Yamaha NP-15B Piaggero Digitale Piano voor Beginners
Yamaha
Muziekbundel
Yamaha
8 min
0

Yamaha NP-15B Piaggero Digitale Piano voor Beginners

8 min
0

In de wereld van digitale piano's neemt Yamaha een prominente plaats in, met hun uitgebreide assortiment dat uiteenloopt van high-end concertvleugels tot aan instapmodellen die ontworpen zijn voor de beginnende muzikant of voor hen die op zoek zijn naar een compact en draagbaar instrument. Binnen dit spectrum vindt de Yamaha Piaggero NP-15 zijn thuisbasis, een instrument dat de juiste balans vindt tussen betaalbaarheid, draagbaarheid, en muzikale mogelijkheden. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de NP-15, een instrument dat zeer geschikt is voor de beginnende piano speler.

Digitale Piano Aanbiedingen
Koop je Yamaha Piaggero NP-15B bij:

De NP-15 is naast de zwarte uitvoering (NP-15B - B van Black) ook in de witte uitvoering te koop.

Algemeen

Yamaha heeft een lange en gerespecteerde geschiedenis in het maken van muziekinstrumenten, en dat erfgoed schijnt door in de Piaggero NP-15. Dit model is de kleinste in de nieuwe serie, maar laat je niet misleiden door zijn formaat. Met 61 toetsen biedt de NP-15 een verrassend volledige speelervaring, voortbouwend op de populariteit van zijn voorgangers in de Piaggero-reeks. Yamaha's beslissing om een nieuwe serie te introduceren, weerspiegelt hun inzicht in de aanhoudende vraag naar kwalitatief hoogwaardige, maar betaalbare en draagbare digitale piano's.

Kwaliteit van de Geluiden

De kern van elk muziekinstrument is het geluid dat het produceert, en de NP-15 stelt hier niet teleur. Yamaha heeft gebruikgemaakt van de samples van hun CF3S concertvleugel, een instrument dat bekend staat om zijn rijke en expressieve klank. Deze keuze zorgt ervoor dat de pianoklank van de NP-15 opmerkelijk authentiek is, iets wat zelden wordt gezien in instrumenten van deze grootte en prijsklasse. Naast de prachtige pianoklanken biedt de NP-15 ook een reeks andere geluiden, waaronder orgels, strijkers en elektrische piano's, waardoor gebruikers de vrijheid hebben om verschillende muziekstijlen te verkennen.

De Yamaha Piaggero NP-15 beschikt over 15 hoogwaardige geluiden. Deze omvatten drie pianoklanken, drie elektrische piano's, drie orgels, twee klavecimbels, een vibrafoon, akoestische strijkers, en twee pad geluiden, elk zorgvuldig samengesteld om een zo realistisch mogelijke weergave te bieden.

Hoe klinkt de Yamaha Piaggero NP-15?

De Speakers

De Speakers van De Yamaha Piaggero NP-15

De kwaliteit van de ingebouwde speakers speelt een cruciale rol in hoe het instrument uiteindelijk klinkt. De Yamaha Piaggero NP-15 is uitgerust met ingebouwde speakers die iets groter zijn dan die van het voorgaande model, de NP-12. Echter, de kracht van deze speakers is gelijk gebleven, met elk twee 2,5-watt versterkers. Dit wijst op een focus op kwaliteit boven kwantiteit, wat betekent dat de speakers zijn ontworpen om de kwaliteit van de geluiden effectief over te brengen zonder noodzakelijkerwijs de luidste output te  genereren. Het is duidelijk dat Yamaha geen compromissen heeft gesloten op het gebied van geluidskwaliteit.

Kwaliteit en Gevoel van het Toetsenbord

De Yamaha Piaggero NP-15 beschikt over een toetsenbord met 61 aanslaggevoelige toetsen. Dit betekent dat het instrument reageert op de kracht waarmee de toetsen worden aangeslagen, waardoor spelers dynamiek in hun spel kunnen brengen. Echter, het toetsenbord is niet gewogen, wat typisch is voor meer draagbare en betaalbare digitale piano's. Dit maakt de NP-15 bijzonder geschikt voor beginners of voor diegenen die een lichtgewicht en draagbaar instrument wensen dat toch een bevredigende speelervaring biedt.

Overzicht van de Functies

Overzicht van de Functies NP-15

De Yamaha Piaggero NP-15 biedt een reeks functies die het een bijzonder aantrekkelijk instrument maken voor beginners, zonder de behoeften van meer ervaren spelers uit het oog te verliezen. Hieronder valt een verscheidenheid aan tools en functies die het leren en muziekmaken vergemakkelijken en verrijken.

 • De 61 aanslaggevoelige toetsen vormen de basis van de NP-15, die een natuurlijke speelervaring bieden waarbij de dynamiek van je spel direct wordt beïnvloed door de intensiteit waarmee je de toetsen aanslaat. Deze functie stimuleert expressief spel en helpt beginners het gevoel van dynamiek in hun spel te ontwikkelen.
 • Een ingebouwde metronoom en de optie om te kiezen uit verschillende stemmingen (414.8 Hz, 440.0 Hz, en 466.8 Hz) bieden essentiële ondersteuning voor het verbeteren van timing en het gemakkelijk samenspelen met andere instrumenten of opnames. Deze functies zijn cruciaal voor zowel de beginnende als de gevorderde muzikant die zijn technische vaardigheden wil aanscherpen.
 • De NP-15 blinkt ook uit in zijn compacte en draagbare ontwerp, waardoor het een ideale keuze is voor muzikanten die vaak onderweg zijn of die thuis beperkte ruimte hebben. Dit ontwerp maakt het eenvoudig om het instrument op te bergen of mee te nemen naar lessen, repetities of optredens.
 • Een hoofdtelefoonaansluiting maakt privéoefeningen mogelijk, zodat spelers op elk moment van de dag kunnen oefenen zonder anderen te storen. Dit is een onmisbare functie voor wie in een druk huishouden woont of laat in de avond nog wil spelen.
 • De eenvoudige bediening van de NP-15 zorgt ervoor dat spelers zich kunnen concentreren op het spelen zelf zonder afgeleid te worden door complexe menu's of instellingen. Dit maakt het instrument bijzonder gebruiksvriendelijk voor beginners.
 • Naast deze kenmerken biedt de NP-15 ook een reeks demo songs en een opnamefunctie, waarmee spelers hun eigen spel kunnen opnemen en terugluisteren. Dit is een waardevol hulpmiddel voor zelfevaluatie en progressie. De mogelijkheid om je eigen spel op te nemen en te analyseren kan het leerproces aanzienlijk versnellen.
 • De tempocontrole binnen de metronoombiedt verder de mogelijkheid om de snelheid van oefeningen aan te passen, wat bijdraagt aan een geleidelijke opbouw van vaardigheden en het vermogen om complexe stukken te beheersen.

Al deze functies samen maken de Yamaha Piaggero NP-15 een uitstekend instrument voor een breed scala aan muzikale activiteiten, van oefenen en componeren tot optreden in verschillende settings. Het is een veelzijdig instrument dat vooral geschikt is voorde beginnende pianist die op zoek is naar een kwalitatieve, maar betaalbare digitale piano.

Ingebouwde Effecten en Keyboard Modes

Wat betreft ingebouwde effecten biedt de NP-15 verschillende opties om de klankkleur en ambiance van de uitvoeringen aan te passen. De NP-15 is voorzien van ingebouwde reverb effecten, met in totaal zes verschillende reverb types. Dit is een verbetering ten opzichte van het oudere model, de NP-12, die over vier reverb types beschikte. Deze reverb effecten bieden spelers de mogelijkheid om de akoestische ambiance van hun spel aan te passen, wat kan bijdragen aan een rijker en meer expressief geluid.

 De keyboard modes zoals split en layer bieden extra veelzijdigheid, waardoor gebruikers verschillende geluiden over het toetsenbord kunnen verdelen of combineren voor meer complexe uitvoeringen.

Afmetingen, Connectie en Aansluitingen

Afmetingen en aansluitingen Yamaha NP-15

De Yamaha Piaggero NP-15 biedt verschillende connectiviteitsopties. Deze omvatten een USB Type B-verbinding voor het aansluiten op computers of andere apparaten voor MIDI-besturing en gegevensoverdracht. Daarnaast beschikt het over een 1/4-inch sustain pedaal ingang, waarmee gebruikers een sustain pedaal kunnen aansluiten voor meer expressieve speelmogelijkheden. Ook is er een 1/4-inch hoofdtelefoonaansluiting beschikbaar, waardoor spelers in stilte kunnen oefenen zonder anderen te storen.

Wat zeggen gebruikers over de NP-15?

Gebruikerservaringen met de Yamaha Piaggero NP-15 zijn overwegend positief. Enkele van de meest genoemde punten in gebruikersbeoordelingen omvatten:

 • Draagbaarheid en Lichtgewicht: Gebruikers waarderen de draagbaarheid en het lage gewicht van de NP-15, waardoor het instrument ideaal is voor muzikanten die hun instrument mee willen nemen.
 • Kwaliteit van de Geluiden: De kwaliteit van de geluiden, met name de pianoklanken, wordt vaak geprezen. De NP-15 biedt 15 hoogwaardige geluiden, waaronder die van Yamaha's iconische concertvleugel, wat bijdraagt aan een bevredigende speelervaring.
 • Speelervaring: Het toetsenbord met 61 aanslaggevoelige toetsen biedt een goede speelervaring, hoewel sommige gebruikers opmerken dat het toetsenbord licht aanvoelt. Dit wordt echter vaak gezien als een positief punt voor beginners of jonge spelers die moeite kunnen hebben met de consistentie van hun aanslag.
 • Eenvoud in Gebruik: De eenvoud van het ontwerp en de bediening wordt door veel gebruikers gewaardeerd. De NP-15 richt zich op kwaliteit boven kwantiteit wat betreft functies, waardoor het een gebruiksvriendelijke optie is voor spelers op elk niveau.

Ondanks de vele positieve punten, wijzen sommige gebruikers op beperkingen zoals de niet-gewogen toetsen, wat een afweging kan zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een meer authentiek pianogevoel. Over het algemeen lijkt de NP-15 echter een uitstekende keuze voor zijn doelgroep, met name voor beginners, mobiele muzikanten en diegenen die een kwalitatief goed klinkend, draagbaar en betaalbaar instrument zoeken

Opmerking: Doordat de NP-15 niet over gewogen toetsen beschikt is dit voor de gevorderde speler een minpunt, maar de NP-15 is dan ook meer geschikt voor beginners. Voor beginners is het toetsenbord juist weer een voordeel omdat het enorm licht speelt. Het is dus maar net vanuit welke hoek je dit bekijkt.

Vergelijking, Accessoires en Prijs

In vergelijking met soortgelijke modellen in zijn prijsklasse, staat de NP-15 sterk, met unieke functies en Yamaha's reputatie voor kwaliteit als belangrijke voordelen. Aanbevolen accessoires zoals pedalen en een standaard kunnen de speelervaring verder verbeteren. Qua prijs biedt de NP-15 een uitstekende waarde voor zijn geld, waardoor het een toegankelijke optie is voor beginners en een praktische keuze voor meer ervaren spelers die een draagbaar instrument zoeken.

Pluspunten

 • Draagbaarheid: Lichtgewicht en compact ontwerp maken het eenvoudig te vervoeren en op te bergen.
 • Aanslaggevoelige Toetsen: Biedt een dynamische speelervaring ondanks het niet gewogen zijn van het toetsenbord.
 • Veelzijdigheid van Geluiden: Inclusief een breed scala aan geluiden, van pianoklanken tot strijkers en meer.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Eenvoudige interface maakt het gemakkelijk voor beginners om te gebruiken.
 • Ingebouwde Reverb Effecten: Verbetert de muzikale expressie met verschillende reverb opties.
 • Connectiviteitsopties: USB en hoofdtelefoonaansluiting ondersteunen praktijk- en speelmogelijkheden.

Minpunten

 • Niet Gewogen Toetsen: Kan voor sommige spelers die een meer authentieke pianospeelervaring zoeken, als een nadeel worden beschouwd.
 • Beperkte Polyfonie: Kan beperkingen opleggen bij het spelen van complexere muziekstukken.
 • Minder Geschikt voor Gevorderde Spelers: Geavanceerde spelers kunnen de afwezigheid van bepaalde functies die in hogere modellen aanwezig zijn missen.
 • Beperkt aantal Geluiden: Hoewel divers, is het aantal geluiden beperkter in vergelijking met andere modellen in dezelfde prijsklasse.

Hoe gebruik je de NP-15? Tutorial Video


Conclusie

De Yamaha Piaggero NP-15 is een indrukwekkend instrument dat de essentie van wat een digitale piano kan zijn, vastlegt. Het slaagt erin om de kloof te overbruggen tussen betaalbaarheid en kwaliteit, en biedt een scala aan functies die zowel inspirerend als praktisch zijn. De NP-15 is vooral geschikt voor beginnende pianisten die op zoek zijn naar een draagbaar instrument, de NP-15 hoort zeker in dit rijtje thuis.

TIP: Als beginnende pianist is de verleiding groot om direct een model te kiezen waar je jarenlang mee vooruit kunt. Dat is zeker een goede reden om een duurdere versie te kopen, maar houd er rekening mee dat veel beginners al snel (of op termijn) afhaken. Dan is het zonde dat er zo'n duur model van duizenden euro's onbespeeld achterblijft. Met de NP-15 kun je naar hartelust oefenen en spelen, geef er dan toch de brui aan staat er niet zo'n duur model te verstoffen, wat natuurlijk zonde is.

Digitale Piano Aanbiedingen

Bekijk aanbiedingen van de Yamaha NP-15 bij:

De Yamaha Piaggerò NP 15 is ook in wit verkrijgbaar. 

>> Bekijk hier de witte versie!

Reacties

Heb jij ervaring met de Yamaha Piaggero NP-15? Jouw feedback is waardevol! Deel je ervaringen en help anderen bij het maken van hun keuze. Jouw inzichten kunnen zeer nuttig zijn voor iemand die overweegt dit instrument aan te schaffen.

Reacties
Categorieën