Wat zijn Virtuele Instrumenten en Software Synthesizers?
Muzieksoftware
Muziekbundel
Muzieksoftware
5 min
0

Wat zijn Virtuele Instrumenten en Software Synthesizers?

5 min
0

Voor veel muzikanten zijn de termen virtueel instrument en software synthesizer misschien bekend terrein, maar als beginner heb je soms geen idee waar het over gaat. De lijn tussen hard- en sofware wordt steeds dunner en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Kijk maar eens naar de Arturia Astrolab wat er tegenwoordig al mogelijk is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over SynthGPT wat waarschijnlijk voor een ware revolutie zal zorgen. Ook als doorgewinterde toetsenist valt er altijd wel iets te leren dus maak de borst maar nat. Laten we starten met vraag 1.

Wat zijn Virtuele Instrumenten?

Virtuele instrumenten zijn softwareprogramma's die het geluid en de functionaliteit van fysieke muziekinstrumenten nabootsen. Ze worden vaak gebruikt in muziekproductie om verschillende instrumenten, zoals piano's, drums, of synthesizers, te spelen en op te nemen zonder dat je de fysieke instrumenten nodig hebt.

Wat zijn Software Synthesizers?

Software synthesizers zijn digitale programma's die geluiden genereren en bewerken, vaak door middel van verschillende soorten klanksynthese, zoals subtractieve of FM-synthese. Ze worden gebruikt in muziekproductie om unieke klanken en effecten te creëren, vergelijkbaar met wat fysieke synthesizers doen, maar dan binnen een computer of DAW (Digital Audio Workstation).

Wat is het verschil tussen Virtuele Instrumenten en Software Synthesizers?

Het wezenlijke verschil tussen virtuele instrumenten en software synthesizers ligt in hun functionaliteit en gebruik:

  • Virtuele instrumenten simuleren bestaande, vaak akoestische instrumenten, zoals piano's, gitaren, of violen. Ze reproduceren realistische klanken van deze instrumenten, vaak door gebruik te maken van gesamplede geluiden.
  • Software synthesizers zijn specifiek ontworpen om geluiden te maken, oftewel te creëren vanuit basisgeluiden of door het manipuleren van golven en klanken. In plaats van bestaande instrumenten na te bootsen, worden ze gebruikt om geheel nieuwe, vaak elektronische klanken te maken.

Kort gezegd: virtuele instrumenten bootsen bestaande instrumenten na, terwijl software synthesizers nieuwe geluiden creëren.

Op zich een logisch verhaal maar voor de meeste muzikanten is het onderscheid aan het vervagen door de vele mogelijkheden en geluiden die er bijkomen, en zijn te downloaden. (Steeds vaker tegen betaling)

Persoonlijke muzieknoot

Zelf ben ik een enorme fan van virtuele instrumenten en software synthesizers vanwege de snelle bereikbaarheid wanneer je computer eenmaal is opgestart. Het instrument of de synthesizer selecteren en de gewenste sound aanklikken en spelen maar. Ook de integratie met een DAW is geweldig en biedt kansen om snel opnemaes te maken om ze vervolgens te bewerken. De mogelijkheden lijken oneindig, maar hier schuilt ook een gevaar in dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet, of dat je vanalles wat los en vast zit (digitaal) koopt om vervolgens te downloaden. Het gevolg is een ongestructureerde computer met enorm veel geluiden en effecten die je nooit zult gebruiken. 

Trap niet in die valkuil en word niet hebberig. Er komt elke dag wel weer wat nieuws uit en hoeft per saldo echt niet beter te zijn dan andere software. Kijk goed (en luister) naar waar je blij van wordt en wat je (in de toekomst) wilt gaan gebruiken. Vergeet niet dat elk softwarepakket of elke download ook weer schrijfruimte gebruikt. In de meeste gevallen biedt een externe schrijf uitkomst, denk er wel aan dat deze voldoende snelheid heeft zodat het inladen van de sounds soepel verloopt. Hapering of traag inladen is bij mij in ieder geval frustratie nummer 1.

De Yamaha Montage als software synthesizer

Een mooi voorbeeld is deze Yamaha Montage Virtuele Synthesizer, die qua look en feel goed is nagemaakt. Via een ander softwareprogramma, in dit geval Kontrol 7, kan deze worden ingeladen, waarna de hardware in software wordt getoond en beschikbaar is. Luister maar eens naar de sounds en laat je verrassen.

Roland Juno 106 in the Cloud

Een ander voorbeeld is de Roland Juno 106 uit de jaren '80 maar ook nu nog steeds populair is. Deze is tegenwoordig ook als Software Synthesizer beschikbaar via de Roland Cloud. En het leuke is, je kunt tegenwoordig allerlei software synthesizers en virtuele instrumenten selecteren, verbinden, laseren, splitten om tegelijk te kunnen gebruiken. Inderdaad, het moet niet gekker worden! Roland heeft hier zelf een superinstrument voor ontwikkeld genaamd: Galaxias! In de video hieronder hoor je geluiden van de Virtuele Juno 106. 

Roland D-50 Software Synthesizer

Ook de Roland D-50 is te vinden in de Roland Cloud en als Software Syntesizer te gebruiken. Zo biedt Roland steeds meer instrumenten aan die via de Cloud zijn te gebruiken. Ook hierbij vervaagt de lijn tussen hard- en software steeds meer. Er kunnen enorm veel geluiden worden gedownload die in bijvoorbeeld je DAW kunnen worden gebruikt, maar ook het verzenden naar een Roland Fantom is een fluitje van een cent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Roland Jupiter 8 geluiden via een midikeyboard of Fantom spelen. Het wordt steeds mooier!

Arturia Astrolab Hard- en Software

Een mooi voorbeeld waarbij hard- en software steeds meer in elkaar smelt is de Arturia Astrolab. In de video hieronder hoor je Jupiter-8 geluiden die oorspronkelijk alleen via Roland werden aangeboden. De wereld op z'n kop lijkt het maar niets is minder waar. De muziekinsdustrie mag dan op z'n kop staan vanwege AI, samenwerking leidt in de meeste gevallen tot nieuwe wegen. En die weg bewandeld Arturia als geen ander, ook al is tegenwoordig iedereen hiermee bezig. En ik vind het allemaal geweldig om telkens weer nieuwe dingen te ontdekken. Luister maar eens naar de sounds van de Jupiter-8 via de Astrolab. 

Oneindige lijst met muzieksoftware

De lijst met software is bijna oneindig en vergeet niet dat er dagelijks aan nieuwe ontwikkelingen worden gewerkt. Ik ben regelmatig in een muziekzaak te vinden en houd zoveel mogelijk nieuwe technologie in de gaten, maar het is bijna niet meer te doen. Kom nou eens met een apparaat dat alles kan roep ik vaak, maar dat gaat niet  gebeuren. Mercedes, BMW en Tesla gaan ook niet samen een auto uitbrengen die alles kan. 

Volgens kenners kwam de Korg Oasis er dichtbij in de buurt. De Korg OASYS (Open Architecture SYnthesis Studio) is namelijk een high-end synthesizer en workstation die door Korg werd uitgebracht in 2005. Het was een van de meest geavanceerde muziekinstrumenten van zijn tijd, ontworpen voor professionele muzikanten en producers. Ik heb er ooit eentje in m'n bezit gehad, maar ik werd er niet zo enthousiast van, maar dat kan aan mij liggen.

Even samengevat:

Een virtueel instrument is een bestaand instrument wat als digitaal product in de markt is gezet. Denk hierbij aan een Roland Juno 106, Jupiter-8 enz. Een software synthesizer is een digitaal product waarmee je zelf unieke geluiden kunt creëren bewerken/aanpassen en opslaan. In de praktijk worden deze termen regelmatig door elkaar gebruikt en dat is op zich ook niet zo erg. Het gaat erom dat je nu weet dat veel instrumenten die vroeger zijn uitgebracht tegenwoordig ook als virtueel instrument of software synthesizer zijn uitgebracht. Zo heb je bijvoorbeeld ook ZENOLOGY waarbij je de tonen/sounds volledig zelf kunt creëren/samenstellen en bewerken. Snap je het nog?

ZENOLOGY van Roland

ZENOLOGY van Roland

ZENOLOGY van Roland is een software synthesizer. Het is onderdeel van Roland's ZEN-Core synthesizer systeem, dat een breed scala aan geluiden en klanken kan genereren door middel van verschillende soorten synthese, zoals virtueel analoge synthese, PCM-synthese, en meer.

ZENOLOGY biedt gebruikers toegang tot de geluiden van Roland’s legendarische hardware synthesizers, maar in een softwareomgeving die binnen een DAW kan worden gebruikt. Het is een krachtige tool voor het creëren van nieuwe, unieke klanken, en het heeft ook de mogelijkheid om klanken te delen en over te zetten naar compatibele Roland hardware synths.

Dus, terwijl het een virtueel instrument genoemd kan worden omdat het softwarematig werkt, valt het specifiek onder de categorie van een software synthesizer vanwege de nadruk op het synthetiseren van geluiden in plaats van het nabootsen van bestaande, akoestische instrumenten. Het is maar dat je het weet haha.

En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de virtuele drumcomputers die ook als plugins beschikbaar zijn, dan doen we dan een andere keer. Dus houd de site in de gaten.

Reacties

Heb jij nog iets leuks of nieuws over virtuele instrumenten of software synthesizers te vertellen? Maak dan gebruik van het veld onderaan om ons bij te kletsen of jouw visie te delen. Houd het wel netjes.

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën