Leren Piano Spelen en Creëer Je Eigen Soundtrack
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
7 min
0

Leren Piano Spelen en Creëer Je Eigen Soundtrack

7 min
0

Leren piano spelen is een droom voor velen en daar blijft het ook vaak bij. Maar wat wanneer je jouw droom om te leren piano spelen combineert met het creëren van een eigen soundtrack, en er een soort projectje van maak waarbij je enerzijds piano leert spelen, en anderzijds werk aan je eigen track. Zo maak je er niet een unieke manier van, maar kun je jezelf ook uitdagen om juist die dingen te doen die nodig zijn om jouw doel te bereiken. Wauw!

Pianoles gecombineerd met jouw muzikale project!

Een Tikkeltje Eigenwijs

Het klinkt een tikkeltje eigenwijs en dat is het ook, maar in het woord eigenwijs zit ook wijs is. Tegen alle regels in gewoon beginnen met jouw project. Hierbij gaat het om jouw feestje, jij mag bedenken waar en hoe je dit voor elkaar krijgt. Jouw eigen project waar je aan werkt en daarnaast leert piano spelen, of misschien wel met synthesizers aan de slag gaat of zelfs een midikeyboard met computer of een professioneel keyboard. Er zijn zoveel manieren om muziek maken leuker te maken zolang je out of the box denkt. Gewoon doen dus! Ik geef je een aantal tips om je op weg te helpen.

Stap 1: Kies je Thema

Kies je muzikale thema

Kies een thema voor je soundtrack: romantisch, avontuurlijk, of zelfs futuristisch. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste muziekstukken om te leren spelen. Natuurlijk komt er meer bij kijken dan alleen een thema kiezen, maar het is juist leuk om hiermee aan de slag te gaan. Jouw muzikale reis begint hier en je mag zelf weten waar je naartoe gaat en welk instrument je meeneemt. Luister veel naar de muziek die overeenkomt met het thema wat je hebt gekozen.

Luister ook eens naar de verschillende lagen (tracks) zoals ik dat noem. Probeer eens alleen te luisteren naar de akkoorden, de bas of piano. probeer de muziek een beetje te ontrafelen. Net zoals je bijvoorbeeld bekende solo's mee kunt fluiten, zo kun je ook specifiek naar de andere tracks van een liedje luisteren. Hierdoor leer je de muziek niet alleen beter te begrijpen, maar ontdek je ook hoe verschillende manieren van spelen het totaalplaatje van een liedje beïnvloeden.

Stap 2: Leer de Basis

Leer de Basis

Er moet natuurlijk ook nog geoefend worden en dat gaat mooi samen met jouw project. Het gaat erom dat je begint met spelen, in dit artikel noem ik het leren piano spelen, maar zoals eerder gezegd kan het ook een ander toetseninstrument zijn, of zelfs helemaal een ander instrument. Begin met basisakkoorden en zoek uit welke manier van spelen het beste bij je past. Vraag een gratis proefles piano leren spelen aan om een eerste goede stap te zetten. Verdiep je in de muziek en liedjes die je wilt leren spelen en zoek uit hoe je dat doet. Hiervoor zijn tegenwoordig enorm veel tools beschikbaar die zie vroeger niet hadden. Hierin heb jij al een enorme voorsprong.

Stap 3: Componeer en Improviseer

Componeer en Improviseer

Speel met verschillende melodieën en ritmes. Probeer zelf eenvoudige stukjes muziek te componeren die passen bij je thema. Dat zal in het begin wat lastig zijn, maar je kunt hiervoor verschillende manieren gebruiken. Luister goed naar de klanken die je speelt, zoek uit hoe ze heten en welk akkoord je speelt. Misschien weet je nog niet exact wat je aan het doen bent, maar meestel weet je wel hoe het klinkt. Past dit bij je thema? Of ga je juist een volledig andere kant op? Ook kun je het thema nog steeds aanpassen wanneer je tot de conclusie komt dat je op de verkeerde weg zit. Je hebt in ieder geval weer iets geleerd. En dat is waar het om gaat.

Stap 4: Voeg Emotie Toe

Voeg Emotie Toe aan je Muziek

Emotie is de basis van muziek maken. De meeste songs zijn ontstaan uit liefde, frustratie of gevoelens die overheersen, daar vallen overigens liefde en frustratie ook onder. Luister goed naar de klanken die je speelt en ontdek of je daar een emotionele lading aan toe kunt voegen. Dat kan door dynamiek en expressie, maar ook door bijvoorbeeld een Mineur akkoord. Speel maar eens wat mineur akkoorden en kijk of je daarmee wat emotie toe kunt voegen. Daarnaast werkt afwisselen harder en zachter spelen, maar ook langzaam en sneller spelen goed om emotie toe te voegen.

Stap 5: Opnemen en Delen

Opnemen en Delen - Recorder

Zelf ben ik er voorstander van om alles (en altijd) op te nemen wanneer je aan het spelen bent. Muziek maken omschrijf ik als een ontdekkingsreis waarbij je geen idee hebt waar je uitkomt. Als je dan later bent vergeten waar je was, of er geen foto van hebt gemaakt blijft het een vaag verhaal. Vaak lukt het dan niet meer om exact hetgeen je speelde opnieuw te doen waarmee misschien wel het mooiste stukje van je liedje of project in rook is opgegaan. En dat is zonde. Wanneer je het niet hebt opgenomen en niet meer weet hoe je het speelde, valt er ook niets te delen.

Gebruik een simpele multitrackrecorder of je mobiel om je spel vast te leggen. Je raakt daardoor niets meer kwijt, maar je kunt later ook nog eens terugluisteren naar je spel om van te leren. Wanneer je er van een afstand naar luistert klinkt het toch altijd iets anders dan wanneer je volop aan het spelen bent.

Stap 6: Maak je project af

Maak je muzikale project af

Misschien liggen er wel honderden duizenden projecten onafgemaakt ergens in de kast of zelfs een kluis. Dat gaat jou toch niet overkomen? Het doel van je project is om te leren piano spelen (of een ander instrument) en het daardoor interessanter te maken. Zelf vind ik het zonde om jouw eerste muzikale project onafgemaakt in de kast te laten liggen. Jouw eerste project (net zoals je eerste liefde) vergeet je nooit meer. Maak het dan ook af, ook al is het maar 1 minuut aan muziek. Ook al zijn het maar drie tracks bijvoorbeeld drums, bass en piano. Het maakt niet uit wat je ervan hebt gemaakt, maar maak het af zodat wanneer je later nog eens terugkijkt op je muzikale pad het startpunt weer weet te vinden.

Persoonlijke Muzieknoot

Op jonge leeftijd ben ik begonnen met experimenteren met muziek om er vervolgens later achter te komen dat hetgeen ik had bedacht ook door anderen wordt toegepast. En dat is natuurlijk prima, muziek moet de wereld in en niet achter gesloten deuren blijven hangen. Tegenwoordig is het heel simpel om je liedje bij de Buma/Stemra re registreren en te delen via Youtube, TikTok, Instagram of zelfs Spotify.

Juist dat experimenteren met muziek is een soort van muzikale reis waarin je ontdekt wat je mooi vindt en talent voor hebt. Hier zijn geen vaste regels voor en de mooiste muziek ontstaat soms per ongeluk. Ook al geloof ik niet in toeval. Ik hoop dat je ooit nog eens aan dit artikel terugdenkt wanneer je spontaan een aantal noten of akkoorden speelt die beter klinken dan al het andere wat je daarvoor hebt gespeeld, en zelfs misschien de basis vormen voor de hit die je zojuist hebt gemaakt.

Piano Leren Spelen

Piano Leren Spelen

Ik wil het toch nog even hebben over piano leren spelen en het project waarmee je misschien gaat starten. Wanneer je (vroeger) op school iets uit moest zoeken voor wiskunde, biologie of geschiedenis was je daar soms uren mee bezig. Nadat je alles had uitgezocht hoefde je het niet meer te leren, je had immers alle gevonden informatie al opgeslagen. Je wist er opeens alles van. Zo is het ook met muziek maken en een eigen project starten. Het maakt niet uit hoeveel tijd en moeite het kost. Jouw doel staat vast: Piano leren spelen op een leuke manier waarbij jouw eigen project de basis is om het vol te houden. Mooier kan ik het niet omschrijven. Hieronder geef ik je nog een paar tips mee waar jij misschien iets aan hebt.

Tip 1: Er zijn geen regels

In de muziek zijn geen regels en kun je de gekste capriolen uithalen zolang het maar goed is voor onze oren. Experimenteren en telkens opnieuw beginnen hoort er nou eenmaal bij.

Tip 2: Luisteren

Luister niet alleen naar wat anderen spelen, maar luister ook vooral naar jezelf. In the heat of the moment wanneer je aan het spelen bent kan het anders klinken en overkomen dan wanneer je er later zelf naar luistert. Laat dan ook die recorder meelopen.

Tip 3: Houd vol en oefen dagelijks

Muziekmaken, maar ook muziek leren kennen, analyseren en uitwerken tot een compleet plaatje vergt oefenen en doorzettingsvermogen. En ik weet nu al dat de meesten die dit artikel lezen niet door zullen zetten om bijvoorbeeld goed piano te leren spelen. In basis zijn we misschien wel een beetje lui geworden, maar vergeet niet dat muziek vrijheid is, vrijheid die je op geen enkele manier kunt kopen. Daar moet je zelf iets voor doen.

Succes betekent in mijn ogen dan ook Doen. Hierbij maakt het niet uit wat jij onder Succes verstaat. Dagelijks oefenen is de sleutel tot succes, dat is altijd al zo geweest en zal ook nooit veranderen. Wel leven we nu in een tijd waarin alle tools voor handen liggen om er een succes van te maken.

Tot slot

Maak af waar je aan begint, of begin er niet mee. Alle begin is moeilijk wordt vaak gezegd, maar dat is helemaal niet zo! Zorg ervoor dat je er plezier aan beleeft, dan is het helemaal niet moeilijk en een kwestie van tijd totdat jij je eigen succes hebt behaald.

Maak van het leren piano spelen een creatief avontuur door je eigen soundtrack te creëren. Dit maakt het proces niet alleen leuker, maar helpt je ook om je unieke muzikale stem/geluid te vinden.

SUCCES!

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën