Nord Piano 5 Review Indrukwekkende Functies en Hoogwaardige Geluidskwaliteit
Nord
Muziekbundel
Nord
9 min
0

Nord Piano 5: Indrukwekkende Functies en Hoogwaardige Geluidskwaliteit

9 min
0

Nord Piano 5: Een uitgebreide review 

De Nord Piano 5 is een geavanceerd muziekinstrument dat de verwachtingen van pianisten en muziekliefhebbers overtreft. Met zijn indrukwekkende functies en hoogwaardige geluidskwaliteit biedt de Nord Piano 5 een unieke ervaring voor zowel professionals als beginners (bekijk persoonlijke noot verderop in dit artikel). In deze review zullen we dieper ingaan op de kenmerken, voordelen en nadelen van dit instrument.

Willekeurige Buttons
Bekijk Nord Piano 5 bij:

Geluidskwaliteit

Een van de meest opvallende aspecten van de Nord Piano 5 is de ongeëvenaarde geluidskwaliteit. Dankzij geavanceerde samplingtechnologieën worden authentieke pianoklanken gereproduceerd met een verbluffend realisme. De verschillende piano's in het assortiment van Nord staan bekend om hun expressiviteit en dynamiek, waardoor elke noot tot leven komt.

Functionaliteit

Functionalitiet van de Nord Piano 5

Naast zijn uitmuntende geluidskwaliteit biedt de Nord Piano 5 ook talloze functionaliteiten die het spelen en componeren vergemakkelijken. Met een intuïtieve gebruikersinterface kunnen pianisten eenvoudig toegang krijgen tot verschillende klanken, effecten en instellingen. Bovendien beschikt het instrument over MIDI-connectiviteit, waardoor het naadloos kan worden geïntegreerd met andere apparatuur.

Effecten van de Nord Piano 5

Effecten van de Nord Piano 5

Nord Piano's blinken traditioneel uit in hun aanbod van ingebouwde effecten, die met elk model lijken te verbeteren. De effectensectie omvat zes modules - Mod1, Mod2, Amp/Comp, EQ, Delay, en Reverb - verrijkt met drie versterker/luidspreker simulaties en een drie-band EQ met een instelbare middenfrequentie.

Deze modulaire opzet vergemakkelijkt een precieze routing van effecten naar wens, waardoor gebruikers meer controle hebben dan bij een uniform effect over alle geluiden. De beschikbare effecten, zoals tremolo, ringmodulatie, phaser, en andere, komen met twee instelbare intensiteiten per effect. Gebruikers kunnen deze effecten toekennen aan specifieke lagen binnen de Piano of Sample Synth secties. Bovendien biedt de delay module een tap-tempo functie voor extra gebruiksgemak.

Met vijf reverb types, inclusief heldere en donkere modi, kunnen gebruikers eenvoudig sfeer toevoegen aan hun geluid. Een nieuwe toevoeging aan de Nord Piano 5 is het chorale effect, dat een zachte en soepele modulatie levert, waardoor het geluid verder wordt verrijkt.

Toetsenbord en gevoel

Toetsenbord en gevoel van de Nord Piano 5

Het toetsenbord van de Nord Piano 5 roept nogal eens wat discussie op, waar de één dweept met Yamaha of Roland high-end toetsenborden, geeft de ander de voorkeur aan de Nord. Laten we het erop houden dat ze alle drie goed zijn en je persoonlijke voorkeur de doorslag geeft.

Onafhankelijke pianolagen

De Nord Piano 5 introduceert een innovatieve functie met twee onafhankelijke pianolagen. Deze lagen kunnen afzonderlijk worden ingezet, met elkaar worden gecombineerd of over het keyboard worden verdeeld. Dankzij Nord's reputatie voor sublieme pianoklanken biedt deze toevoeging van dubbele lagen ongekende mogelijkheden voor het mengen van deze voortreffelijke klanken.

Het concept van het verdelen van twee verschillende pianoklanken over het klavier mag dan ongebruikelijk lijken, de praktische uitvoering ervan biedt verrassende resultaten. Wanneer één laag voorziet in diepe, weelderige bastonen en de andere in heldere, duidelijke hoge tonen, ontstaat er een harmonieuze blend die buitengewoon effectief is.

Makkelijk in gebruik

De Nord Piano 5 is makkelijk in gebruik

De Nord Piano 5 is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten. Het lichte gewicht en draagbaarheid maken het gemakkelijk om het instrument mee te nemen naar optredens of repetities. Daarnaast is de bediening eenvoudig en intuïtief, zodat zelfs beginners snel met het instrument aan de slag kunnen.

Onderscheidende functies

De Unison-modus, beschikbaar in drie instellingen, vertegenwoordigt een opwindende toevoeging aan de Sample Synth-sectie van de Nord Piano 5. Deze functie, welbekend uit diverse software synthesizers, maakt het mogelijk om rijke en volle ensembleklanken te vormen.

Het Geavanceerde Keyboard Split-mechanisme van Nord biedt een verfijnde methode om naadloze overgangen tussen verschillende klanken te realiseren. Dit systeem stelt gebruikers in staat niet alleen het splitsingspunt te kiezen, maar ook crossfades te implementeren voor een vloeiendere klankovergang.

Tru-Vibrato, een nieuwe aanwinst voor de Sample Synth-sectie, reproduceert op overtuigende wijze het vibrato van strijkinstrumenten, koperblazers en houtblazers, waardoor de expressiviteit van deze instrumenten wordt versterkt.

Tot slot benadrukt de geavanceerde snaarresonantie de aandacht van Nord voor detail bij het nabootsen van de complexiteit van akoestische pianoklanken, inclusief de nuances van pedaalruis en resonantie. Deze functies zijn niet langer uitzonderlijk in stage piano's, maar Nord onderscheidt zich door de uitzonderlijke kwaliteit waarmee deze effecten worden geproduceerd.

Hoogwaardige materialen

Een ander aspect waarin de Nord Piano 5 uitblinkt, is zijn duurzaamheid. Het instrument is gebouwd met hoogwaardige materialen en vakmanschap, waardoor het bestand is tegen intensief gebruik. Pianisten kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van dit instrument, zowel in de studio als op het podium.

Introductie van de Nord Piano 5 (Video)


Wat vinden gebruikers van de Nord Piano 5?

Gebruikers zijn over het algemeen zeer positief over de Nord Piano 5 en prijzen deze voor zijn uitstekende geluidskwaliteit, intuïtieve lay-out, en hoogwaardige bouwkwaliteit. Het keyboard biedt twee piano lagen en studio-grade effecten, wat het een krachtige optie maakt voor zowel de studio als het podium. Ondanks zijn hoge prijs, wordt de Piano 5 erkend als een prachtige stage piano die geweldig klinkt en beter oogt dan de meeste andere keyboards. De belangrijkste punten van lof omvatten:

  • Uitstekende geluidskwaliteit: De Piano 5 levert een indrukwekkende geluidservaring, mede dankzij de toename van geheugen en twee onafhankelijke pianolagen die nieuwe mogelijkheden openen.
  • Intuïtieve lay-out: Het keyboard is eenvoudig in gebruik en biedt een intuïtieve interface die het navigeren en aanpassen van geluiden en effecten vereenvoudigt.
  • Handgemaakte bouwkwaliteit: De Nord Piano 5 is handgemaakt in Zweden en toont een ongekende aandacht voor detail, waardoor het duurzaam en betrouwbaar is voor professioneel gebruik.

Een aantal gebruikers merkt op dat, hoewel het keyboard veel voordelen biedt, de max polyfonie van 120 noten voor de pianosectie relatief laag is. Ook de gewogen toetsen kunnen soms iets stijver aanvoelen in vergelijking met andere high-end stage piano's van merken zoals Yamaha en Roland. Toch wordt benadrukt dat dit grotendeels neerkomt op persoonlijke voorkeur.

De Nord Piano 5 wordt verder geprezen om zijn draagbaarheid, ondanks dat het met minder dan 20 kg (44 lbs) niet de lichtste optie op de markt is. De stevige en duurzame constructie, samen met de handige draagtas, maakt het een uitstekende keuze voor muzikanten die vaak onderweg zijn. Het keyboard biedt ook een scala aan input- en output opties, waardoor het geschikt is voor zowel live- als studio-omgevingen.

In vergelijking met zijn voorganger, de Nord Piano 4, biedt de Piano 5 aanzienlijke verbeteringen zoals het Nord Virtual Hammer Action-technologie voor een dynamischer en betere interactie met de toetsen, meer geheugen voor meer sample-opslag, en een OLED-display voor een gemakkelijkere navigatie van de piano's controles en instellingen.

Concurrentie van de Nord Piano 5

Concurrenten van de Nord Piano 5 komen uit zowel de high-end als de middenklasse segmenten van de markt voor digitale piano's en keyboards, en omvatten merken en modellen die zich richten op zowel professionele musici als serieuze hobbyisten. Hier zijn enkele van de belangrijkste concurrenten:

  • Yamaha Montage en MODX Series: Yamaha's Montage serie biedt geavanceerde synthesizer mogelijkheden met uitgebreide geluidsbibliotheken en krachtige performance features. De MODX serie is een meer betaalbare optie die nog steeds veel van de kracht van de Montage biedt.
  • Korg Kronos: De Korg Kronos is een workstation keyboard dat bekend staat om zijn krachtige synthesizer mogelijkheden, uitgebreide sampling functionaliteiten, en een groot aantal geluiden en effecten. Het is gericht op professionals die een alles-in-één oplossing nodig hebben voor zowel live optredens als studio werk.
  • Roland RD-2000: De Roland RD-2000 is een stage piano die een uitstekende speelervaring biedt met zijn gewogen toetsen en realistische piano geluiden. Het biedt ook geavanceerde controle opties voor live optredens en is zeer gewaardeerd onder professionele musici.
  • Kawai MP Series: Kawai's MP serie digitale stage piano's staan bekend om hun realistische klavieractie en hoogwaardige pianogeluiden. Ze bieden een goede mix van prestatie en draagbaarheid voor live musici.
  • Kurzweil Forte en PC4: Kurzweil biedt met de Forte en PC4 keyboards krachtige sound engines en diepgaande bewerkingsmogelijkheden, samen met een breed scala aan geluiden die geschikt zijn voor zowel studio- als live-gebruik.

Elk van deze concurrenten heeft zijn eigen unieke kenmerken, voordelen, en prijspunten. De keuze tussen deze en de Nord Piano 5 hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. En laten we eerlijk zijn: Er zijn nog veel meer modellen te koop die misschien aan jouw wensen voldoen. Zoals gezegd, een toetsinstrument is vooral afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken (doel), en van welke sound je houdt. Daarnaast is het toetsenbord vooral bepalend om fijn te spelen.

Persoonlijke noot

De Nord Piano 5 is een fantastisch instrument voor zowel beginners als gevorderden, maar besef goed dat de prijs die erbij hoort niet altijd in overeenstemming is met het doel en gebruik waarvoor je het muziekinstrument koopt. Als beginner adviseer ik dan ook een goedkoper model, natuurlijk ben je zelf baas over je geld, maar ik zie dit apparaat zelf dan ook meer geschikter voor mensen die al redelijk kunnen pianospelen en de volgende stap willen zetten. Dat wou ik even kwijt!

Opmerking: Wanneer je kiest voor een digitale piano is jouw voorkeur bepalend welke versie je kiest, de 88-keys of 76-keys. Wil je een échte piano nabootsen zou ik gaan voor een 88-keys maar deze keuze is natuurlijk aan jou.

Vergelijkingstabel Nord Piano 5 vs Piano 4

Hardware

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Keybed88-key Triple Sensor Grand Weighted Hammer Action88-key Triple Sensor Grand Weighted Hammer Action
Keybed73-key Triple Sensor Grand Weighted Hammer Action-
Outputs2 + Headphones Out2 + Headphones Out
USB-aansluitingJaJa
MIDI-aansluitingenUSB MIDI + MIDI In/OutUSB MIDI + MIDI In/Out
Monitor InvoerJa-
Display TypeOLEDOLED

Algemeen

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Programma's16 Banken x 25 programma's (400 locaties)16 Banken x 25 programma's (400 locaties)
Live/Auto Save Programma's5 locaties5 locaties
Split KeyboardJa, geavanceerde KB Split met LED-indicatieJa, selecteerbaar splitpunt met LED-indicatie
Split Point CrossfadesJa-
Lagen/Dubbele Geluiden2 piano engines, 2 sample synths1 piano engine, 1 sample synth
Programma TransposeJaJa
Naadloze OvergangenJa-

Piano Sectie

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Nord Piano Library Geheugen2 GB1 GB
Piano Locaties6 types x 20 modellen (120)6 types x 20 modellen (120)
Piano Polyfonie120 stemmen120 stemmen
Layer DetuneJa, 3 hoeveelheden-
String ResonanceJa (Generatie 2)Ja (Generatie 2)
Soft/Long ReleaseJa, selecteerbaar op paneelJa, selecteerbaar op paneel
Pedal NoiseJa (met inbegrepen Nord Triple Pedal)Ja (Nord Triple Pedal vereist)
Dynamisch Sustain PedalJa (met inbegrepen Nord Triple Pedal)Ja (Nord Triple Pedal vereist)

Sample Synth Sectie

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Nord Sample Library Geheugen1 GB512 MB
Sample Polyfonie40+ stemmen30+ stemmen
TransposeJaJa
UnisonJa, 3 hoeveelheden-
VibratoJa, gebruiker instelbaar met 3 Dly opties-

Effecten Sectie

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Effect 1Pan, Tremolo, Stereo Wah/Auto-wah. Control Pedal functionaliteit voor alle effecten.Pan, Tremolo, Stereo Wah/Auto-wah. Control Pedal functionaliteit voor alle effecten.
Effect 2Stereo Phaser, Flanger en Chorus. Twee dieptes voor elk effect.Stereo Phaser, Flanger en Chorus. Twee dieptes voor elk effect.
DelayJa, Stereo Delay met Tap Tempo, Ping-Pong modus en Global optieJa, Stereo Delay met Tap Tempo
Eq3 band, Sweepable Mid met Global optie3 band, Sweepable Mid
Amp Simulatie/CompressorTwin, Jc, Small, Tube Distortion, Stereo CompressorTwin, Jc, Small, Tube Distortion, Stereo Compressor
Master EffectenReverb (5 groottes + Dark/Bright Mode en Chorale optie)Reverb (3 modi + Bright Mode)

Afmetingen

KenmerkNord Piano 5Nord Piano 4
Gewicht88: 18,5 kg / 73: 15,5 kg18,5 kg
Breedte88: 1282mm / 73: 1070mm1287mm
Diepte342mm342mm
Hoogte120mm121mm

In de bovenstaande vergelijkingstabel zie je de upgrades en nieuwe functies van de Nord Piano 5 in vergelijking met de Nord Piano 4, waaronder verbeterde geheugenmogelijkheden, extra piano- en sample synth-lagen, geavanceerde split-functies, en een uitbreiding van de effectensectie.

Willekeurige Buttons
Koop Nord Piano 5 bij:

Conclusie

De Nord Piano 5 is een krachtig muziekinstrument dat voldoet aan de behoeften van pianisten van elk niveau. Met zijn indrukwekkende geluidskwaliteit, functionaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid biedt dit instrument een ongeëvenaarde speelervaring. Of je nu een professional bent die op zoek is naar een professioneel podiuminstrument of een beginner (zie persoonlijke noot) bent die wil investeren in een kwaliteitsvolle piano, de Nord Piano 5 zal je niet teleurstellen.

Reacties

Ben je in het bezit van een Nord Piano 5? Deel dan jouw ervaring(en) met deze digitale piano zodat anderen ervan kunnen leren. Reageren kan via de button onderaan.

Reacties
Categorieën