Keyboard of Synthesizer: Welke is de Beste Keuze voor Jou?
Synthesizers en Workstations
Muziekbundel
Synthesizers en Workstations
7 min
0

Keyboard of Synthesizer: Welke is de Beste Keuze voor Jou?

7 min
0

Wil je graag beginnen met het bespelen van muziekinstrumenten, maar ben je nog niet zeker welk instrument het beste bij jou past? In dit artikel vergelijk ik twee populaire opties: het keyboard en de synthesizer. We kijken naar de verschillen tussen beide instrumenten en help je bij het maken van de juiste keuze. Verder geef ik nog wat extra tips omdat ik met beiden speel.

Keyboard versus Synthesizer: Wat zijn de verschillen?

Voordat we ingaan op welk instrument beter is, is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen een keyboard en een synthesizer.

Het Keyboard

Keyboard spelen

Een keyboard is een elektronisch toetsinstrument dat vaak wordt gebruikt in popmuziek en andere moderne genres. Het bestaat uit meerdere toetsen die aangeslagen kunnen worden om geluid te produceren. Keyboards hebben vaak een breed scala aan voorgeprogrammeerde geluiden, ritmes en effecten. Ze zijn ook uitgerust met functies zoals automatische begeleiding, opname- en afspeelmogelijkheden.

Op een keyboard speel je vaak met de linkerhand de akkoorden, en met de rechterhand het liedje of de solo. Ook kun je het keyboard gebruiken als begeleidingsinstrument bij optredens. Keyboard worden vaak gebruikt voor kleine bandjes met bijvoorbeeld een gitarist of zanger(es). Ook eenmansbands maken vaak gebruik van keyboards.

De styles (voorgeprogrammeerd) zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit. De Yamaha Genos en Korg PA5X zijn hier goede voorbeelden van. Ze benaderen in essentie originele liedjes die je door middel van akkoorden op een keyboard speelt. Ook zijn er de opties om zelf styles te maken die exact klinken zoals jij dat wilt. In een ander artikel vertel ik je daar meer over.

De Synthesizer

Synthesizer spelen

Een synthesizer daarentegen is ook een elektronisch toetsinstrument, maar heeft meer mogelijkheden voor klankmanipulatie en geluidscreatie. Met een synthesizer kun je geluidsgolven genereren en aanpassen om unieke klanken te creëren. Dit maakt synthesizers populair in genres zoals elektronische muziek.

Denk hierbij aan de Yamaha DX7 van vroeger of de verschillende Moog synthesizers. Tegenwoordig zijn er ook de workstations waarbij het voor velen niet meer duidelijk is wat het verschil tussen beiden is. Een workstation is een alles-in-één muziekproductie-tool die zijn ontworpen om een compleet pakket te bieden voor het componeren, arrangeren en produceren van muziek, inclusief de mogelijkheid om meerdere sporen op te nemen en te bewerken.

Welk instrument past bij jou?

Keuze tussen keyboard en synthesizer

Het keyboard en de synthesizer hebben gemeen dat ze beiden door toetsen worden bespeeld, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Afhankelijk van jouw doel en voorkeur zijn er een aantal overwegingen die voor jou de doorslag kunnen geven. Hieronder vind je enkele overwegingen:

Muziekstijl

Als je geïnteresseerd bent in genres zoals pop, rock, jazz of klassiek, is een keyboard een goede keuze. Keyboards bieden vaak voorgeprogrammeerde geluiden die specifiek zijn ontworpen voor deze muziekstijlen.

Voor liefhebbers van elektronische muziek, EDM of experimentele genres kan een synthesizer de betere optie zijn. Met de mogelijkheid om geluidsgolven aan te passen en unieke klanken te creëren, opent een synthesizer de deuren naar eindeloze creatieve mogelijkheden.

Dat neemt niet weg dat je met de huidige moderne keyboards geen EDM kunt spelen. De mogelijkheden voor geluidscreatie en aanpassingen zijn vaak wat beperkter dan bij een synthesizer.

Doel en gebruik

Denk na over je doelen met het bespelen van het instrument. Wil je gewoon wat akkoorden leren spelen als hobby? Of ben je van plan om serieus muziek te produceren?

Als beginner kan een keyboard een goede keuze zijn omdat ze vaak gebruiksvriendelijk zijn en veel ingebouwde leermiddelen bieden. Ze helpen je bij het leren van basisvaardigheden zoals noten lezen en akkoorden spelen.

Als je echter al ervaring hebt met andere muziekinstrumenten of al bekend bent met muziekproductie, kan een synthesizer je meer uitdaging bieden en kun je je creativiteit verder ontwikkelen.

TIP: Wil je samen met wat vrienden in een bandje gaan spelen is vaak een synthesizer, workstation of digitale (stage) piano een beter optie.

Budget

Het budget is ook een belangrijke factor bij het maken van je keuze. Over het algemeen zijn keyboards vaak betaalbaarder dan synthesizers. Dit komt doordat synthesizers geavanceerdere functies en geluidsmogelijkheden hebben.

Als je een beperkt budget hebt, kan een keyboard een goede optie zijn om mee te beginnen. Je kunt altijd later upgraden naar een synthesizer als je meer ervaring hebt en bereid bent om meer geld te investeren.

Opmerking

De huidige moderne en professionele keyboards vallen allang niet meer in een goedkope prijsklasse. Je zou dus kunnen overwegen om met een kleiner broertje van een topmodel te beginnen. Bijvoorbeeld een Yamaha PSR900 in plaats van een Yamaha Genos. Of een tweedehands Korg PA4X in plaats van de PA5X.

TIP: Ga voordat je een beslissing neemt beide instrumenten uitproberen welke het meest geschikt is voor jouw (leer)doel. Wil je de focus leggen op liedjes meespelen met de styles van het keyboard? Dan is deze meer geschikt voor jou. Wil je juist zelf muziek (ontwerpen), geluiden maken en combineren dan is een synthesizer of workstation het meest geschikt voor jou. Zorg ervoor dat je in ieder geval een kwaliteitsmodel koopt wat binnen je budget valt.

Persoonlijke noot

Persoonlijke noot

Ik speel nagenoeg m'n hele leven al op verschillende toetsinstrumenten waarbij een combinatie van meerdere instrumenten het uiteindelijk toch vaak wint. Er is voor mij geen instrument die echt alles heeft, een combinatie van meerdere synthesizers of een keyboard met een synthesizer erboven is voor mij de beste optie. Wanneer je begint met spelen zal je een keuze moeten maken. Dat kan ook een digitale piano of stagepiano zijn. 

Daarom is het beter om verschillende instrumenten te bespelen om daarna pas een keuze te maken. Je kunt per slot van rekening je geld maar één keer uitgeven. Zo heb ik ooit een Technics gekocht die ik bijna huilend heb teruggebracht, ik heb niets tegen Technics keyboards, maar het paste niet bij mij. Ik heb hem toen omgeruild voor een Yamaha PSR8000 waar ik meer dan 10 jaar van heb genoten.

Conclusie verschillen keyboard en synthesizer

Keyboard

  • Vooraf Ingestelde Geluiden: Keyboards hebben vaak honderden vooraf ingestelde geluiden en instrumenten die je direct kunt spelen.
  • Begeleidingsfuncties: Veel keyboards hebben ingebouwde begeleidingsfuncties zoals drumritmes, akkoordbegeleiding en soms zelfs lesprogramma's.
  • Polyfonie: Keyboards hebben doorgaans een hoge mate van polyfonie, wat betekent dat ze meerdere noten tegelijk kunnen spelen zonder geluidsverlies.
  • Plug and Play: Ze zijn meestal ontworpen voor direct gebruik zonder veel aanpassing van geluiden.
  • Minder Focus op Geluidsbewerking: Keyboards zijn over het algemeen minder gericht op diepgaande geluidsbewerking en -creatie.

Synthesizer

  • Geluidscreatie: Synthesizers laten je toe om geluiden te creëren en te manipuleren met oscillatoren, filters, modulatoren en andere syntheseparameters.
  • Meer Controle: Ze bieden gedetailleerde controle over elk aspect van het geluid, wat leidt tot unieke creaties en geluiden.
  • Connectiviteit: Synthesizers kunnen vaak worden geïntegreerd in grotere elektronische muziekopstellingen via MIDI of CV/Gate. In de moderne synthesizers bevinden zich ook soms een geluidskaart die rechtstreekse integratie met een DAW simpel maakt.
  • Beperkte Polyfonie: Sommige synthesizers hebben beperkte polyfonie, wat betekent dat ze slechts een beperkt aantal noten tegelijk kunnen spelen. Dit heeft meestal ook met het aantal geluiden wat gestapeld wordt te maken.
  • Focus op Performance en Productie: Ze zijn meer gericht op live-optredens en muziekproductie waar het creëren en nabootsen van specifieke geluiden belangrijk is.

De termen 'keyboard' en 'synthesizer' worden soms door elkaar gebruikt, maar zoals je ziet is over het algemeen een keyboard meer een alles-in-één instrument voor directe prestaties, terwijl een synthesizer meer gericht is op het creëren en bewerken van elektronische geluiden.

Dit moet je weten voordat je een keuze maakt - Synthesizer versus Workstation

Dit moet je weten voordat je een keuze maakt - Synthesizer versus Workstation

Rechts op de foto zie je een oude Yamaha DX7 die in de jaren '80 dé synthesizer was die in menige productie is gebruikt. Links zie je een Yamaha Montage als modern workstation met heel veel mogelijkheden inclusief integratie met de computer.

In de wereld van toetsinstrumenten staat de synthesizer bekend als de alchemist, met de kracht om geluid uit het niets te smeden. Het is een instrument dat niet alleen geluiden produceert, maar ze ook vormt en buigt naar de wil van de artiest. Met een reeks oscillatoren, filters en modulatoren kan een synthesizer het ongehoorde hoorbaar maken, van diepe bassen tot piepende leads.

Aan de andere kant hebben we het workstation, een muzikaal werkpaard. Het is de multitasker in het universum van de toetsinstrumenten, die de functies van een synthesizer combineert met een sequencer, een sampler, en vaak ook met digitale audio-workstations (DAW) software. Terwijl de synthesizer zich richt op het creëren van nieuwe geluiden, is het workstation meer gericht op het creëren van complete composities. Het is de eenmansband, uitgerust met een bibliotheek van geluiden en ritmes, klaar om volledige arrangementen te fabriceren.

Waar de synthesizer de voorkeur heeft bij de geluidstovenaar die gedetailleerde controle en geluidsvorming zoekt, is het workstation de keuze voor de componist en de live-performer die een veelzijdig instrument nodig heeft dat kan componeren, opnemen en uitvoeren — alles in één apparaat. Het is een kwestie van specialisatie tegenover integratie, van geluidsexploratie tegenover muzikale constructie.

Tot slot

Het kiezen tussen een keyboard en een synthesizer hangt af van je persoonlijke voorkeuren, muziekstijl, doelen en budget. Als je graag verschillende voorgeprogrammeerde geluiden wilt gebruiken en gebruiksvriendelijke functies nodig hebt, is een keyboard de juiste keuze. Er zijn (song)styles in overvloed waarmee je aan het spelen een extra dimensie toevoegt. Veel keyboards zijn voorzien van interne speakers, maar dat geldt tegenwoordig niet meer voor alle modellen. Let daarop bij het aanschaffen.

Als je daarentegen op zoek bent naar meer creatieve mogelijkheden en unieke klanken wilt creëren, dan is een synthesizer wellicht beter geschikt voor jou. Ook voor synthesizers zijn er veel sounds en presets te downloaden. 

Onthoud dat het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens het bespelen van het instrument. Of je nu kiest voor een keyboard of synthesizer, beide instrumenten bieden eindeloze mogelijkheden om je passie voor muziek uit te drukken. En denk eraan, niets is voor eeuwig dus je kunt er altijd een instrument bij kopen naarmate je meer wensen krijgt.

Reacties

Ik ben benieuwd welke keuze je (hebt) (ge)maakt. Ga je voor een keyboard, een synthesizer of zelfs beiden? Of maak je gebruik van een workstation, stagepiano of een andere Setup? Laat het weten via de reactie button onderaan deze pagina zodat anderen ervan kunnen leren.

PS: Vergeet niet ons te volgen op Instagram en YouTube

Reacties
Categorieën