Hoe Kies Je Het Juiste Muziekinstrument als Beginner?

Het leren bespelen van een muziekinstrument is een van de meest verrijkende ervaringen die je kunt hebben. Of je nu al een tijdje droomt van het spelen van gitaar of altijd hebt willen drummen, de eerste stap is het kiezen van het juiste instrument. Als beginner kan het lastig zijn de keuze te maken, er is zogezegd te veel keuze. Daarnaast heeft elk instrument heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitdagingen.

In dit artikel helpen we je om het juiste muziekinstrument te kiezen op basis van jouw persoonlijke voorkeuren, muziekstijl en leerinteresses. . Of je nu snel liedjes wilt leren spelen of een instrument zoekt dat bij je favoriete muziekgenre past, deze gids helpt je op weg.

Persoonlijke muzieknoot

Laat ik direct iets over mezelf vertellen, ik ben op m'n 8e begonnen met een huiskamerorgel waarna de synthesizer en piano z'n intrede deed. Op m'n 15 richtte ik m'n eerste band op en de muzikanten lieten hun instrumenten in de oefenruimte staan bij ons thuis. Hierdoor kon ik allerlei instrumenten leren spelen zonder andere keuzes te hoeven maken. Ik was toetsenist en dat was m'n passie (nog steeds trouwens). Wat ik hiermee wil zeggen is dat (1) niet iedereen zomaar makkelijk toegang heeft tot meerdere instrumenten en (2) ik ook in eerste instantie een keuze moest maken. 

Een verrassend detail hierbij dat m'n ouders me een beetje onder druk zetten om te leren orgelspelen, maar daar had ik niets mee. Toch ben ik ermee aan de slag gegaan en ergens de motivatie gevonden om het te leren. Ook heeft er ergens een switch plaatsgevonden waardoor ik het leuk begon te vinden. Het is raar maar ik kan me nu geen leven meer zonder studio, piano's, synthesizers, keyboards en andere instrumenten meer voorstellen. 

Stel je voor dat ik toen niet had leren spelen?

Misschien sta jij ook op zo'n punt, je wilt een instrument leren gespelen, of je wordt aangespoord door je ouders of anderen in je omgeving. Een instrument leren bespelen is misschien wel de beste investering die je ooit in jezelf kunt doen. Dat klinkt raar maar muziek maken brengt je veel meer dan wat je nu voor mogelijk houdt. Je hoeft niet perfect te zijn of het juiste moment te kiezen. Het juiste moment is altijd NU - VANDAAG om de eerste stappen te zetten in je muzikale ontwikkeling. En dat is het allemaal waard! Kies een instrument of ga zingen, geef het een kans en naar verloop van tijd kun je altijd van instrument switchen of er een instrument bijleren.


 Geef het een kans!


Stap 1: Overweeg je persoonlijke voorkeuren


De keuze van een instrument begint vaak bij je eigen smaak en voorkeuren. Tegenwoordig zijn er eindeloos veel filmpjes op YouTube, TikTok en Instagram te vinden waardoor jij misschien geïnspireerd raakt. Om erachter te komen wat jou persoonlijke voorkeur heeft kun je aan de volgende vragen denken.

Wat voor muziek luister je graag?
Speel je liever rock, pop, klassiek of jazz? Je muziekstijl kan een belangrijke factor zijn bij de keuze van een instrument. Een gitaar kan bijvoorbeeld perfect zijn voor rock- en popmuziek, terwijl een viool eerder bij klassieke muziek past.

Wat voor soort geluid spreekt je aan?
Elk instrument heeft een uniek geluid. Houd je van de warme klanken van een akoestische gitaar, de heldere tonen van een keyboard, of misschien het diepe geluid van een basgitaar? Luister naar verschillende instrumenten om te ontdekken wat je aanspreekt.

Wil je snel liedjes leren spelen?
Als je snel aan de slag wilt en binnen een paar weken eenvoudige liedjes wilt kunnen spelen, zijn sommige instrumenten beter geschikt dan andere. Gitaar en keyboard zijn uitstekende keuzes voor beginners die snel willen leren. Ze bieden een eenvoudige manier van leren en er zijn tal van online bronnen beschikbaar om mee te starten.

Het is slim om de keuze van jouw instrument enigzins af te stemmen op je muzieksmaak zodat het interne vuur in je wordt aangewakkerd door muziek te leren spelen waar je ook graag naar luistert. Hoe vet is het om iets te kunnen spelen waar je ook graag naar luistert.

Stap 2: Denk na over de muziekstijl die je wilt spelen


Je favoriete muziekstijl heeft ook vaak invloed op je keuze voor een instrument. Wanneer je van metal-muziek houdt zal een een elektrische gitaar met versterker en effecten al snel je voorkeur hebben. Dat is eigenlijk een logisch gevolg, maar is natuurlijk niet verplicht. Als jij juist ter afwisseling een ander instrument kiest is dat ook prima. Dat is het leuke van muziekmaken, alles is een vrije keuze, en die keuze kun je op termijn altijd weer veranderen. 

Hier zijn enkele instrumenten die goed passen bij populaire muziekgenres:

Akoestische gitaar: Ideaal voor pop, rock, folk en singer-songwriter muziek. Dit instrument is veelzijdig en populair onder beginners omdat je snel basisakkoorden kunt leren. De akoestische gitaar is ook vaak de voorloper van een electrische gitaar. Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je overal kunt spelen tenzij anderen last hebben van je gepingel. Bij een akoestische gitaar heb je geen stroom en externe versterker nodig en daarnaast heeft misschien iemand in je omgeving nog ergens een akoestische gitaar op zolder liggen waarmee je kunt beginnen. 

Elektrische gitaar: Geweldig voor rock, blues, jazz en metal. Elektrische gitaren vereisen wat extra apparatuur (zoals een versterker), maar ze bieden veel creatieve mogelijkheden met effecten en versterking. De akoestische gitaar is supergoed om gitaar te leren spelen terwijl de elektrische gitaar weer een stapje verder gaat. Zelf kan ik een klein beetje van beiden en dat is supergaaf om te doen. Solo's en liedjes leren spelen van songs waarvan je vroeger dacht dit nooit te kunnen is dichterbij dan ooit. Tenminste als je er tijd en moeite in wilt steken maar daar kom ik later op terug.

Keyboard/piano: Veelzijdig instrument dat geschikt is voor vrijwel elk genre, van klassiek tot pop en jazz. Keyboards zijn een goede keuze als je een breed scala aan klanken wilt en niet veel ruimte hebt voor een traditionele piano. Keyboard en piano worden hier in 1 adem genoemd, maar de manier van spelen is wel echt anders ondanks dat ze beiden over dezelfde soort toetsen beschikken. Met een keyboard speel en leer je al heel snel liedjes. Met de linkerhand speel je akkoorden en met de rechterhand de melodie of solo. Bij een piano gaat het veel meer om techniek en de noten met beide handen (meer) onafhankelijk van elkaar te laten functioneren. In het verlengde hiervan liggen de synthesizers en geluidsmodules. Kies eerst voor een piano of keyboard om in een later stadium de synth erbij te pakken.

Drums: Perfect voor rock, jazz, hiphop en funk. Drummen vereist veel ritmegevoel, maar het is geweldig voor het opbouwen van coördinatie en energie. Naast deze voordelen is het gaaf om lekker te rammen op zo'n drumstel, maar de echte professional is ook in staat om goed én zacht te spelen. Er zijn meerdere ,manieren om drums te leren spelen maar is ook alfankelijk van de ruimte en plek waar je speelt. Denk bijvoorbeeld aan het lawaai in huis (en voor de buren). Een alternatief kan dan een electronisch drumstel zijn waarbij je met de hoofdtelefoon kunt spelen. 

Ukelele: Klein, betaalbaar en eenvoudig te leren. De ukelele is ideaal voor beginners die snel liedjes willen spelen en houdt van vrolijke, lichte muziekstijlen zoals pop en folk. Een Ukelele lijkt op een gitaar maar dan veel kleiner en met 4 snaren. Het geeft een hoge opgewekte klant en het spelen van akkoorden is de basis. Een Ukelele is eenvoudig te leren spelen en werd vroeger voornamelijk voor volksmuziek gebruikt. Tegenwoordig kom je de Ukelele ook tegen in pop-muziek en als begeleidingsinstrument.

Viool: Geschikt voor klassieke muziek, folk en jazz. De viool vergt wat meer technische vaardigheid en oefening, maar het is een prachtig instrument voor wie van meer ingetogen of klassieke muziek houdt. Wie kent niet de emotie van de viool, een instrument wat dwars door je hart snijdt om het positief te houden. Zowel solo- als begeleidingsspel kunnen met violen prachtige sferen oproepen. Onthoud dat muziekmaken emotie is waarbij het de kracht is om de emotie die jij voelt op een ander overbrengt op een ander. Dat geldt overigens voor alle instrumenten maar bij de ene kun je meer gevoel in leggen dan bij de ander.

Denk hier dan ook over na wanneer je een instrument kiest, in het begin is het veel oefenen en proberen om vervolgens liedjes of uitgebreide muziekstukken te kunnen spelen. In hoeverre wil je dat de keuze van jouw muziekinstrument aansluit bij de emotie die je later over wilt brengen op anderen? Of zelfs je (online) publiek!

Er zijn nog tal van andere instrumenten waarvoor je zou kunnen kiezen zoals blaasinstrumenten en percussion. Die behandel ik verder niet in dit artikel maar de basis blijft van elk instrument gelijk.

Stap 3: Leren spelen en de moeilijkheidsgraad


Sommige instrumenten zijn gemakkelijker te leren dan andere. Als beginner wil je waarschijnlijk snel vooruitgang zien, en daar speelt de snelheid van een instrument leren spelen een belangrijke rol. Toch vind ik deze stap niet de allerbelangrijkste om je keuze op te baseren. Zie het als een extra stap wanneer je het lastiger vindt om een keuze te maken of ongeduldig bent maar toch een instrument wilt leren spelen.

Hier zijn enkele overwegingen voor populaire beginnersinstrumenten:

Gitaar (akoestisch of elektrisch): Gitaar is een van de populairste instrumenten voor beginners omdat je snel akkoorden kunt leren en al snel eenvoudige liedjes kunt spelen. Met slechts een paar akkoorden kun je veel populaire nummers begeleiden. Zing je er ook bij? Dan zijn er veel mogelijkheden om je te ontwikkelen.

Keyboard/piano: Een keyboard biedt de mogelijkheid om snel eenvoudige melodieën te leren, vooral als je de tijd neemt om wat basis muziektheorie te leren. Je kunt zowel akkoorden als melodieën spelen, waardoor het een zeer veelzijdig instrument is. Daarnaast is het vervolg naar het spelen van synthesizers en virtuele instrumenten (computer) een logische stap.

Ukelele: De ukelele heeft slechts vier snaren en is daardoor eenvoudiger dan de gitaar. Met een paar akkoorden kun je al snel je favoriete liedjes spelen.

Drums: Drummen kan in het begin eenvoudig lijken, maar het vraagt om een goede coördinatie en ritmegevoel. Het duurt vaak iets langer om meer complexe patronen onder de knie te krijgen, maar het is erg leuk voor wie van energieke muziek houdt.

Viool: De viool is een prachtig instrument, maar kan in het begin lastig zijn. Het is moeilijker om een zuivere toon te produceren en de juiste vingerzettingen te leren. Voor beginners die houden van klassieke muziek en geduldig zijn, is het echter een geweldig instrument.

Proefles(en) aanvragen

Soms kun je ook een proefles aanvragen en/of een instrument lenen of huren om te proberen of het instrument bij je past. Wil je bijvoorbeeld piano leren spelen dan biedt Cor Bakker een gratis proefles aan waarbij je niet alleen (online) kennis maakt Cor, maar ook gratis de eerste stappen kunt zetten waarbij je ook nogeens tips krijgt. wat wil je nog meer! Proeflessen worden ook vaak voor andere instrumenten gegeven dus dat is niet alleen beperkt tot een piano. Op onze website worden ook muzieklessen aangeboden die we steeds verder uit willen breiden, dus misschien is het slim om daar eens naar te kijken.

Stap 4: Akoestisch of Elektrisch?


Bij sommige instrumenten, zoals gitaar en piano, moet je kiezen tussen een akoestische of elektrische versie. Om piano te leren spelen kan een digitale piano uitkomst bieden zodat je met een hoofdtelefoon kunt spelen. Een echte piano speelt natuurlijk zoals een piano zou moeten spelen, denk hierbij aan aanslag en geluid. Toch is de kwaliteit van digitale piano's de laatste jaren enorm toegenomen waardoor het een serieuze optie is om mee te starten.

Hier zijn enkele overwegingen:

Akoestische Gitaar vs. Elektrische Gitaar

Een akoestische gitaar is eenvoudiger omdat je geen extra apparatuur nodig hebt, zoals een versterker. Het is een geweldige keuze als je liedjes wilt spelen zonder veel poespas. Ook als je wilt gitaarspelen en zingen tegelijk is het een goede keuze om mee te starten.

Een elektrische gitaar biedt meer mogelijkheden voor het spelen van verschillende stijlen en met effecten. Als je houdt van rock of blues, kan een elektrische gitaar de betere keuze zijn. Houd er rekening mee dat je wel een versterker nodig hebt. Veel beginners starten met een akoestische gitaar om er vervolgens op termijn een elektrische bij te kopen. Dat is een goede keuze!

Keyboard vs. Digitale Piano

Een keyboard is draagbaar en vaak goedkoper. Het is een geweldige keuze voor beginners die willen experimenteren met verschillende klanken en geluiden. Dat goedkoper moeten we tegenwoordig wel met een korreltje zout nemen want keyboards zoals de Yamaha Genos 2 of Korg PA5X kosten al snel een vermogen. 

Een digitale piano heeft gewogen toetsen die dichter bij het gevoel van een echte piano liggen, ideaal voor wie op termijn klassieke muziek wil spelen. Zelf gebruik ik op dit moment een Yamaha CP88 die het échte pianogevoel en geluid goed nabootst. 

Stap 5: Probeer het uit!


Als je kunt, probeer dan verschillende instrumenten uit voordat je er een aanschaft. Ga naar een muziekwinkel en test hoe het instrument aanvoelt. Een gitaar moet goed in je handen liggen, en een keyboard moet comfortabel spelen. Het is belangrijk dat je een klik voelt met het instrument dat je kiest. Ook kun je ervoor kiezen om hier online het instrument van je keuze te bestellen bij onze partners om het te proberen. Bevalt het niet? Dan stuur je het gewoon terug. Daarnaast wijs ik je nog even extra op de proeflessen die vele aanbieders geven. Meestal zijn ze gratis zodat jij ermee kunt beginnen zonder dat het je geld kost. Wil je verder met de lessen? Dan kan dat tegen betaling. Een andere geweldige bron is YouTube, daar staat enorm veel informatie op om een instrument te leren spelen. 

Stap 6: Bepaal je budget


Voor beginners is het niet nodig om meteen het duurste instrument te kopen. Er zijn veel betaalbare opties die toch van goede kwaliteit zijn. Ik vind het ook gewoon zonde om een instrument van duizenden euro's te kopen terwijl je nog geen noot kunt spelen. Begin klein en breid uit wanneer het nodig is. Stel jezelf doelen en werk toe naar de volgende stap,. Zie een duurder instrument als een beloning voor het goede werk wat je hebt verricht.

Hier zijn enkele tips:

Gitaar: Voor een klein bedrag zijn er uitstekende beginnersgitaren te koop waarmee jij prima kunt starten. Het hoeft niet altijd een Yamaha of Fender te zijn waarmee jij je eerste noten en akkoorden speelt. Zoa kan een akoestische gitaar met nylon snaren prima zijn om mee te beginnen om vervolgens een duurder model aan te schaffen met stalen snaren.

Keyboard: Ook voor een keyboard hoef je niet de hoofdprijs te betalen want dat is zonde van het geld. Er zijn tegenwoordig enorm veel goede beginnerskeyboards te koop om mee te starten. Het gaat in eerste instantie om het leren van de akkoorden in combinatie met simpele solo's en melodieën. Dat kan ook prima met een goedloper keyboard. Kies wel een keyboard met minimaal 61 "normale" toetsen. Let erop dat je geen instrumenty koopt met minitoetsen, deze zijn te klein om te leren spelen tenzij je een kind bent.

Digitale piano: Voor nu noem ik als laatste de digitale piano die in verschillende uitvoeringen en prijsklasses beschikbaar zijn. Met een Yamaha, Roland of Korg zit je altijd goed, maar er worden tegenwoordig steeds meer merken zoals Fazley of Casio aangeboden die prima beginnerspiano's zijn. Denk eraan dat er verschillen zijn in de modellen zoals huiskamermodellen, stage piano's en portable piano's. Het verschil zit hem in eerste instantie in het meubel waarbij stage en portable makkelijk verplaatsbaar zijn. Dus wil jij op meerdere plekken in huis oefenen dan wil je de digitale piano makkelijk op kunnen pakken en meenemen.

Stap 7. Start en houd vol


Dit is naast alle informatie op deze pagina en zelfs website wel de belangrijkste tip. Start en houd vol! Daar gaat het nogal eens mis, natuurlijk willen we alles snel kunnen, hebben we de aandachtspanne van een goudvis en zijn we supertalenten die binnen 3 lessen op het podium willen staan, maar dat is niet de werkelijkheid. De werkelijkheid is dat je door moet zetten, een manier moet vinden om jezelf telkens naar het instrument te sleuren en de lessen door te worstelen.

Muziek leren spelen is niet altijd leuk om te doen maar wanneer je eenmaal over dat dode punt bent begint het zelfvertrouwen toe te nemen, de energie te stromen en de lessen steeds leuker worden. That is the point where the magic happens! Dat gun ik iedereen!


That is the point where the magic happens


Dus maak je keuze en ga van start, leer elke dag iets meer (15 tot 20 min is al voldoende) en houd vol. Ook als het moeilijk wordt! De moeilijkste liedjes worden eenvoudig wanneer je ze blind kunt spelen. Ik ben wel eens uren bezig geweest om iets uit te zoeken en te spelen. Wanneer het dan later lukt vraag je jezef af waarom je het zo moeilijk leek. Geen enkele voetballer worden met een gouden voetbal in de hand geboren en geen enkele F1 coureur met een beker in de hand. Je moet er gewoon iets voor doen, en dat is maar goed ook want anders zou het wel heel druk worden op het circuit van Zandvoort.

Conclusie: Kies een instrument dat bij je past!


Het kiezen van het juiste muziekinstrument als beginner is een spannende stap. Het belangrijkste is dat je een instrument kiest dat je aanspreekt, zowel qua geluid als speelcomfort. Denk na over je voorkeuren, muziekstijl en leercurve, en begin met een instrument dat je gemotiveerd houdt om te blijven oefenen. En denk eraan dat jouw keuze niet voor altij hoeft te zijn, wil je op termijn toch kiezen voor een ander of bij-instrument dan zijn de ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt met je eerste instrument van onschatbare waarde.

Zoals eerder gezegd, begin klein, oefen elke dag en beloon jezelf later met een prosessioneler instrument. Het gaat er in eerste instantie om dat je start en er plezier in krijgt. Houd vol wanneer het even tegenzit van The Magic Happens na het dode punt!

Ben jij er klaar voor?

Klik dan hier voor aanbiedingen van alle muziekwinkels waar jij je eerste instrument aan kunt schaffen.

Hieronder geef ik je nog even een overzicht van welk soort instrumenten er allemaal te koop zijn om als beginner mee te starten. Deze instrumenten zijn juist geschikt voor beginners omdat ze vaak goed toegankelijk zijn en veel ervan basisvaardigheden bieden om verder te ontwikkelen in muziek.

Gitaar (akoestisch-elektrisch), piano (digitaal), keyboard, viool, ukelele, basgitaar, fluit, saxofoon, klarinet, trompet, harmonica, mandoline, cajón, (digitaal) drumstel, djembé, blokfluit, accordeon, banjo, mondharmonica, cello, basgitaar, tamboerijn, bongo's, triangel, kazoo, tuba, bariton, trombone, euphonium, ocarina, steel drum, bouzouki, darbuka, didgeridoo, marimba, kalimba, tonguedrum, zither, balalaika.

Misschien ook interessant