Roland Jupiter Xm: Een Nieuwe Generatie Synthesizers
Roland
Muziekbundel
Roland
7 min
0

Roland Jupiter Xm: Een Nieuwe Generatie Synthesizers

7 min
0

Sinds de introductie van de JUPITER-4 in 1978 heeft de JUPITER-reeks van Roland de standaard gezet in technologie voor synthesizers. De JUPITER-Xm bouwt voort op deze rijke geschiedenis, met een design dat eer betoont aan Roland's klassieke esthetiek, verrijkt met moderne productiekwaliteit en het innovatieve ZEN-Core Synthesis System.

Wat kost de Roland JUPITER Xm?.png

De Roland JUPITER Xm Synthesizer wordt door verschillende muziekzaken en online voor verschillende bedragen aangeboden van iets boven de 1300 tot net iets onder de 1500 euro. Klik op de groene button voor de laagste prijs.

Wat is het ZEN-Core Synthesis System?

Wat is het ZEN-Core Synthesis System?

Het ZEN-Core Synthesis System is een geavanceerd synthesetechnologieplatform ontwikkeld door Roland. Dit systeem biedt een veelzijdige en krachtige engine voor geluidsgeneratie, die verschillende synthesevormen combineert, waaronder virtueel analoge, PCM, FM en fysieke modellering. Met ZEN-Core kunnen gebruikers rijke en expressieve geluiden creëren, variërend van klassieke synthesizer-tonen tot complexe, evoluerende texturen. 

Het systeem ondersteunt hoge polyfonie en veelzijdige modulatie-opties, wat het ideaal maakt voor zowel studio-opnames als live optredens. Door zijn flexibiliteit en compatibiliteit is ZEN-Core de basis van verschillende Roland-instrumenten, waardoor gebruikers hun creaties kunnen delen en geluidsbibliotheken kunnen uitbreiden over meerdere apparaten.

Compacte kracht

Compacte kracht van Roland Jupiter Xm

Dit compacte apparaat ontsluit de essentie van het JUPITER-X vlaggenschip, verpakt in een kleiner formaat. Het bootst nauwkeurig de iconische instrumenten na die onze muzikale erfenis hebben vormgegeven en biedt de middelen om de geluiden van de toekomst te scheppen. Dankzij uitgebreide polyfonie, meerdere lagen en intuïtieve bedieningselementen kun je zonder moeite rijke, gelaagde klanken produceren die zowel helder als robuust aanvoelen. 

Creatief reizen zonder grenzen

Creatief reizen zonder grenzen

De JUPITER-Xm herdefinieert de synthesizer door zijn eindeloze geluidsrijkdom en creatieve potentieel. Als een draagbaar, zelfstandig apparaat dat overal mee naartoe kan zonder behoefte aan kabels, zelfs voor stroom, is het een dynamische kracht voor muzikale creatie. Met de mogelijkheid om te jammen, inspireren en ideeën op te slaan, biedt het een complete elektronische productie- en performance-oplossing die gemakkelijk te transporteren is, waardoor het jouw creatieve reizen zonder grenzen ondersteunt.

Een onbetaalbaar vintage gevoel

Roland Jupiter Xm - Een onbetaalbaar vintage gevoel

De JUPITER-Xm overspant het spectrum van muzikale geschiedenis, van klassieke analoge klanken tot baanbrekende digitale tonen. Het instrument bootst niet alleen legendarische synthesizers na zoals de JUPITER-8 en JUNO-106, maar ook iconische drummachines zoals de TR-808 en TR-909. Het stelt gebruikers in staat om zowel digitale favorieten zoals de XV-5080 en RD piano's te verkennen als nieuwe klankgebieden te ontdekken met zijn geavanceerde synthese-engine, waardoor het aanvoelt als een studio vol met vintage apparatuur maar met de mogelijkheden van vandaag.

Hoe klinkt de Roland Jupiter Xm?

Ik heb hiervoor een korte video opgenomen zodat je er een gevoel bij krijgt en het geluid van de Xm alvast kunt horen.

Wanneer je net zoals ik dikke vingers hebt zijn de toetsen aan de smalle kant. Op zich is het prima te doen maar wanneer je ermee gaat optreden zou ik de JUPITER X. Zelf heb ik er een toetsenbord (MIDI) bij met normale (grote) toetsen wanneer ik even los wil gaan. Onderaan dit artikel staan de links voor de laagste prijs van de Xm en X. PS: Ik neem binnenkort nog een video op met extra geluiden van de Xm. Die vind je dan bovenaan bij video's.

Dynamische en aanpasbare patronen

De JUPITER-Xm introduceert I-Arpeggio, een geavanceerde arpeggiator die AI gebruikt om je spel te verrijken en te inspireren. Het vangt je muzikale invoer op en creëert daaruit passende drumpatronen, baslijnen, akkoorden en arpeggio's, werkend over alle vijf delen van het instrument. Deze patronen zijn dynamisch en aanpasbaar, en kunnen zelfs worden geëxporteerd naar je DAW, waardoor ze een interactieve en energieke aanvulling vormen op live optredens en het creatieve proces versterken 

Perfect voor elk moment

De JUPITER-Xm beschikt over een reeks intuïtieve knoppen, schuifregelaars en drukknoppen voor fijne controle over de klank. Deze bedieningselementen, ontworpen voor nauwkeurige en soepele aanpassingen, samen met een speciale effectensectie en snelle schakeling tussen synthesizerlagen, stellen je in staat om direct elk aspect van het geluid te manipuleren. Deze hands-on benadering zorgt voor een diepgaande interactie met het geluid, waardoor je de perfecte instellingen voor elk moment kunt vinden.

De kracht van stapelen

De JUPITER-Xm kan tot vijf onderdelen samenvoegen, waaronder vier synthesizeronderdelen en één voor drums, met genoeg polyfonie om rijke lagen en complexe achtergrondpartijen te creëren. Dit stelt gebruikers in staat om diepe bassen en scherpe leads te combineren of weelderige strijkers te stapelen met rijke pianoklanken, waarbij de veelzijdige engine de authentieke Roland-sounds, zoals de JUPITER-8, met gemak aandrijft.

Geschikt voor elke muzikale uitdaging

Geschikt voor elke muzikale uitdaging

De JUPITER-Xm is ontworpen voor veelzijdig gebruik, van thuisstudio's tot professionele opnamestudio's en tournees. Het duurzame metalen frame en de kwalitatief hoogwaardige onderdelen zijn bestand tegen intensief gebruik door live artiesten. Met zijn gebalanceerde uitgangen, standaard MIDI-aansluitingen en meerdere pedaalingangen is de synthesizer uitgerust voor elke muzikale uitdaging.

Draadloze vrijheid

De JUPITER-Xm brengt ongeëvenaarde flexibiliteit naar je muzikale praktijk door draadloze vrijheid te bieden. Deze synthesizer functioneert urenlang op batterijvoeding, is voorzien van krachtige luidsprekers voor heldere geluidsweergave en ondersteunt Bluetooth audio voor draadloze audiostreaming. Bovendien maakt Bluetooth MIDI-connectiviteit het mogelijk om software synthesizers op computers of iPads te bedienen, zonder de noodzaak van kabels. Dit maakt het mogelijk om mee te spelen met begeleidingstracks, nieuwe muziek te produceren en interne synths te combineren met software synths, allemaal draadloos.

Inpakken en wegwezen

Inpakken en wegwezen

De JUPITER-Xm onderscheidt zich door zijn draagbaarheid zonder in te leveren op speelcomfort en expressiviteit. Dit instrument biedt een unieke balans met een compact maar kwalitatief hoogwaardig klavier van 37 toetsen, wat uitzonderlijk is voor zijn grootte. Het biedt drie volledige octaven, een zeldzaamheid in compacte keyboards, waarbij de toetsen solide en responsief zijn, wat zorgt voor een bevredigende speelervaring in een verrassend compact formaat.

Een brug tussen hard- en software

Een brug tussen hard- en software

De JUPITER-Xm vormt een brug tussen hardware en software, waarbij beide werelden samenkomen voor een geïntegreerde muzikale ervaring. Het ZEN-Core Synthesis System biedt een flexibele workflow, waardoor je via ZENOLOGY Pro en Model Expansions sounds kunt ontwerpen in software en deze kunt overbrengen naar de standalone JUPITER-X hardware. Dit systeem maakt een naadloze integratie met DAW-projecten mogelijk, zodat je jouw favoriete hardware-klanken kunt gebruiken in softwareomgevingen, klaar voor gebruik waar en wanneer je ze nodig hebt.

Toekomstbestendig voor uitbreiden

De JUPITER-Xm is ontworpen om te groeien en zich aan te passen aan de toekomstige ontwikkelingen in geluidstechnologie. Het biedt een platform dat regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe geluiden en functies. Gebruikers kunnen eenvoudig klanken uitwisselen met ZENOLOGY, Model Expansions, en andere ZEN-Core compatibele apparatuur, en zelfs Scenes delen met andere gebruikers of het grotere JUPITER-X model. Dit maakt de JUPITER-Xm een veelzijdig instrument dat klaar is voor uitbreiding en aanpassing aan de veranderende behoeften van muzikanten.

Een gratis JUPITER-X Editor tool

Een gratis JUPITER-X Editor tool

De gratis JUPITER-X Editor is een tool voor macOS en Windows die bedoeld is voor diegenen die diepgaand hun geluid willen verkennen en aanpassen. Met een gebruiksvriendelijke grafische interface maakt het de uitgebreide mogelijkheden van de JUPITER-Xm toegankelijker voor gedetailleerde geluidsbewerking, waardoor gebruikers het volledige creatieve potentieel van het instrument kunnen benutten.

Roland Cloud

Roland Cloud Connect biedt onmiddellijke toegang tot een uitgebreide bibliotheek met duizenden iconische geluiden en uitbreidingen voor de JUPITER-Xm, eenvoudig te benaderen via een mobiel apparaat en een draadloze adapter.

Toegang tot nieuwe instrumenten

Houd je JUPITER-Xm up-to-date met de nieuwste Model Expansions, waarmee je toegang krijgt tot geheel nieuwe instrumenten. Deze uitbreidingen kunnen je apparaat transformeren, bijvoorbeeld naar de vintage digitale JD-800 synthesizer, of de expressieve Vocal Designer-sounds toevoegen aan je muzikale repertoire.

Persoonlijke noot

Op vakantie moet er altijd iets van een keyboard of MIDI-keyboard mee om m'n laptop aan te sturen. Hey, als muzikant is daar niets vreemds aan en mijn omgeving is eraan gewend. Afgelopen winter (2024) was Parijs aan de beurt en wat denk je? De laptop kon thuisblijven ook al is dat een uitdaging voor mij, maar de Jupiter Xm heeft dat gemis met grote schreden overtroffen.

Heerlijk even aan keukentafel in het vakantiehuis, een beetje aanklooien met geluiden en drums. En als iemand er last van had, dan gingen m'n oordoppen in. Ik heb nog nooit zo'n makkelijke synthesizer gehad, stekker erin en spelen maar. Niets geen gedoe met een midi-keyboard en een laptop op tafel om virtuele geluiden aan te sturen. Nee, gewoon met een échte mini-synthesizer - ook al doet dit woord hem tekort - aan tafel experimenteren met de mogelijkheden die het apparaat biedt. Ik heb er wel een CB-draagtas bij gekocht om hem veilig mee te nemen.

Wat kost de Roland JUPITER Xm?.png

Kort samengevat

De Roland JUPITER-Xm combineert klassiek design met geavanceerde technologie, zoals het ZEN-Core Synthesis System, voor een authentieke synthesizer ervaring. Dit compacte instrument omvat de legendarische klanken van Roland's historische synths en drummachines, biedt uitgebreide personalisatie mogelijkheden via de Piano Designer, en faciliteert creativiteit met de I-Arpeggio-functie. 

Het ondersteunt zowel draadloze connectiviteit als USB, en is uitbreidbaar met nieuwe geluiden en functies. Het hybride klavier zorgt voor een authentieke speelervaring, geschikt voor zowel studio als live optredens, zonder in te leveren op draagbaarheid.

>> Actuele prijs Roland JUPITER Xm Synthesizer

>> Actuele prijs Roland JUPITER X Synthesizer

Reacties

Ben jij ook de gelukkige die in het bezit is van een JUPITER X of Xm? En wil je jouw ervaring(en) delen om anderen te helpen bij de keuze van een synthesizer? Deel dan je reactie onderaan via de button.

Reacties
Categorieën