In The Air Tonight - Phil Collins
Songs
Muziekbundel
Songs
6 min
0

In The Air Tonight - Het Meesterwerk van Phil Collins

6 min
0

Een tijdloos nummer dat ons emotioneel raakt 

Of je nu een liefhebber bent van popmuziek of niet, je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van het iconische nummer "In the Air Tonight" van Phil Collins. Dit nummer, geschreven en uitgebracht in 1981, blijft tot op de dag van vandaag een van zijn meest herkenbare en geliefde hits. 

In dit artikel gaan we dieper in op het succes en de betekenis van dit tijdloze nummer, daarnaast deel ik een aantal akkoorden met je, en hoor je hieronder in de video een korte piano improvisatie van "In The Air Tonight" gespeeld op een Yamaha CP88.

Het mysterieuze intro

Het mysterieuze intro In The Air Tonight - Phil Collins

Als je ooit naar "In the Air Tonight" hebt geluisterd, dan herinner je je vast de kenmerkende intro die langzaam opbouwt en je helemaal in het nummer zuigt. Het begint met een hypnotiserend drumintro, gevolgd door krachtige akkoorden. Deze onvergetelijke intro zet meteen de toon voor het nummer en laat je als luisteraar al snel in de ban van de muziek en tekst komen. Dit is het voorbeeld van een sterk en herkenbaar intro. Dit geluid werd gecreëerd door Phil Collins in samenwerking met producer Hugh Padgham.

Het unieke drumgeluid is gedeeltelijk het resultaat van een gelukkig toeval tijdens een opnamesessie in de Townhouse Studio in Londen. Terwijl Collins aan het experimenteren was met het drumritme, gebruikten ze een opnametechniek die bekend staat als 'gated reverb'. Dit is een proces waarbij een reverb (galm) wordt toegevoegd aan het drumgeluid, maar het nagalmeffect abrupt wordt afgesneden (of 'gegate') door een noise gate, waardoor een dikke, krachtige klank ontstaat die toch snel wegvalt in plaats van uit te zingen.

Het gebruik van de gated reverb was een revolutionaire techniek die onbedoeld ontstond toen het signaal van de microfoons in de studio per ongeluk werd doorgestuurd naar een compressor met een noise gate. Toen Collins begon te spelen, creëerde de combinatie van de live kamerakoestiek en de noise gate die krachtige, canonachtige drumklank die nu synoniem staat voor het nummer.

Misschien ook interessant: Hoe schrijf je zelf een liedje?

De tekst vol emotie

In The Air Tonight De tekst vol emotie

Wat "In the Air Tonight" zo speciaal maakt, is de diepe emotionele lading die doorklinkt in de tekst. Phil Collins schreef dit nummer in een moeilijke periode van zijn leven, waarin hij te maken had met persoonlijke uitdagingen. De pijn en spanning die hij voelde, vinden hun weg in de getextureerde en levendige teksten van het nummer.

De bekende regels "I can feel it coming in the air tonight, oh Lord" roepen een gevoel van onheil op, alsof er iets groots staat te gebeuren. Dit is iets wat velen van ons kunnen herkennen, het voorgevoel dat er verandering op komst is, maar we weten nog niet hoe het zich zal ontvouwen.

Veel artiesten schrijven over persoonlijke omstandigheden en gevoelens, soms verpakt in een ander jasje zodat luisteraars zich erin kunnen herkennen. Wanneer je liedjes schrijft is het overbrengen van emotie één van de belangrijkste kernpunten. Bekijk dan ook de Tips en Tricks in het artikel: Hoe Schrijf je Zelf een Liedje

De instrumentale brug: een explosie van emotie

De instrumentale brug een explosie van emotie - Drumsolo

Het hoogtepunt van "In the Air Tonight" is zonder twijfel de instrumentele brug die na de tweede refrein volgt. Deze brug wordt gekenmerkt door een krachtige drumsolo, waarschijnlijk de meest bekende drumsolo in de wereld, ondersteund door synthesizer en elektrische gitaren. Het is een waar muzikaal meesterwerk dat zorgt voor een emotionele ontlading en kippenvel momenten bij luisteraars over de hele wereld.

Phil Collins slaagt erin om met zijn zang en de instrumentale arrangementen een intensiteit te creëren die je als luisteraar meesleept in zijn ervaring. Zijn rauwe en krachtige stemgeluid past perfect bij de tekst en maakt het nummer des te indrukwekkender.

Wist je dat Phil Collins verschillende drumtracks heeft opgenomen en de hilarische drumsolo "per ongeluk" deel uitmaakte van de best gekozen track?

Het daadwerkelijke drumstuk dat beroemd is geworden, komt pas in de tweede helft van het nummer voor, na een spanningsopbouw die de luisteraar bijna in een trance brengt. Dit gedeelte, vaak aangeduid als de "drumbreak", is niet alleen muzikaal krachtig, maar heeft ook een visuele impact gekregen door de manier waarop Collins het heeft opgevoerd in muziekvideo's en tijdens live-optredens, waardoor het een hoogtepunt is waar fans op wachten.

Het drumgeluid van "In The Air Tonight" heeft een blijvende invloed gehad en is vaak gesampled en nagebootst in verschillende muziekgenres, wat de status van het nummer als een tijdloos stuk popcultuur versterkt.

TIP: Wil je de drums als aparte track downloaden? Of ben je op zoek naar alle tracks die in In The Air Tonight zijn opgenomen? Kijk dan eens op de website van Karaoke Version en zoek naar In The Air Tonight. Ze kun je de verschillende tracks selecteren en op verschillende formaten downloaden, om daarna lekker mee te spelen. Enjoy!

De blijvende impact en makkelijk te spelen

"In the Air Tonight" is meer dan alleen een liedje; het is een legendarisch stuk muziek dat generaties heeft doorstaan. Het nummer heeft langzaam maar zeker een cultstatus verworven en is keer op keer gebruikt in films, televisieseries en reclames. Het opvallende geluid en de intrigerende teksten hebben ervoor gezorgd dat dit nummer nog steeds fris en relevant aanvoelt, zelfs na al die jaren. Het is makkelijk te spelen op een piano of keyboard. Voor keyboards zijn er verschillende styles in omloop die het nummer zo goed mogelijk nabootsen. Ook zijn er MIDI-files verkrijgbaar zodat je een track uit kunt zetten om jouw favoriete instrument mee te spelen.

Als je goed kunt zingen en daarnaast een piano of keyboard kunt bespelen, is het spelen van de simpele akkoorden voldoende om er iets moois van te maken. Wees creatief en ontdek jouw versie van dit iconische nummer.

Veel gestelde vragen over "In The Air Tonight"

Wat betekent de tekst van "In the Air Tonight"?

De betekenis van de tekst van "In the Air Tonight" is altijd onderwerp van discussie geweest. Phil Collins heeft nooit expliciet onthuld waar het nummer precies over gaat, maar velen interpreteren het als een uiting van frustratie, woede en wraakgevoelens. De teksten kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, waardoor elk individu zijn eigen betekenis aan het nummer kan geven.

Wat maakt het intro van "In the Air Tonight" zo iconisch?

Het intro van "In the Air Tonight" wordt beschouwd als een van de meest iconische intro's in de popmuziekgeschiedenis. De combinatie van de duistere sfeer, het langzame opbouwen van de muziek en de impactvolle drumsolo maken het intro onmiddellijk herkenbaar en memorabel voor luisteraars.

Waarom blijft "In the Air Tonight" relevant na al die jaren?

"In the Air Tonight" is een nummer dat niet gebonden is aan een specifieke tijd of periode. De universele thema's van emotie, verandering en onheil spreken mensen nog steeds aan, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Bovendien heeft de kenmerkende sound van het nummer ervoor gezorgd dat het zich moeiteloos heeft kunnen aanpassen aan moderne tijden en relevant blijft voor nieuwe generaties muziekliefhebbers.

In The Air Tonight op de Piano (Improvisatie)


Om dit nummer op de piano te spelen, zou je kunnen beginnen met de kenmerkende drumintro te vertalen naar de piano, dat kan door akkoorden of een baslijn te spelen die het ritme nabootst. De akkoorden van het nummer zijn relatief eenvoudig en herhalen zich door het hele nummer. Een basisversie van de akkoordprogressie voor "In The Air Tonight" zou kunnen zijn:

  • Dm/D 
  • C (D)
  • Bes (D)

Zelf speel ik de coupletten met de volgende akkoorden:

  • Dm
  • Am
  • Gm
  • F

De melodie en de akkoorden kunnen worden gespeeld met een zachte dynamiek om de sfeer van het originele nummer te evenaren. Het beroemde drumstuk, dat halverwege het nummer komt, kan worden vertaald naar een reeks staccato akkoorden of een krachtige baslijn om het dramatische effect te simuleren.

Het spelen van "In The Air Tonight" op de piano zou ook kunnen inhouden dat je zingt terwijl je speelt, dus het kan nuttig zijn om de songtekst en melodie goed te kennen. Voor een exacte transcriptie van de pianopartijen of een arrangement aangepast voor piano, zou je bladmuziek of een muziekboek kunnen kopen dat specifiek is voor dit nummer.

TIP: Het is ook aan te raden om naar verschillende piano-covers van het nummer te luisteren of video-tutorials te bekijken om een beter gevoel te krijgen voor hoe je het nummer kunt aanpassen aan jouw speelstijl en vaardigheidsniveau.

Conclusie

"In the Air Tonight" is een tijdloos en emotioneel meesterwerk van Phil Collins dat nog steeds de harten raakt van mensen over de hele wereld. Het krachtige drumintro, de diepgevoelige teksten en de instrumentale brug maken dit nummer tot een onvergetelijke luisterervaring. Of je nu al bekend bent met dit nummer of niet, het is zeker de moeite waard om het opnieuw te beluisteren en te laten meeslepen in de magie van "In the Air Tonight".

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Reacties

Wil je iets met ons delen naar aanleiding van "In The Air Tonight'? Doe dat dan via de reactie button onderaan zodat anderen ervan kunnen leren.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën