Met een MIDI-keyboard ligt de Muzikale Wereld aan je Voeten

Na het schrijven van artikelen en reviews over allerlei toetsinstrumenten werd het me opeens duidelijk dat een MIDI-keyboard voor sommigen misschien wel de beste en goedkoopste oplossing is. Je hoeft dan minder moeilijke keuzes te maken. Aan de andere kant is een vette stage piano van Nord, of een Vintage SV-2 van Korg ook geweldig om in bezit te hebben. Waarom schrijf ik dan toch dat met een MIDI-keyboard de muzikale wereld aan je voeten ligt? Omdat je met een MIDI-keyboard nagenoeg alles aan kan sturen wat over een MIDI-aansluiting beschikt. Ik geef je hieronder enkele de voorbeelden.

Midi Keyboard Aanbiedingen
Koop Midi-Keyboard bij:

Van MIDI-keyboard naar Synthesizer


Met een MIDI-keyboard kun je eenvoudig een synthesizer aansturen. Hierbij maakt het model eigenlijk niet uit. Het ligt niet voor de hand dat je bijvoorbeeld een Yamaha CP88 of een Nord Piano 5 met een extern MIDI-keyboard aan gaat sturen, maar bijvoorbeeld wel een Roland Jupiter Xm met kleinere (en minder) toetsen. Zo behoud je de flexibiliteit op het apparaat makkelijk mee te kunnen nemen, en in de studio met een MIDI-keyboard met bijvoorbeeld 88 toetsen te bespelen. Het beste van twee werelden noem ik dat.

Bekijk een voorbeeld in de video

In de video zie en hoor je een voorbeeld hoe ik met een Roland A-800PRO MIDI-keyboard een Roland JUPITER Xm aanstuur. Daarnaast is het goed om ermee te experimenteren en kun je er leuke dingen mee doen.


Van MIDI-keyboard naar Soundmodule


Hetzelfde geldt voor een module, bijvoorbeeld een ouderwetse Roland JV1080 of een moderne Roland Integra Soundmodule. Wanneer je over meerdere modules beschikt kun je deze allemaal aansturen met 1 MIDI-keyboard. Hiervoor zijn verschillende manieren voor om ze aan te sluiten zoals het simpel doorlussen van de ene naar de andere module. Hiermee kun je ook de verschillende sounds van de modules combineren en layeren. Dat geeft een compleet ander geluid wanneer je verschillende modules van verschillende merken op elkaar stapelt. Hiermee kun je oneindig knutselen met geluiden terwijl je de sporen van de modules apart kunt opnemen in audioformaat. Deze zou je later perfect af kunnen mixen naar het geluid van jouw smaak.

Van MIDI-keyboard naar Computer


Naast het aansturen van synthesizers en modules is het aansturen van virtuele instrumenten een geweldige manier om iets te creëren of lekker te spelen. Tegenwoordig worden MIDI-keyboards vaak via USB aan een computer of laptop gekoppeld waarna je in je DAW (opnameprogramma) of een stand alone programma virtuele modules en geluiden kunt selecteren. Dit biedt echt ongekende mogelijkheden waarbij allerlei variaties mogelijk zijn.

Stel je voor...

Stel je voor je maakt gebruik van de Roland Cloud waarin verschillende modules zoals de JD-800 en de Juno 60 en 106, maar ook de Jupiter 8 voorkomen. Combineer ze eens en kijk wat je kunt combineren. Bijvoorbeeld een piano van de JD-800 en een Pad van de 106. Zelfs verschillende arpeggio’s kun je met elkaar combineren of splitten. Om het nog gekker te maken kun je dit zelfs combineren met een externe synthesizer of soundmodule. WAUW!

Dit is dan ook de reden dat ik dit artikel maak en het als titel Met een MIDI-keyboard ligt de muzikale wereld aan je voeten.

De wereld van muziekprogramma's

En nu heb ik het alleen nog maar over de Roland Cloud gehad, er zijn tal van programma’s zoals Native Instruments maar ook DAW’s zoals Logic, Luna, ProTools en Cubase waar al virtuele instrumenten in zijn geïntegreerd. Ook die instrumenten en geluiden kun je gebruiken om iets moois te maken. Daarnaast is er steeds vaker de mogelijkheid om instrumenten of geluiden te kopen die passen bij jouw muziekstijl en genre. Via demo’s in de pakketten kun je alvast een voorproefje krijgen voordat je iets koopt. Ook is er steeds vaker een abonnement beschikbaar waarbij je voor een vast bedrag toegang krijgt tot het (hele) pakket aan geluiden.

Een mooi voorbeeld van de Yamaha Montage


Ik heb een Yamaha Montage 7 gehad die ik heb verkocht. Toch wou ik wat geluiden gebruiken in m’n DAW. Meestal gebruik ik hier Logic voor. Ik vond op de website van Etsy een library die ik kon inladen in KONTAKT (Virtueel instrument). Nu heb ik dus de geluiden van de Yamaha Montage zonder dat ik het apparaat zelf in bezit heb. Dat geldt ook voor de DX7 of D50, en zelfs de Nord Stage geluiden. Snap je nu waarom de wereld aan je voeten lig met een MIDI-keyboard?

Keuzes maken

Misschien klinkt dit allemaal te ingewikkeld dus ik stel voor dat je eerst een keuze maakt welke DAW je gaat gebruiken. Zelf ben ik ooit begonnen met Cubase op een (Atari 1040ST) vanwege de midi aansluiting. Tegenwoordig gebruik ik veelal Logic omdat die nou eenmaal perfect past bij Apple. Logic is eenvoudig te downloaden uit de Apple Store. Het maakt niet uit welke DAW je kiest zolang is in eerste instantie maar een keuze maakt. 

TIP: Ga niet beginnen met verschillende programma’s maar maak een keuze waar je je voorlopig aan houdt. Het kost te veel tijd om allerlei verschillende programma’s te leren kennen en dat gaat ten koste van je speelgenot en je creativiteit. We vergeten weleens dat het gaat om het creëren van iets moois.

Ga aan de slag


Verdiep je dan ook in het programma van je keuze en ga aan de slag. Begin met de standaard instrumenten en geluiden die al “gratis” in het programma aanwezig zijn. Zet verschillende virtuele instrumenten op aparte kanalen en luister naar wat eruit komt. Met de standaard geluiden kun je al iets heel moois maken. Maar ik snap dat je na verloop van tijd meer wilt. Kies dan voor een (proef)abonnement en luister naar de demo’s die vaak aanwezig zijn. Je hebt niets aan de wereld aan geluiden die je toch niet gebruikt. Wees hier selectief in want het is verslavend om steeds meer te downloaden of aan te schaffen. Er is gewoon te veel, dus ook hierin moet je een keuze maken.

TIP: Koop alleen wat je nodig hebt en laat de rest met rust. Het werkt verslavend om maar allerlei virtuele modules en sounds aan te schaffen die je nooit écht gaat gebruiken. Dat is gewoon zonde van het geld.

The next level


Je hebt dus een DAW gekozen die bij je past en alvast enkele virtuele instrumenten en geluiden geselecteerd. Je hebt al wat geëxperimenteerd met geluiden, en het opnemen kan beginnen. Zorg ervoor dat er een kliktrack of drummachine meeloopt wanneer je speelt. Dit zorgt er tevens voor dat je later makkelijker kunt knippen en plakken om zo je productie vorm te geven. Neem gewoon eens wat op en speel met de panning en volumes. Virtuele instrumenten worden opgenomen in midi die je later aan kunt passen. Speel je er een foute noot tussendoor wees dan niet ongerust. Wanneer je lekker aan het spelen bent ga dan door en herstel de fout achteraf.

Je kunt ervoor kiezen om meerdere midisporen tegelijk op te nemen en deze later te kopiëren of zelfs het geluid aan te passen/veranderen. Met je midikeyboard speel je alles in en het bewerken gaat via de computer. Hieraan kun je zelfs audio geluiden toevoegen wanneer je bijvoorbeeld een stage piano of zang op wilt nemen. De mogelijkheden zijn net echt. Denk wel aan de latency, dit is de vertraging die optreedt tussen het moment van spelen en het moment van opname. Verdiep je dus in je DAW zodat je hier de juiste instellingen voor gebruikt. 

TIP: Maak templates, deze maken het snel creëren van iets moois een stuk gemakkelijker zodat je idee niet verloren gaat doordat je wordt afgeleid door allerlei randzaken en instellingen die je eerst moet doorvoeren. Maak ook altijd een extra backup van je template en geef ze de juiste naam en nummer.

Welk MIDI-keyboard is voor jou geschikt?


Met een MIDI keyboard, ook wel midicontroller genoemd kun je dus van alles aansturen. Maar welk MIDI-keyboard is voor jou geschikt? Kies je voor een klein model met bijvoorbeeld 25 toetsen of wil je een pianomodel met 88 toetsen. Ze zijn er in allerlei verschillende maten, soorten en prijzen dus bepaal welk doel je ermee voor ogen hebt. Hieronder zal ik er een paar bespreken.

Akai Professional MPK Mini MK3 (Klein klavier)

Dit is een zeer compacte USB/Midi-klavier wat voordelig is om mee te beginnen. Je kunt het apparaat makkelijk meenemen vanwege het kleine formaat. Het type toetsen zijn minitoetsen waarvan er 25 aanwezig zijn. Ook beschikt het apparaat over 8 pads waarmee je drums kunt aansturen.

>> Bekijk laagste prijs en reviews van Akai Professional MPK Mini

Native Instruments Komplete Kontrol A61

Native Instruments maakt indruk met geavanceerde USB/MIDI-keyboards. Deze is volledig afgestemd op de Native Plugins en is een perfecte manier om je plug-ins (voorbereid op NKS) aan te sturen. Op de duurdere modellen is een display aanwezig zodat je instrumenten en geluiden direct via het keyboard kunt selecteren.

>> Bekijk  laagste prijs en reviews van NI Komplete Kontrol A61

Roland A-49 BK Midi-keyboard

Dit MIDI-keyboard heeft een 49 keys toetsenbord waarmee je al prima uit de voeten kunt. Het apparaat is robuust en compleet. Deze is ook te koop in de witte versie. 

>> Bekijk  laagste prijs en reviews van Roland A-49

Nektar LX61+ Impact USB/MIDI-keyboard

Dit MIDI-keyboard heeft 61 toetsen en wordt geleverd met een eenvoudige DAW (inclusief plugins). De controller is zeer compleet (en ziet er mooi uit) met draaiknoppen, slippers en buttons. 

>> Bekijk  laagste prijs en reviews van Nektar LX61+

Novation LaunchKey 61 MK3 USB/MIDI keyboard

De Novation LaunchKey 61 beschikt over een uitgebreid klavier en een reeks veelzijdige bedieningsopties, waaronder acht draaiknoppen, negen faders, een transportsectie, en zestien pads, waarmee het een behoorlijk compleet instrument is. Met toegevoegde functies zoals een akkoordenmodus, toonladdermodus en arpeggiator, biedt het nog meer creatieve mogelijkheden. De toonladdermodus zorgt ervoor dat je noten altijd binnen de gekozen toonsoort vallen, wat erg handig kan zijn voor degenen die soms een verkeerde noot raken.

>> Bekijk  laagste prijs en reviews van de Novation LaunchKey 61 MK3

En meer...


Er zijn nog veel meer merken en types te koop met verschillende afmetingen en hoeveelheid aan toetsen. Bepaal dus eerst hoeveel toetsen je nodig hebt (en hoe groot deze moeten zijn) en wat je er ongeveer voor over hebt. Onder de 100 euro koop je al een MIDI-keyboard maar ze zijn er ook van meer dan duizend euro zoals de Native Instruments Kontrol S88 MK3. 

Als beginner lijkt me dat overigens een beetje overdreven dus kies een model wat aan je wensen voldoet en goedkoper is (mijn advies). Klik op de link hieronder voor alle MIDI-keyboards bij Bax Music. Zo weet je precies wat er te koop is en welke prijzen daarbij horen. 

>> Bekijk hier alle midi-keyboards die beschikbaar zijn 

On Stage en/of in de Studio  

Natuurlijk zou ik hier nog veel meer over kunnen vertellen maar voorlopig kun jij aan de slag wanneer je kiest voor een MIDI-keyboard. Het biedt ongekende mogelijkheden en is een stuk goedkoper dan een professionele synthesizer of workstation. Natuurlijk heb je wel een goede computer nodig die krachtig genoeg is om alle informatie te verwerken. Daarnaast zie ik steeds vaker MIDI-keyboards On Stage. 

De combinatie MIDI-keyboard en Computer geeft je meer ruimte voor het creëren van unieke sounds of cover sounds die je nodig hebt bij liveoptredens. Zelf vind ik MIDI-keyboards het meest geschikt voor in je "Home Recording Studio" of om een kleiner model mee te nemen op vakantie. 

Tot slot

Het gebruik van een MIDI-keyboard kan ook voor de nodige uitdagingen zorgen wanneer je ermee aan de slag gaat. Vaak zijn het de instellingen die niet juist staan of je hebt vergeten iets aan te klikken of te selecteren in je muziekprogramma. Laat je dan ook niet ontmoedigen wanneer even iets niet lukt en maak templates met de juiste instrumenten, geluiden en instellingen. Dit bespaart je een hoopt tijd en frustratie.

Midi Keyboard Aanbiedingen
Koop je Midi-Keyboard bij:

Reacties

Gebruik jij een MIDI-keyboard en heb je voor de lezers nog aanvullende tips of wil je jouw ervaring(en) delen? Dat kan via de reactie button onderaan en wordt zeer gewaardeerd.