Piano Leren Spelen voor Beginners [TIP]
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
16 min
0

Piano Leren Spelen voor Beginners [TIP]

16 min
0

Er zijn verschillende mogelijkheden voor beginners om piano te leren spelen. Het begint met de juiste keuze van een piano of digitale piano die bij je past. Begin met oefenen en houd vol is mijn tip aan beginnende pianisten. Het gaat erom dat je vorderingen maakt en er plezier in krijgt en houdt. Pianospelen is vooral leuk om te doen, het heeft een positief effect op je brein, aldus Erik Scherder. Hieronder vind je verschillende manieren, inzichten met tips en adviezen hoe jij je weg kunt vinden in de muzikale reis.

Snel piano leren spelen voor beginners

Snel piano leren spelen voor beginners

Tegenwoordig hebben we minder geduld en alles moet snel gaan. We hebben de aandacht van een goudvis maar ik zal je direct uit de droom helpen. Niets gaat vanzelf dus je moet er iets voor doen. Regelmatig oefenen is een eerste vereiste om snel piano te leren spelen. Hierbij is een kwartiertje per dag al voldoende, maar je zult merken dat wanneer je beter gaat spelen dat kwartiertje zo voorbij is. 

Vooral wanneer je er plezier in krijgt is het na enkele weken geen enkele opgave meer om achter de piano te gaan zitten. Worstel jezelf door de valkuilen van enthousiast beginnen tot “ik heb geen zin meer om te spelen”. Ondanks dat je snel piano kunt leren spelen is oefenen en volhouden “the key”. Zorg ervoor dat je een stok achter de deur hebt en stel jezelf doelen. Maak vooral plezier!

Piano spelen voor beginners (Piano keuze)

Piano spelen voor beginners (Piano keuze)

Als beginner is het soms lastig om een keuze te maken uit de verschillende piano’s die worden aangeboden. Ga je direct voor die pianovleugel of start met een elektrische piano? Daarnaast worden er online enorm veel pianolessen en pianocursussen aangeboden waar je als beginnend pianospeler je weg in zal moeten vinden. 

Wanneer je nog geen enkele ervaring met pianospelen hebt dan adviseer ik je om met een goedkope elektrische piano te beginnen, de zogenaamde digitale piano. In het artikel: Waar moet ik als beginner op letten bij het kopen van een digitale piano vertel ik je daar alles over.

Belangrijke informatie voor beginners op de piano

Belangrijke informatie voor beginners op de piano

Zoals alles moet je ook aan een piano wennen wanneer je leert spelen. Vooral je zithouding en manier van spelen is in het begin een belangrijk punt om in de gaten te houden. Veel beginnende pianospelers houden de vingers wat verkrampt. Zorg ervoor dat je vingers soepel over de pianotoetsen glijden en neem een ontspannen zithouding aan. Geniet vooral van het leren pianospelen want het is ook vooral leuk om te doen. 

TIP: In het begin is het vooral belangrijk om niet te lang achter elkaar te oefenen. Je spieren moeten aan de veranderende houding en beweging wennen. Het is daarom beter om wat vaker kort te oefenen dan te lang achter elkaar. 

Piano leren spelen met een boek

Piano leren spelen met een boek

Zelf heb ik de piano op latere leeftijd pas ontdekt. Als 8-jarige jongen begon ik met orgel spelen. Jaren later kwamen de synthesizers en ook de piano in beeld. De orgelleraar kwam één keer per week langs om mij les te geven. Zelf ben ik begonnen met een lesboek. Piano leren spelen met een boek is een geweldige keuze maar tegenwoordig zijn er veel meer keuzes dan vroeger. Kies dan ook iets wat het beste bij past.

Voordelen piano leren spelen met een boek

 • Snel toegankelijk: (het lesboek staat vaak al op de piano)
 • Geen afleiding: Een piano-app kan nog weleens zorgen voor afleiding maar daar heb je met een piano lesboek geen last van.
 • Concentratie: Omdat je maar één boek voor je hebt staan houd je de focus op hetgeen wat je aan het leren bent onder controle.
 • Starten met piano spelen: Om te beginnen met piano spelen is een boek in het begin een goede keuze. Je leert eerst de basis en noten spelen. Daarna volgen andere opties om je motivatie vast te houden.

Er zijn verschillende pianoboeken verkrijgbaar waarmee je kunt oefenen. Op zich maakt het niet uit welk boek je gebruikt zolang jij er profijt van hebt.

TIP: In kringloopwinkels vind je vaak muziekboeken en boeken om piano te leren spelen. Die koop je voor een prikkie! Daarnaast is het gewoon leuk om boeken over muziek te bekijken en ervan te leren.

Piano leren spelen is gewoon leuk

Piano spelen met akkoorden

Doordat ik vroeger begon met orgel spelen en lesboeken gebruikte, leerde ik al snel alle verschillende akkoorden. Met een orgel speelde ik met de linkerhand de akkoorden en met de rechterhand de melodieën. Toen ik later piano en synthesizer ging spelen had ik daar enorm veel profijt van. Akkoorden zijn redelijk makkelijk te leren en wanneer ze eenmaal in je hoofd (en handen) zitten, kun je ze op elk toetsinstrument gebruiken. Dat geldt dus ook voor jou! Met akkoorden kun je al snel  pianoliedjes spelen. 

Wist je dat je met 3 akkoorden al heel veel liedjes kunt spelen?

Piano leren spelen met noten (Bladmuziek)

Piano leren spelen met noten (Bladmuziek)

Ondanks de vele mogelijkheden tegenwoordig is pianospelen met noten voor veel mensen nog steeds de beste keuze. Piano van bladmuziek leren spelen geeft je later de vrijheid om elk muziekstuk te kunnen spelen. Zie het als de basis van je leerproces. Dat neemt niet weg dat je dit ook kan combineren met andere manieren van leren. Zo moet het vooral ook leuk zijn om te oefenen en te spelen. 

Wanneer je elke dag een klein beetje piano spelen oefent vanaf bladmuziek en daarbij de muzieknoten leert, maak je binnen de kortste keren enorm veel progressie. Het is een beetje zoals zwemmen. Je gaat op zwemles en na de les mag je even vrij zwemmen. Zo is het ook met leren piano spelen. Start met pianoles en ga daarna lekker vrij spelen, pingelen of spelen met akkoorden. Zolang je maar de juiste vingerzetting voor ogen houdt.

Vingerzetting voor piano leren spelen

Vingerzetting voor piano leren spelen

Door de juiste vingerzetting toe te passen en veel te oefenen gaat je snelheid van piano spelen enorm snel omhoog. Let hier op want een verkeerde vingerzetting beperkt je later wanneer het tempo van spelen omhoog gaat. Je komt dan met je vingers in de war, of je hoort de haperingen in je spel. Voorkom dat en start vanaf het begin met de juiste vingerzetting. De juiste vingerzetting geeft je ook structuur en deze worden in je brein opgeslagen.

TIP: Wanneer het moeilijker wordt om stukken snel te spelen kun je beginnen met langzamer spelen. Hierdoor leer je de juiste techniek waarmee je langzaam de snelheid steeds een beetje opvoert.

Gratis leren piano spelen

Gratis leren piano spelen

Tegenwoordig is alles online beschikbaar dus ook piano leren spelen. Wil je gratis piano leren spelen adviseer ik je Youtube. Via YouTube worden enorm veel video's aangeboden waarmee je gratis piano kan leren spelen. Ook op TikTok en Instagram zie je tegenwoordig steeds meer aanbieders van gratis pianolessen. Je leert hierdoor op een leuke en speelse manier piano spelen, en het is nog gratis ook! Wil je de volgende stap in je muziekcarrière zetten? Overweeg dan professionele pianolessen. Dat kan zowel via een pianoleraar of online piano cursus. 

Piano leren spelen met kleuren

Piano leren spelen met kleuren

Piano spelen met kleuren, ook wel de de kleurenmethode genoemd is een alternatieve manier om piano te leren spelen, en het kan een goede optie zijn voor diegenen die moeite hebben met traditionele pianoles. De kleuren worden toegewezen aan de stickers op de toetsen van de piano. De oefeningen worden met behulp van kleuren gedaan in plaats van noten te lezen.  Deze methode is zeer geschikt voor jonge kinderen die bijvoorbeeld nog niet kunnen lezen maar wel piano willen leren spelen. Daarnaast is de kleurenmethode geschikt voor mensen met een verstandelijke handicap of dyslexie. Het is een andere manier om toegankelijk snel piano te leren spelen.

Leren piano spelen met stickers op de toetsen

Zelf ben ik niet zo'n voorstander van stickers plakken op een piano maar als dat je helpt om snel piano te leren spelen is het prima. Doe wat bij jou past maar houd er rekening mee dat er vaak een moment komt dat je de stickers eraf haalt om zonder te spelen. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om een strip op de piano te leggen die je helpen bij het leren piano spelen. Je hoeft dan later de stickers niet te verwijderen (wat soms een hele klus is). En je behoudt het originele gevoel van de piano wanneer je vingers de toetsen aanraken. 

TIP: Zorg ervoor dat je naast het spelen met kleuren ook spelenderwijs de noten leert. Daar heb je later enorm veel voordeel van.

PIANO LEREN SPELEN IS GOED VOOR HET ZELFVERTROUWEN VAN KINDEREN!

Pianoliedjes leren spelen beginners Tutorials

Zo snel mogelijk pianoliedjes leren spelen is over het algemeen de doelstelling van elke beginnende pianist. Op YouTube zijn werkelijk duizenden tutorials met pianoliedjes te vinden. Van makkelijk tot moeilijk, en van langzaam tot snel. Zo kun je verschillende manieren met elkaar afwisselen en spelenderwijs steeds beter gaan pianospelen. Kijk ook eens bij Synthesia.

Synthesia piano leren spelen voor beginners

Met Synthesia is het eenvoudig om snel te leren piano spelen, het heeft z'n voor- en nadelen. Het duurt even voordat je het programma helemaal door hebt en de instellingen goed hebt staan. Voordeel is dat je de voortgang bij kunt houden en zelf liedjes toe kan voegen. Liedjes die met Synthesia zijn gemaakt zijn volop te vinden op YouTube. Start daarmee zou ik zeggen, ik hoor daar veel positieve verhalen over. Begin met eenvoudige liedjes te spelen zodat je gewend raakt aan deze manier van spelen. Leer de toetsen en noten kennen waarna het tijd wordt voor de volgende stap. Wanneer dat is? Dat ligt aan jezelf en merk je vanzelf wanneer je daaraan toe bent.

Tips snel piano leren spelen voor beginners

Tips snel piano leren spelen voor beginners

 • Methode: Kies een methode (noten-kleuren enz.)
 • Ontspan je lichaam: Neem een ontspannen houding aan ( voorkom rugpijn)
 • Hand: Zet je hand bol op de toetsen
 • Hand-elleboog: Houd je handen op dezelfde hoogte dan de ellebogen
 • Zweven: Laat je handen als het ware zweven boven de toetsen
 • Ontspan je vingers: Probeer vingers te ontspannen (vingers niet laten verkrampen)
 • Aanslag: Sla de toetsen rustig aan en laat je vingers dansen over het klavier
 • Begin langzaam: Speel de oefeningen eerst langzaam (snelheid komt later)
 • Oefenen: Oefen toonladders en de juiste vingerzetting tijdens het spelen
 • Oefen elke dag: Elke dag een beetje oefenen voor snelle voortgang
 • Maat houden: Gebruik een metronoom of download er eentje via smartphone
 • Tellen: Tel mee wanneer je speelt. Dat kan (ook) tegelijk met de metronoom.
 • Neem jezelf op: Neem het geluid wat je speelt elke maand 1x op en laat je verassen door de vooruitgang die je boekt. Dat kan gewoon via de record button op je smartphone.

Meest gestelde vragen piano leren spelen voor beginners!

Meest gestelde vragen piano leren spelen voor beginners!

 • Is pianospelen moeilijk? Nee, ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren piano spelen maar je moet wel regelmatig oefenen.
 • Hoe kan je zelf piano leren spelen? Koop een lesboek, kijk op YouTube, TikTok, Instagram of download een app waarmee je start. Online zijn er enorm veel mogelijkheden maar motivatie en doorzettingsvermogen is een eerste vereiste. Neem (online) pianoles wanneer je een stok achter de deur nodig hebt.
 • Hoelang duurt het voordat je een beetje kan piano spelen? Met de juiste motivatie en instelling kun je al binnen enkele weken een liedje spelen, maar denk eraan dat goed leren piano spelen langer duurt. Dagelijks oefenen en er plezier in houden is in het begin het belangrijkste.
 • Wat is de beste manier om piano te leren spelen? De beste manier is een combinatie van gestructureerde lessen (online of persoonlijk), praktische oefening, en luisteren naar muziek om gehoor en techniek te verbeteren. Er zijn beginners die zweren bij YouTube, Synthesia en online pianolessen, anderen leren liever uit een boek om vooruitgang te boeken. Oefenen en plezier maken is de sleutel tot succes. 
 • Kan iedereen leren piano spelen? Ja, tenminste dat is mijn overtuiging. De ene leert nou eenmaal sneller dan de ander maar het eindresultaat blijft hetzelfde. Iedereen kan dus leren piano spelen tenzij je een fysieke beperking hebt. En ook dan zijn er soms mogelijkheden om te leren piano spelen.
 • Is piano spelen goed voor je? Ja, piano spelen is goed voor de ontwikkeling, zelfvertrouwen en goed voor het brein doordat het in de hersenen verschillende positieve verbindingen legt. Aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Stimuleer en motiveer je kinderen dan ook om piano te leren spelen. Het is goed voor de mentale gezondheid en de creativiteit van het brein.
 • Welke stijl piano spelen moet ik leren? Er zijn verschillende muziekstijlen en stijlen om piano te leren spelen. Jouw muziekkeuze en manier van leren maakt niet uit als je maar eenvoudig begint en elke dag/week een beetje oefent.
 • Kun je op latere leeftijd piano leren spelen? Ja, het maakt niet uit hoe oud je bent. Misschien duurt het iets langer voordat je het oppakt maar zoals ik eerder zei: Iedereen kan leren piano spelen. Piano (leren) spelen is voor jong en oud.
 • Met welke piano moet ik starten? Ik adviseer altijd om te beginnen met een goedkope piano. Een kleine investering met een groot pleziergehalte. Ga naar een pianowinkel of zoek op marktplaats naar een tweedehands piano. Starten met een elektrische piano vind ik zelf de beste keuze want daarmee zorg je ervoor dat niemand last van je heeft tijdens het piano leren.
 • Kan ik pianolessen volgen via internet? Ja, er zijn genoeg online aanbieders van pianolessen maar de motivatie moet vanuit jezelf komen. Vaak kun je een online gratis proefles aanvragen waarbij je eerst kan kijken of het je bevalt.
 • Hoeveel tijd kost piano leren spelen? Met een kwartiertje per dag oefenen kom je al heel ver. Afhankelijk van het niveau wat je wilt behalen kun je de dagelijkse oefentijd opschroeven. Zorg dat je er plezier in houdt.
 • Hoe moeilijk is piano leren spelen? Piano leren spelen is afhankelijk van je doelstelling niet moeilijk maar behoeft wel voldoende aandacht en oefenen net zoals andere dingen die je leert. Wanneer je elke dag oefent zul je binnen enkele weken al een groot verschil merken.
 • Kan ik op een keyboard piano leren spelen? Ja, een keyboard is in beginsel ook voldoende om mee te starten, maar je mist dan wel de "feel" en aanslaggevoeligheid. Wanneer je zeker weet dat je door wilt gaan met het leren van een piano bespelen adviseer je om een digitale- of akoestische piano te kopen.

Meest gemaakte fouten leren piano spelen

Meest gemaakte fouten leren piano spelen

 • Verkeerde houding: Een verkeerde houding zorgt voor pijn. Zowel in de armen, rug, nek en vingers zul je dan merken dat je een verkeerde zithouding hebt aangenomen.
 • Slechte handpositie: het niet plaatsen van de handen op de juiste manier op de toetsen kan leiden tot vermoeidheid en pijn in de handen en polsen.
 • Vingerzetting: Met de verkeerde vingersetting lukt het niet om soepel piano te spelen. Zorg ervoor dat je de juiste vinger op de juiste pianotoets zet.
 • Verkramping: Een beetje verkramping in de vingers is in het begin heel normaal maar door de juiste zit- en speelhouding verergert de kramp. Dat geldt ook voor de vingers.
 • Te snel willen spelen: Speel rustig en langzaam en ga niet overhaast te werk. Denk aan de techniek zodat je later steeds sneller kan spelen.
 • Ongeduldig zijn: Geduld is een schone zaak. Heb geduld en hou je aan je piano oefenschema en je zal zien dat je dan automatisch vooruitgang boekt.
 • Te hard drukken: Druk de pianotoetsen niet te hard in en laat de vingertoppen de toetsen raken. Te hard drukken verhoogt kramp en gaat ten koste van de snelheid. Daarnaast klinkt een akoestische piano dan ook veel te hard.
 • Onvoldoende oefening van de linkerhand: veel beginners concentreren zich voornamelijk op de rechterhand, waardoor de linkerhand achterblijft in ontwikkeling.
 • Slechte timing: het niet spelen van noten op de juiste tijd kan leiden tot verlies van het ritme en kan de uitvoering verstoren. Gebruik een metronoom en tel zelf mee.
 • Geen pauzes nemen: het leren piano spelen zonder pauzes kan leiden tot vermoeidheid en fouten in de uitvoering en techniek. Het nemen van pauzes kan helpen om de focus te behouden en de uitvoering te verbeteren.

Leren piano spelen is voor iedereen!

Het spreekwoord is: Jong geleerd, oud gedaan maar is maar ten dele waar bij piano leren spelen. Je bent namelijk nooit te oud om iets te leren. Trek de stoute schoenen en vraag eens een gratis proefles aan of zoek wat video's op die je op weg helpen. In het begin is het even wennen maar wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt begint het pas écht leuk te worden.

Het dode punt 

Er kan een moment komen dat het moeilijk wordt, het aan de tijd ontbreekt of dat je er gewoon geen zin meer in hebt. Zelf noem ik dat het "dode punt". Je bent enthousiast begonnen, hebt een beetje geoefend en raakt het plezier kwijt. Telkens hetzelfde riedeltje is ook niet sexy. Wanneer je hier tegen aanloopt hoop ik dat je doorzet. Zie het dan even als een verplichting en maak afspraken met jezelf. Maak er een gewoonte van om elke dag (even) te spelen en plan het in je agenda in. Wanneer je dit punt eenmaal voorbij bent krijg je nog meer voldoening uit het piano spelen, en licht de weg naar muzikale vrijheid aan je voeten. Gewoon even doorzetten.

TIP: Wanneer je op een dood punt bent beland probeer dan verschillende methoden om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Download een app, kijk op YouTube en volg muzikanten waardoor je inspiratie opdoet. Ook Synthesia is handig om snel wat liedjes te leren spelen. Het gaat erom dat je doorzet en het plezier in piano spelen weer terugkrijgt. Beloon jezelf voor je doorzettingsvermogen!

Keep on dreaming

Keep on dreaming and play the piano

Droom eens even weg bij de gedachte dat je binnenkort je eerste piano thuis hebt staan en begint met spelen. Je vorderingen gaan zo snel en het enthousiasme wordt steeds groter. Binnen enkele weken speel je al enkele liedjes en je wilt steeds meer. Je merkt dat iedereen kan leren pianospelen en je beseft dat dit de grootste ontdekking is op muzikaal gemoed. Je leert steeds beter spelen en je zelfvertrouwen groeit. Opeens ben je toe aan je eerste huiskamerconcert en iedereen is trots op je. Misschien wil je in een band spelen zoals ik op m'n 15e. Wil je verder groeien is dat aan jou, maar vergeet niet dat alles begint met die eerste stap. 

Wat je doelstelling ook is: Let's Play Music!

Let's Play Music

Tot slot

Op 8-jarige leeftijd ben ik begonnen te spelen en ben min of meer door m'n ouders overgehaald om les te nemen. Ik moet je eerlijk zeggen, ik vond het een hele opgave om elke dag weer te oefenen en sloeg dat ook regelmatig over. Mijn leraar zat me flink achter de broek aan, en op een gegeven moment kreeg ik er lol in en ging het steeds beter. Ik liet geen moment onbenut om even te spelen en dat wierp z'n vruchten af.

Op m'n 15e richtte ik m'n eerste band op en deed niets liever dan muziekmaken. Soms moet je even over het dooie punt heen omdat het misschien even stroef loopt. Misschien komt er ook zo'n moment voor jou. Zet dan even door want muziek brengt je plezier, maar zelf een instrument bespelen geeft je vrijheid. Ik kan me geen leven zonder piano, keyboards en synthesizers voorstellen. Om je op weg te helpen kun je alvast een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen.

Wil jij een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen? 

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianist Cor Bakker willen ontvangen?

Reacties

Overweeg jij een piano of ander toetsinstrument te gaan spelen? Of ben je al goed op weg en heb je de eerste lessen al gevolgd? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring(en)? Wil je die delen zodat anderen er ook iets aan hebben? Doe dat dan via de reageer button onderaan!

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën