Noten Leren Lezen op de Piano, Hoe Doe je Dat?
Piano leren spelen
Muziekbundel
Piano leren spelen
4 min
0

Noten Leren Lezen op de Piano, Hoe Doe je Dat?

4 min
0

Natuurlijk kun je liedjes op de piano spelen zonder noten te kennen, maar wanneer je écht de volgende stap wilt zetten is noten leren lezen een onmisbare vaardigheid. Niet alleen op bladmuziek (waar we vroeger mee begonnen) zijn noten te vinden, ook in de apps van tegenwoordig kom je dezelfde manier van piano leren spelen tegen. In dit artikel vertel ik je meer over noten leren lezen en leer je meer over de belangrijkste pianoprincipes.

Het belang van piano noten leren lezen

Wanneer je de basisprincipes onder de knie hebt en noten kunt lezen kun je alles op de piano of een keyboard spelen. Immers, alles staat er al en je hoeft alleen maar te spelen wat er staat. na een paar keer oefenen kun je als pianist het hele muziekstuk foutloos spelen. Niet alleen om zelf te spelen, maar ook met anderen zoals bij een concert. De componist heeft een bepaald doel met de compositie die jij met je pianospel precies kunt vertalen naar de muziek en klanken die hij of zij bedoeld. Oefen dan ook als beginner elke dag de noten zodat je vaardig wordt in het lezen en spelen van bladmuziek.

Stap 1: Kennismaking met de notennamen

Voordat we dieper ingaan op het lezen van piano noten, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de namen van de verschillende noten. Op de vijf lijnen en vier tussenruimten van een muzieknotenbalk worden verschillende tonen gerepresenteerd. De namen van deze tonen zijn A, B, C, D, E, F en G. Wanneer je begint met de (centrale) C (witte toetsen) wordt het C, D, E, F, G, A, B, C zoals in het plaatje hieronder wordt weergegeven. Je ziet dat elk octaaf opnieuw met een C begint. Daardoor hoef je op het toetsenbord maar 12 noten (incl. zwarte) uit je hoofd te leren. Dat valt mee toch?

Toonladder C noten leren lezen

Stap 2: Het begrijpen van de muzieknotatie

Om piano noten correct te kunnen lezen, moet je bekend zijn met de muzieknotatie. Noten worden weergegeven als ovalen of cirkels op de notenbalk. De positie van de noot op de notenbalk bepaalt welke toon gespeeld moet worden. Daarnaast kunnen verschillende muzikale symbolen, zoals rusttekens en maatstrepen, ook van invloed zijn op hoe een stuk gespeeld wordt. 

Wil je alles weten over muzieknotatie? Kijk dan eens op de website muzieknotatie.nl

Stap 3: Het leren van de noten op het pianotoetsenbord

Nu je bekend bent met de namen van de noten en hun weergave op de notenbalk, is het tijd om te leren waar deze noten zich bevinden op het pianotoetsenbord. Beginnend bij het laagste octaaf tot aan het hoogste, kun je stap voor stap elke noot identificeren en de bijbehorende toets vinden. Elk octaaf wordt telkens herhaald dus het lijkt alsof je elke noot van het toetsenbord moet kennen maar dat is niet zo. Op de notenbalk is dat anders en zul je hier de nodige tijd aan moeten besteden om ze te leren.

Het leren van de noten op het pianotoetsenbord

Stap 4: Oefenen met eenvoudige oefeningen

Om vertrouwd te raken met het lezen van piano noten, is regelmatig oefenen de sleutel tot succes. Begin met eenvoudige oefeningen en speel langzaam elk muziekstuk door de notennamen te lezen en de juiste toetsen op het pianotoetsenbord te vinden (en aan te slaan natuurlijk). Naarmate je vaardigheden verbeteren, kun je doorgaan naar complexere stukken. Het is slim om elke dag te oefenen waarbij noten leren lezen een standaard onderdeel wordt van je oefeningen. 

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende manieren van piano leren spelen zijn maak je het daarmee voor jezelf duidelijker en overzichtelijker waarmee het makkelijker doelen stellen is. Bijvoorbeeld elke dag 10 minuten noten lezen, 10 minuten écht pianoles en 10 minuten vrij spelen door met liedjes aan de slag te gaan om gemotiveerd te blijven.

Stap 5: Gebruik maken van online bronnen en apps

Naast traditionele methoden zijn er talloze online bronnen en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het leren lezen van piano noten. Deze middelen bieden online pianoles, interactieve lessen, oefeningen en zelfs spelletjes om je vaardigheden te verbeteren. Maak gebruik van deze hulpmiddelen om je leerproces te versnellen en gemotiveerd te blijven. Ook digitale piano's beschikken tegenwoordig vaak over een (digitale/virtuele) pianoleraar waarmee je sneller leert piano spelen. Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Persoonlijke Muzieknoot

Ik vond het vroeger mega-irritant om noten te leren lezen en daarbij ook nog eens de akkoorden te leren. Toch kun je er niet omheen wanneer je de volgende stap wilt zetten en bijvoorbeeld met andere muzikanten wilt gaan samenspelen. Dus volg die pianolessen, koop dat muziekboek of installeer die app en ga er serieus mee aan de slag. Zorg voor een goede basis waar je een leven lang profijt van hebt. DOEN!

Tot slot

Het leren lezen van piano noten is eigenlijk een onmisbare vaardigheid om een goede pianist te worden. Naast het noten leren lezen zijn er ook nog de akkoorden die je kunt leren en gebruiken om bijvoorbeeld liedjes op een keyboard of piano te spelen. De mogelijkheden zijn ongekend en het is nog nooit zo makkelijk geweest om toegang te krijgen tot alles wat je nodig hebt om een goede pianist te worden. Via de banner kom je op de pagina van Cor Bakker, de meest bekende TV-pianist die jou een gratis proefles piano leren spelen aanbidt. Ja inderdaad, geheel gratis!

Zou jij een Gratis Proefles van mij willen ontvangen? Pianist Cor Bakker


Reacties
Categorieën