7 tips piano leren spelen
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
9 min
0

7 Tips bij het Leren Piano Spelen

9 min
0

Online worden er veel tips om piano te leren spelen gegeven, in dit artikel geven we nog wat extra tips en behandelen we enkele beginnersfouten. Naast het aanschaffen van een goede piano is het belangrijk dat je structuur krijgt in het oefenen, doorzet en er vooral plezier aan beleeft. 

1. Begin met de basis

Basis piano leren spelen

Voordat je complexe stukken kunt spelen, moet je de basisbeginselen van het piano spelen onder de knie krijgen. Leer hoe je je handen op de juiste manier plaatst, hoe je vingers de toetsen moeten raken en hoe je de pedalen moet gebruiken. Zo leg je een sterke basis voor je verdere ontwikkeling. Houd je aan je schema en maak het leuk door na het oefenen "vrij" te spelen. Gewoon een beetje pingelen en de piano ontdekken. Luister naar de klanken en combineer verschillende toetsen.

TIP: Om het voor jezelf leuk te houden en snel te leren piano spelen zijn er op YouTube enorm veel video's te vinden waarmee je liedjes kunt leren spelen. Vooral Synthesia is een uitgelezen manier om snel vorderingen te maken. Houd je aan de lessen en sluit af met het leren van een liedje. Dan blijft het leuk en maak je snel vorderingen.

2. Knip je nagels

Knip je nagels bij leren piano spelen TIP

Dit is een tip die vaak niet wordt gegeven, maar waar jij je voordeel als beginnende pianist mee kunt doen. Pianospelen met korte nagels gaat makkelijker en soepeler, daarnaast kan het getik van de nagels op de toesten als irritant worden ervaren. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving, zelfs wanneer je met een koptelefoon speelt blijft je omgeving hier last van houden. Op termijn kunnen zelfs de toetsen beschadigen door de krassen die jij met je nagels maakt. 

3. Werk aan je techniek

Knip je nagels bij leren piano spelen TIP

Er zijn verschillende manieren om te leren pianospelen zoals met noten, akkoorden of met kleurtjes. Welke manier van spelen je ook gebruikt, let op je techniek. Oefen regelmatig met het spelen van toonladders, akkoorden en arpeggio's om je vingers soepel te maken en je handkracht te vergroten. Dit zal je helpen om later complexere stukken gemakkelijker te kunnen spelen. Oefen je riedeltjes of toonladders dagelijks om het in de vingers te krijgen en vooral op te slaan in je geheugen. Wanneer je dagelijks oefent ga je snel vooruit en krijg je er steeds meer plezier in. Gebruik ook de juiste vingerzetting zodat je later sneller leert spelen. 

4. Luister naar verschillende toetsenisten

Luister naar verschillende toetsenisten TIP

Om je muzikale interpretatie te verbeteren, is het een goed idee om naar verschillende pianisten te luisteren. Bestudeer hun speltechniek, dynamiek en expressiviteit en probeer elementen hiervan in je eigen spel te integreren. Door naar verschillende pianisten te luisteren, ontdek je meer over pianospelen en ontwikkel een eigen unieke stijl die bij jou past. Probeer het verhaal achter de song te achterhalen en verdiep je in de emotie die hierbij past. Muziek maken is emotie en kan via allerlei muziekinstrumenten en zang worden overgebracht. Muziek is meer dan een paar noten, klanken of geluiden. Muziek is een samenspel waarbij juist de harmonie voor een spannend stuk en emotie kan zorgen. Hierbij speelt de techniek een grote rol.

TIP: Probeer maar eens wat emotie in je spelen te leggen. Probeer ook eens de grondlegging van de akkoorden te veranderen, bijvoorbeeld een C-akkoord met een G bas, dat maakt extra spannend. Zie piano leren spelen als een ontdekkingsreis waarbij je gaat leren welke klanken en toetsen bij elkaar passen, of juist na elkaar worden gespeeld. Laat je meeslepen door de geweldige klanken en mogelijkheden van de piano en er gaat een nieuwe wereld voor je open.

5. Stel realistische doelen

Stel realistische doelen bij piano leren spelen TIP

Het leren piano spelen is een proces dat tijd en geduld vereist. Stel daarom realistische doelen voor jezelf. Begin met eenvoudige stukken en werk geleidelijk aan naar moeilijkere stukken toe. Het behalen van deze doelen zal je motiveren om door te gaan en je spel te verbeteren. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om elke dag een kwartier of half uur te oefenen, ondanks dat je een keer geen zin of tijd hebt. Geef aan pianospelen een prioriteit. Wanneer jij 3 maanden elke dag een kwartier of half uur oefent, heb je geen idee hoe snel je vorderingen maakt. Naarmate je beter gaat spelen neemt het zelfvertrouwen toe en wordt het leuker. Sommige mensen geven na een paar keer op omdat ze er niet de energie in willen stoppen die nodig is om te leren pianospelen. dat overkomt jou toch niet?

TIP: Ook kun je doelen stellen door een bepaald boek door te werken, of een liedje te leren. Schrijf je doelen op en houd je daaraan. Het is niet moeilijk wanneer je jouw gezette doelstellingen volgt. Iedereen kan leren piano spelen dus zet de schouders er even onder, alle begin is moeilijk zeggen ze maar dat valt reuze mee.

6. Zorg voor een goede houding (en rust)

Zorg voor een goede houding bij piano spelen

Dit is een tip die je eigenlijk overal wel voorbij ziet komen. Een goede houding is belangrijk bij het leren piano spelen. Zorg ervoor dat je rechtop zit, je rug ontspannen is en je handen en armen op de juiste hoogte zijn. Een goede houding helpt blessures te voorkomen en bevordert een beter geluid en techniek. Neem rust wanneer je handen of spieren verkrampen. 

Het is verleidelijk om uren achter elkaar piano te spelen, maar het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Langdurig spelen kan leiden tot vermoeidheid en spanning in je handen en armen. Neem regelmatig een korte pauze om je spieren te laten rusten en te ontspannen. Vergeet niet dat je lichaam aan deze nieuwe houding en beweging moet wennen. Voel je verkramping of pijn? Rust dan even uit en probeer het later weer. Daarnaast leer je sneller door vaker korte periodes te spelen dan een paar uur achter elkaar. Verdeel dus hetgeen je wilt leren in aparte secties en neem rust tussendoor.

7. Ontwikkel geduld

Ontwikkel geduld bij piano leren spelen TIP

Niets gaat vanzelf en zoals ik wel vaker zeg is geduld een skill die je vaak nog moet ontwikkelen. Online worden er gouden bergen beloofd en het lijkt dat iedereen binnen een maand rijk, of een wereldster kan worden. Ik help je even uit de droom, muziekmaken is geduld hebben met jezelf. maar het is het waard! Mijn ouders werden er vroeger weleens gek van dat ik elke keer hetzelfde stukje speelde. Ik was geen wonderkind of natuurtalent. Ik moest er hard voor werken en geduld was nou eenmaal niet m'n sterkste kant. 

Toch heb ik doorgezet en geleerd hoe ik geduld met mezelf moet hebben wanneer iets even niet lukt. Dan probeer je het later weer, net zolang tot je het onder de knie hebt. En dan lijkt opeens niet zo moeilijk meer. Dus wanneer het even tegenzit neem dan even rust, ga iets anders doen om kijk hoe andere pianisten het doen. Schrijf desnoods de vingerzetting `op en oefen het in je hoofd. Bekijk muziekvideo's op YouTube en bewaar de rust. Probeer er van te leren en te genieten. Je oog/ hand coördinatie wordt namelijk verwerkt in je brein. Misschien dat je denkt dat je even niets hebt geleerd zijn er toch vaak nieuwe verbindingen in je hersenen ontstaan. Laat je dus niet gek maken en heb geduld, vooral met jezelf!

Persoonlijke noot

Laat je niet ontmoedigen of kom aanzetten met: Ik kan het niet! Iedereen kan leren piano spelen dus vind een manier om het voor jezelf leuk te maken. Het kan soms uitdagend en frustrerend zijn, maar onthoud dat elke kleine stap vooruit een overwinning is. Wees trots op jezelf en geniet van de muziek die je maakt.

Muziek is vrijheid, zo omschrijf ik het altijd. Wanneer je een instrument zoals een piano kunt bespelen geeft dat niet alleen een gevoel van trots en voldoening, het helpt je ook de dagelijkse beslommeringen even te vergeten, of even met iets anders bezig te zijn. Het is heerlijk om even te spelen om je emoties de vrije loopt te laten, vooral wanneer je beter leert spelen ga je de waarde hiervan ontdekken. Daarnaast is het goed voor je zelfvertrouwen en je brein. 

Bekijk ook het artikel: Waarom is muziek maken goed voor je brein? Je hebt geen idee wat een muziekinstrument kunnen bespelen met je doet. Vooral wanneer je later samen met anderen gaat spelen onder je de magie van muziek. Houd dus vol wanneer het even tegenzit en daag jezelf uit. Jij staat nu misschien nog aan het begin van je muzikale reis, maar dat verandert snel wanneer je doorzet en vooral leert genieten van het oefenen en spelen.

Meest gemaakte beginnersfouten

Meest gemaakte beginnersfouten piano leren spelen

Een verkeerde houding, ongeduldig zijn en de verkeerde techniek aanleren zijn veel gemaakte beginnersfouten. Daarnaast is doorzetten The Key voor het ontwikkelen van elke vaardigheid. Dat is in de muziek ook zo, het maakt daarbij niet uit welk instrument je leert spelen. Leer ook het verhaal achter het liedje of muziekstuk, voel de emotie en wees bereid om te investeren in jezelf. De grootste beginnersfout is met goede wil te beginnen en na korte tijd ermee te stoppen. 

Stoppen is geen optie wanneer je iets wilt leren. Ben je dan toch op dat punt aanbeland, daag jezelf dan uit, maak een afspraak met jezelf en kom die na. Probeer een manier te vinden waardoor je het weer leuk gaat vinden. Veel beginnende muzikanten komen ooit op zo'n punt aan. Zo heb ik ooit al m'n muziekinstrumenten verkocht omdat ik er geen zin meer in had. Om vervolgens na drie maanden weer nieuwe instrumenten aan te schaffen. 

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen piano leren spelen

Moet ik noten leren lezen?

Je bent niets verplicht maar wanneer jij goed noten kunt lezen gaat alles een stuk makkelijker. Dus ik zou zeggen JA! Leer noten lezen waarmee je toegang krijgt tot de grote wereld van muziek maken. Natuurlijk hoor je de verhalen dat iemand heeft leren spelen zonder noten te leren lezen.

Kan ik piano leren spelen op oudere leeftijd?

Je bent nooit te oud om te leren als het gaat om het leren piano spelen. Het kan wat langer duren om nieuwe vaardigheden aan te leren, maar met doorzettingsvermogen en motivatie kun je nog steeds veel plezier beleven aan het spelen van de piano, ongeacht je leeftijd.

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?

De tijd die nodig is om piano te leren spelen, varieert van persoon tot persoon. Gemiddeld kan het een paar maanden tot een paar jaar duren voordat je op een gemiddeld niveau kunt spelen. Het hangt af van hoeveel tijd en inspanning je bereid bent te investeren. Regelmatig oefenen waarmee ik dagelijks bedoel doen je vorderingen snel toenemen.

TIP: Neem je pianospel na de eerste week oefenen eens op, dat kan bijvoorbeeld met je mobiel of een voicerecorder. Doe dat na 3 maanden nog eens en je zult verrast zijn door hetgeen je hebt geleerd. Laat dat je motiveren voor de volgende 3 maanden.  

Conclusie

Met deze zeven tips ben je goed op weg om je pianovaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Onthoud dat piano spelen oefening en toewijding vereist, dus wees geduldig met jezelf. Blijf regelmatig oefenen, experimenteer met verschillende muziekstukken en ontwikkel je eigen speelstijl. Veel plezier en succes met het leren piano spelen!

Reacties

Hoe vergaat het jou met leren piano spelen? Waar ben je mee begonnen en wat is je doel? Neem de lezers eens mee in jouw verhaal achter de piano! Deel jouw verhaal via de reactie button onderaan dit artikel.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën