Laat Altijd een Recorder Meelopen wanneer je aan het Improviseren Bent!
Tips & Tricks
Muziekbundel
Tips & Tricks
4 min
0

Laat Altijd een Recorder Meelopen wanneer je aan het Improviseren Bent!

4 min
0

Het is 23:42 uur en opeens schoot me dit te binnen, dus dwong ik mezelf om dit artikel te maken. Want voor je het weet ben je kwijt wat je wilt vertellen. Zo is het ook met muziek, vooral als je maar wat aan het pingelen of improviseren bent. Laat dan ook altijd een recorder meelopen om je ideeën vast te leggen. Volgens mij zat op de Roland Fantom G7 ook zo'n soort functie dat je het laatst gespeelde gedeelte terug kon halen. Een handige functie maar is beperkt qua lengte om op te nemen.

Niet exact hetzelfde

Niet exact hetzelfde

Je herkent het misschien wel, je bent een beetje aan het pingelen en opeens komen er geluiden en klanken uit de piano of synthesizer die je nog nooit hebt gehoord. Of je speelt een werelds stukje muziek wat nog nooit was gelukt. Allemaal vanuit het niets ontstaan. Je probeert het nog een keer, maar het klinkt niet exact hetzelfde. Wanneer je liedjes schrijft of liedjes wilt leren schrijven kunnen dit juist die bepalende stukjes zijn. Denk maar aan de drums van "In The Air Toninght" van Phil Collins. Die is per ongeluk op een track verschenen doordat er verschillende takes zijn gemaakt. Stel je voor dat dit stukje niet was opgenomen? 

De mooiste melodielijnen vastgelegd

De mooiste melodielijnen vastgelegd

Zo is het ook met zingen (of neuriën), er ontstaan soms de mooiste melodielijnen waar je nooit van had durven dromen. Zelf vind ik het heerlijk om een beetje te spelen en mee te neuriën of zingen om hiermee iets te laten ontstaan, of niet. Soms lukt het niet en op andere momenten juist wel. Op zo'n moment is het slim om een recorder mee te laten draaien. Hiermee leg je in ieder geval hetgeen je hebt gespeeld en gezongen vast om later verder uit te kunnen werken. Dat gaat ook soms om de beleving van een geluid. Het creëren van geluiden is ook zo'n ding, iets wat vastligt ligt dan ook écht vast.

Om je creatieve muzikale experimenten vast te leggen hoef je niet de duurste apparatuur in huis te halen. Het gaat erom dat je hetgeen je hebt gedaan, het idee zelf vastlegt. Dat kan ook al met een mobiele telefoon! Zelf liet ik vroeger een bandrecorder meelopen wat later een CD en DvD recorder werd. Ik heb nog een doos met schijven waarop alles is vastgelegd. Waarschijnlijk zal ik er nooit meer naar luisteren omdat sommige stukjes al zijn uitgewerkt. Ook het ontstaan van een liedje is mooi om eens terug te luisteren, maar dan moet je het wel hebben opgenomen.

Welke recorders kun je hiervoor gebruiken?

Welke recorders kun je hiervoor gebruiken?

Laat ik beginnen met een kort antwoord: De meest eenvoudige recorder die altijd klaar staat om op te nemen. Dat is voor mij dan ook niet de computer, maar dat kan voor jou anders zijn. Misschien is de computer het hart van je muziekstudio waarmee je alles opneemt. Voor mij is dat een simpele Tascam Recorder, namelijk de Tascam DP-32SD mobiele recorder, maar dat kan ook een andere mobiele recorder zijn. Zolang je maar snel tracks kunt selecteren om op te nemen. Push the button and GO!

Wanneer je stukjes van hetgeen je hebt gespeeld en gezongen direct in je muzikale productie wilt verwerken is het slim om de tracks op verschillende sporen op te nemen. Zo behoud je het origineel, maar in de praktijk zul je elk stukje vaak opnieuw opnemen. Wel is het handig om de verschillende instrumenten en zang op verschillende sporen op te nemen zodat je exact weet wat je hebt gespeeld. Ervaren muzikanten weten dat er soms vanuit het niets iets kan ontstaan waarbij je denkt, dat onthoud ik wel, maar de praktijk is vaak toch anders. Opnemen die handel zeg ik altijd.

Een microfoon bij de hand

Een microfoon bij de hand

Naast hetgeen je speelt wil je misschien direct je zang opnemen, zang is heel persoonlijk en de melodielijn natuurlijk een meesterwerk wanneer het goed lukt. Ook hiervoor geldt dat opnemen de sleutel is. Mijn ervaring is dat sommige stukjes die je de eerste keer hebt gezongen soms niet op exact dezelfde manier is terug te halen. Dus houd een microfoon bij de hand en neem ook je zang op, ook al is het soms niet om aan te horen (ik spreek uit ervaring). Ook dit hoeft geen extreem dure microfoon te zijn zolang het maar z'n werk doet. Zang neem je in de meeste gevallen toch opnieuw op. Zoals gezegd gaat het erom dat je het idee vastlegt. Zelf gebruik ik een Shure Beta 58a dynamische zangmicrofoon of een microfoon die ook vaak voor podcasts wordt gebruikt zoals de Shure SM7B dynamische vocal studio microfoon.

TIP: Maak het niet te ingewikkeld, het gaat erom dat je snel iets op kunt nemen. Dat kan al met een mobiele telefoon of simpele 1 of 2 sporen recorder. Het gaat erom dat jij je spel en zang met een simpele druk op de knop kan opnemen. Uitwerken, corrigeren, verbeteren en opnieuw opnemen kan later wel. Het gaat erom dat je allereerste idee wordt vastgelegd.

Tot slot

Wanneer je met muziek bezig bent is het leuk om het op te nemen en later eens terug te luisteren. Je leert hier niet alleen veel van, maar ook je ideeën worden automatisch vastgelegd wanneer je de recorder mee laat lopen. Omdat we tegenwoordig een aandachtspanne van een goudvis hebben en snel zijn afgeleid kan je idee zomaar zijn vervlogen. En dat is zonde!

Reacties

Heb jij nog iets toe te voegen aan dit artikel of heb je hier ideeën over, dan kun je reageren via de button helemaal onderaan. 

Reacties
Categorieën