Hoe Zet Je Muzikale Ideeën Om in Realiteit: Tips voor Songwriting en Thuisopnames
Alle begin is moeilijk zal ik maar zeggen want je muzikale ideeën tot leven brengen en omzetten in kansen is een geheel andere tak van sport. Toch moeten we het ook niet moeilijker maken dan het is en gewoon aan de slag gaan. Hieronder leer je hoe.
Wanneer ik nog terugdenk aan de tijd van vroeger realiseer ik me dat ik veel slechte opnames, bagger teksten en een soort van onherkenbare muziek schreef die niemand begreep. Misschien ik zelf ook wel niet, maar dat is nou juist het leuke. Ik kan me herinneren dat ik ooit naar voren werd geroepen tijdens een talentenjacht (iemand anders zong mijn muziek) en ik naast Ilse de Lange op het podium stond. Ik had van een "normale song" een Kerstliedje gemaakt, wat overigens totaal niet aansloeg. Natuurlijk won Ilse de Lange terwijl ze niet voldeed aan de eis een Kerstliedje te zingen. Maar dat is bijzaak ook al waren er anderen gefrustreerd over het feit dat zij altijd won.
Wat me toen al opviel was haar ongekende gedrevenheid, haar passie en liefde voor muziek. Op de manier waarop ze op het podium stond te zingen en performen liet zien dat ze het hoe dan ook ging maken. En de rest is history! Natuurlijk helpt het Almelose accent en haar sprankelende verschijning mee, maar dat is niet de oorzaak van haar succes. Ze heeft haar hart gevolgd, gedaan wat ze moest doen en doorgezet waar anderen waarschijnlijk zouden stoppen. Wanneer je passie en doorzettingsvermogen groot genoeg is valt ooit het kwartje, maar het komt niet vanzelf.
Iedereen vindt er wel iets van
Zo ook Danny Vera, hij is misschien wel meer dan 20 jaar van kroeg naar kroeg en van zaal naar zaal gegaan voordat zijn echte succes werd ingezet. Muzikanten en liedjesschrijvers hebben het niet altijd makkelijk, iedereen vindt er wel iets van en terwijl jij je het zweet uit de naad werkt en tot diep in de nacht je nieuwe song aan het bijschaven bent, breken anderen met enkele woorden je hele song weer af. Dus trek je gewoon niets aan van de kritiek van anderen en volg jouw pad. Dat is overigens een pad wat alleen voor jou is bestemd, dat anderen een stukje met je meelopen of even je hand vasthouden is mooi meegenomen maar niet de essentie van hetgeen jij doet, of moet doen. Dat is overigens tip 1. Eigenlijk geldt dat voor alles, volg je hart, de rest volgt vanzelf.
Regel 1: Volg je (muzikale) hart
Dit is misschien wel de nummer 1 regel die je altijd moet volgen. Niet alleen in de muziek maar ook in alle andere zaken waar jij je mee bezig houdt of waarvan je droomt. Waar we door onze manier van leven steeds verder van onszelf af komen te staan blijft het hart ons altijd de juiste richting aangeven. Ondanks dat we deze signalen bewust of onbewust negeren, vooral wanneer we het te druk hebben met allerlei zaken die er helemaal niet toe doen. Volg je hart, de rest is bijzaak!
Durf te dromen
Durf te dromen en doe wat ervoor nodig is om die droom te verwezenlijken. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar onthoud 1 ding, je gaat het nooit voor niets krijgen. Kijk maar eens naar sporters die op hoog niveau een uitzonderlijke prestatie behalen. Wanneer ze voor de camera verschijnen om antwoord op de vragen van journalisten te geven hoor je steevast het antwoord: Dit is waar ik vroeger van droomde, om op dit podium te staan, om deze... vul dit zelf maar in. Wat is eigenlijk jouw droom? Wil je zanger, componist of in een band spelen? En welke successen zou je willen behalen? En dan komt de grote vraag: Wat zou je hiervoor over hebben? En nog meer: Wat zou je ervoor willen laten? Wanneer je het leuk vindt kun je onderaan een reactie achterlaten zolang het maar geen commerciële berichten zijn.
De wereld heeft recht op jouw talent
Het is egoïstisch om jouw muziek voor jezelf te houden, de wereld heeft namelijk recht op jouw talent. Tenminste zo zie ik het, ontwikkel je talent, wordt elke dag een beetje beter en Spread the Love zou ik bijna zeggen. Muziek is namelijk liefde en emotie, maar daar weert jij natuurlijk alles van. Sorry, dit artikel wordt weer langer en uitgebreider dan ik in eerste instantie wou maken, maar ja, er is ook zoveel te vertellen over muziek. Laten de koe bij de horens pakken en de titel "Geef je Muzikale Ideeën een Kans" verder ontrafelen.
Wat ik hiermee bedoel
Je moet ergens beginnen dus wanneer jij als kind of volwassene een idee of een droom hebt, geef het dan een kans. Koop die piano, neem muziekles of volg een cursus over opnemen, mixen en masteren of richt gewoon een band op. Eigenlijk doe je dan wat velen voor je hebben gedaan, maar daar zit ook de valkuil en angst om te falen. Maar falen in de muziek noemt men groei, dat geldt eigenlijk voor alles waar je mee bezig bent.
Tegenwoordig zijn er zoveel tools en mogelijkheden om jezelf ergens beter in te maken dat je blind moet zijn wanneer je dit niet ziet. Maar ik weet nu al dat de meesten die dit artikel lezen niet succesvol worden. Hun droom is niet groot genoeg, ze hebben er niet alles voor over en laten er al helemaal niets voor staan. Alles is een keuze, dat geldt ook voor jou! En daar is overigens niets mis mee, maar je zult ook nooit weten hoever jij het geschopt zou hebben wanneer je wel je droom had gevolgd.
Voor degen die wel hun droom willen volgen, er alles voor over hebben en er veel voor willen laten staan geef ik je hieronder een aantal ideeën om je muzikale droom een kans te geven.
Geef je muzikale ideeën een kans!
Want je hebt geen idee wat er achter deze deuren op je te wachten staat!
Gebruik Technologie
Er zijn tegenwoordig zoveel tools en cursussen beschikbaar waar jij van kunt profiteren. Waar ik vroeger cassettebandjes doldraaide om teksten en akkoorden met muziek te ontleden is er tegenwoordig van alles beschikbaar. De teksten en akkoorden staan veelal online en op Youtube is nagenoeg alles te vinden wat jij wilt leren. Het kost je dus veel minder tijd om iets te leren. Ook AI kun je gebruiken om je ideeën tot leven te brengen. Dan bedoel ik niet dat je lui moet worden, maar dat je AI inzet als hulpmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld ChatGPT gebruiken om een tekst die je aan het schrijven bent net dat laatste zetje te geven. Zelf ben ik gek van technologie en het kan mij niet gek genoeg gaan. Blijf wel dicht bij jezelf en stop je hart in hetgeen je maakt.
Zoek de juiste vibe
Dit klinkt vaag en is het misschien ook wel. Het is een state of mind waarin jij je prettig voelt om jouw muzikale ideeën te ontwikkelen en een kans te geven. Misschien vind je het prettig om op een zolderkamer met groen licht te werken aan je nieuwe idee. Misschien vind je het juist prettig om samen met anderen iets te maken. Het is jouw feestje dus jij bepaalt. Niets is hierin goed of fout, het gaat erom om de beste situatie te scheppen waarin jij beter presteert.
Overigens komen ideeën vaak niet op het moment dat je er actief naar op zoek bent. Een idee ontstaat vaak spontaan en op onmogelijke plekken. Door iets wat je ziet, voelt of aan denkt. Dus wanneer er een idee ontstaat moet je dit snel vast kunnen leggen. De recorder en notitie-app zijn hier uitermate geschikt voor. Ik ben weleens de douche uitgesprongen om een melodielijntje op te nemen zodat ik het niet zou vergeten.
De juiste vibe heeft meer te maken met hoe jij het idee wat je hebt vorm kunt geven. Zo vind ik het zelf fijn om een beetje te pingelen achter de piano, maar jij bent misschien meer van de beats of vette synthesizers om mee te beginnen. Er zijn allerlei manieren om jouw liedje vorm te geven.
Laat je inspireren door anderen
Niets is leuker dan je laten inspireren door anderen, veel muzikanten hebben een idool of voorbeeld waar ze hun inspiratie vandaan halen. De techniek, manier van spelen of het geluid wat ze produceren kan jou net dat laatste zetje geven of inspireren om met een bepaald soort tempo te gebruiken in je nieuwe idee. Luister dus naar verschillende muziekstijlen om inspiratie op te doen.
Ook naar muziek waar je eigenlijk niet van houdt en zelf nooit zou draaien. Scrol eens door Spotify en luister naar (onbekende) muziek. Wanneer je daaraan begint heb je nog geen idee waar het kan eindigen. Veel verschillende stijlen van muziek luisteren stimuleert het brein om slaat misschien wel de brug tussen jouw idee en het uiteindelijke liedje.
Experimenteer met muziek
Muziek is proberen, proberen en proberen tot je erbij neervalt zou ik bijna zeggen. Zo erg is het ook weer niet, maar door te experimenteren leer je veel en ontdek je nieuwe werelden van muziek. Zo houd ik zelf van improviseren en komt soms tot de ontdekking dat onmogelijk lijkende tonen en akkoorden opeens heel vet klinken. Wanneer ik me vast had gehouden aan de standaarden van de muziek (welke dat ook mogen zijn) had ik die vette sound niet ontdekt.
Kleur buiten de lijntjes
Kleur buiten de lijntjes wanneer jij je idee tot leven wilt brengen. Durf out of the box te denken waarmee jij je veel beter kunt onderscheiden dan de gebruikelijke muziek. Of je nu zanger, muzikant of songwriter bent, het gaat erom dat jij iets creëert waarmee jij blij bent. Speel dus tussen de noten door en denk groter dan de muziekbalk die voor je ligt. Ik zie veel vreemde liedjes op TikTok voorbijkomen die afwijken van de standaard opbouw van teksten en muziek. Dat zal ook generatie afhankelijk zijn wat anderen ervan vinden. Soms is het even wennen wanneer je iets anders hoort. Daar is niets mis mee, je mag iets mooi vinden, of juist niet.
Leg je ideeën vast
Er is niets zo frustrerend dan wanneer je een idee hebt en bent vergeten hoe het exact is bedoeld. Vooral met zang heb ik daar last van. Zorg er dus voor dat je altijd iets bij je hebt waarmee je kunt opnemen. Voor de meesten is dat tegenwoordig de mobiel, en dat is natuurlijk prima. Wanneer ik ideeën krijg tijdens het piano spelen zet ik m'n mobiel op opname en leg hem plat op de piano.
Hiermee kan ik niet alleen hetgeen ik zing en speel opnemen, maar weet ik ook direct wat m'n ideeën zijn wanneer ik door de video's scrol. De ideeën zijn namelijk zwart als video. Inderdaad, ik doe dat gewoon met de video recordfunctie en dat werkt prima.
Wees niet bang om te falen
Het leven is vallen en opstaan en zo is het ook met muziek maken en componeren. Liedjes schrijven hoeft op zich niet zo moeilijk te zijn wanneer je eenmaal een idee hebt, maar het vormgeven en ontwikkelen tot een mooi liedje kan soms erg frustrerend en uitdagend zijn. Iets in ons weerhoudt ons soms om onze creativiteit tot leven te kunnen brengen.
Vaak is dat angst voor wat anderen ervan vinden. En dat begint meestal al in je jeugd waarbij anderen je uitlachen terwijl jij net je angst had overwonnen om iets te doen. Maar hoe je het ook wendt of keert, als je niets doet kom je ook niet verder. Laat je niet afleiden of bekritiseren door anderen en focus je op hetgeen je aan het doen bent. Leer van je fouten en bewandel jouw pad. Niet het pad van een ander.
Houd vol
Elke muzikant, zanger of technicus zal ooit op een dood punt belanden en de keuze maken wel of niet door te gaan. Je leven verandert nou eenmaal, en jij verandert mee met je omstandigheden. Denk dan eens terug aan die droom die je vroeger had, waar is die gebleven? En waarom komt die niet tot leven? Denk dan aan Ilse de Lange en Danny Vera, zij hebben het gered door hun droom te volgen, zij hebben het gered door elke dag met muziek bezig te zijn, zichzelf te ontwikkelen en moeilijke momenten te overwinnen. Dat kun jij ook!
Werk elke dag een beetje aan je droom, dus start met piano leren spelen, volg die muziekcursus of koop een keyboard om mee te starten. Breng de muzikant die in je zit tot leven en houd vol tot de laatste snik.
Persoonlijke noot
Alhoewel ik in dit artikel al m'n ziel en zaligheid heb gelegd om jou te motiveren en te inspireren om jouw ideeën een kans te geven wil ik nog even iets kwijt. Wanneer jij twijfelt of dit het allemaal waard is, is mijn antwoord volledig JA! Het is het allemaal waard om een droom te hebben, ervoor te knokken en uiteindelijk het succes te boeken wat jij nastreeft. Blijf niet dromen maar maak muzikale herinneringen.
Dat hoeft overigens geen "Rockstar leven" of Conservatorium-studie te zijn. Dat is waar het NIET om gaat. Het gaat om jou, jouw droom. En dat kan ook eenmaal in de week in de kroeg optreden zijn. Maar doe wat jij moet doen en heb plezier! (Vooral dat laatste)
Tot slot
Geef je muzikale ideeën een kans en laat je niet gek maken door anderen, volg je (muzikale) hart en ga ervoor. Juist dat! - GA ERVOOR - Laat je inspireren door anderen en experimenteer met muziek. Gebruik AI om je op weg te helpen, een drumtrack te maken of je een idee te geven en vooral "houd vol". Ontdek dat je meer in je mars hebt dan je in eerste instantie dacht. Succes en deel jouw ervaringen met ons hieronder.
Ontdek de muzikale mogelijkheden met zingen, een gitaar, keyboards, synthesizers en digitale piano's of een instrument waar jij affectie mee hebt. Het is jouw feestje!
Misschien ook interessant
- Kan ik mezelf piano leren spelen zonder pianoles?
- 7 Digitale Piano's voor Beginners Onder de Duizend Euro