Yamaha Genos2 Keyboard - Een Complete Review
Yamaha
Muziekbundel
Yamaha
8 min
0

Yamaha Genos2 Keyboard: Een Complete Review

8 min
0

De Yamaha Genos2 is de opvolger van de Genos, een geavanceerd en krachtig muziekinstrument dat speciaal is ontworpen voor professionele muzikanten en serieuze hobbyisten. Met zijn indrukwekkende functies en hoogwaardige geluidskwaliteit biedt dit keyboard een ongeëvenaarde speelervaring. In deze review zullen we de belangrijkste kenmerken van de Yamaha Genos2 weergeven en waarom het een uitstekende keuze is voor elke toetsenist.

De Yamaha Genos2

Yamaha Genos2

Het nieuwe vlaggenschip, de Genos2, betreedt onbetreden terrein als het gaat om Arranger Workstations-geluid; het overtreft alle verwachtingen door gebruik te maken van de revolutionaire DX7 FM-technologie en geavanceerde Ambient Drums. Bovendien is het uitgerust met het veelgeprezen REVelation Reverb-systeem van Steinberg.

Wat de Genos2 echt opmerkelijk maakt, is de unieke functie genaamd Style Dynamics Control. Hiermee heeft de muzikant volledige controle over de energie en dynamiek van elke van de 800 vooraf ingestelde muziekstijlen. Dit opent een geheel nieuwe dimensie in muziekcreatie waarbij experimenteren met stijlen een spannende en creatieve ervaring wordt.

In combinatie met het verbeterde, helderdere antireflectiescherm en de innovatieve Live Control-leds biedt de Genos2 een rijke verzameling functies die zorgen voor de meest meeslepende muzikale beleving mogelijk. Met deze toonaangevende technologieën staat jouw muzikale expressie centraal en worden grenzen verlegd in termen van geluidskwaliteit en prestaties.

Persoonlijke noot

Persoonlijke noot over Yamaha Genos

Toen de eerste Yamaha Genos (Opvolger van de Tyros5) - laat ik het maar de Genos1 noemen - uitkwam heb ik er zelfs een complete workshop over gevolgd. Geweldig om iedereen in de zaal achter het keyboard te zien zitten. Wat me opviel is het enorm potentieel aan mogelijkheden en sublieme kwaliteit. Omdat ik 10 jaar op een PSR8000 heb gespeeld had ik aardig wat styles in m'n bezit gekregen en ook zelf gemaakt. Met een beetje aanpassen lukt het ook om ze in de Genos te gebruiken. 

Dan merk je overigens wel direct het verschil in kwaliteit, en dat is met de Genos2 alleen maar toegenomen. Wil je een gebruiksvriendelijk keyboard met sublieme kwaliteit? En heb je daar de nodige centjes voor over? Overweeg dan de Genos2 en ik weet zeker dat je daar geen spijt van zult krijgen.

Bekijk de video van de Yamaha Genos2


Kenmerken en Functionaliteiten

Geluidskwaliteit

Met een indrukwekkende verzameling van meer dan 1900 hoogwaardige Voices en 800 Styles, biedt de Genos2 je een wereld aan mogelijkheden om jouw muzikale creativiteit te verkennen. Of je nu jouw favoriete nummers wilt spelen of gloednieuwe composities wilt maken, deze uitgebreide collectie zal je inspireren tot ongekende hoogten.

Met meer dan 200 nieuwe Styles en een volledige upgrade van bestaande Styles, inclusief FM-klankopwekking en Ambient Drums en Style Dynamics Control, is de productie van geluiden van topkwaliteit gegarandeerd. Yamaha begrijpt dat de piano een belangrijk geluid is voor elke toetsenist, daarom hebben ze niet alleen nieuwe piano's toegevoegd, maar ook de bestaande piano's verbeterd tot een hoger niveau.

De CFX, de concertvleugel van Yamaha, is verrijkt met meer dynamische lagen en dubbele lengte samples voor elke toets. De Character Grand biedt daarentegen een Duitse pianoklank die perfect is voor pop- en jazzmuziek. De U1 Upright daarentegen geeft moderne popsongs een eigentijdse smaak. En als je op zoek bent naar geluid uit/voor de filmindustrie, kun je het rijke melancholische geluid van de nieuwe Felt Piano ervaren.

Niet alleen op pianogebied heeft de Genos2 enorm veel te bieden. Met behulp van S.Art2 Voices is het genieten geblazen, en dat is nog lang niet alles. Het instrument bevat een breed scala aan orkestklanken en etnische smaken, zoals Duduk, Shakuhachi en Celtic Flute. Perfect voor degenen die zich willen onderdompelen in de wereld van filmmuziek.

Ontdek de verbazingwekkende mogelijkheden van de Genos2 en laat je muzikale creativiteit de vrije loop!

Fenomenale FM-synthese

FM-Synthese Yamaha Genos2

De Genos2 is een absoluut krachtige Arranger Workstation met een verbazingwekkende geluidscreatie, bestaande uit niet één, maar twee opvallende engines: de vertrouwde AWM-technologie en nu ook de ongelofelijke FM-synthese.
FM staat garant voor een weelderig en dynamisch geluid en was oorspronkelijk het kenmerk van Yamaha's legendarische DX7, hét instrument dat de klank van de jaren 80 bepaalde. De iconische DX7-presets hebben zich nu harmonieus vermengd met een reeks gloednieuwe, hedendaagse FM-klanken, die naadloos geïntegreerd zijn in de 

Styles en One Touch-settings. Met één simpele druk op de knop komen deze adembenemende geluiden tot leven, waardoor de Genos2 gevuld wordt met een verrukkelijke mix van warme nostalgie en sprankelende vernieuwing.

Revolutionaire Ambient Drums

Ambient Drums Yamaha Genos2

De revolutionaire drums  van de Genos2 hebben een uniek kenmerk dat ze anders maakt dan alle andere. Ze geven je de mogelijkheid om te kiezen tussen een krachtig, droog drumgeluid of een mysterieuzer, ruimtelijk geluid. Het is als het hebben van een complete ritmesectie binnen handbereik.

Met slechts één Live-controller heb je de controle over deze fantastische drums. Je kunt spelen met verschillende stijlen en genres, dankzij de eindeloze mogelijkheden die het biedt voor jouw persoonlijke muzikale stijl. Of je nu houdt van harde beats of juist meer ontspannen en galmende klanken, met Ambient Drums kun je elke gewenste sfeer creëren.

Drums zijn altijd belangrijk geweest in de wereld van muziek. Ze vormen de ruggengraat van elke ritmesectie en brengen het hele geluid tot leven. Met dit niveau van controle over het drumgeluid krijg je echt een verbeterde speelervaring. Of je nu een beginner bent of al jarenlang speelt, Ambient Drums helpt je om jouw spel naar nieuwe hoogtes te tillen.

Style Dynamics Control

Style Dynamics Control Yamaha Genos2

Voor de allereerste keer is het mogelijk om met een eenvoudige Live-controller de energie en dynamiek van alle Styles in een Arranger Workstation aan te passen, inclusief gebruikers-Styles. Of je nu wilt dat je begeleidingsband speelt op een subtiel pianissimo-niveau, een krachtig fortissimo-niveau of ergens daartussenin, de keuze ligt nu volledig bij jou.

REVelation Reverb

REVelation Reverb Yamaha Genos2

De kracht van galm (reverb) wordt vaak onderschat, maar het is een fenomeen dat we dagelijks om ons heen ervaren. Het maakt zijn aanwezigheid kenbaar in Arranger Workstations en beïnvloedt de klank van Voices, Styles, MIDI Songs, Multi-Pads en zelfs de microfooningang. Dit verklaart waarom de introductie van de REVelation Reverb door Steinberg zo'n enorme impact heeft op het geluid van de Genos2.

Met zijn extreem hoge resolutie bezit de REVelation Reverb de gave om een transparant en natuurlijk geluid voort te brengen. Hierdoor vormt het de ideale metgezel voor een Arranger Workstation waar veelzijdige galm nodig is voor uiteenlopende Voices, Styles en zelfs zangpartijen.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid van de Yamaha Genos2

Het Yamaha Genos2 Keyboard is zeer gebruiksvriendelijk, zelfs voor beginners. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface met een groot touchscreen-display, waardoor het gemakkelijk is om door verschillende functies en instellingen te navigeren. Daarnaast zijn er talloze knoppen en knoppenregelaars beschikbaar om directe toegang tot belangrijke parameters mogelijk te maken.

Performancefuncties

Met de Yamaha Genos2 kunt je jouw optredens naar een hoger niveau tillen. Het keyboard biedt een breed scala aan performancefuncties, zoals real-time control sliders, pitch bend- en modulatiewielen, en programmeerbare knoppen. Deze functies stellen je in staat om jouw spel te verrijken met expressieve nuances en dynamiek.

Opname- en afspeel mogelijkheden

Het Yamaha Genos2 Keyboard heeft uitgebreide opname- en afspeel mogelijkheden. Met de ingebouwde sequencer kun je meerdere sporen opnemen en afspelen, waardoor je complexe arrangementen kunt maken. Bovendien kun je jouw opnames exporteren naar externe apparaten of je spel delen via MIDI..

Vergelijking met Concurrentie

Hoewel er verschillende keyboards op de markt zijn die vergelijkbare functies bieden, onderscheidt de Yamaha Genos2 zich door zijn superieure geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijke interface. De samplingtechnologie van Yamaha zorgt voor een levensechte klankweergave, terwijl het intuïtieve ontwerp ervoor zorgt dat zelfs beginners snel kunnen leren hoe ze het instrument moeten bespelen.

Daarnaast biedt de Yamaha Genos2 een breed scala aan performancefuncties die gebruikers in staat stellen om hun muzikale expressie tot nieuwe hoogten te brengen. De combinatie van deze kenmerken maakt de Yamaha Genos2 het ideale keyboard voor zowel professionele muzikanten als enthousiaste amateurs.

Meest gestelde vragen over de Genos

Is de Genos2 geschikt voor ouderen?

Ja, de Genos2 is ook geschikt voor ouderen, het duurt even om alles onder de knie te krijgen maar dat is ook het leuke aan dit instrument. Je ontdekt steeds weer wat nieuws.

Is de Genos2 geschikt voor beginners?

Ja, maar denk er wel heel goed over na of er geen goedkopere alternatieven zijn. Sommige beginnende keyboard spelers beginnen enthousiast en haken daarna af. Zonde van het geld wanneer zo'n duur apparaat in de hoek blijft staan. Misschien is de PSR serie dan iets om mee te beginnen. Maar de keuze is natuurlijk aan jou!

Wat kost de Genos?

Omdat de Genos2 een topmodel keyboard is zal je een investering van rond de 4500/4800 euro moeten doen, maar de Genos2 is het geld dubbel en dwars waard. Je kunt er echt jaren op spelen en het instrument behoudt een redelijk goede waarde.

TIP: Als je budget het niet toelaat om de Genos2 te kopen kun je overwegen een tweedehands Genos van de eerste generatie te kopen. Ik noem het de Genos1, maar de officiële naam is gewoon Genos. Ook de eerste Genos is een fantastisch keyboard waar je jaren plezier van zult hebben.

Specificaties van de Yamaha Genos2

Het vlaggenschip de Genos2,  Arranger Workstation, wordt standaard met een verbluffende geluidskwaliteit geleverd. Van Yamaha's legendarische DX7 FM-technologie tot de geavanceerde Ambient Drums en Steinbergs veelgeprezen REVelation Reverb. De kenmerken van de Genos2 zorgen samen voor de rijkste muzikale ervaringen. Een overzicht van de specificaties:

 • 1991 Voices + 75 drum-/ SFX-kits
 • 800 Styles, waaronder 200 gloednieuwe Styles
 • Dual-engine-toongeneratoren: FM en AWM
 • Ambient Drums, Style Dynamics Control-functie
 • REVelation Reverb
 • 6 toewijsbare knoppen met led-meter, 9 toewijsbare schuifregelaars met led-meter
 • 9 toewijsbare knoppen, 3 articulatieknoppen
 • 3 GB intern geheugen voor uitbreidingsdata
 • 15 GB intern geheugen
 • FSX-toetsenbord, aanslaggevoelig/aftertouch
 • 9-inch kleurentouchscreen met antireflectiecoating
 • Chord Looper-functie
 • Microfooningang voor gebruik bij het zingen of samenspelen met andere artiesten
 • Playlist en Registration voor snel en eenvoudig instellen
 • Vocal Harmony- en Synth Vocoder-functies
 • Uitbreidbaarheid van Voices en Styles met de Yamaha Expansion Manager
 • HDMI-poort voor extern beeldscherm of tv
 • 3 USB TO DEVICE-aansluitingen
 • USB-audio-interface
 • Draadloos LAN *afhankelijk per land
 • Bluetooth audio *afhankelijk per land

Conclusie

In dit artikel heb je meer geleerd over de Genos2, we hebben de belangrijkste kenmerken besproken en waarom dit keyboard met z'n indrukwekkende geluidskwaliteit, gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten de concurrentie op vele fronten overtreft. Als je toe bent aan een hoogwaardig en professioneel keyboard dat voldoet aan al je muzikale wensen, dan is de Yamaha Genos2 zeker het overwegen waard.

Reacties

Ben jij in het bezit van de Genos2? Of overweeg je er eentje aan te schaffen? Laat dan jouw ervaringen(en) achter via de reageer button onderaan. Ons publiek zal je dankbaar zijn. Ps: Misschien ben je overgestapt van Genos1 naar Genos2. Ik ben benieuwd hoe je dat hebt ervaren. Let us know!

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën