelf doelen te stellen. Streef naar kleine mijlpalen die haalbaar zijn en beloon jezelf wanneer je ze bereikt. Daarnaast kan het helpen om je oefensessies gevarieerd en leuk te houden. Probeer verschillende genres van muziek uit, leer nieuwe technieken en speel samen met andere muzikanten.

Geen goede begeleiding

Geen goede begeleiding bij piano leren spelen

Een andere reden waarom beginners stoppen met piano spelen, is gebrek aan goede begeleiding. Zonder de juiste begeleiding kan het moeilijk zijn om de juiste technieken en vaardigheden te ontwikkelen. Het kan ook verwarrend zijn om zelfstandig te leren en er is een hoger risico op het aanleren van verkeerde gewoontes.

Als je serieus bent over het leren van piano, overweeg dan om een gekwalificeerde piano-instructeur in te schakelen. Een ervaren docent kan je begeleiden en corrigeren waar nodig, en je voorzien van waardevolle tips en advies. Daarnaast zijn er online bronnen beschikbaar, zoals tutorials en lessen, die je kunnen helpen bij je leerproces.

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Afleiding en te weinig tijd

Afleiding en te weinig tijd om te leren piano spelen

Het dagelijks leven heeft veel afleiding en we zijn allemaal druk. Maar het lukt ons wel urenlang op Instagram of TikTok te scrollen. Veel beginners vinden het moeilijk om een consistente oefenroutine te behouden vanwege andere verplichtingen en prioriteiten. Werk, studie en sociale verplichtingen kunnen ervoor zorgen dat de piano op de achtergrond raakt.

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor je oefensessies en ze als een prioriteit te beschouwen. Dit kan betekenen dat je je schema moet aanpassen of andere activiteiten moet verminderen. Het stellen van realistische doelen en het plannen van je oefentijd helpt om jezelf verantwoordelijk te houden en je te concentreren op je pianospel.

Persoonlijke noot

Ik ben ooit als klein jochie van 8 begonnen met orgel spelen. Ik vond er helemaal niets aan elke keer weer achter dat ding te gaan zitten. Veel te moeilijk, met 2 klavieren en 2 handen spelen, en dan ook nog eens de pedalen erbij. Pffff, nee hoor, niets voor mij - totdat ik het licht zag - ik werd door m'n ouders gemotiveerd om er een wedstrijd van te maken. Die wedstrijd heb ik gewonnen en ben ook doorgegaan waar de ander afhaakte. Zo dicht ligt winst en verlies bij elkaar.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je ten koste van alles door moet gaan terwijl je er geen zin in hebt, maar maak een afspraak met jezelf (en je omgeving). Je gaat een jaar lang elke dag een kwartiertje oefenen om daarna een kwartiertje vrij te spelen. Hiermee bedoel ik dat je zelf bepaalt wat je speelt. Dat kan gewoon een beetje pingelen zijn, of filmpjes van YouTube gebruiken om te spelen, of misschien met een app of Synthesia liedjes spelen. Het maakt niet uit wat jij ervan maakt. Het is jouw kwartier, zolang jij je maar houdt aan de afspraak. Een kwartiertje oefenen en een kwartiertje vrij spelen.

Piano spelen is vrijheid

Piano spelen is vrijheid

Dit is een uitspraak die ik wel vaker gebruik. Er zijn duizenden mensen, misschien wel miljoenen mensen die graag goed piano zouden willen spelen. Er zijn allerlei redenen waarom ze er niet toe komen of zelfs de kans er niet voor krijgen. Als jij die kans wel krijgt pak hem dan met beide handen aan. In deze hectische tijd heb je geen idee hoe je makkelijk en snel kunt ontspannen wanneer je lekker en zonder na te denken piano kunt spelen.

Daar kan geen Yogales tegenop! Daarom noem ik piano spelen vrijheid, het geeft je de vrijheid om even nergens anders aan te denken en in jouw eigen wereld van muzikale fantasie te stappen. Naast het feit dat piano spelen goed voor je brein is geeft het je ook de nodige ontspanning en voldoening. Maar dan moet je wel even doorzetten!

Tot Slot

Het is begrijpelijk dat veel beginners gedemotiveerd raken en er uiteindelijk voor kiezen om te stoppen met piano spelen. Maar dat is echt zonde en helemaal niet nodig. Onthoud dat succesvol piano spelen tijd en toewijding vergt. Maar het is elke minuut waard wanneer je doorzet. Natuurlijk zijn die toonladders soms vervelend om te leren, maar het is maar een kwartiertje per dag. Maak nu die afspraak met jezelf, je mag het zelfs delen onderaan via de reactie button en denk eraan afspraak is afspraak, ook met jezelf!

Zoek dan ook structuur in het oefenen. Ik deed het vroeger 's morgens voordat ik naar school ging of wanneer ik thuiskwam vóór het huiswerk maken. Je kunt doen voordat je naar je werk gaat of juist wanneer de kinderen net naar bed zijn. Zo kan iedereen wel een moment op de dag vinden om even te oefenen. Ben je al wat ouder is het misschien makkelijker om te plannen, maar ook dan zul je de nodige uitdagingen tegenkomen. En die win je alleen door een doelstelling te zetten, een afspraak met jezelf te maken en die daadwerkelijk na te komen.

Bekijk ook het artikel: Meest Gemaakte Fouten bij het Leren piano Spelen

Wil jij een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen?

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianist Cor Bakker willen ontvangen?

Reacties

Laat me weten tegen hoe het jou (is) vergaan, heb je doorgezet? Of kost het je zelfs geen enkele moeite om elke dag eventjes te oefenen? Wat vond je van de gratis proefles? Heb je er iets aan gehad? Laat van je horen via de reageer button onderaan.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën