Ontdek een Nieuwe Muzikale Hobby
Ontdek een nieuwe hobby is een artikel waarin zoals de zin al aangeeft, het vinden of ontdekken van een nieuwe hobby centraal staat. En dan heb ik het natuurlijk over muziek, muziek maken of zingen, laten we het voor het gemak even "Muziek Maken/muziekmaken" noemen. Enerzijds is muziekmaken goed voor je brein en algemene sociale ontwikkeling, en anderzijds is het een leuke en plezierige bezigheid.
Daarnaast geeft het je meer zelfvertrouwen wanneer het stuk wat je moet/wilt leren ook daadwerkelijk lukt om te spelen. Laten we eens wat nieuwe muzikale hobby's onder de loep nemen. Daarbij is een instrument leren spelen al snel een eerste gedachte die bij veel mensen opkomen. Meestal heb ik het als eerste over piano's, keyboards en synthesizers, maar in dit geval begin ik met de gitaar.
Een muziekinstrument leren bespelen
Gitaar leren spelen
Gitaar spelen is een van de populairste muzikale hobby's ter wereld, omdat het zowel toegankelijk als veelzijdig is. Of je nu kiest voor akoestische of elektrische gitaar, beiden zijn leuk om te doen en een beginnersgitaar is redelijk te betalen.
Waarom gitaar als hobby?
De gitaar is relatief eenvoudig te leren, vooral als het gaat om basisakkoorden en ritmes. Met een paar akkoorden kun je al snel je favoriete nummers spelen, wat het een aantrekkelijke hobby maakt voor beginners. Een gitaar kunnen bespelen wordt ook gezien als stoer en knap. Maar het komt je natuurlijk niet aanwaaien ondanks het het redelijk is te doen om gitaar te leren spelen.
Akkoorden leren spelen, riffs of solo's zijn vaak de eerste doelen van beginnende guitarplayers. De gitaar ontdekken kan het begin van een mooie hobby zijn waar je niet alleen meer zelfvertrouwen door krijgt, maar ook veel plezier aan beleeft, en dat is waar het om gaat. Wanneer je kiest voor een akoestische gitaar ben je niet afhankelijk van een versterker, dus dat lijkt mij een goede keuze.
Waar begin je met gitaar leren spelen?
Koop een gitaar wanneer je die nog niet hebt of leen er eentje van iemand anders. Zoek op YouTube en TikTok naar filmpjes over gitaar leren spelen. Er zijn er te veel om op te noemen. Zo leer je snel liedjes en riffs spelen om de moed erin te houden. Wil je het serieuzer aanpakken? Klik dan hier voor meer informatie over gitaar leren spelen als beginner.
TIP: Houd vol, ook als je in het begin zere vingers of kramp in je handen of armen krijgt. Stop dan even en ga een dag later weer verder. De pijn in je vingers verdwijnt vanzelf wanneer er wat eelt op groeit, en de kramp wordt steeds minder naarmate je lichaam went aan de andere houding die je aanneemt tijdens het spelen. Zorg dat je ontspannen zit en je gitaar losjes om je nek hangt.
Gitaar leren spelen met Koen?
Koen is een geboren Volendammer die op z'n 10e een gitaar van z'n ouders kreeg. Hij is o.a. opgeleid door Jaap Kwakman, de gitarist van de 3Js. Nu geeft Koen gitaarles om anderen te helpen hun muzikale droom te verwezenlijken. Klik op de banner hieronder voor meer informatie over Koen en de gitaarlessen.
Persoonlijke Gitaarnoot
Ik heb m'n hele leven meestal wel ergens een gitaar staan om even op te kunnen spelen. Soms verkoop ik hem om er vervolgens weer eentje te kopen. Inderdaad, dat slaat nergens op. Toch is zo'n gitaar belangrijk voor me om af en toe iets anders te doen dan toetsen te spelen. Gewoon heerlijk op de bank zitten met de gitaar in m'n hand, of even iets opnemen in de studio. Muziek maken is voor mij een hobby en daar past de gitaar ook bij.
Vroeger lieten de muzikanten in onze band de muziekinstrumenten door de week in de oefenruimte staan. Dat was bij ons thuis, ik kon er dus de hele week gebruik van maken om alles te proberen en te leren. Ik ben overigens geen goede gitarist en dat is ook niet mijn doelstelling. Ik kan een paar gitaarakkoorden, riffs en solo's spelen en daar houdt het dan ook op. Gitaar leren spelen spelen hoef je niet meteen uitgebreide doelstellingen te zetten. Begin, houd vol en geniet zijn de dingen waar je de focus op moet leggen. Succes!
Download hier alvast voor een tientje het E-Book 500 Tips voor Gitaristen (+Bonussen)
Basgitaar leren spelen
Voor de basgitaar geldt eigenlijk hetzelfde dan voor de "normale" gitaar, alleen is de manier van spelen wat anders dan een gitaar. De snaren zijn dikker en er zitten meestal maar 4 (of soms) 5 snaren op. Veel beginners starten eerst met het spelen op gitaar om vervolgens de basgitaar erbij te pakken. Dit is ook iets wat je moet ervaren, bezoek eens een muziekwinkel en raak zo'n instrument eens aan. Op zich zou je kunnen zeggen dat basgitaar leren spelen eenvoudiger is dan gitaar leren spelen, maar hiermee doe ik de bassisten die veel kilometers hebben gemaakt om het te leren en steeds beter te worden tekort.
Waarom basgitaar als hobby?
De basgitaar is de ruggengraat van de muziek en ondersteunt het ritme van de drummer. De bas behoort in de meeste gevallen niet op te vallen, maar als de bas wegvalt mis je iets. Toch willen we natuurlijk laten zien wat we kunnen waarbij misschien Mark King of de songs van Michael Jackson voorbeelden zijn.
Mark King is overigens de bassist en zanger van de Britse band Level 42. Hij staat bekend om zijn virtuoze slap bass-techniek, die een kenmerkend geluid heeft toegevoegd aan de muziek van de band. King's spelstijl en unieke basgeluid hebben hem wereldwijd erkenning gebracht, en hij wordt beschouwd als een van de beste bassisten in de pop- en funkgenres.
Wat opvalt is het ritmische spel van de bas, uitgevoerd door de bassist. Hij of zij is in een band verantwoordelijk voor het verbinden van de drums met de melodie. Zie het als een onmisbare schakel in de uitvoering van een song. De bas levert diepe en krachtige klanken die niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar is. Wie heeft er niet eens dichtbij een speaker gestaan waarbij je buik door het geluid begon te trillen? Juist, dat is in de meeste gevallen de bas.
Hoe begin je met basgitaar leren spelen?
Als eerste heb je een basgitaar nodig, Kies als beginner een basgitaar met 4 snaren om mee te beginnen. Later overstappen naar een vijf- of zessnarige bas als je meer ervaring hebt is prima te doen.
Ook voor een basgitaar geldt dat er voldoende video's op YouTube en TikTok beschikbaar zijn waarmee je direct aan de slag kunt. Leer de noten en raak vertrouwd met je instrument. Begin met het leren van eenvoudige basloops en ritmepatronen. Veel basgitaristen beginnen met het spelen van eenvoudige rock- of funk-basslines.
Persoonlijke Basgitaarnoot
Zoals je inmiddels weet heb ik het geluk gehad dat vroeger onze bandleden hun muziekinstrumenten in de oefenruimte lieten staan, waardoor ik de mogelijkheid heb gehad om met elk instrument te oefenen. Uiteindelijk gaat het er niet om welk instrument je kiest, zolang je er maar plezier aan beleeft. Immers, het gaat erom dat je een nieuwe hobby ontdekt. Zelf ben ik erachter gekomen dat toetsen en drums mijn voorkeur hebben, terwijl ik het ook leuk vind om even op een gitaar of basgitaar te spelen.
Ook bij een basgitaar leren spelen is het belangrijk om elke dag even te oefenen, noten uit je hoofd te leren en liedjes te spelen. Liedjes spelen houd de motivatie er wat meer in waarmee je sneller je oefeningen herhaalt. Natuurlijk zal je ooit tegen een dipje aan lopen, dat is overigens maar tijdelijk. Zet dus door!
Piano leren spelen
Piano leren spelen is een iets andere tak van sport dan de gitaar of basgitaar, maar het doel blijft hetzelfde. Je wilt een nieuwe hobby ontdekken en hebt misschien voor de piano gekozen. Dus het eerste wat je nodig hebt, je raadt het al, is een piano. Hierbij is de keuze wat mij betreft al snel voor een digitale piano gemaakt, tenzij je een enorm huis hebt waar niemand last heeft van je spel. Even is het leuk, maar als jij honderden malen hetzelfde stukje speelt rent je omgeving gillend weg. En ik kan het weten. Een digitale piano is dan een goede optie zodat je ook kunt oefenen met een hoofdtelefoon op.
Waarom piano leren spelen?
Piano spelen noem ik zelf vrijheid, de vrijheid om je gedachten en emoties om te zetten naar de klanken die je speelt. Daarnaast is het spelen met een koptelefoon ideaal wanneer je met meerdere huisgenoten bent. Nadeel is de ruimte die het in beslag neemt, maar zoals bij alles, je moet er wat voor over hebben.
De piano kan op allerlei manieren worden ingezet, als solospel, als ondersteuning bij zang of bijvoorbeeld in een band. Dat geldt voor enorm veel genres waarbij de piano wordt ingezet. Kies je voor een digitale piano dan krijg je er naast de akoestische klanken vaak ook andere klanken bij zoals bijvoorbeeld een e-piano.
Hoe begin je met piano leren spelen?
Het wordt eentonig om te melden, maar ook om piano te leren kun je terecht op YouTube en TikTok. Zorg er wel voor dat je een goede basis krijgt/hebt en het niet op een verkeerde manier aanleert. Aanleren is makkelijker dan afleren. Ken je Cor Bakker? De bekende TV-Pianist? Die biedt een gratis proefles aan dus ik zou zeggen: Ga ervoor!
Ik ben vroeger begonnen met een orgeltje waarna de synthesizers en piano's in beeld kwamen. Piano spelen voelt anders dan bijvoorbeeld een orgel, keyboard of synthesizer. Een piano is een soort emotieinstrument waarbij je door de manier van spelen mesen écht kunt raken. Muziek spelen is ook emotie, sommige zangers/zangeressen zijn fantastisch maar raken niet de juiste snaar. Terwijl andere minder goede zangers en zangeressen met je gevoel op de loop gaan. Dus luister naar wat je speelt en kijk wat het met mensen doet. Oefen elke dag een beetje en ontdek de kunst van piano spelen, een nieuwe hobby is geboren. Keyboard leren spelen is tegenwoordig ook een leuke hobby, vooral met de techniek van tegenwoordig. De keyboards zijn enorm uitgebreid waarmee je nagenoeg elk nummer kunt naspelen. Professionele keyboards beschikken over een interne harde schijf waarop styles, songs en sounds kunnen worden weggeschreven. Ook kan de keyboardspeler zelf eigen styles maken. Al met al zijn de mogelijkheden van keyboards tegenwoordig niet meer te vergelijken met vroeger. Met een keyboard speel je met je linderhand de akkoorden en met de rechterhand bijvoorbeeld de melodie. Een keyboard is dus gemaakt om liedjes te spelen, en laat dat nou net het leukste zijn van muziek maken. Tegenwoordig zijn er allerlei styles (vroeger ritmes of begeleiding genoemd) beschikbaar waardoor je ook moderne liedjes kunt spelen in plaats van de "oude" nummers. Een modern instrument waarbij er soms ook de mogelijkheid is om zelf te arrangeren en nieuwe begeleidingen te maken. Zelf heb ik al veel verschillende keyboards gehad waarbij de Yamaha PSR 8000 het langste in m'n bezit is geweest. Ook de Yamaha Tyros en Genos hebben deel uitgemaakt van mijn studio, opgevolgd door de PA4X en tegenwoordig de PA5X van Korg. Professionele keyboards zijn natuurlijk fantastisch, maar ze kosten ook een vermogen dus ik adviseer je om met een wat simpeler model te beginnen. Het leuke van de Yamaha modellen is dat ik styles die ik 100 jaar geleden met de PSR-8000 heb gemaakt kan inladen en converteren naar een Genos of Digitale piano zoals de Yamaha CVP-809. Uiteindelijk zoek je als muzikant/toetsenist toch altijd de grenzen op van het hoogst haalbare. Het leukste is ommidifiles en "oude" styles om te zetten naar de moderne arranger. Voor de liefhebbers heb ik hieronder heb ik nog even een videoclipje van de PA4X gezet. Klik hier voor mijn TikTok kanaal met voorbeeldfilmpjes Klik hier voor mijn playlist keyboard shorts e.d. op YouTube Net zoals bij andere instrumenten begin je met het aanschaffen van een keyboard. Kijk hierbij goed naar je budget en de mogelijkheden die zo'n keyboard biedt. Vergis je niet in de toetsen, koop een keyboard met "normale" toetsen en geen minikeys wanneer je het nog moet leren, tenzij je een kind bent natuurlijk. Denk ook aan de aanslaggevoeligheid zodat je ook pianosounds kunt spelen en daarbij de emotie van de aanslag op de toetsen kunt overbrengen. Klik hier voor 3 beginnerstips bij het kopen van een keyboard. Synthesizer leren spelen is vaak geen doel op zich en het begint vaak met een piano, orgel of keyboard. De verleiding is natuurlijk groot om direct in een dure synthesizer te investeren, maar ik adviseer je om dat niet te doen. Begin simpel met een digitale piano of keyboard. Leer eerst moeiteloos spelen en schaf daarna pas een synthesizer aan. Een andere optie is om een software synthesizer in je computer te gebruiken die je aanstuurt met een midikeyboard. Hierover is meer informatie te vinden op de website. Wanneer je keys kunt spelen komt vaak pas een synthesizer aan de beurt. De focus bij synthesizers is verlegd van synthesizer spelen naar creëren, ook al speel je natuurlijk wel op het instrument. Synthesizers zijn uitermate geschikt om zelf geluiden te bewerken, manipuleren en verschillende effecten overheen te gooien om tot het gewenste resultaat te komen. Mijn ervaring is dat bij het gebruik van synthesizers veel tijd gaat zitten in het selecteren en bewerken van de sounds. Die tijd heb je als beginner niet omdat je wilt leren spelen. Aan de andere kant is het een hobby waarbij niets moet en alles mag. Uiteindelijk besluit jij wat je met je geld en tijd doet. Zoals ik eerder aangaf hebben toetsinstrumenten en drums mijn voorkeur. Nadeel van een drumstel is het lawaai wat het met zich meebrengt wanneer je erop speelt. Toch zijn er ook digitale drumstellen te koop of kun je gebruik maken van dempmatten op een akoestisch drumstel. Als drummer kun je je energie kwijt en lekker rammen is dan ook goed om je hoofd vrij te maken. Als drummer geef je het tempo aan en ben je de metronoom van de band. Je bent een soort leider terwijl je in een band niet op de voorgrond hoeft te staan. Los van het feit of je wel of niet in een band wilt spelen geeft drummen je absoluut vrijheid in denken en doen. Een superleuke hobby om te ontdekken. Natuurlijk heb je een drumstel, kruk en drumstokken nodig voordat je aan de slag kunt. Je kunt les nemen van een professionele drummer of online turtorials opzoeken om ermee te beginnen. Ook hier is YouTube een goede bron voor om mee te starten. Leer vooral te tellen, in de maat te tellen wel te verstaan. Doe je oefeningen en zoek liedjes op die je mee wilt spelen. https://www.karaoke-version.com/ is een goede site om tracks te downloaden (betaald) om de drums eruit te halen en mee te spelen. Drummen is geweldig om te doen en hoe harder je kunt slaan, hoe mooier het is haha. Ik kan een beetje drummen, maar ben geen goede drummer, dus voor mij is hard drummen gaaf om te doen. Des te meer trommels, hoe groter het plezier om vervolgens na een kwartiertje toch maar weer de piano op te zoeken. Ieder z'n ding! Kijk goed naar wat je koopt voordat je een beslissing neemt, een drumstel neemt veel ruimte in beslag en maakt veel lawaai. Een digitaal drumstel kan in zo'n geval een oplossing, ook al is dat minder vet om op te spelen, voor het leren drummen is het een goede optie. Orgel leren spelen is waar ik ooit mee ben beginnen. Het ontdekken van een orgel was voor mij niet zo moeilijk, ik had geen keuze! Of orgel leren spelen, of niets. Dat maakt het een stuk makkelijk om te beslissen. Orgel leren spelen klinkt wat ouderwets en wordt vaak geassocieerd met ouderen of de Kerk. Daar is op zich niets mis mee, je wilt een nieuwe hobby ontdekken en daarbij kan een orgel een goede keuze zijn. Niet alles hoeft direct een bestemming of een stempel te krijgen. Wanneer jij orgel wilt leren spelen is dat een mooi doel. Om orgel te leren spelen heb je een orgel nodig. Dat kan een huiskamer orgel zijn, maar ook een digitaal orgel. Tegenwoordig zijn er virtuele toonwielorgels zoals een Crumar of Hammand. Bij een orgel hoort van oudsher een orgelboek om akkoorden te leren spelen. Dit kan tegenwoordig ook online. Ook hier is YouTube weer een bron van inspiratie waarmee je een goede start kunt maken. Orgel spelen vind ik nog steeds fantastisch en ik luister ook altijd als eerste naar de orgeltrack in een song die ik hoor. De agressieve klanken aangezwengeld door de virtuele lesly-box. Geweldig! Ik heb ooit les gehad op een Hammond B3, dat is pas echt het neusje van de zalm en menig droom van elke toetsenist. Ik kan me herinneren dat ik vroeger een Portable Farfisa orgel had wat meegesleurd werd naar de optredens. Daar hoorde ook die zware lesly-box bij, vroeger een drama om mee te slepen, tegenwoordig een droom om te hebben. Misschien overweeg je naast de tradiotionele muziekinstrumenten zoals een piano of gitaar juist een ander instrument te leren spelen. Hieronder zal ik ze allemaal noemen, waar het om gaat is dat jij een nieuwe hobby kunt ontdekken op het gebied van muziek maken. Elk instrument heeft daarbij z'n eigen specifieke kenmerken en uitdagingen om te leren bespelen. Deze instrumenten produceren geluid door trillende snaren. Ze kunnen worden bespeeld door tokkelen, strijken of aanslaan van de snaren. Deze instrumenten worden bespeeld door toetsen in te drukken, wat verschillende geluiden kan produceren. Blaasinstrumenten produceren geluid door lucht door het instrument te blazen. Ze worden ingedeeld in houtblazers en koperblazers. Slaginstrumenten produceren geluid door erop te slaan, schudden of tikken. Elektronische instrumenten produceren geluid via elektronische circuits en zijn populair in moderne muziek. Deze worden bespeeld door de snaren te strijken met een strijkstok of soms te plukken (pizzicato). Instrumenten die zijn ontwikkeld in verschillende culturen over de hele wereld. Deze worden bespeeld door lucht in het instrument te blazen. Er is een enorme diversiteit aan instrumenten, elk met zijn eigen klank, techniek en gebruik in verschillende muziekgenres. Of je nu geïnteresseerd bent in snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, percussie, of elektronische muziek, er is altijd een instrument dat valt te ontdekken, maar er is nog meer! Je stem is een instrument op zich. Door zanglessen te nemen, kun je je stem verbeteren, meer controle krijgen en nieuwe technieken leren, of je nu in een band zingt, solo optreedt of gewoon voor de lol zingt. Een koor is niet alleen een geweldige manier om je zangtechnieken te verbeteren, maar ook om samen met anderen harmonieën te creëren en sociale contacten te leggen. Ook zijn hier zangcoaches en online cursussen voor te vinden. Bevalt het niet, dan zoek je toch gewoon iets anders? Het gaat om het ontdekken van muziek, in dit geval je stem. En wie weet, ben jij de nieuwe nachtegaal van TikTok die bekend wordt. Ps: Ik moet je verklappen dat op mijn Bucketlist ook een zangles staat. Natuurlijk produceer ik af en toe wat lawaai door een microfoon, maar echt zingen is toch een ander verhaal. Verken de wereld van DAW's (Digital Audio Workstations) zoals Ableton Live, Logic Pro of FL Studio. Je kunt je eigen muziek componeren, opnemen en bewerken zonder een instrument te hoeven bespelen. Leer mixen, beats maken en je eigen muzieksets samenstellen met apparatuur zoals een DJ-controller. Perfect voor wie houdt van elektronische muziek. Duik dieper in hoe muziek wordt opgenomen, gemixt en gemasterd. Dit is een geweldige hobby als je geïnteresseerd bent in de technische kant van muziekproductie. Ik moet er wel bij zeggen dat muziek produceren in een studio vaak het gevolg is van muzikant zijn. Maar er zijn ook mogelijkheden om een opleiding of cursus te doen over studiotechnieken, opnemen, bewerken, mixen, masteren en het geheel uit te brengen. Dat kan voor jezelf (in je homestudio) of voor een andere muzikant. Begin met het schrijven van je eigen nummers. Dit kan variëren van teksten tot het componeren van melodieën of het schrijven van volledige nummers. Het is een geweldige manier om je creativiteit uit te drukken en je muzikale vaardigheden te ontwikkelen. Hiervoor moet je al enige kennis bezitten en een instrument kunnen bespelen, of in ieder geval iets kunnen creëren waarbij je zing. Bekijk ook: Hoe schrijf je zelf een liedje? Dit is een hobby die ik eerder niet kende, ik heb ooit een LP verkocht aan iemand die thuis een soort luisterkamer had gemaakt (Mancave) waar al z'n muziek was verzameld om te luisteren. Gewoon luisteren dus! Dus je hoeft het niet altijd ingewikkeld te maken om iets nieuws te ondekken wat in aanmerking komt voor een nieuwe hobby. Je kunt starten met het verzamelen van vinylplaten en nieuwe genres ontdekken. Dit kan een geweldige manier zijn om je smaak uit te breiden en tegelijkertijd de geschiedenis van muziek te verkennen. Als je technisch bent ingesteld, kun je leren hoe je instrumenten zoals gitaren, drums of zelfs synthesizers kunt bouwen of repareren. Dit is een nichegebied dat praktische vaardigheden combineert met muzikale passie. Vaak heb je dan ook wel iets met een instrument. Je passie is bijvoorbeeld gitaarspelen en daaruit vloeit het repareren en afstellen van gitaren uit voort. Of je houd van muziekdesks en besluit op een dag dit soort desks zelf te maken om vervolgens te verkopen. Dit artikel is toch wat langer en uitgebreider geworden dan ik in eerste instantie had bedacht, maar er valt ook zoveel over muziek te vertellen haha. Het ontdekken van een nieuwe muzikale hobby of een hobby wat iets met muziek te maken heeft kan ook een zoektocht zijn. Zorg ervoor dat het niet saai wordt want niemand wil een saaie hobby. daag je zelf uit en geef zin aan hetgeen je doet, ik bedoel een zinvolle hobby die je (op termijn) met anderen kunt delen. Want uiteindelijk is niets mooier dan de muziek samen delen. Ben je enthousiast geraakt en op zoek naar een instrument? Klik dan op de link hieronder, dan krijg je beste muziekwinkels in Nederland op een presenteerblaadje. > Beste Muziekwinkels in Nederland Waarschijnlijk ben ik er nog wel wat vergeten dus wil je dit artikel aanvullen? Mijn zegen heb je. Doe dat dan via het reactieveld onderaan.Persoonlijke Pianonoot
Keyboard leren spelen
Waarom keyboard leren spelen?
Persoonlijke Keyboardnoot
Hoe begin je met keyboard spelen?
Synthesizer leren spelen
Persoonlijke Synthesizernoot
Drums leren spelen
Waarom drums leren spelen?
Hoe begin je met drums te spelen?
Persoonlijke Drumnoot
Orgel leren spelen
Waarom orgel leren spelen?
Hoe begin je met orgel spelen?
Persoonlijke Orgelnoot
Andere instrumenten leren spelen
Snaarinstrumenten
Toetsinstrumenten
Blaasinstrumenten
Houtblazers
Koperblazers
Slaginstrumenten (Percussie)
Elektronische instrumenten
Strijkinstrumenten
Wereld- en etnische instrumenten
Luchtinstrumenten
Zangles nemen of in een koor zingen
Muziekproductie en Studio
Liedjes leren schrijven en componeren
Luisteren naar muziek
Muziekinstrument reparatie of bouw
Meer dan gedacht
Door een nieuwe muzikale hobby te ontdekken, kun je jezelf uitdagen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en creativiteit op een unieke manier uiten. Muziek kan niet alleen ontspannend zijn, maar ook een geweldige manier om contact te maken met anderen en je horizon te verbreden.
Zoek je een instrument?
Reacties
Misschien ook interessant