De 7 Meest Gestelde Vragen bij het Leren Piano Spelen
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
8 min
0

De 7 Meest Gestelde Vragen bij het Leren Piano Spelen

8 min
0

Als beginner komen er vaak veel vragen op je af waar je graag eerlijk antwoord op wilt voordat je een keuze maakt. In dit artikel heb ik de 7 meest gestelde vragen bij het leren piano spelen voor je op een rij gezet om jou weer een stukje verder te helpen in de keuzes die je maakt. 

Ik weet namelijk zelf hoe lastig het kan zijn om de juiste keuzes te maken, maar weet ook dat je tijdens je muzikale reis makkelijk kunt veranderen van richting. Toch hoop ik je met dit artikel op weg te helpen. Laten we beginnen met het instrument waar het allemaal om draait. De piano in dit geval!

1. Wat is de Beste Leeftijd om te Beginnen met Pianolessen?

1. Wat is de Beste Leeftijd om te Beginnen met Pianolessen?

De beste leeftijd om te beginnen met pianolessen varieert, maar over het algemeen wordt gezegd dat kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud klaar zijn om piano te leren spelen. Dit komt omdat ze op deze leeftijd meestal de nodige motorische vaardigheden en aandachtsspanne hebben ontwikkeld. Echter, er is geen maximale leeftijd om te beginnen; volwassenen kunnen ook met succes piano leren spelen. Het belangrijkste is motivatie en regelmatige oefening. Wees dus niet bang dat je te oud bent om piano te leren spelen want dat is dus niet zo. 

2. Welke Soorten Piano's zijn er en Welke is het Beste voor Beginners

2. Welke Soorten Piano's zijn er en Welke is het Beste voor Beginners

Er zijn verschillende soorten piano's, elk met hun eigen voor- en nadelen, laten we voorop stellen dat de keuze die jij maakt waarschijnlijk de beste voor jou is. Zo heeft iedereen z'n voorkeur en misschien staat er al een piano in de woonkamer of heb je een keyboard op zolder liggen.

Akoestische Piano's

 • Vleugelpiano (Grand Piano): Deze hebben een rijke klank en zijn vaak de voorkeur van professionele pianisten. Ze nemen veel ruimte in beslag en zijn duur.
 • Upright Piano (Staande Piano): Compactere versie van de vleugelpiano. Ze zijn goedkoper en nemen minder ruimte in beslag, waardoor ze populair zijn bij beginners en thuisgebruik.

Digitale Piano's (MEEST GEKOZEN)

 • Deze zijn elektronisch en vaak draagbaarder en betaalbaarder dan akoestische piano's. Ze hebben verschillende geluiden en functies, zoals opnameopties en koptelefoonaansluitingen. Moderne digitale piano's bieden een klank en speelgevoel die dicht bij die van een akoestische piano komen. Dit is dan ook de meest gekozen piano voor beginners.

Bekijk ook: 7 Digitale piano's onder de 1000 euro speciaal voor beginners

Keyboard

 • Lichter en draagbaarder dan digitale piano's en vaak goedkoper. Ze hebben meestal minder toetsen (61 of 76 in plaats van 88) en een ander gevoel in de toetsen, wat minder geschikt kan zijn voor het ontwikkelen van een goede techniek.

Voor beginners is een digitale piano vaak de beste keuze vanwege de combinatie van prijs, draagbaarheid, en de mogelijkheid om met koptelefoon te oefenen zonder anderen te storen. Dit zou bijvoorbeeld ook een stagepiano kunnen zijn die je makkelijk even meeneemt naar je slaapkamer.

Piano leren spelen met een keyboard kan ook prima maar daar ben ik zelf geen voorstander van en zou ik dan ook niet aanraden tenzij je al in het bezit bent van een keyboard zodat je direct kunt beginnen met oefenen. Je zult dan al snel merken dat je de volgende stap wilt zetten.

3. Hoe Lang Duurt het om Piano te Leren Spelen?

3. Hoe Lang Duurt het om Piano te Leren Spelen?

Hoe lang het duurt om piano te leren spelen, hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de leerling, de hoeveelheid oefentijd en de kwaliteit van de lessen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Basisniveau: Met regelmatige oefening (ongeveer 30 minuten per dag) kunnen de meeste beginners binnen 3 tot 6 maanden eenvoudige liedjes spelen en noten lezen.

Gemiddeld Niveau: Om een gemiddeld niveau te bereiken, waarbij je meer complexe stukken kunt spelen en een goed begrip hebt van muziek theorie, kun je rekenen op 1 tot 3 jaar van consistente oefening.

Gevorderd Niveau: Om een gevorderd niveau te bereiken, waarbij je complexe klassieke stukken en uitdagende moderne muziek kunt spelen, kan het 5 tot 10 jaar of langer duren van toegewijde studie en oefening.

De meesten kunnen binnen enkele weken of zelfs dagen al hun eerste liedje spelen. Maar onthoudt dat goed piano leren spelen tijd kost, daarom is het zo belangrijk om er plezier aan te beleven zodat je het makkelijker volhoudt. Piano spelen is FUN dus laat je niet gek maken door allerlei randzaken. Oefen elke dag want dat is uiteindelijk de sleutel tot jouw succes. Oefen dan ook regelmatig korte periodes te oefenen dan sporadisch lange sessies.

4. Hoe Je Je Oefentijd het Beste Kunt Indelen om het Snelste Vooruitgang te Boeken

4. Hoe Je Je Oefentijd het Beste Kunt Indelen om het Snelste Vooruitgang te Boeken

Een goede indeling van je oefentijd is essentieel voor effectieve vooruitgang. Hier zijn enkele tips om je oefensessies optimaal te benutten:

Stel Duidelijke Doelen

 • Begin elke oefensessie met een specifiek doel in gedachten, zoals het leren van een nieuwe maat, het verbeteren van een techniek, of het begrijpen van een muzikaal concept. Maar overdrijf niet, beleef vooral plezier aan het spelen en probeer ergens naartoe te werken.

Opwarming

 • Start met een korte opwarming van enkele minuten. Dit kan bestaan uit het spelen van toonladders, arpeggio's, en andere technische oefeningen om je vingers los te maken en je concentratie te verbeteren.

Techniek Oefeningen

 • Besteed enkele minuten aan technische oefeningen, zoals vingeroefeningen en toonladders. Dit helpt je techniek te verbeteren en maakt het gemakkelijker om moeilijke stukken te spelen.

Nieuwe Stukken

 • Werk ongeveer 20-30 minuten aan nieuwe muziekstukken. Begin langzaam en bouw de snelheid op naarmate je comfortabeler wordt met het stuk. Verdeel het stuk in kleinere secties en werk aan één sectie per keer.

Repertoire Onderhoud

 • Besteed 10-15 minuten aan het herhalen en verbeteren van stukken die je al hebt geleerd. Dit helpt je om een breed repertoire op te bouwen en te onderhouden.

Muziektheorie en Gehoortraining:

 • Neem 5-10 minuten om muziektheorie te bestuderen en je gehoor te trainen. Dit kan helpen bij het begrijpen van muziek en het verbeteren van je algemene muzikale vaardigheden.

Afsluiting

 • Eindig je oefensessie met iets leuks, zoals het spelen van een favoriet stuk of improvisatie. Dit maakt het oefenen leuk en motiveert je om door te gaan.

Consistentie is belangrijker dan de duur of opbouw van elke sessie, met een kwartiertje per dag oefenen boek je al snel de nodige vooruitgang. Laat het vooral leuk voor je zijn (of worden) zonder dat het een hele opgave wordt om elke dag weer achter die piano te gaan zitten. Dan houd je het namelijk niet vol en dat is zonde. Lopen kon je de eerste keer ook niet, maar door door te zetten is het je uiteindelijk toch gelukt en nu is het vanzelfsprekend dat je kunt lopen. Zo is het ook met piano spelen. Oefen elke dag, beleef er plezier aan en houd vol.

5. Wat is de Beste Manier van Piano Leren Spelen om Mee te Beginnen

5. Wat is de Beste Manier van Piano Leren Spelen om Mee te Beginnen

>> >> Ontvang HIER een GRATIS PROEFLES Piano Leren Spelen Voor BEGINNERS

Waar je vroeger vaak met eenvoudige oefeningen (of liedjes) uit een boek begon te leren zijn de mogelijkheden tegenwoordig bijna onbegrensd. Toch blijft de basis altijd hetzelfde, de manier waarop je deze bereikt maakt dus niet zo veel uit, als je je de basis maar goed aanleert. 

Je kunt bijvoorbeeld nog steeds piano leren spelen uit een boek, met akkoorden of via een app. Ook is er Synthesia of kun je een gratis proefles aan vragen om kennis te maken met online pianoles. De muziekschool of "ouderwetse" pianoleraar (met moderne manier van leren) is ook nog steeds een optie. Het gaat erom dat je een manier van piano leren spelen kiest die het beste bij je past, die je vol gaat houden en waar je het meeste plezier aan gaat beleven. Dat kan in het begin altijd even zoeken zijn, maar dat moet je er maar even voor over hebben. 

6. Hoeveel moet ik per dag Oefenen om Vooruitgang te Boeken?

6. Hoeveel moet ik per dag Oefenen om Vooruitgang te Boeken?

Met een kwartiertje per dag oefenen zou je al redelijk wat vooruitgang kunnen boeken, maar laten we eerlijk zijn. Wanneer jij plaats neemt achter de piano, de vingers opwarmt en de juiste oefeningen opzoekt ben je meestal al 10 minuten verder en heb je eigenlijk nog niets geleerd. Dus wil je sneller progressie maken is het zaak om die tijd wat te verlengen. Zelf vind ik hier een half uur per dag een mooie tijd voor. Zo heb je voldoende tijd om je vingers op te warmen, je oefeningen te doen en ook nog eens even lekker vrij te spelen.

Dat vrij spelen vind ik zelf één van de belangrijkste bezigheden om er plezier in te houden. Oefeningen kunnen soms saai en ingewikkeld zijn waar je gek van wordt om ze misschien wel honderd keer achter elkaar te oefenen. Vrij spelen zorgt juist voor een goede balans tussen je gedane werk (inspannen) en spelen wat je zelf leuk vindt (ontspannen).

7. Heb ik een Pianoleraar Nodig of kan ik Zelf Leren via Online Bronnen?

7. Heb ik een Pianoleraar Nodig of kan ik Zelf Leren via Online Bronnen?

Dat is het mooie van de huidige tijd. Je kunt piano leren spelen op een manier die bij jou past. Wil je elke week een pianoleraar over de vloer die jou helpt piano leren spelen? En kun je dit betalen? Dan is dat voor jou een prima keuze. Wil je zelf piano leren spelen uit een boek, via een app of met een digitale leraar? Ook dat is prima.

Je hebt dus geen pianoleraar nodig om piano te leren spelen, hierin kun jij je eigen weg zoeken en vinden. Het is wel belangrijk om een goede basis neer te zetten zodat jij wanneer je later sneller gaat spelen niet telkens met je vingers in de knoop komt. Hierbij is het aanleren van de juiste techniek natuurlijk enorm belangrijk.

Tot slot

Ik hoop dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in het piano leren spelen. Ik zou bijna zeggen vergeet alles wat ik heb geschreven en begin gewoon met oefenen, daar valt of staat uiteindelijk jouw succes mee. Maar ik weet ook dat het aanleren van de juiste techniek en het opvolgen van professionele tips je sneller en beter piano leert spelen. 

De beste tip die ik je kan geven is: Beleef er zoveel mogelijk plezier aan, alleen dan houd je het vol en kun jij je muzikale dromen verwezenlijken, welke dat ook mogen zijn. Ik wens je enorm veel plezier en laat eens een reactie achter welke keuzes je hebt gemaakt, en waarom. Anderen kunnen hier weer van leren, en dat is waar het om gaat.

Gratis Proefles Ontvangen?

Wil jij een gratis proefles van Cor Bakker, de meest bekende tv-pianist van Nederland ontvangen? Klik dan hier voor meer info!

Gratis Proefles Piano Leren Spelen met Cor


Reacties
Categorieën