Verschil tussen een Elektrische Piano en een Akoestische Piano
Piano
Muziekbundel
Piano
7 min
0

Verschil tussen een Elektrische Piano en een Akoestische Piano

7 min
0

Sta je op het punt om een piano te kopen, maar weet je niet zeker of je moet gaan voor een elektrische piano of een akoestische piano? Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee opties te begrijpen voordat je een beslissing neemt. In dit artikel zullen we de kenmerken van zowel elektrische piano's als akoestische piano's bespreken, zodat jij een keuze kunt maken die bij je past. Een elektrische piano wordt ook Digitale Piano genoemd.

Elektrische piano (Digitale piano)

Elektrische piano (Digitale piano)

Een elektrische piano is zoals het woord al aangeeft elektrisch. Het is een digitaal instrument dat geluid produceert door middel van elektronica, versterker(s) en speakers. 

Een elektrische piano heeft geen snaren zoals een akoestische piano, maar maakt gebruik van ingebouwde luidsprekers om geluid voort te brengen. Een van de voordelen van een elektrische piano is dat je het volume kunt aanpassen en zelfs een hoofdtelefoon kunt gebruiken om in stilte te spelen. Dit maakt het ideaal voor mensen die in een appartement wonen of graag 's avonds laat oefenen zonder anderen te storen. Ook hoeft een elektrische piano niet te worden gestemd.

Wat betreft liedjes spelen kun je de toonhoogte wijzigen wanneer bepaalde toonladders nog te moeilijk zijn. Zo kun je toch meespelen met liedjes die qua toonhoogte afwijken van de elektrische piano.

Daarnaast biedt een elektrische piano vaak extra functies en mogelijkheden die je niet vindt op een akoestische piano. Je kunt bijvoorbeeld verschillende geluiden en effecten selecteren, zoals orgel, strijkers of drumbeats. Bovendien kunnen sommige modellen worden aangesloten op een computer of opnameapparatuur, waardoor je je creativiteit kunt uiten en muziek kunt produceren.

Het beeldscherm op een elektrische piano

Het beeldscherm op een elektrische piano

Tegenwoordig zijn er digitale piano's waarin een (groot) beeldscherm is geplaatst. Dit biedt allerlei voordelen om te leren spelen. Zo zijn er ook modellen met een digitale leermeester waarmee je snel vorderingen kunt maken. Deze vind je vaak op huiskamer modellen en niet op stage piano's. Op de foto hierboven zie je een Yamaha model met touchscreen.

Beeldschermen op elektrische piano's variëren in grootte en functionaliteit. Sommige zijn eenvoudige LED- of LCD-schermen die basisinformatie tonen zoals het gekozen instrument of de speelmodus. Meer geavanceerde modellen kunnen grotere kleurenschermen hebben die interactieve functies bieden, zoals het weergeven van muziekpartituren, lesprogramma's, of het instellen van complexere functies. Deze schermen dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid en interactiviteit van de piano, vooral voor beginners en bij zelfstudie.

Pianomeubel of stage piano

Pianomeubel of stage piano model

De elektrische piano is er in meerdere uitvoeringen zoals een huiskamermodel of stage piano. Zelfs het huiskamer model is er in vele uitvoeringen. Zo is er een elektrische vleugel of minivleugel. Stage piano's zijn er voor bedoeld om mee te nemen de bühne op, maar ze worden ook veel thuis gebruikt. Zelf gebruik ik (2024) momenteel de Yamaha CP88 stagepiano die thuis staat opgesteld. Stagepiano's zijn meestal niet voorzien van luidsprekers en worden aangesloten op een installatie, versterker of actieve speakers. Bij actieve speakers zit er een versterker ingebouwd in de speaker zelf.

TIP: Naast Yamaha zijn andere goede merken Roland en Nord Stage (Rode) wanneer je een stagemodel interessant vindt.

Welke elektrische (digitale) piano is geschikt voor in de woonkamer?

Welke elektrische (digitale) piano is geschikt voor in de woonkamer?

Op zich is daar geen eenduidig antwoord op te geven en bepaalt jouw voorkeur hetgeen voor jouw geschikt is. Wil je een mooi meubelstuk waar je snel even achter kunt gaan zitten om piano te spelen, is een vaste elektrische piano voor jou geschikt. Wil je het instrument regelmatig verplaatsen of meenemen naar je slaap- of zolderkamer is een stage model geschikter. Het hangt er dus naast het leren piano spelen vanaf wat het beste bij je past.

Voordelen woonkamer model/piano als meubelstuk

  • Snel bespeelbaar: Een piano die in de woonkamer staat opgesteld nodigt uit om vaker te spelen. Dit is vooral fijn voor de beginnende piano speler. Je zet de piano aan en spelen maar.
  • Koptelefoon: Om anderen niet tot last te zijn gebruik je een koptelefoon. dat geldt overigens ook voor een stage piano model.
  • Mooi meubelstuk in huis: Een vaststaande piano is een mooi meubelstuk voor in huis en een streling voor het oog. Een stage piano met bijbehoren kabels ziet er vaak wat rommeliger uit.
  • De klep: Een woonkamer piano heeft een afsluitbare klep waarmee je stof op en tussen de toetsen voorkomt.

TIP: Denk erover na of je een vaste opstelling wilt of flexibel wilt zijn wat betreft je piano keuzen. Beide piano's hebben zo z'n voor- en nadelen. Een vaste piano is wat toegankelijker en ziet er mooi uit. Een stage model piano kan makkelijker worden verplaatst wanneer je daar behoefte aan hebt.

Akoestische piano

Akoestische piano

Een akoestische piano is een traditioneel instrument met echte snaren en hamers. Als je speelt op een akoestische piano, resoneren de trillingen van de snaren door het hele instrument, wat zorgt voor een rijk en vol geluid. Dit is een van de redenen waarom veel professionele pianisten nog steeds de voorkeur geven aan een akoestische piano boven een elektrische variant.

Het bespelen van een akoestische piano vereist vaak meer onderhoud dan een elektrische piano. De snaren moeten bijvoorbeeld regelmatig gestemd worden om ervoor te zorgen dat ze op de juiste toonhoogte zijn. Daarnaast kan een akoestische piano gevoelig zijn voor veranderingen in de luchtvochtigheid, wat van invloed kan zijn op de stemming en de kwaliteit van het geluid. Je moet ook rekening houden met de grootte en het gewicht van een akoestische piano, aangezien deze vaak groter en zwaarder zijn dan elektrische modellen.

Welke piano is geschikt voor jou?

Nu je meer weet over de verschillen tussen een elektrische piano en een akoestische piano, is het tijd om na te denken over welke piano het meest geschikt is voor jouw behoeften. Overweeg de volgende vragen:

  • Wat is je speelniveau? Als je nieuw bent in de wereld van de piano, kan een elektrische piano een goede keuze zijn omdat het gemakkelijker te leren is en meer leerhulpmiddelen biedt.
  • Waar wil je de piano plaatsen? Een akoestische piano heeft meer ruimte nodig en kan niet zomaar verplaatst worden, terwijl een elektrische piano compacter en draagbaar is.
  • Wat is je budget? Over het algemeen zijn elektrische piano's goedkoper dan akoestische piano's, maar de prijs varieert afhankelijk van het merk en de functies.

Het belangrijkste is dat je verschillende modellen uitprobeert voordat je een beslissing neemt. Ga naar een muziekwinkel en speel op zowel een elektrische piano als een akoestische piano om te bepalen welke klank en speelervaring het beste bij jou passen.

Zou jij een Gratis Proefles van de bekende tv-pianiost Cor Bakker willen ontvangen? >>

Mijn ervaring met piano's

Wil je de omgeving niet tot last zijn zou je kunnen starten met een elektrische piano. De kwaliteit is tegenwoordig erg hoog, en ook de toetsaanslagen benaderen de akoestische piano. Dit moet je zelf ervaren en is per type, merk en model verschillend. Denk eraan dat het aanslaan van de toetsen bij een elektrische piano nog steeds lawaai maakt en voor omstanders erg irritant kan zijn.

Een akoestische piano heeft de aanslag van een échte piano maar heeft als nadeel dat je er geen koptelefoon op aan kunt sluiten. De buren kunnen dus last hebben van jouw gepingel. Daarnaast is een akoestische piano erg zwaar en minder makkelijk verplaatsbaar en te vervoeren.

Een elektrische piano heeft meer mogelijkheden wat betreft geluiden, instellingen en soms interne opname. Zo kun je bijvoorbeeld pianoklanken combineren met een pad of strings waardoor het mooier klinkt. Ook Reverb en Delay toevoegen geeft je digitale piano een breder geluid.

Een ander groot voordeel van een digitale piano is dat je externe apparaten kunt koppelen via Blue Tooth. Hierdoor kun je via Spotify of een Piano app meespelen, ook wanneer je gebruik maakt van een koptelefoon.

TIP: Kies een piano die bij je past, goed klinkt en fijn speelt. Immers, je gaat er uren mee aan de slag en jij moet je fijn voelen over de piano. Of dat nu een elektrische- of een akoestische piano is. Zelf vind ik de aanslag grotendeels bepalend voor je keuze. Zoek dan ook een piano die je makkelijk kunt bespelen, dat verhoogt je plezier en snelheid van het leerproces.

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen elektrische en akoestische piano

Kan ik dezelfde technieken leren op een elektrische piano als op een akoestische piano?

Absoluut! De basisprincipes van het pianospel zijn hetzelfde, ongeacht het type piano dat je gebruikt. Of je nu begint op een elektrische piano en later overstapt naar een akoestische piano, of andersom, je kunt dezelfde technieken toepassen en je vaardigheden ontwikkelen.

Klinkt een elektrische piano minder authentiek dan een akoestische piano?

Hoewel een elektrische piano misschien anders klinkt dan een akoestische piano, is de geluidskwaliteit in moderne modellen sterk verbeterd. Veel elektrische piano's proberen de klank en het gevoel van een akoestische piano zo realistisch mogelijk te repliceren, met gewogen toetsen en geavanceerde samples.

Kan een elektrische piano net zo lang meegaan als een akoestische piano?

Het hangt af van de kwaliteit en het onderhoud van de piano. Als je investeert in een hoogwaardige elektrische piano en deze goed onderhoudt, kan deze jarenlang meegaan. Aan de andere kant kan een goed onderhouden akoestische piano generaties lang meegaan, op voorwaarde dat deze regelmatig gestemd en verzorgd wordt.

Tot slot

Of je nu kiest voor een elektrische piano of een akoestische piano, het belangrijkste is dat je geniet van het spelen en plezier hebt tijdens het oefenen. Beide opties hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen, dus het hangt af van wat jij belangrijk vindt in een piano. Er is dus geen eenduidig antwoord op welke piano het beste bij je past. Begin eenvoudig en beloon jezelf later met een duurdere piano wanneer je daaraan toe bent. 

Laat in de reacties weten welke piano jij hebt gekozen en waarom, zodat anderen profijt hebben van jou inzichten en keuzes. 

LET'S PLAY MUSIC

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram

Reacties
Categorieën