Ontdek de Helende Kracht van Piano Spelen
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
4 min
0

Ontdek de Helende Kracht van Piano Spelen

4 min
0

Piano spelen is niet alleen een prachtige manier om muziek te maken, maar ook een zeer effectieve manier om te ontspannen en stress te verminderen. Voor veel pianisten is hun instrument een toevluchtsoord waar ze kunnen ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Even nergens meer aan denken en alleen met de toetsen en het geluid bezig zijn.

Voor mij voelt piano spelen als pure vrijheid. Het geeft me de ruimte om creatief te zijn en mijn emoties te uiten. Muziek is emotie, en de piano is een perfect middel om die emoties te laten stromen.

Muziek: Een krachtig middel om te ontspannen

Muziek is Een krachtig middel om te ontspannen

Wist je dat muziek maken wetenschappelijk bewezen ontspannend werkt? Bij het spelen komt er dopamine vrij in je hersenen, een stofje dat je gelukkig en voldaan maakt. Bovendien helpt het verlagen van je cortisolniveau - het stresshormoon - waardoor je je rustiger voelt.

Piano spelen en ontspannen

Wanneer je piano speelt, moet je je volledig concentreren op de noten en de interpretatie ervan. Dit helpt je om je gedachten te verzetten en zorgt voor ontspanning. Pianospelen kan zelfs je ademhaling en hartslag verlagen, wat bijdraagt aan een diep gevoel van kalmte.

Daarnaast is pianospelen een fantastische manier om jezelf te uiten. Het biedt een uitlaatklep voor emoties die je misschien moeilijk onder woorden kunt brengen. Door muziek kun je jezelf op een unieke manier uitdrukken.

Het effect van piano spelen op de hersenen

Het effect van piano spelen op de hersenen

Pianospelen heeft tal van positieve effecten op de hersenen. Het vereist dat je verschillende taken tegelijk uitvoert: muzieknoten lezen, onthouden, vingers coördineren en spieren aansturen. Dit stimuleert je hersenen en kan leiden tot verbeteringen in hersenstructuur en -functie. 

Daarom is een instrument (leren) bespelen ook een aanrader voor de jeugd van tegenwoordig. Niet continu naar een beeldscherm turen, maar juist je hersenen (en de rest van je lichaam) op een positieve manier aansturen.

Verhoogde hersenactiviteit

Tijdens het spelen zie je een verhoogde activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor motorische controle en coördinatie. Dit komt doordat het coördineren van je vingers om de juiste noten te spelen nieuwe verbindingen tussen neuronen stimuleert, wat je fijne motoriek en coördinatie verbetert.

Verbeterde cognitieve functies

Pianospelen kan ook je geheugen, aandacht, concentratie en probleemoplossend vermogen verbeteren. Het is een vorm van mentale training die je hersenen uitdaagt en stimuleert. Volgens Erik Scherder worden er door muziek maken verschillende positieve verbindingen in de hersenen gemaakt of worden deze verbindingen door muziek maken versterkt. Piano spelen is daardoor de perfecte manier om je brein positief te stimuleren.

Positieve invloed op emotionele gezondheid

Verder heeft pianospelen een positieve invloed op je emotionele gezondheid. Het kan stress, angst en depressie verminderen door de afgifte van endorfines en dopamine, die gevoelens van plezier en voldoening opwekken. Je moet natuurlijk in een depressieve bui niet alleen maar droevige liedjes spelen. Juist de afwisseling zorgt voor positieve signalen naar je geestelijke gesteldheid. Natuurlijk is piano spelen geen wondermiddel die opeens al je zorgen oplossen. Maar het brengt je veel meer dan je ooit zou durven dromen.

Mijn ervaring met pianospelen

Voor mij is pianospelen meer dan een hobby; het is een manier om mijn emoties te uiten. Of ik nu ontspannen en dromerig speel of mijn vingers agressief over de toetsen laat glijden, het geeft me de vrijheid om mezelf via muziek uit te drukken. Aan mijn manier van spelen kun je soms horen hoe ik me voel. Hiermee ben ik niet alleen een open boek voor m'n omgeving, maar kan ik ook m'n frustraties en pijn kwijt. Andersom zijn er de vrolijke klanken die ik soms speel die me (en mijn omgeving) nóg vrolijker maken. Ik kan me niet voorstellen hoe mijn leven zou zijn zonder piano, synthesizer of keyboard.

Piano spelen in het algemeen

Piano spelen in het algemeen

Pianospelen heeft dus tal van positieve effecten, ook voor kinderen. Het verbetert de fijne motoriek, cognitieve functies en emotionele gezondheid. Als je geïnteresseerd bent in piano spelen, zijn er veel (online) bronnen beschikbaar om je op weg te helpen en te genieten van de vele voordelen van dit prachtige instrument.

Oefening

Zoek een moment uit wanneer je even rustig achter (voor) de piano kunt gaan zitten, niemand in de buurt of gewoon een koptelefoon op. Ben je een beginner dan kun je deze oefening ook toepassen door bijvoorbeeld met 1 of 2 vingers te spelen. 

Speel langzaam en luister goed naar wat je speelt. Dus niet een liedje naspelen maar totaal iets anders. Het gaat erom dat je luistert naar de klanken (geluiden) die je speelt, naar de toetsen die je indrukt. Leg daar de focus op en ontspan. Muziek is emotie en die kun je voelen., probeer te voelen wat je speelt. Doe desnoods je ogen dicht. Maak je gebruik van akkoorden probeer er dan eens een paar mineur akkoorden bij te spelen. 

Bijvoorbeeld: G, Bm, C, D, Em, Bm, G.

Dit is zomaar een voorbeeld waarbij je met de rechterhand de akkoorden speelt en met de linkerhand een grondtoon. Maar ook enkele losse tonen kunnen voldoende zijn om een bepaald gevoel op te wekken, een gevoel dat soms ook wordt opgemerkt door je omgeving wanneer je aan het piano spelen bent. Dat is het verschil tussen piano spelen, en piano spelen met gevoel. Natuurlijk ga je dit steeds meer ontwikkelen naarmate je steeds beter gaat spelen, maar onthoud dat elke toets of combinatie van toetsen verschillende emoties op kunnen roepen.

Neem pianolessen en leer piano spelen [TIP]

Om optimaal te profiteren van de ontspannende voordelen van pianospelen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Probeer dagelijks minstens een kwartier tot een half uur te spelen. Als je geen piano thuis hebt, overweeg dan er een te huren of te kopen. En vraag een gratis proefles piano leren spelen met Cor Bakker aan.

TIP: Gratis Proefles van Cor Bakker

Wist jij dat je een Gratis Proefles van Cor Bakker kunt ontvangen om kennis te maken met Piano Leren Spelen? En natuurlijk met Cor Bakker?

Misschien ook interessant?

Reacties
Categorieën